fbpx
Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Τα παλιά καφάσια δεν είναι καθόλου ταπεινά. Αντιθέτως τα βλέπω σαν ένα πολύ ωραίο και βολικό υλικό για εναλλακτικές κατασκευές. Μετά την παπουτσοθήκη με καφάσια που είχαμε φτιάξει πλέον ο μανάβης μας έμαθε και δεν παραξενεύεται όταν του ζητάμε μερικά. Δύο μικρά καφάσια και λίγη μπογιά είναι όλα κι όλα όσα θα χρειαστούμε για αυτή τη ραφιέρα, για την οποία βέβαια πρέπει να πω ότι επιστράτευσα τη βοήθεια του μάστορα μπαμπά.

καφάσια - Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Υλικά για τη ραφιέρα από καφάσια

  • Δύο μικρά καφάσια
  • Εξολκέα διχάλων ή απλά ένα κατσαβίδι με μια πένσα
  • Καρφωτικό συνδετήρων και δίχαλα για το καρφωτικό. Το καρφωτικό μοιάζει σαν μεγάλο συρραπτικό αλλά είναι ειδικό για πιο σταθερές συνδέσεις, πχ ταπετσαρίες.
  • Μολύβι και χάρακα
  • Κόλλα στερέωσης για ξύλο, πέτρα, μέταλλα
  • 2 τριγωνοθηλιές κάδρου και 4 γυφτόκαρφα (πολύ μικρά καρφάκια)
  • Σφυρί
  • Μπογιά (ριπολίνη νερού) και πινέλο

υλικά - Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Αρχικά με τη βοήθεια κατσαβιδιού και πένσας (ή του εξολκέα διχάλων αν έχουμε) βγάζουμε τις συνδέσεις και αποσυναρμολογούμε τις άκρες του ενός καφασιού και μόνο τη μία άκρη από το άλλο καφάσι.βήμα - Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Αυτά είναι τα 4 μέρη που θα χρησιμοποιήσουμε για τη ραφιέρα μας. Το νούμερο 4 είναι η βάση και τα 1, 2, 3 είναι τα ραφάκια που θα στερεώσουμε στη συνέχεια επάνω της.

κομμάτια που θα χρειαστούμε - Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Αφού καθαρίσουμε τα κομμάτια μας με ένα ελαφρά βρεγμένο σφουγγάρι, βάζουμε στο πρώτο ραφάκι λίγη κόλλα.

κόλλα - Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Το τοποθετούμε στην κορυφή πιέζοντας λίγο να κολλήσει.

τη βάση - Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Με το καρφωτικό στερεώνουμε από τα πλάγια αλλά και πίσω. Το καρφωτικό είναι απολύτως απαραίτητο, γιατί μόνο με την κόλλα δεν θα είναι σταθερά τα ράφια με όλο το βάρος που θα μπει στη συνέχεια πάνω τους. Αν δεν έχετε, να πάρετε ένα. Κοστίζει περίπου 30 ευρώ και θα σας φανεί πολύ χρήσιμο γενικά σαν εργαλείο. Έχω αλλάξει ύφασμα στις καρέκλες της τραπεζαρίας μόνο με αυτό, ούτε ράψιμο, ούτε τίποτα.

με το καρφωτικό - Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Μετράμε τις διαστάσεις μας για τα ενδιάμεσα ραφάκια, ώστε να είναι ίσα τα διαστήματα μεταξύ τους και βάζουμε με το μολύβι ένα σημαδάκι. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία. Στερεώνουμε πρώτα με λίγη κόλλα και μετά με το καρφωτικό μηχάνημα.

τις διαστάσεις για τα ενδιάμεσα ράφια - Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Για να μπορεί να μπει στον τοίχο η ραφιέρα θα καρφώσουμε αριστερά και δεξιά από μία τριγωνοθηλιά κάδρου με τα γυφτόκαρφα.

τη στερέωση στον τοίχο - Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Αυτή είναι η αρχική μορφή της ραφιέρας. Άνετα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χωρίς βάψιμο σε ένα εφηβικό – νεανικό δωμάτιο.

πριν το βάψιμο - Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Επειδή όμως προορίζεται για ραφιέρα καλλυντικών προτίμησα τελικά να τη βάψω.

μια ραφιέρα με καφάσια για τα καλλυντικά - Μια εναλλακτική ραφιέρα από καφάσια. Οδηγίες κατασκευής

Εκτός από καλλυντικά, διακοσμητικά κτλ αυτή η οικονομική και εναλλακτική ραφιέρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την οργάνωση των μπαχαρικών στην κουζίνα.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

17 comments

  • Πολύ όμορφη η ραφιέρα και από υλικά που λογικά θα τα πέταγαν. Η επιλογή του ροζ την κάνει ακόμη πιο όμορφη… Μπράβο για άλλη μια φορά Ελευθερία μου

    Reply
  • Μου αρέσει πάρα πολύ Ελευθερία! Έχω προσέξει που φτιάχνουν βιβλιοθήκες από καφάσια και τις βρίσκω τέλειες!

    Reply
  • Τέλεια η ραφιέρα! Βρήκα απασχόληση για το ΣΚ. Super κατασκευή Ελευθερία μπράβο!

    Reply
  • Πολύ έξυπνη ιδέα Ελευθερία και το ροζ το χρωματάκι ότι πρέπει!! Αυτή την εκδοχή δεν την είχα σκεφτεί να σου πω την αλήθεια. Πήρα κάτι καφάσια και τα έφτιαξα αλλά τα χρησιμοποιώ καθιστά λες και πουλάω την πραμάτεια μου!!! χαχαχα Βέβαια με έχουν βολέψει τρελά!! Θα ξανά σκεφτώ σοβαρά και την ιδέα της παπουτσοθήκης μόλις βρω μερικά ακόμα γιατί δε χωράνε άλλου. Καλό Σαββατοκύριακο!

    Reply
  • Μωρέ bravo αλλαγή!!! Η ιδέα των μπαχαρικών μου άρεσε πολύ για εναλλακτικούς χώρους κουζίνας! Φιλιά την έκανες απίθανη!!

    Reply
  • Αυτό είναι ή έχεις φαντασία και διάθεση ή όχι…τέλεια ιδέα…θα κάνω μια βόλτα από τον μανάβη σύντομα!

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση