fbpx
10 πράγματα που ως μαμά πρέπει να έχεις στη βαλίτσα των διακοπών

10 πράγματα που ως μαμά πρέπει να έχεις στη βαλίτσα των διακοπών

Όλες οι μαμάδες ξέρουμε ότι οι διακοπές με τα παιδιά προϋποθέτουν οργάνωση. Κι αν αυτή η οργάνωση φαντάζει βουνό για μια μαμά πρωτάρα, σε όλες εμάς τις πιο έμπειρες έχει γίνει δεύτερη φύση. Έτσι η προετοιμασία της βαλίτσας γίνεται πλέον αυτοματοποιημένα. Σε αυτή την “αυτοματοποίηση” θα σε βοηθήσει πολύ και η λίστα των διακοπών μου, την οποία μπορείς κι εσύ να εκτυπώσεις. Πάμε να δούμε τώρα τα 10 σούπερ SOS πράγματα που πρέπει να έχεις στη βαλίτσα;

Τι πρέπει να έχεις στη βαλίτσα

1. Τσαντάκι με το φαρμακείο των διακοπών

Για όλα τα απρόοπτα των καλοκαιρινών διακοπών καλό είναι να έχουμε συγκεντρωμένα σε ένα νεσεσέρ τα εξής:

  • Τραυμαπλάστ σε διάφορα μεγέθη και γάζες
  • Betadine και βαμβάκι
  • Παυσίπονα και αντιπυρετικά
  • Αμμωνία σε στικ για τσιμπήματα
  • Αντιβιοτική αλοιφή
  • θερμόμετρο
  • Σταγόνες για τη μύτη

2. Κρέμα αναπλαστική για εγκαύματα

Το πρώτο που βάζουμε όλοι στη βαλίτσα πριν φύγουμε για διακοπές είναι το αντηλιακό. Κι αυτό είναι σωστό. Εμείς όμως επειδή έχουμε πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και είμαστε επιρρεπείς σε εγκαύματα, θα έχουμε πάντα και μια κρέμα τύπου Bepanthol. Αυτή η κρέμα για ανάπλαση κι ανακούφιση μετά από μία ηλιόλουστη μέρα στην παραλία δεν μπορεί να λείπει από το τσαντάκι της μαμάς.

3. Αριθμούς ΑΜΚΑ

Τα βιβλιάρια υγείας δεν είναι ανάγκη να τα κουβαλάμε πια στις αποσκευές, καθώς αρκεί μόνο ο ΑΜΚΑ, αν πρέπει να πάμε σε γιατρό ή νοσοκομείο. Εύχομαι φυσικά να μην χρειαστούν, αλλά για κάθε ενδεχόμενο ας έχουμε γραμμένους σε ένα χαρτί ή στο κινητό μας τους αριθμούς ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας.

4. Φωτάκι νύχτας

Πολλά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι και το φωτάκι νύχτας είναι πραγματικά σωτήριο σε τέτοιες περιπτώσεις. Το ήπιο φως του μας είναι απαραίτητο ακόμη και στις διακοπές, για να έχουμε έναν ήρεμο ύπνο, χωρίς άσχημα όνειρα.

5. Ηλεκτρικό αντικουνουπικό

Σίγουρα όλοι έχουμε ένα αντικουνουπικό γαλάκτωμα στη βαλίτσα, το οποίο είναι απαραίτητο και σωτήριο για τις απογευματινές μας εξόδους. Τα βράδια όμως στο δωμάτιο; Εκεί θα χρειαστούμε την ηλεκτρική αντικουνουπική συσκευή που έχουμε και στο σπίτι. Είτε αυτή είναι με ταμπλέτες είτε με υγρό, θα την πάρουμε μαζί. Ο ύπνος μας θα είναι πιο ήρεμος, αν δεν μας απασχολούν ούτε τα κουνούπια.

6. Μωρομάντηλα

Όταν έχεις μικρά παιδιά, τα μωρομάντηλα υπάρχουν πάντα σε κάθε τσάντα σου. Αλλά κι αργότερα που τα παιδιά μεγαλώνουν, τα μωρομάντηλα και πάλι θα μπουν στη λίστα των αποσκευών. Θα φανούν χρήσιμα για τους λεκέδες στα ρούχα, για ένα φρεσκάρισμα από τη ζέστη, το καθάρισμα των χεριών, την τουαλέτα. Ακόμη και για μένα λοιπόν που τα παιδιά μου είναι 10 και 16 χρονών, τα μωρομάντηλα είναι sos για τη βαλίτσα.

7. Παιχνίδια απασχόλησης

Τα παιδιά βαριούνται και γίνονται πολλές φορές ανήσυχα κατά τη διάρκεια των διακοπών. Για να αντιμετωπίσουμε τη γκρίνια που θα κάνει το ταξίδι δύσκολο, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Εφοδιαζόμαστε με παιχνίδια για τη διαδρομή και φυσικά για την παραλία και συνεχίζουμε με ηρεμία τις διακοπές μας.

Παιχνίδια απασχόλησης που μπορείτε να εκτυπώσετε (και δεν πιάνουν χώρο στη βαλίτσα):

Για την παραλία κλασικά κι αγαπημένα παιχνίδια είναι: ρακέτες, νεροπίστολα, κουβαδάκια, μπάλες, διάφορα φουσκωτά.

8. Φωτογραφική Μηχανή μιας χρήσης

Οι φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης είναι εύχρηστες και ιδανικές για μικρά παιδιά. Με μια τέτοια μηχανή τους δίνουμε την ευκαιρία να πειραματιστούν με τις εικόνες, να απασχοληθούν δημιουργικά και να φτιάξουν το δικό τους άλμπουμ αναμνήσεων από τις διακοπές. Πιστεύω ότι θα το χαρούν πάρα πολύ!

9. Αξεσουάρ αυτοκινήτου για ένα άνετο ταξίδι

Αν ταξιδεύουμε με αυτοκίνητο, αυτά τα τρία αξεσουάρ αποδεικνύονται χρήσιμα:

  • Σκίαστρα στα πίσω παράθυρα που θα προστατεύουν τα παιδιά από τον ήλιο.
  • Αντιδρωτικό κάλυμμα για το καθισματάκι του αυτοκινήτου, για να τα κρατά δροσερά και στεγνά.
  • Μαξιλαράκι που δένει με σκρατς στη ζώνη ασφαλείας. Στηρίζει το κεφάλι των παιδιών και το λαιμό τους για άνετη, ασφαλή διαδρομή.

10. Σακούλες

Στην περίπτωση ταξιδιωτικής ναυτίας, που αφορά πολλούς, καλό είναι να έχουμε σακούλες, είτε απλές πλαστικές είτε ειδικές σακούλες εμετού. Ναι, υπάρχουν ειδικές σακούλες για τέτοιο σκοπό, οι οποίες διαθέτουν ειδικό απορροφητικό μαξιλαράκι, που στερεοποιεί τα υγρά και καταπολεμά τις οσμές.

10 THINGS PARENTS FORGET TO PACK WHEN TRAVELLING WITH KIDS - 10 πράγματα που ως μαμά πρέπει να έχεις στη βαλίτσα των διακοπών

Εκτός από τα παιδιά βέβαια στις διακοπές πρέπει να φροντίσουμε και τον εαυτό μας. Για το νεσεσέρ της μαμάς, προτείνω αυτά τα 7 καλλυντικά προϊόντα. Και για το πιο άνετο και ιδανικό ντύσιμο από το πρωί στην παραλία μέχρι το βράδυ, σου έχω 5 έξυπνες ιδέες και προτάσεις.

Εσύ τι άλλο πιστεύεις ότι πρέπει να έχεις στη βαλίτσα των διακοπών; Άφησέ μας τις ιδέες σου στα σχόλια παρακάτω.

Καλές & χαρούμενες διακοπές!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση