fbpx
Θες μπουγάδα αστραφτερή; 8 συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων

Θες μπουγάδα αστραφτερή; 8 συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων

Όλες θέλουμε η μπουγάδα μας να βγαίνει από το πλυντήριο αστραφτερή, χωρίς λεκέδες ή στίγματα που μας βάζουν σε σκοτούρες. Θέλουμε επίσης τα ρούχα να δείχνουν σαν καινούρια ακόμη και μετά από καιρό και φυσικά να μυρίζουν τέλεια. Αυτές είναι 8 συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο, που αν τις ακολουθήσουμε, θα δούμε αμέσως διαφορά.

Συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων:

1. Φρόντισε τους λεκέδες πριν βάλεις το ρούχο στο πλυντήριο

Δεν είναι λίγες οι φορές που βάζω τα ρούχα κατευθείαν για πλύση, χωρίς να έχω φροντίσει από πριν πιθανούς τοπικούς λεκέδες. Και μόλις τελειώνει το πρόγραμμα του πλυντηρίου, ψάχνω με αγωνία να δω αν ο λεκές έχει φύγει. Κι ο λεκές σχεδόν πάντα είναι εκεί! Το ίδιο σκηνικό κάθε φορά και ο κόπος μου διπλός.

Για να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη, οι δύσκολοι λεκέδες πρέπει να αντιμετωπίζονται με ένα τοπικό ενισχυτικό, πριν τα ρούχα μπουν στο πλυντήριο. Τέτοια ενισχυτικά υπάρχουν πολλά στα σούπερ μάρκετ. Αλλά ακόμη κι αν βρέξουμε το ύφασμα με λίγο νεράκι μαζί με υγρό πιάτων, θα καταφέρουμε να διαλύσουμε τους λεκέδες με εξαιρετικά αποτελέσματα.

2. Διαχώρισε σωστά τα ρούχα

Όταν βάζουμε πλυντήριο χωρίζουμε τα ρούχα μας κυρίως με βάση το χρώμα. Οπότε έχουμε τρεις κύριες κατηγορίες που είναι τα σκουρόχρωμα, τα ανοιχτόχρωμα και τα χρωματιστά.

Στα σκουρόχρωμα περιλαμβάνονται όλα τα μαύρα, γκρι, μπλε, καφέ κ.ο.κ. Η κατηγορία με τα ανοιχτόχρωμα περιλαμβάνει τα λευκά, μπεζ, εμπριμέ με λευκό φόντο κι όλες τις παστέλ αποχρώσεις. Και φυσικά στα χρωματιστά ανήκουν τα έντονα χρώματα, όπως κόκκινα, πορτοκαλί, φουξ, τιρκουάζ και πάει λέγοντας. Πολλές φορές χρωματιστά που ξέρω ότι δεν ξεβάφουν θα τα προσθέσω στα σκουρόχρωμα, γυρνώντας τα από την ανάποδη.

Εκτός όμως από τον διαχωρισμό με βάση το χρώμα, χρήσιμο θα ήταν να χωρίζουμε τα ρούχα και με βάση το ύφασμα. Κι αυτό γιατί άλλη φροντίδα απαιτούν για παράδειγμα τα μάλλινα ή τα μεταξωτά κι άλλη τα βαμβακερά.

Τώρα όσον αφορά τις πετσέτες και τα σεντόνια, που πλένονται καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες, τα θεωρώ ξεχωριστή κατηγορία και θα τα βάλω όλα μαζί σε ένα πρόγραμμα. Ξεχωριστά επίσης προτιμώ να πλύνω τα πολύ βρώμικα ρούχα, όπως είναι τα ρούχα εργασίας ή του γυμναστηρίου.

3. Μάθε να διαβάζεις τις ετικέτες

Κάθε ρούχο έχει τις δικές του οδηγίες πλυσίματος, οι οποίες αναγράφονται στην ετικέτα του. Καλό είναι τις ετικέτες αυτές να τις ρίχνουμε μια ματιά, ειδικά αν το ρούχο είναι καινούριο και δεν ξέρουμε πως “συμπεριφέρεται” στο πλύσιμο. Αν δεν γνωρίζεις τα σύμβολα πλυσίματος ή τα μπερδεύεις, ρίξε μια ματιά στον Πλήρη Οδηγό μας για τις Ετικέτες των Ρούχων.

washing machine laundry tips - Θες μπουγάδα αστραφτερή; 8 συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων

4. Μη γεμίζεις υπερβολικά τον κάδο

Άλλη κακή συνήθεια που έχουμε αναπτύξει με τα χρόνια στο πλύσιμο των ρούχων είναι να γεμίζουμε υπερβολικά τον κάδο του πλυντηρίου. Μοιάζει πραγματικά βολικό. Στουμπώνοντας περισσότερα ρούχα μέσα στη συσκευή, απομένουν λιγότερα πλυντήρια και ξεμπερδεύουμε με τα άπλυτα μια ώρα αρχύτερα.

Η αλήθεια; Με την υπερφόρτωση τα υφάσματα όχι μόνο τσαλακώνονται και ζαρώνουν, αλλά κυρίως δεν πλένονται σωστά. Το νερό και το απορρυπαντικό δεν φτάνουν παντού, η βρωμιά παγιδεύεται στις ίνες και τα ρούχα είναι σα να μην πλύθηκαν.

Ακόμη κι αν τα σημερινά πλυντήρια είναι πιο μεγάλα από ποτέ, ωστόσο, έχουν τα όριά τους. Ο γενικός κανόνας λοιπόν λέει να βάζουμε τόσα ρούχα στο πλυντήριο, όσο να χωράει άνετα η παλάμη μας κάθετα στο επάνω μέρος. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει αρκετός ελεύθερος χώρος, για να μπορούν τα ρούχα να κινούνται κατά την πλύση.

Και ας μην παραλείψω να αναφέρω ότι δεν καταστρέφεται μόνο η μπουγάδα μας από την υπερφόρτωση του κάδου. Λόγω του υπερβολικού βάρους, επιβαρύνεται ο μηχανισμός που στηρίζει και περιστρέφει τον κάδο, οπότε μακροπρόθεσμα είναι πιθανό να προκληθούν φθορές στην ίδια τη συσκευή.

5. Δείξε προσοχή στην ποσότητα του απορρυπαντικού & μαλακτικού

Σε ότι αφορά τις ποσότητες του απορρυπαντικού και του μαλακτικού που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, υπάρχουν κάποια στερεότυπα. Υπάρχει για παράδειγμα η πεποίθηση ότι όσο πιο βρώμικα είναι τα ρούχα, τόσο περισσότερο απορρυπαντικό πρέπει να βάλουμε. Ή ότι αν βάλουμε περισσότερο μαλακτικό, τα ρούχα θα μυρίζουν καλύτερα.

Κι όμως αρκεί να βάλουμε τόσο απορρυπαντικό όσο μας υποδεικνύουν οι οδηγίες του προϊόντος, για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν δεν έχουμε γεμίσει υπερβολικά τον κάδο κι αν έχουμε φροντίσει από πριν τοπικούς λεκέδες, δεν θα αντιμετωπίσουμε απρόοπτα στο τέλος του προγράμματος.

Το ίδιο ισχύει και με το μαλακτικό. Ακολουθούμε δηλαδή τη συνιστώμενη ποσότητα, γιατί η μεγαλύτερη δόση έχει πάντα αντίθετα αποτελέσματα. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να απλώσουμε τα ρούχα αμέσως. Δες πιο αναλυτικά τι μπορεί να φταίει όταν βάζεις μαλακτικό αλλά τα ρούχα δεν μυρίζουν ωραία.

Laundry tips by MakeLife - Θες μπουγάδα αστραφτερή; 8 συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων

6. Μην αφήνεις τα ρούχα που πλύθηκαν μέσα στον κάδο για ώρα

Ξέρω ότι μπορεί να ακούγεται άθλος το να καταφέρεις να απλώσεις τα ρούχα αμέσως μόλις βγουν από το πλυντήριο. Κι ίσως κάποιες στιγμές να μην είναι εφικτό, όταν καθημερινά όλες τρέχουμε για τόσα μα τόσα πράγματα. Ας το έχουμε όμως στο νου και λίγο ας το προσπαθήσουμε, οργανώνοντας το πρόγραμμά μας και τα πλυντήρια. Γιατί ένα από τα μυστικά για να μοσχοβολάει η μπουγάδα μας, είναι κι αυτό. Το να μη μείνουν δηλαδή τα πλυμένα μέσα στον κάδο για ώρα.

7. Άφηνε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή μετά την πλύση

Στο εσωτερικό του πλυντηρίου όλοι μπορούμε να φανταστούμε ότι επικρατεί υγρασία, η οποία με τη σειρά της ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Και τότε, χρήση με τη χρήση, αρχίζει να μυρίζει μούχλα ο κάδος, μεταφέροντας τη μυρωδιά αυτή και στα υφάσματα που κάθε φορά πλένουμε. Είναι σημαντικό γι’ αυτό να αφήνουμε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή μετά την πλύση, έως ότου φύγει και το παραμικρό ίχνος υγρασίας.

8. Καθάρισε τον κάδο του πλυντηρίου & τη θήκη του απορρυπαντικού

Κι αν όλα τα έχουμε κάνει σωστά, αλλά η μπουγάδα μας δεν μοσχοβολάει μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα; Η απάντηση εδώ είναι μόνο μία. Ήρθε η ώρα να καθαρίσεις τον κάδο του πλυντηρίου και μαζί με αυτόν τη θήκη του απορρυπαντικού, το λάστιχο της πόρτας και το φίλτρο. Ολόκληρη δηλαδή τη συσκευή. Δες πως θα καθαρίσεις το πλυντήριο ρούχων σε 4 βήματα. Κι όσο συχνότερα και σκληρότερα χρησιμοποιούμε τη συσκευή μας, τόσο συχνότερα θα ήταν καλό να την καθαρίζουμε.

Guide to laundry - Θες μπουγάδα αστραφτερή; 8 συμβουλές για το πλύσιμο των ρούχων

Εσύ έχεις κάποια ακόμη συμβουλή για το πλύσιμο των ρούχων; Δώσε μας τα φώτα σου στα σχόλια παρακάτω!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση