fbpx
Ζήσε το δικό σου καλοκαίρι μέσα στην πόλη. Όλα όσα μπορείς να κάνεις

Ζήσε το δικό σου καλοκαίρι μέσα στην πόλη. Όλα όσα μπορείς να κάνεις

Το καλοκαίρι ήρθε, αλλά εσύ ξέμεινες στην πόλη… Αυτό συμβαίνει είτε γιατί η άδεια των διακοπών σου αργεί ακόμη, είτε γιατί επέλεξες να μην πας κάπου εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών. Δεν χάλασε ο κόσμος! Απόλαυσε τους αποσυμφορημένους δρόμους, εκμεταλλεύσου τους ήρεμους ρυθμούς και φρόντισε να περάσεις εξίσου καλά. Οι διακοπές στην πόλη ίσως να μην είναι και τόσο άσχημη ιδέα.

Πως να αξιοποιήσεις το καλοκαίρι μέσα στην πόλη

Βγάλε φωτογραφίες τη φύση

Η εποχή του καλοκαιριού είναι κατάλληλη για εξόρμηση στο φυσικό τοπίο της πόλης σου. Πάρε μαζί σου τη φωτογραφική και ξεκίνα μόνος ή με καλή παρέα αλλά κυρίως με καλή διάθεση.

Ακόμη και μια ερασιτεχνική φωτογραφική μηχανή ή το κινητό σου είναι αρκετά για το σκοπό αυτό. Η βόλτα μέσα στην πόλη φωτογραφίζοντας τις φυσικές ομορφιές της θα δεις ότι είναι άκρως αναζοωγονητική και χαλαρωτική. Το μυαλό σου θα καθαρίσει από ό,τι σε ενοχλεί. Όταν αργότερα δεις τις φωτογραφίες στον υπολογιστή, θα νιώσεις ότι έκανες κάτι δημιουργικό.

Χάξεψε το ηλιοβασίλεμα

Το καλοκαίρι σαν εποχή, με τις μυρωδιές του και τα χρώματα, ενεργοποιεί την ρομαντική σου διάθεση. Ή μήπως όχι? Όσο κι αν σε πιέζει ο χρόνος και οι υποχρεώσεις βρες λίγες ώρες να χαζέψεις το ηλιοβασίλεμα. Στο παγκάκι, στο λόφο, στο λιμάνι, όπου κι αν βρίσκεσαι δεν έχει σημασία. Άφησε τον εαυτό σου να ονειρευτεί, να χαζέψει, να ξεχαστεί.

SUNSET SUMMER - Ζήσε το δικό σου καλοκαίρι μέσα στην πόλη. Όλα όσα μπορείς να κάνεις

Πήγαινε σε τοπικά πάρκα και δημόσιους κήπους

Σίγουρα υπάρχουν πάρκα και δημόσιοι κήποι στο μέρος που ζεις. Ίσως μάλιστα να μην σου δόθηκε η ευκαιρία να τα επισκεφτείς μέχρι τώρα. Αυτό το καλοκαίρι είναι η ευκαιρία σου να πας. Αποτελούν τον ιδανικό χώρο για περίπατο και περισυλλογή στον ελεύθερο χρόνο σου. Δέντρα, λουλούδια, καθαρός αέρας και παιδιά που παίζουν χαρούμενα συνθέτουν το περιβάλλον που θα συναντήσεις. Η βόλτα αυτή θα αλλάξει ευχάριστα ολόκληρη τη μέρα σου.

Φέρε τα παιδιά σε επαφή με τη φύση

Η επαφή του παιδιού με την φύση δεν μπορεί να αντικατασταθεί με το παιχνίδι στον παιδότοπο ή μέσα στο σπίτι. Η φύση έχει πολλά ερεθίσματα να προσφέρει στο παιδί και του δίνει την ευκαιρία να εξελίξει τη φαντασία και τις αισθήσεις του. Το βοηθά ακόμη να νιώσει ελεύθερο και να διοχετεύσει την ενεργητικότητά του.

Για να φέρεις τα παιδιά σε επαφή με τη φύση μπορείτε για παράδειγμα να πετάξετε χαρταετό που θα κατασκευάσετε μαζί, να μαζέψετε λουλούδια για να φτιάξουν το δικό τους φυτολόγιο, να κάνετε ποδήλατο, να εξερευνήσετε. Αυτά θα σας γεμίσουν εμπειρίες και θα βελτιώσουν τη μεταξύ σας επικοινωνία.

Οργάνωσε ένα μπάρμπεκιου στο μπαλκόνι με τους φίλους

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί πόσο απολαυστικότερο θα ήταν το φαγητό που έφαγες αν είχε ψηθεί στα κάρβουνα! Άφησε την ονειροπόληση και κάνε το πράξη. Φώναξε τους φίλους και μετατρέψτε το σε διασκέδαση.

Βεβαιώσου ότι έχεις τα σωστά εργαλεία που θα κάνουν εύκολο το ψήσιμο, όπως λαβίδα, πινέλο, διπλή σχάρα και σπάτουλα. Κόψε το κρέας σε μερίδες, τις οποίες θα χτυπήσεις με ένα μπαλταδάκι για να λεπτύνουν και να ψηθούν καλύτερα.

Καλό είναι επίσης να έχεις μαρινάρει το κρέας λίγες ώρες, για να μείνει μαλακό και ζουμερό στο ψήσιμο. Ατελείωτο τσιμπολόγημα, ποτό, κέφι και ανεξάντλητες συζητήσεις με την παρέα σου θα είναι μια σημαντική ανάπαυλα από τη ρουτίνα της πόλης.

Διάβασε το βιβλίο σου έξω

Καλοκαίρι σημαίνει να διαβάσεις τουλάχιστον ένα βιβλίο. Αντί να καθίσεις στην πολυθρόνα του σαλονιού, δοκίμασε να βγεις στη βεράντα ή την αυλή. Ιδίως το βράδυ που επικρατεί απέραντη ησυχία, καθώς τα παιδιά έχουν πάει για ύπνο, είναι η ιδανική στιγμή να αφιερώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου.

Το διάβασμα λειτουργεί αγχολυτικά, γιατί το μυαλό είναι αναγκασμένο να συγκεντρωθεί σε ό,τι διαβάζει, με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή σου από πράγματα που σε στεναχωρούν και σε αγχώνουν. Και είναι το πιο μαγευτικό και οικονομικό ταξίδι για το καλοκαίρι.

SUMMER CINEMA - Ζήσε το δικό σου καλοκαίρι μέσα στην πόλη. Όλα όσα μπορείς να κάνεις

Πάνε θερινό σινεμά

Καλοκαίρι στην πόλη σημαίνει θερινό σινεμά. Ταινίες που δεν πρόλαβες να δεις όταν παίζονταν το χειμώνα, αλλά και κλασικά αριστουργήματα σε θρυλικές επανεκδόσεις, θα σου προσφέρουν συντροφιά στην υπαίθρια οθόνη. Κάτω από τον έναστρο ουρανό θα νιώσεις την απόλυτη ελευθερία και η νύχτα σου θα γεμίσει χρώματα, κίνηση, ζωή.

Με πασατέμπο, τσιπς, ποπ κορν, αναψυκτικό και δροσιστικές γρανίτες ο χρόνος θα γυρίσει πίσω σε πιο ξένοιαστες εποχές. Αναμφίβολα αποτελεί την πιο φθηνή ψυχαγωγία, καθώς εκεί πάντα θα βρεις απίστευτες προσφορές ακόμη και σε έργα που έγιναν εμπορικές επιτυχίες.

Δήλωσε συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού

Αν είσαι άτομο δραστήριο, με έντονη διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον, σκέψου να δηλώσεις συμμετοχή εθελοντικά σε εξορμήξεις καθαριότητας. Το καλοκαίρι διοργανώνονται πολλά τέτοια προγράμματα, με πρωτοβουλία συνήθως των Δήμων, για να καθαρίσουν τις ακτές, τα δάση, χώρους πρασίνου, πλατείες, πεζόδρομους.

Είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσεις καινούριους ανθρώπους, να γεμίσεις ωραίες αναμνήσεις και να συνδυάσεις περιπέτεια με διασκέδαση. Επίσης έρευνες έχουν δείξει ότι οι πράξεις αλτρουϊσμού λειτουργούν ψυχοθεραπευτικά, οπότε ταυτόχρονα βοηθάς τον εαυτό σου.

Εσύ θα μείνεις να στεναχωριέσαι επειδή δεν είσαι σε κάποιο τουριστικό θέρετρο ή θα ζήσεις το δικό σου καλοκαίρι μέσα στην πόλη?

Διάβασε επίσης: Αυτό το καλοκαίρι ψήφισε κάμπινγκ. Όλα όσα θα χρειαστείς μαζί σου.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

8 comments

  • Ελευθερία μου το “καλοκαίρι που άργησε να έρθει” συγκλονίζει ως φράση ομολογώ… Βιβλίο ως βιβλιοφαγος και θερινό σινεμαδακι!

    Reply
  • Πολύ ωραίες οι ιδέες σου και οι προτάσεις σου Ελευθερία μου!!! Βασικά το μυστικό είναι να κάνουμε τουρισμό και να ανακαλύψουμε τις ομορφιές στην πόλη μας!

    Reply
  • Έχεις απόλυτο δίκιο Ελευθερία μου! Ειδικά το Καλοκαίρι, η πόλη αδειάζει και μπορείς να την ευχαριστηθείς πιο άνετα και όμορφα! Δεν έχει και την κίνηση στους δρόμους, οπότε πας όπου θες σε πολύ λιγότερο χρόνο! Άσε που έχουμε τόσα τριγύρω, σε απόσταση κοντινή, που είναι εύκολες οι μονοήμερες εξορμήσεις.

    Reply
  • Δύσκολο το βλέπω να αποδράσουμε φέτος Ελευθερία μου για αυτό και οι προτάσεις σου θα πιάσουν τόπο! Top of my list βιβλίο στο μπαλκόνι και θερινό σινεμά! Γιατί η φτώχια θέλει καλοπέραση βρε αδερφέ!

    Reply
    • Δύσκολο Σοφία μου, αυτό το καλοκαίρι θα το θυμάμαι σαν το καλοκαίρι που άργησε να έρθει, ένας τίτλος βιβλίου από μόνος του! Αλλά με θετική ενέργεια προχωράμε και κοιτάμε μπροστά! Τα φιλιά μου!

      Reply
  • Πολύ όμορφες ιδέες για διακοπές εντός πόλεως!!!! Διαφορετικές και καλοκαιρινές πινελιές στην αστική καθημερινότητα!!!! (αγαπώ τα θερινά σινεμααααα). Καλη συνέχεια Ελευθερία.

    Reply
    • Ιδίως αυτό το καλοκαίρι του 2015 που είναι σαν να μην ήρθε ποτέ! Φέτος δεν ρωτάμε που έκλεισες διακοπές, αλλά που ακύρωσες! Αλλά στο χέρι μας είναι να περάσουμε καλά και να ζήσουμε το δικό μας καλοκαίρι έστω κι έτσι! Τα φιλιά μου Γιώτα, σε ευχαριστώ πολύ!

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση