fbpx
Μια παλιά και δοκιμασμένη συνταγή για κέτσαπ

Μια παλιά και δοκιμασμένη συνταγή για κέτσαπ

Αυτή είναι μία νόστιμη σπιτική συνταγή για κέτσαπ που πρέπει να δοκιμάσεις. Η σάλτσα κέτσαπ, με τη γλυκόξινη και πικάντικη γεύση, είναι το πιο διαδεδομένο συνοδευτικό στις τηγανιτές πατάτες ή τα μπιφτέκια, η γρήγορη σος στα μακαρόνια και η εύκολη βάση για την πίτσα. Αρέσει σε όλους και καταναλώνεται με μανία από μικρούς και μεγάλους.

Η κέτσαπ από το ράφι του σούπερ μάρκετ όμως έχει πολλά συντηρητικά και ζάχαρη. Τι θα έλεγες να φτιάξεις τη δική σου κέτσαπ χωρίς συντηρητικά και με μικρότερη δόση ζάχαρης; Τώρα το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι σε αφθονία και χαμηλή τιμή, προμηθεύσου ποσότητα και προετοίμασε την σάλτσα-σως για το χειμώνα.

Υλικά για την σπιτική κέτσαπ

  • 600 γραμμάρια ντοματάκια
  • 150 γραμμάρια μηλόξυδο ή λευκό ξύδι
  • 1 τσίλι πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 140 γραμμάρια πελτέ ντομάτας

Η συνταγή για κέτσαπ βήμα-βήμα

Πλένεις καλά τα ντοματάκια και τα κόβεις στα τέσσερα, αφαιρώντας τα κοτσάνια. Βάζεις όλα μαζί τα υλικά σε μια βαθιά κατσαρόλα και βράζεις για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, με κλειστό καπάκι και χωρίς να προσθέσεις καθόλου νερό.

Ανακατεύεις κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα. Όταν οι ντομάτες έχουν ζεσταθεί αρκετά, τις πολτοποιείς με το ραβδο-μπλέντερ. Περνάς τον πουρέ ντομάτας από ένα λεπτό σουρωτήρι σε μια άλλη κατσαρόλα.

Πιέζεις με ένα κουτάλι, έτσι ώστε να αποστραγγιστεί καλά όλο το πολτοποιημένο μείγμα ντομάτας. Σιγοβράζεις ξανά για άλλα 20 λεπτά μέχρι να πυκνώσει αρκετά το μείγμα. Για να είσαι σίγουρη ότι η κέτσαπ είναι έτοιμη, βάζεις μια κουταλιά σε ένα πιατάκι. Αν δεν υπάρχουν σταγονίδια νερού από τις άκρες και η σάλτσα παραμένει πυκνή, τότε είναι έτοιμη. Αν όχι, τη βράζεις περισσότερο.

Εμφιαλώνεις τη σάλτσα, όπως είναι ζεστή, σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, κλείνεις ερμητικά με καινούρια καπάκια και τα αφήνεις ανάποδα για μία μέρα. Με τον τρόπο αυτό θα κλείσουν αεροστεγώς.

Η σπιτική σάλτσα κέτσαπ, με γεύση, υφή και χρώμα πολύ κοντά στην αγοραστή, διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 6 μήνες, ενώ μετά το άνοιγμα για ένα μήνα.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι λαϊκές αγορές είναι γεμάτες με τόσα πολλά και διαφορετικά λαχανικά και φρούτα τα οποία μάλιστα είναι σε τόσο καλή τιμή! Το καλοκαίρι επομένως είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η σωστή οργάνωση της κουζίνας για το χειμώνα. Προνόησε, προμηθεύσου, κατάψυξε σωστά και οργανώσου!

Διάβασε επίσης τη συνταγή για λιαστές ντομάτες στο φούρνο.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις ενημερώσεις, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

11 comments

  • Κι έψαχνα συνταγή για κέτσαπ στο Google και να σου η profile pic του Make life δίπλα σε ένα αποτέλεσμα! :)) Θα δοκιμάσω το Σαββατοκύριακο την κέτσαπ στιγμής που έγραψες σε ένα σχόλιο παραπάνω! Καλό βράδυ Ελευθερία :)

    Reply
  • κον κασε, ζάχαρη και ξύδι – αποτυχία! Το μέλι παίζει να κάνει τη διαφορά πράγματι! Θα το δοκιμάσω γκαρτνασίνα την επόμενη φορά που θα βρεθώ απεγνωσμένος χωρίς κέτσαπ lol

    Reply
  • Η ζάχαρη είναι ένας γλυκός και καλά κρυμμένος δολοφόνος. Μακριά όσο μπορούμε. Ειδικότερα από τα παιδιά.

    Reply
    • γι’αυτό, αν διάβασες καλά, έχουμε χρησιμοποιήσει στη συνταγή τις σταφίδες, για να γλυκίσουν με πιο φυσικό τρόπο τη σάλτσα μας, αλλά και μαύρη ζάχαρη, που έχει υποστεί λιγότερη βιομηχανική επεξεργασία και άρα είναι πιο υγιεινή. Η κατανάλωση ζάχαρης, πάντα με μέτρο, παρέχει ενέργεια και είναι το καύσιμο για τις καθημερινές μας ανάγκες.

      Reply
  • ποιος ευθύνεται για την ιδέα? το Χριστινάκι? Δεν είχαμε κέτσαπ τις προάλλες και προσπάθησα να φτιάξω αλλά ανεπιτυχώς! :P

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση