fbpx
Συνταγή για γκρανόλα. Το πιο δυνατό πρωινό ξεκίνημα.

Συνταγή για γκρανόλα. Το πιο δυνατό πρωινό ξεκίνημα.

Η γκρανόλα είναι πιο νόστιμη από το μούσλι. Έχουν τα ίδια περίπου υλικά, με τη διαφορά ότι η γκρανόλα ψήνεται στο φούρνο. Πλησιάζει σαν συνταγή τις σπιτικές μπάρες δημητριακών, φτιάχνεται όμως πολύ πιο εύκολα. Δεν χρειάζεται δηλαδή να της δώσεις κάποιο σχήμα. Τι λες; Θέλεις να φτιάξεις κι εσύ τη συνταγή για γκρανόλα;

Τα βασικά συστατικά της είναι η βρώμη, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα. Άρα το ιδανικό πρωινό γεύμα. Πλούσιο, θρεπτικό και πολύ νόστιμο. Το πρωινό είναι πάντα απαραίτητο, γιατί ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου. Μειώνει την πιθανότητα του τσιμπολογήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας και των επεισοδίων υπερφαγίας. Γι’ αυτό ξεκίνα πάντα τη μέρα σου με γεμάτες μπαταρίες και άριστη διάθεση.

συνταγή για γκρανόλα τα υλικά - Συνταγή για γκρανόλα. Το πιο δυνατό πρωινό ξεκίνημα.

Βασικά υλικά στη συνταγή για γκρανόλα

  • 1 ½ κούπα ανάλατους και ωμούς ξηρούς καρπούς όπως κάσιους, αμύγδαλα και φουντούκια
  • 4 κουταλιές της σούπας σουσάμι
  • Μισή κούπα καθαρισμένους ηλιόσπορους
  • Μισή κούπα μαύρες ή ξανθές σταφίδες (ή άλλο αποξηραμένο φρούτο σε μικρά κομμάτια)
  • 2 κούπες βρώμη
  • Λίγη κανέλα (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • ¼ της κούπας μέλι
  • ¼ της κούπας ελαιόλαδο

Πως θα τη φτιάξεις

Χτύπα σε ένα γουδί τους ξηρούς καρπούς ή πέρνα τους πολύ ελαφρά στο μούλτι. Δεν πρέπει να γίνουν σκόνη, αλλά λίγο πιο χοντοκομμένα κομμάτια. Τους βάζεις μετά σε ένα βαθύ μπολ μαζί με το σουσάμι, τους ηλιόσπορους, τη βρώμη και το αλάτι.

Ζεσταίνεις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη λιπαρή ουσία, δηλαδή το ελαιόλαδο και το γλυκαντικό σου, που είναι το μέλι, μέχρι να δέσουν και να γίνουν σαν σιρόπι. Πρόσεξε να μην κάψει το λάδι. Αρωματίζεις το σιρόπι με την κανέλα και ρίχνεις στο μπολ ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά.

Τοποθετείς μια λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου σου και στρώνεις ομοιόμορφα το μείγμα πιέζοντας με μία σπάτουλα. Ψήνεις 20 λεπτά στους 160°C σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να πάρει η γκρανόλα σου ένα χρυσαφένιο χρώμα.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύεις συχνά και προσέχεις να μη σου καεί. Στο τέλος του ψησίματος προσθέτεις τις σταφίδες ή άλλο αποξηραμένο φρούτο που σου αρέσει.

σπιτική γκρανόλα συνταγή - Συνταγή για γκρανόλα. Το πιο δυνατό πρωινό ξεκίνημα.

Ιδέες σερβιρίσματος και πως θα διατηρήσεις τη γκρανόλα

Αφού βγει η γκρανόλα από τον φούρνο και κρυώσει πολύ καλά, μπαίνει σε γυάλινο αεροστεγές βάζο. Διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι 2 εβδομάδες.

Μπορείς να προσθαφαιρέσεις υλικά και να προσαρμόσεις τη γκρανόλα στις προτιμήσεις σου. Σου αρέσει περισσότερο τραγανιστή; Ψήσε την λίγο παραπάνω. Προτιμάς πιο γλυκιά γεύση; Συμπλήρωσε περισσότερο μέλι ή πρόσθεσε καστανή ζάχαρη.

Αν σου αρέσουν οι πικάντικες γεύσεις, μην διστάσεις να βάλεις ακόμη και τα αγαπημένα σου μπαχαρικά στο βασικό μείγμα. Ρίξε μπαχάρι, κάρδαμο, τσίλι ή γαρύφαλλο.

Για τους λάτρεις της σοκολάτας προτρέχω να απαντήσω: ναι, θα μπορούσαν να μπουν και σταγόνες κουβερτούρας μετά το ψήσιμο! Άλλωστε η σοκολάτα ταιριάζει παντού για μας.

Η γκρανόλα θα συνοδεύσει ιδανικά το γάλα σου στο πρωϊνό γεύμα. Την απολαμβάνεις όμως και με γιαούρτι ή παγωτό, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Εντάξει, τρώγεται και σκέτη με το κουτάλι. Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα σε χορτάσει και θα κρατήσει την πείνα μακρυά για ώρες!

γκρανόλα για πρωινό1 - Συνταγή για γκρανόλα. Το πιο δυνατό πρωινό ξεκίνημα.

Διάβασε επίσης: Συνταγή για τυρόψωμα. Νόστιμα, σπιτικά κι αφράτα.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

28 comments

  • Ελευθερία μου σούπερ πρωινό και όχι μόνο!!! Φαίνεται πολύ νόστιμο και θα το δοκιμάσουμε γιατί δεν εμπιστεύομαι τα έτοιμα. Ευχαριστούμε πολύ, φιλάκια πολλά!!

    Reply
  • Είναι πραγματικά χίλιες φορές καλύτερα να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική γκρανιολα, γιατί όταν ειδα πόση ζάχαρη είχαν αυτές που αγοράζαμε.. Ήταν προτιμότερο να έτρωγα λουκουμά για πρωινό! Εμένα μου αρέσει και με κόκκινα φρούτα!! Καλημέρα! :)

    Reply
    • Είναι εκπληκτικό πόση κρυμμένη ζάχαρη ή αλάτι υπάρχει μέσα στα συσκευασμένα προϊόντα! Για αυτό διαβάζουμε τις ετικέτες και αν μπορούμε τα φτιάχνουμε μόνοι μας ;)
      Καλημέρα Ελεάνα!

      Reply
  • Μου λείπει το σουσάμι και ο ηλιόσπορος! Λέω όμως να το δοκιμάσω σε παραλλαγή! Φαίνεται το τέλειο πρωινό! Ευχαριστούμε πολύ Ελευθερία!

    Reply
    • Εννοείται ότι μπορείς να δοκιμάσεις παραλλαγές. Αυξομειώνεις, προσθαφαιρείς…ότι τραβά η όρεξή σου. Φιλάκια Κατερίνα!

      Reply
  • Εννοείται ότι πάει για πιν η συνταγή! Όλα τα υλικά είναι αγαπημένα εγώ θα προσθέσω και λίγη σοκολάτα και καθώς το γιαούρτι ειναι στο ημερήσιο πρόγραμμα μου θα το απολαύσω μαζί με την γκρανόλα… Ευχαριστούμε Ελευθερία μου για την συνταγή!

    Reply
    • Ταιριάζει και η σοκολάτα, είτε σε νιφάδες είτε σε κομματάκια. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και κομματάκια από φρέσκα φρούτα. Είναι πολύ ευέλικτη η συνταγή. Φιλιά!

      Reply
  • το λαδακι δεν το ηξερα! τα υπολοιπα τα εχω κ εγω στο πρωινο μου! θα το δοκιμασω!

    Reply
  • Σήμερα έμαθα για πρώτη φορά την ύπαρξή της….και τώρα είδα μπροστά μου και την συνταγή…δλδ τι άλλο θέλω!!!!! Σίγουρα θα το δοκιμάσω!!!!

    Reply
  • Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο πρωινό ξεκίνημα!
    Υπέροχος συνδυασμός γεύσεων!
    Καλό μήνα!

    Reply
    • αποθέματα ενέργειας πάντα χρειάζονται για να βγάλουμε το δύσκολο πρόγραμμα της ημέρας μας! Ευχαριστώ Βάσω και καλό μήνα και για σένα.

      Reply
  • Τι ωραία συνταγή είναι αυτή!Αξίζει να την δοκιμάσω.Pin!

    Reply
    • Χρησιμοποιώντας μάλιστα ελαιόλαδο και μέλι κατεβάζουμε τις θερμίδες της συνταγής από ότι αν βάζαμε βούτυρο και ζάχαρη.
      Ευχαριστώ Αλέκα μου και για το pin, φιλιά!

      Reply
  • ναι είναι τρομερός συνδυασμός και σούπερ δυναμωτικός!!! δεν γνώριζα την ακριβή ονομασία του βέβαια.

    Reply
    • στην τηλεόραση είχε δείξει κάτι παρόμοιο ονομάζοντάς το σπιτικό μούσλι, αλλά το έψαξα καλύτερα και βρήκα ότι πρόκειται για γκρανόλα. Φιλιά πολλά, σε ευχαριστώ!!

      Reply
  • Υγιεινό και δυναμωτικό. Αν την πετύχω θα την προτιμήσω με γιαουρτάκι. Καλό απόγευμα Ελευθερία μου!!!

    Reply
    • και μην μείνεις πιστή στις αναλογίες των υλικών που δίνω, μπορείς να κάνεις αυξομειώσεις όπως σου αρέσει εσένα καλύτερα. Με γιαουρτάκι είναι τέλειο. Φιλιά και ευχαριστώ πολύ!

      Reply
  • Εγώ που δεν είμαι φαν της βρώμης Ελευθερία να το δοκιμάσω; Η είναι έντονη η γεύση της; Μου φαίνεται σούπερ για το ξεκίνημα της μέρας!!!

    Reply
    • όχι δεν έχει γεύση από τη βρώμη, είναι σαν να μην υπάρχει στη συνταγή. Ούτε εγώ τρώω βρώμη ωμή, μου κάνει σαν να τρώω χόρτο. Δοκίμασε και θα δεις. Φιλιά και καλό μήνα!

      Reply
  • Είχα ακουστά τη γκρανόλα, δεν ήξερα όμως τι είναι. Μόλις προμηθεύτηκα ανάλατους ξηρούς καρπούς, οπότε ευκαιρία να τη φτιάξω. Πείτε με παράξενη, αλλά εγώ τις λατρεύω αυτές τις γεύσεις!!!

    Reply
    • στην Αμερική είναι πολύ διαδεδομένο σνακ, υπάρχει και έτοιμο στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Αλλά είναι τόσο εύκολο να το φτιάξεις μόνη σου Χριστίνα μου που αξίζει να το δοκιμάσεις. Φιλιά και καλό μήνα!

      Reply
  • Υπέροχη συνταγή γιατί δεν υπάρχει καλύτερο από το σπιτικό. Είναι το πρωινό μου σταθερά από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και θα επιχειρήσω τη συνταγή σου! Καλό μήνα!

    Reply
    • μοσχοβόλισε η κουζίνα Νατάσσα. Και να πω ότι το τρώω σκέτο (ούτε γάλα, ούτε γιαούρτι) εξίσου ευχάριστα. Ευχαριστώ πολύ, φιλιά!

      Reply
  • Έχω τρελή αδυναμία στους ξηρούς καρπούς συνδυασμένους με μέλι για το πρωινό μου! Δεν σκέφτομαι κάτι νοστιμότερο και καλύτερο για να ξεκινήσει η μέρα μου από το να το φάω με γιαουρτάκι και φρέσκα φρούτα! Ελευθερία μου το έσωσα γιατί αξίζει μια δοκιμή!

    Reply
    • ήμουν επιφυλακτική στην αρχή, φοβόμουν μην κάψει η βρώμη και δεν βγει καλό, αλλά γίνεται πεντανόστιμο. 20 λεπτάκια ψήσιμο είναι το ιδανικό. Καλό σαββατοκύριακο Λίλια!

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση