fbpx
Προβλήματα προσοχής; Οργανώστε το γραφείο του παιδιού!

Προβλήματα προσοχής; Οργανώστε το γραφείο του παιδιού!

Το γραφείο ενός παιδιού είναι κάτι παραπάνω από έπιπλο. Είναι ο προσωπικός του χώρος μελέτης, ένας χώρος στον οποίο περνά αρκετό από το χρόνο του όταν βρίσκεται σπίτι. Εκεί θα διαβάσει, θα ζωγραφίσει, θα εκφράσει τη δημιουργικότητά του, θα χαλαρώσει. Για να γίνει το διάβασμα μια ευχάριστη διαδικασία οργανώστε το γραφείο του παιδιού με τον κατάλληλο τρόπο.

Οργανώστε το γραφείο του παιδιού

Γραφείο που δεν θυμίζει παιχνίδι

Αν το παιδί σας ξεκινάει φέτος το Δημοτικό, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποιο είναι το κατάλληλο παιδικό γραφείο για να αγοράσετε. Για καλύτερη προσήλωση του παιδιού όταν διαβάζει θα έλεγα ότι δεν είναι καλό το γραφείο να θυμίζει παιχνίδι. Ιδανικά μην επιλέξετε χρώματα έντονα αλλά πιο απαλά και ξεκούραστα.

Επενδύστε σε ένα απλό και διαχρονικό έπιπλο, που θα το έχει σε όλη του τη μαθητική πορεία. Προτιμήστε να υπάρχει και μια συρταριέρα στο πλάι, για να κρατάει τακτοποιημένα τα προσωπικά και σχολικά του είδη. Ότι κι αν αγοράσετε τελικά μην παραβλέψετε και το προσωπικό γούστο του μικρού μαθητή.

Εκκαθάριση των περσινών αντικειμένων

Για εσάς που το παιδί σας έχει ήδη ξεκινήσει τη μαθητική του πορεία, το πρώτο βήμα προς τη σωστή οργάνωση του παιδικού γραφείου είναι η εκκαθάριση των περσινών αντικειμένων. Συγκεντρώστε μαζί με το παιδί σας όλα τα περσινά βιβλία, τετράδια και φωτοτυπίες.

Αξιολογήστε ποια από αυτά ενδεχομένως θα του χρειαστούν στη νέα σχολική χρονιά. Αυτά που του είναι απαραίτητα τοποθετήστε τα σε ένα προσβάσιμο ράφι. Αυτά όμως που δεν θα του χρειαστούν, μαζέψτε τα σε κουτί και απομακρύντε τα σε ένα ψηλότερο σημείο, ίσως και σε έναν άλλο χώρο του σπιτιού.

Οργανώστε σωστά το γραφείο του παιδιού - Προβλήματα προσοχής; Οργανώστε το γραφείο του παιδιού!

Φωτιστικό και φυσικό φως

Τοποθετήστε το γραφείο κοντά σε παράθυρο, για να μπορεί να μπαίνει το φυσικό φως. Επειδή όμως δεν θα είναι εφικτό το παιδί να διαβάζει πάντα με το φως της ημέρας, η επένδυση σε ένα καλό επιτραπέζιο φωτιστικό είναι απαραίτητη.

Για να μην πέφτουν σκιές πάνω στα βιβλία την ώρα που το παιδί κάνει τα μαθήματα, το φως πρέπει να πέφτει από τα αριστερά αν είναι δεξιόχειρας και από τα δεξιά αν γράφει με το αριστερό. Αγοράστε οπωσδήποτε λάμπες που παράγουν λευκό κι όχι κίτρινο φως.

Ένα ρολόι στον τοίχο

Κρεμάστε στο δωμάτιο ένα ευανάγνωστο ρολόι τοίχου. Το παιδί θα μπορεί να το συμβουλεύεται ανά πάσα στιγμή και να οργανώνει το χρόνο του. Θα μπορεί να ξέρει πόση ώρα πέρασε μελετώντας και αν ήρθε η στιγμή να κάνει ένα διάλειμμα.

Καρέκλα περιστρεφόμενη ή όχι;

Έχω ακούσει από πολλούς γονείς ότι μια καρέκλα περιστρεφόμενη με ροδάκια διατάρασσε τελικά την αυτοσυγκέντρωση των παιδιών τους. Αν και δεν αντιμετώπισα ως μαμά ανάλογο πρόβλημα, καθώς και η δική μας επιλογή καρέκλας ήταν με ροδάκια, ωστόσο το αναφέρω για να το λάβετε υπόψη.

Γενικά πάντως το κάθισμα του παιδιού θα πρέπει να είναι μαλακό και ευρύχωρο, προσαρμοσμένο στο ύψος και τη σωματική του διάπλαση. Να ξέρετε ότι αν η καρέκλα δεν εξασφαλίζει τη σωστή θέση του σώματος, τότε το παιδί θα νιώθει κούραση χαμηλά στη μέση και αυτό από μόνο του θα μπορούσε να το αποσπάσει από το διάβασμα. Ένα μαξιλάρι όμως την ώρα που διαβάζει μπορεί πραγματικά να βοηθήσει.

Για την οργάνωση του χώρου μελέτης - Προβλήματα προσοχής; Οργανώστε το γραφείο του παιδιού!

Αξεσουάρ γραφείου και σχολικά είδη

Φροντίστε επάνω στο γραφείο να υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα. Οτιδήποτε μη σχετικό με το διάβασμα του παιδιού ή το γράψιμο, όπως παιχνίδια, κορνίζες ή διακοσμητικά αντικείμενα, θα μπορούσαν να αποσπάσουν την προσοχή του.

Κρεμάστε ακόμη έναν πίνακα ανακοινώσεων πάνω από το γραφείο. Εκεί το παιδί θα μπορεί να αναρτήσει το εβδομαδιαίο πρόγραμμα μαθημάτων, θα μπορεί να κρεμάει σημειώματα ή λίστες με τις σχολικές του εκκρεμότητες και να οργανώνει αποτελεσματικά τη μελέτη του.

Χρήσιμο θα ήταν επίσης πάνω σε αυτόν τον πίνακα να αναρτηθούν και μαθησιακά ερεθίσματα, όπως ένας πίνακας με την προπαίδεια ή σημειώσεις με βασικούς γραμματικούς – ορθογραφικούς κανόνες.

Πριν ευχηθώ καλή σχολική χρονιά θα ήθελα να αναφέρω κάτι ακόμη ως μαμά. Θα ήθελα να σας πω να κλείνετε τα αυτιά σας όταν ακούτε για παράδειγμα ότι ο Γιωργάκης πήρε άριστα στο τεστ διαβάζοντας μόνο μισή ώρα, ή ότι η Αγγελική παίρνει πάντα Α στην ορθογραφία, ή ότι ο Μιχάλης έχει μαθηματικό μυαλό κ.ο.κ.

Κυρίως μην μπείτε στη διαδικασία να συγκρίνετε το δικό σας παιδί με κανένα άλλο. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, έχει τους δικούς του τρόπους να συγκεντρώνεται, τους δικούς του χρόνους να τελειώνει τα μαθήματα και τις δικές του κλίσεις. Η σύγκριση πάντα αποθαρρύνει.

Καλή Σχολική Χρονιά!

Διαβάστε επίσης: Ρούχα για το σχολείο. 9 συμβουλές και 1 λίστα για να οργανωθούμε.

Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις ενημερώσεις, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

15 comments

  • Πόσο χρήσιμα! Φέτος στο νηπιαγωγείο φροντίσαμε να πάρουμε το γραφείο να το βάλουμε στο δωμάτιο για να το συνηθίζει. Κάπως έτσι θα κυλήσει η φετινή μας χρονιά. Του χρόνου να κοινοποιήσεις την ανάρτηση παρακαλώ να μας τα θυμίσεις!!!

    Reply
  • Πόσο δίκιο έχεις ειδικά με τα τζάτζαλα μάτζαλα που φορτώνουμε τα γραφεία των παιδιών και τα οποία το μόνο που χρησιμεύουν είναι να τα κάνουν να χαζεύουν. Αλλά επίσης πόσο πολύ μεγάλο δίκιο έχεις σχετικά με την σύγκριση που μοιραία κάποια στιγμή όλες έχουμε κάνει αυτό το λάθος ! Καλό ΣΚ Ελευθερία μου και καλή σχολική χρονιά!

    Reply
  • Ωραίο άρθρο και βοηθάει πολύ!! Κάποια έχω σκοπό να ακολουθήσω και κυρίως για τον μικρό , το ζουζουνάκι!!

    Reply
    • Σε ευχαριστώ πολύ Κάλη μου, με το καλό η νέα σχολική χρονιά, να γίνουν τα παιδιά όλων μας ακόμη σοφότερα από πέρσι!

      Reply
  • Ελευθερία μου πολύ καλές οι συμβουλές σου!!! Εμείς αργούμε ακομα για το σχολείο αλλά θα ήθελα πολύ τις συμβουλές σου και για τα μικρούλια που θα πάνε παιδικό πρωτη χρονια… <3 λες να κλαίω εγω πιο πολύ από την κόρη μου; χεχε!!!

    Reply
    • Μια συγκίνηση πάντα υπάρχει. Καμιά φορά ο αποχωρισμός είναι κομματάκι δύσκολος και για μας τις μαμάδες! Αλλά μια χαρά θα τα πάτε εσείς, δεν σας φοβάμαι!!!

      Reply
    • Τα παιδιά καλό είναι να παραμένουν παιδιά με ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και δραστηριότητες κινητικές. Δυστυχώς τα περισσότερα έχουν πολύ φορτωμένο πρόγραμμα κι όχι από δική τους επιλογή. Φιλιά!

      Reply
  • Αν και θα μπούμε του χρόνου σε αυτή τη φάση, σκέφτομαι από τώρα πως θα οργανώσω το γραφείο τους, καθότι η ίδια έχω αδυναμία στην οργάνωση.
    Αυτό που κυρίως με απασχολεί όμως τώρα είναι η σύγκριση που εγώ την αποφεύγω, αλλά βλέπω ότι είναι έντονη ακόμα και στο σχολείο. Από τις δασκάλες και τους άλλους γονείς. Σωστότατη η υπενθύμιση σου!! Καλή σχολική χρονιά να έχουμε!

    Reply
    • Είναι μεγάλη παγίδα η σύγκριση αλλά είναι μεγάλη παγίδα και η ταύτιση του γονέα με το παιδί, σε σημείο που τον οδηγεί να έχει υψηλές προσδοκίες, ίσως και μη ρεαλιστικές εν τέλει για τις πραγματικές ικανότητες του παιδιού του. Σαν καθηγήτρια Χριστίνα μου σίγουρα έχεις δει πολλά. Καλή σχολική χρονιά!

      Reply
  • Πάρα πολύ χρήσιμα όσα γράφεις, Ελευθερία!
    έτσι γίνεται αποδοτικότερη η μελέτη

    συμφωνώ μαζί σου και με την τελευταία παράγραφο, πάντα πρέπει να το προσέχουμε το θέμα της σύγκρισης…

    καλή σχολική χρονιά να έχουμε!
    Αλεξία

    Reply
    • Ακόμη κι απλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την απόδοση. Καμιά φορά είναι τόσο απλά που ίσως δεν τα δίνουμε τη σημασία που πρέπει. Ευχαριστώ πολύ Αλεξία, καλή σχολική χρονιά και για σας! Τα φιλιά μου.

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση