fbpx
Πλαστικά ή γυάλινα τάπερ; Τι προτιμώ στο σπίτι μου και γιατί

Πλαστικά ή γυάλινα τάπερ; Τι προτιμώ στο σπίτι μου και γιατί

Το αν θα επιλέξεις πλαστικά ή γυάλινα τάπερ εξαρτάται από τις συνήθειές σου και τη χρήση για την οποία προορίζονται. Σίγουρα το γυαλί είναι πιο υγιεινό κι ασφαλές σαν υλικό αλλά και το πλαστικό είναι ελαφρύ και πάρα πολύ εύχρηστο.

Πλαστικά ή γυάλινα τάπερ;

Τα γυάλινα:

Τα γυάλινα τάπερ είναι μια πιο υγιεινή επιλογή. Το γυαλί είναι χημικά αδρανές υλικό, αδιαπέραστο και μη πορώδες, δηλαδή μη απορροφητικό. Έτσι δεν επηρεάζεται από τις θερμοκρασίες των τροφίμων που θα βάλεις μέσα, ακόμη κι αν αυτές είναι υψηλές. Γενικά το φαγητό κι οτιδήποτε συσκευάσεις στο γυαλί θα δεις ότι διατηρεί την αρχική του γεύση και την αρχική του ποιότητα.

Το γυαλί σαν υλικό είναι και μια επιλογή πιο φιλική προς το περιβάλλον. Το γυαλί ανακυκλώνεται 100%, ενώ τα πλαστικά ξέρεις πολύ καλά ότι επιβαρύνουν για αιώνες το οικοσύστημα.

Τα γυάλινα τάπερ καθαρίζονται πολύ εύκολα με πλούσια σαπουνάδα και χλιαρό νερό ή στο πλυντήριο πιάτων. Μετά το καθάρισμά τους δε μένει κανένα υπόλειμμα και καμία μυρωδιά. Το μόνο που θα χρειαστεί να προσέξεις είναι να έχουν στεγνώσει εντελώς πριν τα βάλεις στη θέση τους, ειδικά αν τα τοποθετείς με τα καπάκια τους κλειστά.

Αντίθετα τα πλαστικά κρατάνε μια λιπαρότητα από το φαγητό που αποθηκεύεις αλλά ενίοτε και μυρωδιές. Δες εδώ 5 tips για να καθαρίσεις πολύ πιο αποτελεσματικά τα πλαστικά σου τάπερ.

Τα γυάλινα, τέλος, είναι πιο ακριβά, αντέχουν όμως στο χρόνο. Άρα σίγουρα θα κάνεις απόσβεση.

Βάζε στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο τα σκεύη που είναι κατάλληλα για αυτή τη χρήση και φέρουν τη σχετική σήμανση.

Τα πλαστικά:

Και πάμε στα πλαστικά τάπερ τώρα, τα οποία είναι πολύ πιο ελαφριά και δεν έχουν κανένα φόβο να σπάσουν. Άρα είναι η πιο πρακτική κι εύκολη λύση για να μεταφέρεις φαγητό και κολατσιό στη δουλειά, στο σχολείο, στις εκδρομές. Γι΄αυτό σίγουρα χρειάζονται και τέτοια πλαστικά δοχεία στο νοικοκυριό σου.

Και σίγουρα τα πλαστικά δοχεία ή τάπερ σήμερα έχουν καλύτερες προδιαγραφές από τα παλαιότερα. Έχουν επίσης πιο εύχρηστα καπάκια, με πιο σταθερό κλείσιμο, κυκλοφορούν σε ποικιλία μεγεθών και σχημάτων.

Για να ξέρεις αν ένα πλαστικό είναι ασφαλές δες τον κωδικό που υπάρχει στο κάτω μέρος, συνήθως μέσα σε ένα μικρό τρίγωνο και με εύρος που κυμαίνεται από το 1 έως το 7. Σε γενικές γραμμές, τα πιο ασφαλή είναι αυτά με τους κωδικούς 1, 2, 4 και 5.

Αντικατέστησε με καινούρια όσα πλαστικά τάπερ έχουν γδαρσίματα, έχουν θαμπώσει και έχουν γενικά αλλοιώσεις από ό,τι ήταν στην αρχή της χρήσης τους. Τέτοιες φθορές μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη μετανάστευση χημικών ενώσεων.

Όποιο υλικό κι αν επιλέξεις τελικά για τα τάπερ σου, φρόντισε μόνο να είναι διάφανα για να μπορείς να βλέπεις τι υπάρχει μέσα και να μη χρειάζεται να ανοιγοκλείνεις καπάκια!

Τι προτιμώ στο σπίτι μου

Όπως καταλαβαίνεις κι από τα παραπάνω τα περισσότερα δοχεία αποθήκευσης που έχω στο σπίτι μου είναι γυάλινα. Εκεί θα αποθηκεύσω το φαγητό που περίσσεψε, ελιές, όλα τα τυριά και τα αλλαντικά σε φέτες. Ειδικά με τα τυριά και τα αλλαντικά έχω διαπιστώσει ότι διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο καιρό μέσα στο γυαλί.

Αλλά έχω οπωσδήποτε και μερικά πλαστικά δοχεία φύλαξης, ειδικά για τις εκδρομές μας και για τη δουλειά. Γενικά για μεταφορά τροφίμων εκτός σπιτιού και αποθήκευση για μικρό χρονικό διάστημα. Κυρίως θα βάλω φρούτα, σαλάτες, διάφορα σνακ όπως ξηρούς καρπούς. Αποφεύγω όμως να βάλω πολύ ζεστό φαγητό μέσα στο πλαστικό. Αν βιάζομαι να φύγω και το φαγητό δεν έχει προλάβει να κρυώσει, θα προτιμήσω και πάλι το γυάλινο τάπερ.

Εσύ τι χρησιμοποιείς περισσότερο στο σπίτι σου; Πλαστικά ή γυάλινα τάπερ;

plastic or glass for food storage - Πλαστικά ή γυάλινα τάπερ; Τι προτιμώ στο σπίτι μου και γιατί

Για τις δικές σου συμβουλές ή για τις απορίες σου στα θέματα του σπιτιού και της καθημερινότητας, γίνε μέλος της ομάδας μας στο Facebook Οργάνωση Σπιτιού Καθαριότητα Νοικοκυριό.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση