fbpx
Ξεβουλώστε τις σωληνώσεις με τρεις φυσικούς τρόπους

Ξεβουλώστε τις σωληνώσεις με τρεις φυσικούς τρόπους

Ένας βουλωμένος νεροχύτης ή μπανιέρα χρειάζεται αμέσως την προσοχή σου. Όλοι γνωρίζουμε το χάος και την ταλαιπωρία που μπορεί να προκαλέσει ένα τέτοιο υδραυλικό πρόβλημα. Παρόλα αυτά πολλοί δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία, μέχρι που η αποχέτευση να βουλώσει εντελώς. Και τότε είναι που η βλάβη έχει προχωρήσει και το τηλεφώνημα στον υδραυλικό θα γίνει αναγκαία. Κι όμως αν το προλάβεις στην αρχή, η αποχέτευση μπορεί να ξεβουλώσει με μια απλή σπιτική συνταγή.

Μην αγνοήσεις λοιπόν τα προειδοποιητικά σημάδια, όπως φράξιμο και δυσάρεστη οσμή, αλλά ανέλαβε δράση με τρεις φυσικούς τρόπους.

Πως ξεβουλώνω σωληνώσεις με φυσικό τρόπο

1. Με μαγειρική σόδα και ξύδι

Βάζεις στην τρύπα της αποχέτευσης, τόσο στους νεροχύτες όσο και στη μπανιέρα, μισή κούπα μαγειρική σόδα. Ζεσταίνεις στο φούρνο μικροκυμάτων από μία κούπα ξύδι για κάθε μία έξοδο αποχέτευσης. Ρίχνεις σταδιακά το ζεστό ξύδι πάνω στη σόδα με αρκετή προσοχή, γιατί ο συνδυασμός των δύο συστατικών θα προκαλέσει αφρισμό και αναθυμιάσεις.

Αφήνεις μισή ώρα και αμέσως μετά ανοίγεις τη βρύση να τρέξει άφθονο νερό. Ειδικά για την μπανιέρα καλύτερα θα είναι αφού βάλεις το ξύδι να κλείσεις με την τάπα την έξοδο και μετά το μισάωρο να γεμίσεις τη μπανιέρα νερό. Τραβάς κατόπιν την τάπα και όλη η πίεση του νερού θα λειτουργήσει αποφρακτικά.

2. Με βραστό νερό

Γεμίζεις μέχρι πάνω τον βραστήρα με νερό και περιμένεις να φτάσει στο σημείο βρασμού. Αδειάζεις σταδιακά το καυτό νερό στις σωληνώσεις. Αφήνεις έτσι το νερό να δράσει για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι το επόμενο άδειασμα.

Αυτός είναι ο πιο εύκολος, γρήγορος και ανέξοδος τρόπος για να ξεβουλώσεις νεροχύτες και μπανιέρα. Λειτουργεί άψογα σε λιγότερο βουλωμένες αποχετεύσεις και μπορείς να τον εφαρμόζεις κάθε τόσο ακόμη και προληπτικά.

3. Με αλάτι και μαγειρική σόδα

Αν γνωρίζεις ότι το πρόβλημα στους νεροχύτες οφείλεται σε λίπη και γράσο ακολούθα αυτή τη μέθοδο. Φτιάχνεις ένα μείγμα με μισή κούπα επιτραπέζιο αλάτι και μισή κούπα μαγειρική σόδα. Μοιράζεις το μείγμα στους νεροχύτες και περιμένεις 20 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνεις από μία κούπα βραστό νερό και αφήνεις να κάτσει όλη τη νύχτα.

Το αλάτι, η σόδα και το ζεστό νερό δημιουργούν μια χημική αντίδραση που δίνει αίσιο τέλος στο πρόβλημά σου. Το πρωί χρησιμοποιείς κανονικά τους ξεβουλωμένους σου νεροχύτες, αφού ρίξεις αρκετό νερό για να ξεπλυθούν τα κατάλοιπα της συνταγής.

Η δραστικότητα των χημικών αποφρακτικών του εμπορίου είναι σε όλους γνωστή. Εξίσου γνωστές όμως είναι και οι επιπτώσεις των χημικών αυτών στο περιβάλλον. Η συχνή χρήση τους μάλιστα μακροπρόθεσμα μπορεί να τρυπήσει τις σωληνώσεις και να τρέχεις να αντιμετωπίσεις δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως μία πλημμύρα.

Με αυτούς τους φυσικούς τρόπους που προτείνω όχι μόνο θα ξεβουλώσουν οι σωληνώσεις σου, αλλά θα εξαφανιστούν και οι δυσάρεστες οσμές, που προκαλούνται από το φράξιμο.

cleaning sink in bathroom - Ξεβουλώστε τις σωληνώσεις με τρεις φυσικούς τρόπους

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις ενημερώσεις, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

5 comments

 • Καλές συμβουλές όντως και πράγματι αξίζει να σκεφτόμαστε το περιβάλλον. Όμως οι περισσότερες λύσεις αυτού του είδους αφορούν τη συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης. Δηλαδή πρέπει να τις εκτελούμε τακτικά για να παραμένει το δίκτυο καθαρό και όχι να περιμένουμε να βουλώσει γιατί τότε είναι συνήθως ήδη πολύ αργά…

  Reply
 • Όταν οι σωλήνες του νεροχύτη,έχουν μαζέψει διάφορα,τα παραπάνω δεν κάνουν τίποτα απολύτως….Τα έχω δοκιμάσει.Για συντήρηση,καλά είναι,αλλά μέχρι εκεί.

  Reply
 • Εξαιρετικές συμβουλές! Θα έπρεπε έτσι, ανέξοδα και οικολογικά, να κάνουμε χρήση των φυσικών αυτών τρόπων για να δείξουμε σεβασμό στον ίδιο μας τον εαυτό, αφού κι εμείς περιβάλλον είμαστε.Καλό σαββατοκύριακο!

  Reply
  • Κι ένα παραπάνω στο νεροχύτη της κουζίνας που ακουμπάμε τα πιάτα, ξεπλένουμε τα τρόφιμα. Τα χημικά καθαριστικά όσο κι αν τα ξεπλένεις με νερό έχω την αίσθηση ότι κατάλοιπα μένουν στην επιφάνεια για μέρες μετά. Ενώ με το ξύδι και τη σόδα θα νιώθουμε ασφαλείς ότι δεν θα καταλήξουν χημικά στο πιάτο μας. Καλό σαββατοκύριακο Αλέκα!

   Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση