fbpx
Φτιάχνουμε μόνοι μας άλμη για φέτα

Φτιάχνουμε μόνοι μας άλμη για φέτα

Η φέτα έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά και το τραπέζι των Ελλήνων. Συνοδεύει τα λαδερά μας φαγητά. Μπαίνει κυρίαρχα πάνω στη χωριάτικη σαλάτα μας ή στην πίτα με το χειροποίητο φύλλο. Γίνεται εξαίσιο μπουγιουρντί στο αλουμινόχαρτο και εξαίσιος μεζές σε φύλλο κρούστας με μέλι και σουσάμι. Παρόλα αυτά φέτα δεν τρώνε όλοι και ιδίως τα μικρά παιδιά. Κάπως έτσι και στο δικό μας σπίτι φέτα τελικά τρώω μόνο εγώ. Οπότε από τη μια το αγαπημένο μου λευκό τυρί υπάρχει πάντα στο ψυγείο μας κι από την άλλη, επειδή δεν καταναλώνεται γρήγορα, το διατηρώ μέσα σε άλμη για να μην χαλάσει. Η συνταγή για άλμη είναι απλή. Πάμε να τη δούμε.

Τι θα χρειαστείτε

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό

Ποια είναι η διαδικασία

Βάζετε το νερό στην κατσαρόλα και αφήνετε να φτάσει σε σημείο βρασμού. Ρίχνετε το αλάτι και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί. Κατεβάζετε από τη φωτιά και περιμένετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Τοποθετείτε το τυρί σε δοχείο φύλαξης και σκεπάζετε ως πάνω με την άλμη. Προτιμήστε γυάλινα τάπερ κι όχι πλαστικά, για να αποφύγετε μεταναστεύσεις χημικών ενώσεων από το πλαστικό υλικό.

για φέτα - Φτιάχνουμε μόνοι μας άλμη για φέτα

Κλείνετε το καπάκι και φυλάτε στο ψυγείο. Έτσι η φέτα διατηρείται περισσότερο καιρό για να την απολαμβάνετε κάθε στιγμή στο πιάτο σας.

Extra tip: Για τη φύλαξη μικρότερης ή μεγαλύτερης ποσότητας τυριού προσαρμόζετε ανάλογα τις δοσολογίες.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ελληνικό πρωϊνό – MyKitchenStories.com

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

16 comments

  • Πολύ χρήσιμη συνταγή Ελευθερία μου γιατί λατρεύουμε την φέτα οικογενειακώς, την αγοράζουμε όμως σε μικρές ποσότητες για να μην χαλάει. Τώρα θα μπορούμε να τη διατηρούμε για καιρό. Σε ευχαριστούμε πολύ!! Πολλά φιλιά!!

    Reply
  • Tι καλά!Πώς την χρειαζόμουν αυτήν τη συνταγή δε λέγεται.Υπερευχαριστώ!

    Reply
  • Ελευθερία μου και τόσο καιρό λέω, δεν μπορεί θα υπάρχει τρόπος να φτιάξω άλμη!
    Ευχαριστούμε!

    Reply
  • Πολύ χρήσιμη ανάρτηση Ελευθερία μου!!! Δεν ήξερα καθόλου ούτε για τη δοσολογία ούτε για το βράσιμο …☺ !!! Πολλά φιλιά !!! Καλή σου μερα!!!

    Reply
  • Ναι τελικά είναι πολύ εύκολο! Ευχαριστούμε Ελευθερία μας!!

    Reply
  • Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Ευχαριστούμε Ελευθερία! Εγώ θα προσθέσω πως μπορούμε αν θέλουμε μετά να φύγει η πολύ αλμύρα από την φέτα, να βάζουμε μικρά κομμάτια σε γάλα. Καλημέρα & καλή εβδομάδα :)

    Reply
  • Ένας λόγος που αποφεύγω να αγοράζω φέτα σε μεγάλη ποσότητα είναι ότι δεν μπορώ να τη διατηρήσω για καιρό με απότέλεσμα να ξινίζει και να την πετάω. Δεν ήξερα ότι μπορώ να φτιάξω και εγώ άλμη, πολύ ωραία ιδέα, έχω ενθουσιάστει. Πόσο καιρό δηλαδή μπορώ να τη διατηρήσω έτσι φτιάχοντας τη δική μου άλμη!

    Reply
    • Εξαρτάται κατά πολύ και από τη φέτα που θα πάρουμε από τον πάγκο των τυριών. Έχω διαπιστώσει ότι αν η φέτα που μου έδωσαν ήταν από καιρό ανοιγμένη στον τενεκέ της, το τυρί αλλοιωνόταν πιο γρήγορα. Γι’αυτό καλό είναι να αγοράζουμε από μεγάλα μάρκετ ώστε το τυρί που θα φτάσει στο ψυγείο μας να είναι από φρεσκοανοιγμένη συσκευασία. Πάντως σε γενικές γραμμές μέχρι 1 μήνα μπορεί να διατηρηθεί. Φυσικά μέσα στο ίδιο τάπερ δεν θα βάλουμε δύο διαφορετικά είδη τυριών, που μπορεί το ένα να επηρεάσει το άλλο.

      Reply
  • Μου αρέσει ή φέτα τυρί πολύ,γιαυτό την προτιμώ στο τραπέζι μου.Μέχρι τώρα δεν είχα ασχοληθεί για να κάνω αλμη Ελευθερία μου.Να λοιπόν μια ωραία συνταγή για να την φτιαξω….φιλακια και μια γλυκιά καλημέρα!

    Reply
    • Κι εγώ τρώω πολύ το τυρί, αλλά δυστυχώς δεν τρώει κανένας άλλος στο σπίτι μας, οπότε με την άλμη σώθηκα.

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση