fbpx
Πως καθαρίζουν οι κουρτίνες σωστά και χωρίς να τσαλακωθούν

Πως καθαρίζουν οι κουρτίνες σωστά και χωρίς να τσαλακωθούν

Οι κουρτίνες για να παραμένουν φρέσκες και καθαρές αλλά και για να δείχνουν ζωντανά τα χρώματά τους, πρέπει να πλένονται ιδανικά δύο φορές το χρόνο. Μάλιστα επειδή τα υφάσματά τους είναι κυρίως συνθετικά, μπαίνουν άφοβα στο πλυντήριο. Το πως καθαρίζουν οι κουρτίνες στο πλυντήριο των ρούχων θα δούμε εδώ. Θα δούμε γενικά όλα τα tips για να πλυθούν οι κουρτίνες σου σωστά αλλά και για να μην βγουν από την πλύση πολύ τσαλακωμένες.

Υπάρχουν βέβαια και υφάσματα κουρτινών που δεν πρέπει ποτέ να τα πλύνεις στο πλυντήριο. Τέτοια υφάσματα, που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, εμπιστεύσου τα στο στεγνοκαθαριστήριο της γειτονιάς σου.

Πως καθαρίζουν οι κουρτίνες στο πλυντήριο

Πρώτα απ’ όλα ξεκρέμασε τις κουρτίνες και τίναξέ τες σε εξωτερικό χώρο, για να φύγει όλη η περιττή σκόνη που σίγουρα έχουν επάνω τους μετά από τόσο καιρό.

Προσωπικά αφήνω πάνω στις κουρτίνες μου τα γαντζάκια τους. Έχω διαπιστώσει ότι ούτε τα γαντζάκια σπάνε, ούτε οι κουρτίνες παθαίνουν κάτι. Αν όμως οι δικές σου είναι π.χ. από ύφασμα κεντητό, τότε αφαίρεσε τα γαντζάκια, για να μην μπλεχτούν κατά την πλύση και τραυματίσουν το ύφασμα.

Τις κουρτίνες που είναι πολλά μέτρα, θα ήταν καλύτερα να τις πλύνεις σε δύο δόσεις και να μην τις στριμώξεις μαζί στην ίδια πλύση. Είναι σημαντικό όσο πλένονται να έχουν άφθονο νερό και άρα άνεση μέσα στον κάδο, γιατί έτσι προστατεύεται καλύτερα το ύφασμά τους. Θυμήσου επίσης να τις βάλεις στο πλυντήριό σου διπλωμένες, ποτέ χύμα! Διπλωμένες θα πιάσουν λιγότερο χώρο και κυρίως δε θα τσαλακωθούν πολύ.

Επίλεξε την πιο χαμηλή θερμοκρασία για το πλύσιμό τους. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να καταστρέψουν τα χρώματα και να συρρικνώσουν τις ίνες της κουρτίνας. Βάλε επίσης τη ρύθμιση για ευαίσθητα ρούχα. Όσον αφορά το απορρυπαντικό, χρησιμοποίησε υγρό κι όχι σε σκόνη. Στις χαμηλές θερμοκρασίες η σκόνη δε διαλύεται καλά και μένουν αυτά τα περίεργα λευκά σημάδια πάνω στα υφάσματα.

Προγραμμάτισε ελαφρύ στίψιμο, ανάμεσα στις 600 και 400 στροφές. Κάποια πλυντήρια έχουν ειδικό πρόγραμμα για κουρτίνες αλλά και πρόγραμμα για “εύκολο σιδέρωμα”. Αν υπάρχουν αυτές οι επιλογές και στη δική σου συσκευή, προτίμησέ τες.

Αφαίρεσε την κουρτίνα από τον κάδο αμέσως μόλις τελειώσει το πρόγραμμα του πλυντηρίου.

Προτού κρεμάσεις τις κουρτίνες πίσω στη θέση τους, ξεσκόνισε καλά το αντίστοιχο κούφωμα και το κουρτινόξυλο. Θα είναι κρίμα να λερωθούν, ενώ τις έχεις μόλις καθαρίσει.

Χρειάζονται οι κουρτίνες σιδέρωμα;

Όταν η κουρτίνα είναι λεπτή κι από συνθετικό ύφασμα, δεν χρειάζεται να την απλώσεις σε σχοινί, ούτε να τη σιδερώσεις. Μετά το πλύσιμο, κάνε ένα γρήγορο τίναγμα, ώστε να μη στάζει πολλά νερά και κρέμασέ την κατευθείαν στο κουρτινόξυλο.

Σε ελάχιστο χρόνο θα έχει στεγνώσει και θα έχει αρωματίσει και το χώρο. Μπορεί να σου φαίνεται τσαλακωμένη στην αρχή, αλλά μέσα σε ένα 24ωρο που θα σταθεί στο κουρτινόξυλο θα στρώσει και θα δείχνει μια χαρά.

Το σιδέρωμα όμως δεν θα το αποφύγεις στις κουρτίνες που είναι από 100% βαμβακερό ύφασμα ή λινό. Σε αυτή την περίπτωση σιδέρωσέ τες όσο διατηρούν ακόμη μια υγρασία στο εσωτερικό τους. Αυτό θα διευκολύνει τον ατμό να εισχωρήσει σε βάθος στο ύφασμα, δίνοντας παράλληλα και καλύτερο αποτέλεσμα.

Πως μπορείς να φρεσκάρεις τις κουρτίνες σου ενδιάμεσα από τα πλυσίματα

Αν ενδιάμεσα από τα πλυσίματα πιστεύεις ότι οι κουρτίνες σου θέλουν ένα φρεσκάρισμα, μπορείς, χωρίς να τις ξεκρεμάσεις, να κάνεις τα εξής: Με ένα φτερό ξεσκονίσματος πέρνα τις κουρτίνες σου (με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω), για να διώξεις την πολλή σκόνη. Έπειτα γέμισε ένα μπουκάλι σπρέι με νερό και λίγο μαλακτικό ρούχων και ψέκασε ελαφρά πάνω στο ύφασμα.

Να θυμάσαι ότι ο συχνός αερισμός των εσωτερικών χώρων αναζωογονεί και τις κουρτίνες σου.

Πως θα φύγει η κιτρινίλα και η μυρωδιά που αφήνει η νικοτίνη στις κουρτίνες

Το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο την υγεία αλλά και τις κουρτίνες! Η νικοτίνη σε κλειστούς χώρους ποτίζει πάνω στα υφάσματα και ειδικά στις κουρτίνες, με αποτέλεσμα να κιτρινίζουν και να έχουν μια άσχημη μυρωδιά. Αν αντιμετωπίζεις ένα τέτοιο θέμα, τότε πριν απ’όλα βάλτες στη μπανιέρα να μουλιάσουν μια ολόκληρη νύχτα σε αλατισμένο χλιαρό νερό. Την επόμενη μέρα τις βάζει κανονικά στο πλυντήριο για πλύσιμο, ακολουθώντας όλα τα προηγούμενα βήματα.

How to wash your courtain - Πως καθαρίζουν οι κουρτίνες σωστά και χωρίς να τσαλακωθούν

Για τις δικές σου συμβουλές ή για τις απορίες σου στα θέματα του σπιτιού και της καθημερινότητας, γίνε μέλος της ομάδας μας στο Facebook Οργάνωση Σπιτιού Καθαριότητα Νοικοκυριό ή κάνε Like στη σελίδα μας.

Διάβασε επίσης: Μέτρηση κουρτίνας. Πως θα υπολογίσεις σωστά τις διαστάσεις.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση