fbpx
Οι άγνωστες λέξεις στο MasterChef. Μάθε τι σημαίνουν

Οι άγνωστες λέξεις στο MasterChef. Μάθε τι σημαίνουν

Τι σημαίνουν αλήθεια όλες αυτές οι άγνωστες λέξεις στο Masterchef; Όταν παρακολουθείς το αγαπημένο σου πρόγραμμα στην τηλεόραση, νιώθεις ότι χρειάζεσαι λεξικό για να μπεις στο νόημα; Μάζεψα μερικές από τις πιο περίεργες λέξεις που ακούσα και έψαξα να βρω τι σημαίνουν. Γιατί θέλω να μας βγάλω από την περιέργεια. Κι ό,τι μαθαίνεις καλό είναι!

Οι άγνωστες λέξεις στο MasterChef

Αμούς Μπους (Amuse-Bouche)

Ένα πιάτο με μικρές μπουκιές που έρχεται πάντα πρώτο και σκοπός του είναι να προϊδεάσει τους καλεσμένους για το χαρακτήρα του γεύματος που έπεται. Είναι, με άλλα λόγια, η καλησπέρα του σεφ.

Γιούζου

Ένα εσπεριδοειδές φρούτο που καλλιεργείται στην Ιαπωνία. Μοιάζει με ένα μικρό γκρέιπφρουτ. Η γεύση του έχει περιγραφεί ως μια διασταύρωση ανάμεσα σε γκρέιπφρουτ και μανταρίνι.

Γλασέ

Η επικάλυψη κάποιου γλυκού με γλάσσο, ή όταν μειώνουμε τα υγρά στο φαγητό ώστε να γίνει η σάλτσα σαν σιρόπι, ή όταν γλασάρουμε με βούτυρο και ζάχαρη.

Εσκαλόπ

Φέτα λεπτοκομμένου κρέατος ή ψαριού.

Ετουβέ

Ψήσιμο με ή χωρίς ζωμό σε σιγανή φωτιά με καπάκι

Γκρατινέ

Το ρόδισμα ενός φαγητού που έχει καλυφθεί με μπεσαμέλ ή τυριά.

Κενέλ

Το οβάλ σχήμα που δίνουμε σε κάποιο μαλακό μείγμα, όπως η μους ή το παγωτό κ.α., χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια.

Κλαριφιέ

Όταν αφαιρούμε τα κατάλοιπα από διάφορα υγρά, ζωμούς ή βούτυρα για να γίνουν πιο διαυγή.

Κονσομέ

Είναι η σούπα με κρυστάλλινη διαύγεια. Στην ουσία είναι ένας ζωμός από κρέας και λαχανικά που σερβίρεται κυρίως ως πρώτο πιάτο ή ως συνοδευτικό σε βασικά γεύματα.

Κονφί

Με τον όρο κονφί περιγράφουμε οποιαδήποτε ωμή πρώτη ύλη έχει σιγομαγειρευτεί μέσα σε λιπαρή ουσία (λάδι ή λίπος) ή σιρόπι (νερό και ζάχαρη), μαζί με κάποιο συστατικό που θα συμβάλει στη συντήρησή του, όπως για παράδειγμα το αλάτι ή η ζάχαρη.

Κουλί

Πολύ πυκνή σάλτσα ή αραιός πουρές φρούτων ή λαχανικών. Η κουλί των λαχανικών συνήθως συνοδεύει κρεατικά ως σάλτσα, ενώ η κουλί των φρούτων γαρνίρει γλυκά επιδόρπια.

Μίσο

Είναι ένα γιαπωνέζικο υλικό, που προκύπτει από ωριμασμένη πάστα φασολιού σόγιας, με θαλασσινό αλάτι και ρύζι ή κριθάρι.

Μπαβέτε

Μακριές, λεπτές κορδέλες ζυμαρικών τα οποία μοιάζουν με μακαρόνια. Μία πιο λεπτή εκδοχή της ταλιατέλλας.

Μπαλοτίνα

Κρέας, πουλερικό ή ψάρι που έχουμε ξεκοκαλίσει, γεμίσει, τυλίξει σε ρολό με μεμβράνη και δέσει, συνήθως ποσέ ή μπρεζέ. Σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες.

Μπλανσάρισμα

Ζεμάτισμα για σύντομο χρονικό διάστημα και άμεση ψύξη με βύθιση σε λεκάνη με παγωμένο νερό, για να σταματήσει το μαγείρεμα. Η τεχνική βήμα βήμα εδώ.

Μπρεζέ

Τρόπος μαγειρέματος για κρέατα, πουλερικά ή θαλασσινά, που ψήνονται σε σιγανή φωτιά σε κατσαρόλα με πολύ λίγο υγρό. Συνήθως, μαγειρεύονται πάνω σε μια στρώση λαχανικών για να διατηρηθούν ζουμερά και στη συνέχεια το ψήσιμο ολοκληρώνεται στον φούρνο.

Ναμελάκα

Η ναμελάκα είναι μια κρέμα σοκολάτας με εξαιρετικά κρεμώδη υφή, σαν μια πιο πλούσια μους ή πιο ρευστή και απαλή κρεμ πατισερί.

Νόρι

Τα φύλλα νόρι είναι αποξηραμένα και ψημένα φύκια. Χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα σούσι ή και ως κάλυμμα ή καρύκευμα για διάφορα άλλα πιάτα. Είναι γνωστά και με την ονομασία λαχανικό της θάλασσας. Φύονται σε απάγκια μέρη κοντά στις ακτές και περιέχουν 40% πρωτεΐνη, πολύ περισσότερο από άλλα φύκη.

Ντάσι

Πρόκειται για έναν ζωμό της ιαπωνικής κουζίνας που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται στην υψηλή γαστρονομία ως βάση σε σούπες και βραστά αλλά και σάλτσες. Αποτελείται από 3 μόνο υλικά: νερό, kombu (ένα βρώσιμο είδος φυκιού) και αποξηραμένη παλαμίδα.

Ντεγκλασέ

Η τεχνική όπου ξύνουμε τον πάτο ενός σκεύους, για να αποκολλήσουμε τους χυμούς από το εσωτερικό του. Η αποκόλληση γίνεται με τη βοήθεια κάποιου υγρού, κρασιού ή ζωμού και μιας ξύλινης κουτάλας.

Πάνκο

Χρησιμοποιείται για πανάρισμα ψαριού ή κρέατος. Το ψωμί από το οποίο προέρχεται το πάνκο είναι πολύ ελαφρύ, αφράτο, χωρίς κόρα ή ιδιαίτερη γεύση, με αποτέλεσμα οι φλοίδες του, χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, να δημιουργούν ένα πολύ τραγανό περίβλημα σε ό,τι θελήσουμε να τηγανίσουμε.

Παστινάκη

Λαχανικό που μοιάζει με μεγάλο άσπρο καρότο και ανήκει στην ίδια οικογένεια με το καρότο και το μαϊντανό.

Ποσέ

Το μαγείρεμα ποσέ είναι το ψήσιμο φαγητού σε λίγο νερό ή ζωμό. Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για το μαγείρεμα αυγών.

Ρου

Μείγμα από λιωμένο λίπος και αλεύρι, που χρησιμεύει για να πήζει τα υγρά και είναι η βάση για πολλές σάλτσες, όπως η μπεσαμέλ. Είναι ουσιαστικά καβουρδισμένο αλεύρι.

Σαμόσα

Τηγανητό ή φουρνιστό αρτοσκεύασμα (πιτάκι) που περιέχει αλμυρή γέμιση και ορισμένες φορές αλεσμένο αρνί ή βοδινό ή κοτόπουλο.

Σαμπλέ

Πλούσια, βουτυράτη και συμπαγής ζύμη. Είναι κατάλληλη για μπισκότα ή ως βάση για τάρτα.

Σεβίτσε

Ωμό ψάρι τεμαχισμένο, που έχει αλατιστεί και μαριναριστεί για λίγη ώρα σε χυμό εσπεριδοειδών, συνήθως λεμονιού ή λάιμ, το οξύ των οποίων το “ψήνει”.

Σινουά

Κωνικό σουρωτήρι ειδικό για σούπες, σάλτσες, ζωμούς.

Σου βιντ (Sous-vide)

Μια μοντέρνα γαλλική τεχνική κατά την οποία η πρώτη ύλη (το κρέας, το ψάρι με τα λαχανικά και τα αρωματικά του) σφραγίζεται σε σακουλάκι, σε κενό αέρος και βυθίζεται σε χαμηλής θερμοκρασίας νερό για να σιγομαγειρευτεί. Προσφέρει υγιεινό μαγείρεμα αλλά και απόλυτη γεύση, αφού το φαγητό διατηρεί όλους τους χυμούς του και τις βιταμίνες του. Θα χρειαστεί βέβαια μία συσκευή vacuum, προκειμένου να σφραγίσουμε το φαγητό μέσα στο σακουλάκι αλλά και μια ηλεκτρική συσκευή ρόνερ (roner) για να εφαρμόσουμε αυτή την τεχνική.

Ταρτάρ

Κρύο πιάτο με ψιλοκομμένο ωμό κρέας ή ψάρι αναμεμειγμένο με ωμό αυγό, αγγουράκι τουρσί, μουστάρδα και άλλα αρωματικά. Σερβίρεται συχνά και σαν αλοιφή, ενώ υπάρχει και η σως ταρτάρ, που είναι κρεμώδης σάλτσα με βάση την μαγιονέζα.

Τερίν (ή τερίνα)

Πυρίμαχο σκεύος σε στενόμακρο σχήμα, στο οποίο μαγειρεύονται συνήθως πατέ. Επίσης, την ίδια ονομασία παίρνει και το φαγητό που μαγειρεύεται σε τέτοιο σκεύος.

Τσάτνεϊ

Γλυκόξινη μαρμελάδα από φρούτα ή λαχανικά, που σιγομαγειρεύονται με τη συνοδεία ξιδιού και ζάχαρης.

masterchef dictionary - Οι άγνωστες λέξεις στο MasterChef. Μάθε τι σημαίνουν

Με αυτό το βασικό γλωσσάρι μαγειρικής τώρα πια θα καταλαβαίνεις όσα βλέπεις στην τηλεόραση. Μήπως όμως έχεις κι άλλες άγνωστες λέξεις στο masterchef; Ρώτα μας και θα το ψάξουμε μαζί!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση