fbpx
Μια παλιά και δοκιμασμένη συνταγή για κέτσαπ

Μια παλιά και δοκιμασμένη συνταγή για κέτσαπ

Η σάλτσα κέτσαπ, με τη γλυκόξινη και πικάντικη γεύση, είναι το πιο διαδεδομένο συνοδευτικό στις τηγανιτές πατάτες ή τα μπιφτέκια, η γρήγορη σος στα μακαρόνια και η εύκολη βάση για την πίτσα. Αρέσει σε όλους και καταναλώνεται με μανία από μικρούς και μεγάλους. Η κέτσαπ από το ράφι του σούπερ μάρκετ όμως έχει τόσα συντηρητικά και ζάχαρη που έχει θεωρηθεί υπεύθυνη για την παιδική παχυσαρκία. Τι θα λέγατε αν φτιάχνατε μόνοι στο σπίτι την κέτσαπ χωρίς συντηρητικά και με μικρότερη δόση ζάχαρης; Τώρα το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι σε αφθονία και χαμηλή τιμή προμηθευτείτε ποσότητα και προετοιμάστε την σάλτσα-σως για το χειμώνα. Αυτή είναι μία νόστιμη σπιτική συνταγή για κέτσαπ που πρέπει να δοκιμάσετε.

Υλικά για την σπιτική κέτσαπ

  • 2.5 κιλά φρέσκα ντοματάκια
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 3 πιπεριές τσίλι ψιλικομμένες
  • μισή κούπα μηλόξυδο ή λευκό ξύδι
  • μισή κούπα άσπρες σταφίδες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι
  • 10 κ.σ. μαύρη ζάχαρη

Η συνταγή για κέτσαπ βήμα-βήμα

συνταγή για κέτσαπΠλένετε καλά τα ντοματάκια και τα κόβετε στα τέσσερα, αφαιρώντας τα κοτσάνια. Βάζετε όλα μαζί τα υλικά σε μια βαθιά κατσαρόλα και βράζετε για 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να προσθέσετε καθόλου νερό. Ανακατεύετε κατά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα. Όταν οι ντομάτες έχουν ζεσταθεί αρκετά, τις πολτοποιείτε με το ραβδο-μπλέντερ. Περνάτε τον πουρέ ντομάτας από ένα λεπτό σουρωτήρι σε μια άλλη κατσαρόλα. Πιέζετε καλά με ένα κουτάλι, έτσι ώστε να αποστραγγιστεί καλά όλο το πολτοποιημένο μείγμα ντομάτας. Σιγοβράζετε ξανά για άλλα 20 λεπτά μέχρι να πυκνώσει αρκετά το μείγμα. Για να είστε σίγουρες ότι η κέτσαπ είναι έτοιμη, βάζετε μια κουταλιά σε ένα πιατάκι. Αν δεν υπάρχουν σταγονίδια νερού από τις άκρες και η σάλτσα παραμένει πυκνή, τότε είναι έτοιμη. Αν όχι, τη βράζετε περισσότερο. Εμφιαλώνετε τη σάλτσα, όπως είναι ζεστή, σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, κλείνετε ερμητικά με καινούρια καπάκια και τα αφήνετε ανάποδα για μία μέρα. Με τον τρόπο αυτό θα κλείσουν αεροστεγώς.

Η σπιτική σάλτσα κέτσαπ, με γεύση, υφή και χρώμα πολύ κοντά στην αγοραστή, διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 6 μήνες, ενώ μετά το άνοιγμα για ένα μήνα.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι λαϊκές αγορές είναι γεμάτες με τόσα πολλά και διαφορετικά λαχανικά και φρούτα τα οποία μάλιστα είναι σε τόσο καλή τιμή! Το καλοκαίρι επομένως είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει η σωστή οργάνωση της κουζίνας για το χειμώνα. Προνοήστε, προμηθευτείτε, καταψύξτε σωστά και οργανωθείτε!

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις ενημερώσεις, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

11 comments

  • Κι έψαχνα συνταγή για κέτσαπ στο Google και να σου η profile pic του Make life δίπλα σε ένα αποτέλεσμα! :)) Θα δοκιμάσω το Σαββατοκύριακο την κέτσαπ στιγμής που έγραψες σε ένα σχόλιο παραπάνω! Καλό βράδυ Ελευθερία :)

    Reply
  • κον κασε, ζάχαρη και ξύδι – αποτυχία! Το μέλι παίζει να κάνει τη διαφορά πράγματι! Θα το δοκιμάσω γκαρτνασίνα την επόμενη φορά που θα βρεθώ απεγνωσμένος χωρίς κέτσαπ lol

    Reply
  • Η ζάχαρη είναι ένας γλυκός και καλά κρυμμένος δολοφόνος. Μακριά όσο μπορούμε. Ειδικότερα από τα παιδιά.

    Reply
    • γι’αυτό, αν διάβασες καλά, έχουμε χρησιμοποιήσει στη συνταγή τις σταφίδες, για να γλυκίσουν με πιο φυσικό τρόπο τη σάλτσα μας, αλλά και μαύρη ζάχαρη, που έχει υποστεί λιγότερη βιομηχανική επεξεργασία και άρα είναι πιο υγιεινή. Η κατανάλωση ζάχαρης, πάντα με μέτρο, παρέχει ενέργεια και είναι το καύσιμο για τις καθημερινές μας ανάγκες.

      Reply
  • ποιος ευθύνεται για την ιδέα? το Χριστινάκι? Δεν είχαμε κέτσαπ τις προάλλες και προσπάθησα να φτιάξω αλλά ανεπιτυχώς! :P

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.