fbpx
Εξοπλίστε και οργανώστε σωστά το φαρμακείο του σπιτιού

Εξοπλίστε και οργανώστε σωστά το φαρμακείο του σπιτιού

Η καθημερινότητα με τα παιδιά κρύβει απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις. Το φαρμακείο του σπιτιού είναι το Α και το Ω για την αντιμετώπισή τους. Τσιμπήματα από μέλισσες ή άλλα έντομα, εγκαύματα, πληγές και χτυπήματα από πτώσεις ξέρεις πολύ καλά ότι συμβαίνουν ουκ ολίγες φορές. Αρχικά και πριν δώσεις τις πρώτες βοήθειες στο παιδί, πάρτο αγκαλιά για να το καθησυχάσεις. Από την άλλη ατυχήματα μπορεί να συμβούν και σε μας τους ενήλικες. Η αναποδιά δεν κάνει διακρίσεις.

Ένα φαρμακείο στο σπίτι είναι πάντα απαραίτητο για την αντιμετώπιση τραυματισμών και τέτοιων έκτακτων περιστατικών. Κι ένα καλά οργανωμένο φαρμακείο είναι δύο φορές πιο απαραίτητο. Πάμε λοιπόν να το οργανώσουμε;

Η αρχική εικόνα του δικού μας οικογενειακού φαρμακείου ήταν κάπως έτσι.

το φαρμακείο του σπιτιού πριν - Εξοπλίστε και οργανώστε σωστά το φαρμακείο του σπιτιού

Ένα καλάθι στην ουσία με όλα τα φάρμακα παραπεταμένα μέσα. Μπορεί να μην είναι η εικόνα τόσο ενοχλητική. Εκείνο όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι αυτό το χάος δεν βοηθούσε καθόλου από πρακτική άποψη. Κάθε φορά που ήθελα ένα φάρμακο, για να το βρω εκεί μέσα, έπρεπε να βγάζω έξω όλα τα υπόλοιπα.

Πως θα είναι χρήσιμο και πάντα οργανωμένο το φαρμακείο

Από καιρό είχα στο μυαλό μου να συμμαζέψω το καλάθι με τα φάρμακα, αλλά δεν είχα σκεφτεί πώς θα μπορούσε ακριβώς να γίνει. Όταν είδα στο ΙΚΕΑ αυτά τα πλαστικά κουτιά, στην τιμή μάλιστα των 0,99 ευρώ, μου ήρθε η ιδέα! Πλαστικά κουτιά βέβαια μπορείς να βρεις και στο Praktiker ή το Leroy Merlin, δεν έχει σημασία.

κουτιά IKEA για οργάνωση σπιτιού - Εξοπλίστε και οργανώστε σωστά το φαρμακείο του σπιτιού

Έφτιαξα και αυτοσχέδιες ετικέτες για να τακτοποιήσω τα φαρμακευτικά σκευάσματα ανά είδος και ανάλογα με τη χρήση τους. Βότανα, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής στο ένα κουτάκι. Σιρόπια, χάπια και αλοιφές στο δεύτερο. Εξοπλισμός για πρώτες βοήθειες στο τρίτο. Με τον διαχωρισμό θα δεις ότι είναι πολύ πιο εύκολο να βρίσκεις ανά πάσα στιγμή αυτό που ψάχνεις.

οι ετικέτες για το φαρμακείο του σπιτιού - Εξοπλίστε και οργανώστε σωστά το φαρμακείο του σπιτιού

Extra tips: Για να είναι το φαρμακείο του σπιτιού χρήσιμο και πάντα οργανωμένο, έλεγχε τακτικά τις ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων και φρόντιζε για την αντικατάσταση των ληγμένων. Φάρμακα που σου έγραψαν για μια συγκεκριμένη πάθηση και πλέον δεν τα χρειάζεσαι μην τα κρατάς και μπερδεύεσαι.

Φύλαγε τις οδηγίες χρήσης μαζί με τα φαρμακευτικά σκευάσματα, για να γνωρίζεις τις δοσολογίες, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και τα συμπτώματα που καλύπτουν. Για να θυμάσαι τα ml που σου πρότεινε ο παιδίατρος σε σχέση με το βάρος του παιδιού, βάλε αυτοκόλλητες ετικέτες τετραδίου πάνω στο φάρμακο.

Πού θα αποθηκεύσεις το οικογενειακό φαρμακείο

Αφού άδειασα το καλάθι από τα φάρμακα και έλεγξα τις ημερομηνίες λήξης τους, τα τοποθέτησα στο αντίστοιχο πλαστικό κουτί. Τα πλαστικά κουτιά μπήκαν στο ράφι της κουζίνας, προστατευμένα από υγρασία και ηλιακή ακτινοβολία. Η αποθήκευση του οικογενειακού φαρμακείου στο μπάνιο με τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται δεν είναι ο ενδεδειγμένος χώρος. Ο κίνδυνος αλλοίωσης των σκευασμάτων παραμονεύει.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αν το φάρμακο χαλάσει, χάνει τη δραστικότητά του. Ένα συρτάρι ή ντουλάπι στην κουζίνα ή το υπνοδωμάτιο εξυπηρετεί πολύ καλύτερα. Επίσης μην ξεχνάς ότι το φαρμακείο του σπιτιού θα πρέπει να βρίσκεται αρκετά ψηλά, ώστε να μην είναι προσβάσιμο στα μικρά παιδιά.

οργανώνοντας το φαρμακείο του σπιτιού - Εξοπλίστε και οργανώστε σωστά το φαρμακείο του σπιτιού

Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του σπιτιού

Για τις πρώτες βοήθεις στο παιδί ή οποιονδήποτε βρίσκεται σε ανάγκη, πρέπει απαραίτητα να έχεις στο σπίτι τα εξής:

  • Αποστειρωμένες γάζες
  • Betadine
  • Καθαρό οινόπνευμα
  • Ιώδιο
  • Αμμωνία
  • Αυτοκόλλητα επιθέματα τραυμάτων σε διάφορα μεγέθη
  • Αλοιφή για εγκαύματα
  • Βαμβάκι
  • Ψαλίδι
  • Ψηφιακό θερμόμετρο
  • Απλό κολλύριο ματιών (τεχνητά δάκρυα)
  • Ένας ουροσυλλέκτης
  • Αντισηπτική κρέμα
  • Αναλγητικά/αντιπυρετικά
  • Αντιδιαρροϊκά φάρμακα
  • Ηλεκτρολύτες
  • Φάρμακα αντιμετώπισης αλλεργιών (π.χ. αντισταμινικά)

Κι έτσι λοιπόν σε λιγότερο από 1 ώρα εξόπλισα, οργάνωσα και ξεκαθάρισα το φαρμακείο του σπιτιού μου. Καλά ξεκαθαρίσματα και σε σένα.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

8 comments

  • Χρήσιμες συμβουλές και στον τρόπο οργάνωσης γιατί εμείς όλα τα φάρμακα τα έχουμε στο ψυγείο, τα hansplast στο μικρό μπάνιο τα υπόλοιπα στο άλλο μπάνιο, θερμόμετρα στα κομοδίνα.. και κάποια από αυτά δε τα έχουμε καθόλου!! Πρέπει να πάρω κουτιά και να τα φτιάξω και να τα βάλω σε ένα σημείο. Καλή εβδομάδα Ελευθερία!!

    Reply
    • Όλα μαζί συγκεντρωμένα είναι πολύ καλύτερα, βρίσκουμε πιο γρήγορα αυτό που θέλουμε. Φιλιά Ελεάνα μου, σε ευχαριστώ πολύ :)

      Reply
  • Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σου Ελευθερία! Ειδικά αν έχεις παιδιά το φαρμακείο πρέπει να είναι αρκετά εμπλουτισμένο! Ευχαριστούμε πολύ πολύ!

    Reply
    • Και με βάση το ιστορικό του κάθε παιδιού, όπως π.χ. αλλεργίες, θα πρέπει να συμπληρώνουμε με τα ανάλογα φάρμακα.
      Εμείς ευχαριστούμε Κατερίνα, καλή Κυριακή.

      Reply
  • Πραγματικά δεν έχουμε ιδέα τι πρέπει να περιέχει ένα σωστό φαρμακείο. Πολύ χρήσιμο το post Ελευθερία! Οι περισσότεροι έχουμε μόνο Hansaplast και παυσίπονα και τη στιγμή που θα χρειαστεί κάτι καλό ψάξιμο για εφημερεύον φαρμακείο… Ευχαριστούμε!

    Reply
    • Όποιος παθαίνει, μαθαίνει. Γιατί σχεδόν πάντα αρρωσταίνουν ή χτυπάνε τις πιο ακατάλληλες στιγμές, όπως Παρασκευή βράδυ που όλα είναι κλειστά και μεσολαβεί σαββατοκύριακο. Φιλιά!

      Reply
  • Πολύ συμαντικό το “Extra tips:”
    Καλό θα είναι να υπάρχει και καποιό gel αλόης, βαζελίνη,fucicort και bepanthol
    Παθών……με φαρμακείο ληγμένων 5ετίας……

    Reply
    • Σίγουρα συμπληρώνουμε το φαρμακείο και με βάση τις δικές μας ανάγκες. Bepanthol έχουμε κι εμείς πάντα.
      Καλό σαββατοκύριακο Τάσο.

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση