fbpx
Της γιαγιάς μυστικά για μαγειρίτσα θεϊκή

Της γιαγιάς μυστικά για μαγειρίτσα θεϊκή

Το Πάσχα είναι η λαμπρότερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Ανάμεσα στα έθιμα του Πάσχα είναι και η μαγειρίτσα, μια νόστιμη σούπα που πρωταγωνιστεί παραδοσιακά το βράδυ της Ανάστασης. Είναι το πρώτο πιάτο που έχει κρέας μετά τη νηστεία της Σαρακοστής και είναι ιδανική για το στομάχι που απείχε τόσες μέρες από τρόφιμα ζωϊκής προέλευσης. Εμένα μου αρέσει τόσο πολύ που αναρωτιέμαι γιατί να μην την απολαμβάνουμε και άλλες εποχές του χρόνου. Ποια είναι λοιπόν τα μυστικά για μαγειρίτσα που θα τους ξετρελάνει όλους, ώστε να θέλουν και δεύτερο πιάτο;

Όταν πάμε στον κρεοπώλη

Για να φτιάξουμε την τέλεια μαγειρίτσα είναι σημαντικό να προσέξουμε κάποια θέματα όταν πάμε στον κρεοπώλη. Φυσικά θα πάμε σε εκείνον που εμπιστευόμαστε, που μας ξέρει και θα μας δώσει κρέας φρέσκο και υψηλής ποιότητας.

Ζητάμε εντεράκια και συκωταριά από μικρό αρνί ή κατσίκι καθώς τα μικρά ζώα τρέφονται μόνο με γάλα και δεν θα βγάλουν βαριά μυρωδιά όταν τα μαγειρέψουμε. Επίσης πρέπει να προσέξουμε να μην παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και φυσικά να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον, στη σκόνη και τα έντομα.

Σχολαστικό καθάρισμα των εντέρων

Γενικά η μαγειρίτσα είναι μια εύκολη σούπα, αντίθετα με ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Το μόνο δύσκολο σημείο στην όλη υπόθεση είναι το καθάρισμα των εντέρων. Κι αυτό είναι δύσκολο μόνο γιατί αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία. Ωστόσο είναι απαραίτητο να καθαριστούν σχολαστικά και με προσοχή. Για το λόγο αυτό ξεκινάμε το πλύσιμο των εντοσθίων από την προηγούμενη μέρα.

Τα πλένουμε με άφθονο τρεχούμενο νερό εξωτερικά και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Πιάνουμε την άκρη από κάθε εντεράκι, διπλώνουμε λίγο και με μια βελόνα πλεξίματος σπρώχνουμε προς το εσωτερικό του. Τραβάμε μέχρι να βγει η βελόνα από την άλλη άκρη, προσέχοντας όσο μπορούμε να μην τρυπήσουμε το έντερο.

Όταν έχουμε γυρίσει το μέσα έξω από όλα τα έντερα πλένουμε ξανά με άφθονο νερό. Τα βάζουμε σε μια λεκάνη γεμάτη χλιαρό νερό και χυμό από τρία λεμόνια, και τα αφήνουμε στο ψυγείο να ασπρίσουν.

μαγειρίτσα - Της γιαγιάς μυστικά για μαγειρίτσα θεϊκή

Tips κατά το μαγείρεμα

  • Ξεκινάμε την προετοιμασία μας από το πρωί. Ψιλοκόβουμε τις καθαρισμένες αντεριές και τα συκωτάκια (αφού τα έχουμε πλύνει κι αυτά), τα ζεματάμε ξεχωριστά και τα σωτάρουμε να είναι έτοιμα.
  • Η μαγειρίτσα δεν χρειάζεται να είναι φορτωμένη με πολλά, ώστε να γίνει ανάλαφρη και να μην μπερδεύονται οι γεύσεις. Εμείς βάζουμε μέσα μόνο συκωτάκια, εντεράκια, φρέσκα κρεμμυδάκια, μυρωδικά (άνιθο, δυόσμο, μαϊντανό) και ελάχιστο ρύζι.
  • Αγοράζουμε και χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα μυρωδικά είτε από την λαϊκή αγορά είτε από το σούπερ μάρκετ. Αν μάλιστα έχουμε αρωματικά φυτά σε δικές μας γλαστρούλες ακόμη καλύτερα.
  • Κατά το μεσημέρι μαγειρεύουμε τη μαγειρίτσα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι 15 λεπτά πριν το τέλος, για να μην παραβράσει και λασπώσει.
  • Ο άνιθος, ο δυόσμος και ο μαϊντανός μπαίνουν κι αυτά προς το τέλος για να μην καταστραφεί η γεύση και το άρωμά τους.
  • Το αυγολέμονο το προσθέτουμε το βράδυ, την ώρα που θα φάμε τη μαγειρίτσα, για να την απολαύσουμε ζεστή.

Koλπάκια για πετυχημένο αυγολέμονο

  • Το σωστό αυγολέμονο, όπως έλεγε πάντα η γιαγιά Ελένη, γίνεται μόνο με τους κρόκους των αυγών. Πρόσφατα διάβασα και στο blog του Γιάννη Λουκάκου ακριβώς αυτά τα λόγια περί σωστού αυγολέμονου και πολύ χάρηκα που επιβεβαιώθηκε η γιαγιά μου! Οπότε ξεχάστε ασπράδια και μαρέγκες.
  • Προσέχουμε τη θερμοκρασία στους κρόκους. Η θερμοκρασία πρέπει να ανέβει σταδιακά, ώστε το αυγολέμονο να είναι τελικά τόσο ζεστό όσο το φαγητό μας στην κατσαρόλα.
  • Ρίχνουμε για το λόγο αυτό λίγο λίγο ζωμό από τη σούπα μας μέσα στο μπολ με το αυγολέμονο και ανακατεύουμε γρήγορα με ένα σύρμα.
  • Ενσωματώνουμε το μείγμα μας στην κατσαρόλα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και την κουνάμε να πάει το αυγολέμονο παντού.
  • Αφήνουμε το αβγολέμονο για την τελευταία στιγμή για να μην χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε το φαγητό και μας κόψει.

magiritsa pin ed - Της γιαγιάς μυστικά για μαγειρίτσα θεϊκή

Μια συνταγή που πλησιάζει αρκετά στην δική μου εκδοχή είναι αυτή της Αριάδνης από το blog fetoula. Η μαγειρίτσα όμως είναι ένα φαγητό με πολλές παραλλαγές ανά τόπο. Όποια κι αν είναι η συνταγή σας ακολουθώντας όλα αυτά τα μυστικά και tips θα έχετε την πιο νόστιμη μαγειρίτσα στο πιάτο σας. Καλή όρεξη!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

23 comments

  • Πολύ ωραία και χρησιμα Tips. Τον καθαρισμο των εντερων τον πήγα ενα βημα παραπέρα. Εγω το κανω με καλαμακι του φραπέ. Τα τριβω δυο φορες με χοντρο αλάτι και τα αφηνω μεσα σε νερο με λέμονι για καλυτερο αποτελεσμα και απολύμανση!
    Καλό Πάσχα με υγεία, αγάπη και φωτιση στις ψυχες μας!

    Reply
  • Το ξύδι την κάνει πιο ελαφριά, την ξασπρίζει και την απολυμαίνει. Μια παραλλαγή αντί για εντεράκια και συκωτάκια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μανιτάρια.Είναι σαν να τρως μαγειρίτσα.Καλό βράδυ!

    Reply
  • Μου αρέσει πολύ η μαγειρίτσα! Αν και δεν έχω φτιάξει ποτέ κρατάω τη συνταγή και τις συμβουλές για όταν τα χρειαστώ! Φιλιά

    Reply
  • Δεν έχω φτιάξει ποτέ μαγειρίτσα. Πάντα το φρόντιζε η μαμά μου και τα τελευταία χρόνια που δεν την έχουμε το αναλαμβάνει πάντα κάποιος άλλος. Θα ήθελα όμως να δοκιμάσω μια χρονιά.

    Reply
  • Η μαγειρίτσα πράγματι πρέπει να ξέρεις τι να προσέξεις και πως να την φτιάξεις για να γίνι σωστά! Χρειαζόταν μια τέτοια ανάρτηση Ελευθερίτσα για να λυθούν απορίες! Φιλάκια πολλά!

    Reply
  • Η μαμά μου την κάνει χωρίς ρύζι! Ένα μυστικό που έμαθα φέτος είναι ότι αν περάσεις τα εντόσθια και τα αντεράκια από ξύδι την κάνεις πιο ελαφριά! Ίσως το ίδιο κάνει και το λεμονάκι! Χριστός Ανέστη!

    Reply
    • Έχω δει πολλές παραλλαγές στη συνταγή της μαγειρίτσας. Για το ξύδι δεν ήξερα ότι κάνει πιο ελαφριά τη γεύση. Πάντως εμείς θα ξαναφτιάξουμε μαγειρίτσα σε ανύποπτη στιγμή, θα το δοκιμάσω τότε. Αληθώς Ανέστη Κατερίνα!

      Reply
  • Η Ανάρτηση είναι τόσο αναλυτική και πλήρης που θα μπορούσε να φτιάξει μαγειρίτσα και ο πλέον άσχετος με τη μαγειρική! Ευχαριστούμε καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

    Reply
  • Ελευθερια μου γεια στα χεριά ολων των νοικοκυρων που φτιάχνουν μαγειρίτσα με εντεριες! Το κανει και η μαμά μου και ειναι όντως χρονοβορο! Εγώ παλι δεν έχω καταπιαστεί ποτε! Καλό Πάσχα!

    Reply
    • Μου αρέσει τόσο πολύ η μαγειρίτσα και όλο το μενού του Πάσχα που έπρεπε να μάθω να τα φτιάχνω! Δεν είναι πάντως δύσκολο αν αποφασίσεις ποτέ να καταπιαστείς, θα με θυμηθείς. Καλή Ανάσταση!

      Reply
  • Η συνταγή σου αποθηκεύτηκε Ελευθερία μου για να την χρησιμοποιήσω. Φέτος δεν θα πάμε στους δικούς μου για Πάσχα, θα μείνουμε σπίτι, οπότε θα πρέπει να την φτιάξω μόνη μου την Μαγειρίτσα και η συνταγή σου μου ήρθε κουτί. Πολλά φιλιά και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!

    Reply
  • Αλλη μια πασχαλινή συνταγή επίκαιρη Ελευθέρια μου…πολύ χρήσιμες όλες οι πληρ.που μας δίνεις…την καλησπέρα μου!

    Reply
  • Εννοείται τα μυστικά έφυγαν όλα για εκτύπωση στη μαμά μου, εγώ δυστυχώς δεν την τρώω έτσι.. κάνουμε μια εκδοχή της με κοτόπουλο… Ευχαριστώ Ελευθερία για όλα τα tips ♡

    Reply
  • για να τελειώνουμε πιο γρήγορα με τα έντερα, παίρνεις το ψαλίδι και τα κόβεις κάθετα, πολύ εύκολη εργασία (είναι σαν να κόβεις ύφασμα) και μετά καθαρίζονται πιο εύκολα. Το μυστικό πάντα είναι τα φρέσκα υλικά.

    Reply
    • Πραγματικά για μας τις νέες νοικοκυρές αυτός είναι ο πιο εύκολος και ενδεδειγμένος τρόπος, κόψιμο στη μέση και πλύσιμο σχολαστικό. Πολύ καλά κάνετε κ. Πέτρο που το αναφέρετε. Και τα φρέσκα υλικά είναι το κλειδί σε όλα πάντα! Καλή Ανάσταση να έχετε, ευχαριστώ πολύ.

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση