Γιατί ο κουρκουμάς έχει θεραπευτική αξία και πως τον χρησιμοποιούμε

Γιατί ο κουρκουμάς έχει θεραπευτική αξία και πως τον χρησιμοποιούμε

Ο κουρκουμάς ή κιτρινόριζα είναι ένα απλό μπαχαρικό στην κουζίνα μας με σημαντική όμως θεραπευτική αξία. Προέρχεται από το φυτό κουρκούμη (turmeric), το οποίο μοιάζει με το τζίντζερ και χρησιμοποιείται συνήθως σε ινδικές και ασιατικές συνταγές. Η κουρκουμίνη είναι το κύριο δραστικό συστατικό που έχει ο κουρκουμάς. Συστατικό που εμφανίζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Πως μας ωφελεί ο κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει μακρά παράδοση χρήσης στην Αγιουρβέδα, το παλαιότερο καταγεγραμμένο θεραπευτικό σύστημα στον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτες ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και φλεγμονών. Έχει πολύ καλή δράση στο πεπτικό σύστημα και βοηθά την πέψη, ενώ λειτουργεί ως φάρμακο εξπρές κατά της καταρροής και του φλέγματος.

Ο κουρκουμάς είναι γενικά ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και μπορεί να έχει αντιγηραντική δράση.

Η σκόνη επίσης κουρκουμά, αν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω σε πληγές, σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Γνωρίζατε ότι ο κουρκουμάς είναι βασικό συστατικό του μείγματος για κάρυ; Το κάρυ δεν αποτελεί ξεχωριστό καρύκευμα, αλλά είναι ένα μείγμα από 20-30% κουρκουμά, κόλιανδρο, κύμινο, κάρδαμο και διάφορα είδη πιπεριών. Απλά λόγω χρώματος πολλοί συγχέουν το κάρυ με τον κουρκουμά.

Ιδέες για να εντάξουμε τον κουρκουμά στη διατροφή μας

Ο κουρκουμάς μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα φαγητά από θαλασσινά και κρέας μέχρι σάλτσες και ζυμαρικά. Μερικές ιδέες είναι οι εξής:

  • Όταν μαγειρεύουμε ζυμαρικά ή ρύζι μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κουρκουμά στο νερό που βράζει. Θα δώσει ένα ζεστό κίτρινο χρώμα
  • Να ρίξουμε στα λαδερά ή στα ψητά λαχανικά και στις πατάτες. Η γεύση του ταιριάζει καταπληκτικά
  • Να κάνουμε νόστιμα ντιπ για σαλάτες μαζί με γιαούρτι ή τυρί κρέμα, ελαιόλαδο και μυρωδικά
  • Να τον προσθέσουμε στη βινεγκρέτ της σαλάτας μαζί με το λάδι και το ξύδι βαλσάμικο
  • Να τον δοκιμάσουμε με αυγά. Ο κουρκουμάς είναι μια νόστιμη προσθήκη σε μια ομελέτα
  • Να τον προσθέσουμε στα όσπρια και ειδικά στις φακές
  • Να ανακατέψουμε με πουρέ πατάτας
  • Να φτιάξουμε ένα ρόφημα κουρκουμά όταν νιώθουμε κρυωμένοι. Σε ένα φλυτζάνι ζεστό νερό ανακατεύουμε μισό κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά κι ένα κουταλάκι μέλι.

Γενικά ο κουρκουμάς δεν αλλάζει πολύ τη γεύση στο φαγητό και με το χρώμα του δίνει μια διαφορετική, πιο ενδιαφέρουσα, εικόνα στο πιάτο μας. Η ποσότητα όμως που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική πρέπει να είναι μικρή, περίπου μισό κουταλάκι. Περισσότερο από το κανονικό θα δώσει στο φαγητό μας πικρή γεύση.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι η απορρόφηση του κουρκουμά από τον οργανισμό αυξάνεται όταν συνδυάζεται με μαύρο πιπέρι ή με πράσινο τσάι.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Γνωρίζατε ότι η καύση κουρκουμά μπορεί να απωθήσει τα κουνούπια; Όπως δηλαδή κάνουμε τα καλοκαίρια με τον ελληνικό καφέ;

Που θα βρούμε κουρκουμά

Τον κουρκουμά τον συναντάμε σε μορφή μπαχαρικού σε σκόνη, όπως το πιπέρι καγιέν για παράδειγμα. Θα τον βρούμε στα σούπερ μάρκετ, σε μπαχαροπωλεία, καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και παραδοσιακά μπακάλικα. Δηλαδή παντού! Τον συναντάμε όμως πια και σε μορφή κάψουλας στα φαρμακεία. Τις κάψουλες μπορεί κάποιος να τις καταναλώσει για μικρή περίοδο, θεραπευτικά, συμβουλευόμενος πάντοτε τον θεράποντα γιατρό του.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Οργάνωση Σπιτιού - Tips Εξοικονόμησης - DIY Κατασκευές κ.α. #smartliving #momblogger Πτυχιούχος Ψυχολογίας, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά ♥ Αγαπημένο Quote: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

  • Πόσο χαίρομαι που βρίσκω αυτό το άρθρο σου! Τον κουρκουμά πρόσφατα τον πρόσθεσα ως απαραίτητο συστατικό στην κουζίνα, σε όλα τα φαγητά. Στο άρθρο σου έμαθα κι άλλες ιδιότητες και χρήσεις του! Ευχαριστούμε!

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση