fbpx
Το ρόφημα για το κρύο είναι το ινδικό τσάι μασάλα

Το ρόφημα για το κρύο είναι το ινδικό τσάι μασάλα

Αν ψάχνεις το ιδανικό πικάντικο ρόφημα για τις κρύες αυτές μέρες, τότε πρέπει να δοκιμάσεις το ινδικό τσάι μασάλα. Εγώ δεν το γνώριζα, αλλά το δοκίμασα την προηγούμενη βδομάδα στο σπίτι της κουμπάρας μου. Καταβεβλημένη από την κούραση, λόγω μιας ίωσης που με περιτριγυρνούσε, μου έφτιαξε τη διάθεση και αναπλήρωσε τη χαμένη μου ενέργεια.

Το τσάι φτιάχνεται από ένα μείγμα αρωματικών μπαχαρικών και βοτάνων που συναντώνται κυρίως στην ινδική κουζίνα. Η βάση του είναι το μαύρο τσάι το οποίο περιέχει καφεΐνη, επομένως το μασάλα μπορεί να αντικαταστήσει εναλλακτικά τον καφέ. Αρωματικό, γευστικό και ιδιαίτερο αυτό το αφέψημα είναι η τέλεια παρέα σου για το χειμώνα. Εσύ απλά βυθίσου στον αναπαυτικό σου καναπέ και απολαύσέ το.

Τι θα χρειαστείς για το πικάντικο ρόφημα

Υλικά για δύο κούπες

  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα γάλα
  • μισό ξυλάκι κανέλας
  • 4 καρφάκια γαρύφαλλου
  • 5 με 6 κόκκους πιπεριού (μαύρο και ροζ πιπέρι)
  • μοσχοκάρυδο
  • γλυκάνισος
  • 4 κάψουλες κακουλέ (κάρδαμο)
  • 1 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο τζίντζερ (ή μισό κουταλάκι αν χρησιμοποιήσεις σκόνη τζίντζερ)
  • φύλλα μαύρου τσαγιού
  • καστανή ζάχαρη ή μέλι
  • γουδί

Πώς θα φτιάξεις το τσάι μασάλα

Κοπανίζεις ελαφρά στο γουδί την κανέλα, τα καρφάκια γαρύφαλλου, το μοσχοκάρυδο και το κακουλέ μέχρι να απελευθερώσουν τα αρώματά τους.

Σε μια κατσαρόλα βάζεις το νερό μαζί με τα μπαχαρικά, ρίχνεις το τζίντζερ, τους κόκκους πιπεριού, το γλυκάνισο και ζεσταίνεις σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

συνταγή για ινδικό τσάι μασάλα - Το ρόφημα για το κρύο είναι το ινδικό τσάι μασάλα

Μόλις αρχίσει το μείγμα να βράζει, αποσύρεις από τη φωτιά και ρίχνεις τα φύλλα τσαγιού. Κλείνεις το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνεις το τσάι να εκχυλιστεί για τρία λεπτά.

Ξαναβάζεις την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνοντας το γάλα μαζί με το γλυκαντικό της αρεσκείας σου, κατά προτίμηση καστανή ζάχαρη ή μέλι.

Ανακατεύεις μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά και σουρώνεις το ρόφημα σε κούπες.

chai masala ρόφημα για το κρύο - Το ρόφημα για το κρύο είναι το ινδικό τσάι μασάλα

Το τσάι μασάλα είναι κατάλληλο όταν κάποιος νιώθει ότι πάει να αρρωστήσει. Είναι τονωτικό λόγω της καφείνης που περιέχει το μαύρο τσάι και θερμαντικό για τον οργανισμό με αυτό τον δυνατό συνδυασμό των μπαχαρικών. Καθαρίζει τη βλέννα, ανακουφίζει το βήχα και αποσυμφορεί την αναπνευστική οδό. Δεν υπάρχει καλύτερο ρόφημα για το κρύο!

Extra tip: Μπορείς να αυξομειώσεις τις ποσότητες των μπαχαρικών ή την αναλογία νερού και γάλακτος με βάση τις προτιμήσεις σου. Μπορείς ακόμη να πειραματιστείς προσθέτοντας κι άλλα μπαχαρικά, όπως μπαχάρι, αστεροειδή γλυκάνισο ή ακόμη και ζαχαρωμένες φλούδες εσπεριδοειδών. Έτοιμο τσάι μασάλα θα βρεις επίσης στα μπαχαροπωλεία και πολύ πιθανό στη λαϊκή αγορά της περιοχής σου.

ινδικό τσάι μασάλα - Το ρόφημα για το κρύο είναι το ινδικό τσάι μασάλα

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

    • εγώ που έπρεπε να φωτογραφίσω την κούπα…σιγά σιγά τελείωνε το περιεχόμενο και στο τέλος θα φωτογράφιζα ένα άδειο ποτήρι….
      Είναι ωραίο, να το δοκιμάσεις.

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση