fbpx
Όταν το πλύσιμο πιάτων στο χέρι είναι αναγκαίο

Όταν το πλύσιμο πιάτων στο χέρι είναι αναγκαίο

Καλό και χρήσιμο εργαλείο είναι το πλυντήριο πιάτων, όπως ισχυρίζονται οι περισσότερες νοικοκυρές που το χρησιμοποιούν. Η αλήθεια είναι ότι εγώ δεν έχω και αναγκαστικά πλένω τα πιάτα με τα χεράκια μου. Αν σκεφτεί κανείς την μεγάλη κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για την λειτουργία αυτής της συσκευής, ίσως δεν είναι και τόσο κακό τελικά να μην την έχεις. Αν και στο δικό σου νοικοκυριό δεν υπάρχει πλυντήριο, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για το πιο αστραφτερό πλύσιμο πιάτων στο χέρι.

Πλύσιμο πιάτων στο χέρι – Συμβουλές & tips

Διάλεξε το κατάλληλο υγρό πιάτων

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε υγρά πιάτων. Διάλεξε ένα πιο φιλικό προς το περιβάλλον με βιοδιασπώμενη σύνθεση που να δημιουργεί όμως πλούσιο αφρό, ώστε να εξαφανίζει αποτελεσματικά τα λίπη. Καλό είναι επίσης να αφήνει απαλά τα χέρια, χωρίς να τα ερεθίζει ή να τα ξηραίνει, ιδίως αν πρέπει να πλένεις πιάτα πολλές φορές μέσα στη μέρα.

Απομάκρυνε υπολείμματα τροφών

Πριν ακόμη μπουν τα πιάτα για πλύσιμο, αφαίρεσε τυχόν υπολείμματα τροφών και ρίξε τα απευθείας σε μια μικρή σακούλα. Αν οι ακαθαρσίες αυτές συσσωρευθούν στο σιφόνι, σταδιακά θα φράξουν τις σωληνώσεις και θα αναπτυχθούν άσχημες μυρωδιές. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις πρόβλημα με βουλωμένες σωληνώσεις δες τρεις φυσικούς τρόπους για να το αντιμετωπίσεις.

μουλιάστε στο νεροχύτη για πλύσιμο πιάτων στο χέρι - Όταν το πλύσιμο πιάτων στο χέρι είναι αναγκαίο

Μούλιασε στο νιπτήρα

Μην αφήνεις τα άπλυτα πιάτα για μέρες. Πλύνε τα όσο πιο άμεσα μπορείς. Αν παρόλα αυτά έχουν ξεραθεί οι λεκέδες στα σκεύη σου, μούλιασε πρώτα σε καθαρό νιπτήρα με πολύ ζεστό νερό και πράσινο σαπούνι. Οι κολλημένες τροφές θα μαλακώσουν και το σαπούνισμα θα γίνει πιο εύκολο.

Ξεκίνα με τα λιγότερο λερωμένα

Πλύνε πρώτα τα ποτήρια. Είναι τα λιγότερο λερωμένα από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο νεροχύτη. Χρησιμοποίησε το σφουγγαράκι από τη μαλακή του πλευρά και σαπούνισε καλά τόσο εξωτερικά όσο και μέσα. Συνέχισε με τα μαχαιροπίρουνα, τα οποία θέλουν τη δέουσα προσοχή σου, για να απολυμανθούν και να αστράψουν.

Έπειτα πιάσε τα πιάτα τρίβοντάς τα ένα ένα με το σφουγγαράκι, δρώντας έτσι απευθείας στη βρωμιά και εξασφαλίζοντας απαστράπτουσα καθαριότητα. Τέλος καθάρισε σχολαστικά και τα σκεύη μαγειρέματος, κατσαρόλες και τηγάνια.

Ενίσχυση πλυσίματος με ξύδι ή λεμόνι

Πρόσθεσε στο σφουγγαράκι μαζί με το υγρό πιάτων λίγο λευκό ξύδι ή λίγες σταγόνες φρέσκου λεμονιού. Τα στίγματα νερού και οι άσχημες μυρωδιές από δύσκολες τροφές, όπως ψάρι ή αβγό, εξαφανίζονται.

Ξέπλυμα της σαπουνάδας με τρεχούμενο νερό

Το ξέπλυμα της σαπουνάδας είναι καλύτερο να γίνεται με χλιαρό τρεχούμενο νερό. Φρόντισε να ξεπλυθεί το απορρυπαντικό πιάτων πολύ καλά, αλλιώς χημικές ουσίες θα μείνουν επάνω στα πιάτα ή τα ποτήρια και θα καταλήξουν στο στομάχι σου με την επόμενη χρήση τους.

πλύσιμο πιάτων στο χέρι - Όταν το πλύσιμο πιάτων στο χέρι είναι αναγκαίο

Άφησε να στεγνώσουν στην πιατοθήκη

Αφήνοντας τα πλυμένα πιατικά να στραγγίσουν τα πολλά νερά τους στην πιατοθήκη γλιτώνεις από κόπο. Αν όμως επείγεσαι, σκούπισέ τα με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι. Τα πιάτα σου είναι πιο αστραφτερά από ποτέ και έτοιμα να τακτοποιηθούν στη θέση τους.

Ξέπλυνε τους νεροχύτες και σκούπισε τους πάγκους

Κράτα την κουζίνα σου πάντα καθαρή και κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη. Μετά από κάθε πλύσιμο πιάτων σαπούνισε και άσπρισε τους νεροχύτες με λίγη σόδα μαγειρικής και ένα λεμόνι. Σκούπισε στη συνέχεια με ένα πανάκι τους πάγκους, τη βρύση και όπου έχουν μείνει νερά από το πλύσιμο.

πλύσιμο πιάτων στο χέρι με καθαρό σφουγγαράκι - Όταν το πλύσιμο πιάτων στο χέρι είναι αναγκαίο

Να απολυμαίνεις και να αλλάζεις τακτικά το σφουγγαράκι

Κράτα το σφουγγαράκι σου καθαρό και απολυμασμένο βάζοντάς το για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμμάτων ή βυθίζοντάς το σε καυτό νερό. Μην ξεχνάς ακόμη να αλλάζεις τακτικά το σφουγγαράκι αλλά και το συρματάκι κουζίνας, για να μην καταλήξουν πηγή βακτηριδίων.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση