fbpx
Ποιοί είναι οι τρόποι για λεύκανση δοντιών χωρίς χρήματα

Ποιοί είναι οι τρόποι για λεύκανση δοντιών χωρίς χρήματα

Με το πέρασμα των χρόνων, το κάπνισμα, τη συχνή κατανάλωση καφεΐνης και άλλων τροφών, τα δόντια αρχίζουν να κιτρινίζουν. Πολλοί άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, αναζητούν σήμερα φυσικούς και οικονομικούς τρόπους για δόντια πιο λευκά και λαμπερά. Η λεύκανση δοντιών είναι σημαντική, καθώς ένα όμορφο χαμόγελο πάντα ξεχωρίζει. Προκαλεί θαυμασμό και χαρίζει αυτοπεποίθηση.

Φυσική Λεύκανση Δοντιών με σόδα

Η βασική συνταγή για λεύκανση δοντιών με φυσικό τρόπο περιλαμβάνει τη σόδα. Απλά αναμειγνύεις ένα κουταλάκι του γλυκού σόδας με την οδοντόκρεμα και βουρτσίζεις τα δόντια σου για δυο λεπτά. Μια φορά την εβδομάδα για ένα μήνα είναι το ενδεδειγμένο.

Πρέπει να είσαι όμως προσεκτική, γιατί μακροπρόθεσμα η συχνή χρήση της σόδας μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο σμάλτο των δοντιών. Ανάλογα την περίπτωση και το ιστορικό σου συμβουλεύσου το γιατρό για τη χρήση της σόδας στα δικά σου δόντια.

Φυσική Λεύκανση με φράουλες

Το μυστικό εδώ κρύβεται στις φράουλες, ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικές ουσίες. Λιώνεις μια ώριμη φράουλα, την απλώνεις στα δόντια και τρίβεις με μια μαλακή οδοντόβουρτσα.

Αφήνεις πέντε λεπτά και βουρτσίζεις κατευθείαν με την οδοντόπαστα, γιατί η ζάχαρη που περιέχουν οι φράουλες δεν πρέπει να μείνει στα δόντια. Αυτή τη συνταγή μπορείς να την κάνεις μια φορά την εβδομάδα για τους μήνες που οι φράουλες είναι στην εποχή τους.

Όταν ο οδοντίατρος είναι αναγκαίος

Αν τα δόντια έχουν σοβαρό πρόβλημα αναζήτησε ιατρική φροντίδα. Επικοινώνησε τηλεφωνικά με γιατρούς της περιοχής σου για να κάνεις σύγκριση τιμών. Πριν αποφασίσεις κάνε μια αναζήτηση στο ίντερνετ για προσφορές ή κουπόνια στην υπηρεσία που θέλεις. Σήμερα οι γιατροί είναι περισσότερο ευέλικτοι σε θέματα προσφορών και δείχνουν.

Κανόνες στοματικής υγιεινής

Απλές καθημερινές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση των δοντιών σου και να προλάβουν τους λεκέδες ή το κιτρίνισμα.

1. Μείωσε την κατανάλωση τροφών που αποχρωματίζουν τα δόντια, όπως ανθρακούχα αναψυκτικά, κρασί, τσάι, ότι περιλαμβάνει ζάχαρη, όξινες τροφές.

2. Γενικά να πίνεις πολύ νερό για να μένουν τα δόντια ενυδατωμένα. Ιδίως μετά την κατανάλωση απαγορευμένων τροφών, πίνοντας νερό καθαρίζεις το στόμα από τα υπολείμματα.

3. Συχνό βούρτσισμα τουλάχιστον τρεις φορές τη μέρα. Η σωστή διάρκεια του βουρτσίσματος είναι τρία λεπτά το λιγότερο.

4. Χρήση στοματικού διαλύματος. Για να απαλλαγείς από βακτήρια του στόματος κάνε εναλλακτικά γαργάρες με αλατόνερο. Το αλατόνερο καταπραϋνει στοματικές πληγές και άφθες.

5. Καθάρισμα με νήμα ή βουρτσάκια μεσοδοντιών.

Φροντίζοντας συστηματικά τα δόντια σου βοηθάς να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα και μειώνεις τις επώδυνες και δαπανηρές επισκέψεις στον οδοντίατρο. Η πρόληψη εξάλλου είναι πάντα προτιμότερη από τη θεραπεία.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

  • Η επιλογή των υλικών για “φυσική” λεύκανση των δοντιών πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Πολλά “καθημερινά” υλικά έχουν ιδιότητες που επηρεάζουν αρνητικά το σμάλτο. Για παράδειγμα, το αλάτι και τα οξέα προκαλούν “χημική καταπόνηση” στο σμάλτο. Ο συνδυσμός με τη “μηχανική καταπόνηση” του βουρτσίσματος, και χειρότερα υπό την επίδραση της οδοντόκρεμας, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα απ’ ό,τι θα λύσει. Ίσως θα πρέπει να επιμένουμε στην υπομονετική, τακτική, πλήρη αλλά και με σεβασμό φροντίδα των δοντιών, ώστε μακροπρόθεσμα να ανακτήσουν το φυσικό τους χρώμα.

    Reply
    • Ευχαριστούμε για την παρατήρηση. Μας δίνεις την ευκαιρία να τονίσουμε ξανά την ανάγκη της πρόληψης που είναι πάντα προτιμότερη της θεραπείας. Για το λόγο αυτό προτρέπουμε και μέσα από το κείμενο στην αναζήτηση συμβουλών από τον οδοντίατρό μας και ιατρικής φροντίδας για σοβαρά οδοντιατρικά προβλήματα.

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση