fbpx
Ζυμαρικά ολικής άλεσης. 5 λόγοι για να τα προτιμήσουμε

Ζυμαρικά ολικής άλεσης. 5 λόγοι για να τα προτιμήσουμε

Σίγουρα όλοι αγαπάμε τα ζυμαρικά, αλλά τα ζυμαρικά ολικής άλεσης μάλλον δεν τα έχουμε δοκιμάσει ακόμη όλοι. Έχουν κάνει θριαμβευτική είσοδο στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ και διατίθενται σε διάφορους τύπους, όπως σπαγγέτι, κριθαράκι, κοφτό, πέννες κ.α. Δεν υστερούν σε γεύση ενώ βοηθούν σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Ακολουθούν 5 λόγοι που εξηγούν γιατί να τα προτιμήσουμε.

1. Προσφέρουν αίσθηση πληρότητας/κορεσμού

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ότι τα αντίστοιχα λευκά ζυμαρικά. Έτσι, μπορούμε να χορτάσουμε με μικρότερη ποσότητα τροφίμου και παράλληλα, να καθυστερήσουμε την επανεμφάνιση του αισθήματος πείνας, αποτρέποντας το τσιμπολόγημα μέχρι το επόμενο γεύμα. Άρα η κατανάλωση τέτοιων τροφών, με μεγαλύτερο δηλαδή δείκτη κορεσμού, μπορεί να φανεί χρήσιμη στα πλαίσια μιας προσπάθειας απώλειας βάρους.

2. Βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού

Τα δημητριακά ολικής άλεσης έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Περιέχουν συγκεκριμένα 5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, σε αντίθεση, με τα ζυμαρικά από κανονικό σιμιγδάλι που περιέχουν 2 γραμμάρια ή λιγότερο. Οι φυτικές ίνες αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

Για να είμαστε σίγουροι ότι το προϊόν που αγοράζουμε είναι ολικής άλεσης, βλέπουμε τις πληροφορίες στη συσκευασία του. Η φράση ολικής άλεσης θα αναγράφεται σε αυτήν, καθώς και στις πρώτες θέσεις της λίστας των συστατικών του.

3. Παρέχουν ενέργεια

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για να χαρίσουμε στον οργανισμό μας την ενέργεια που του λείπει. Κι αυτό γιατί είναι μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες πέπτονται με αργό ρυθμό και μας τροφοδοτούν διαρκώς με ενέργεια.

4. Είναι ιδανικά για διαβητικούς

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (απορροφώνται αργά και σταδιακά από τον οργανισμό), με αποτέλεσμα να μην προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό τα καθιστά μια καλή επιλογή τροφίμων για τους διαβητικούς.

5. Μας εφοδιάζουν με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

Τα ζυμαρικά ολικής είναι πλούσια σε χαλκό και σελήνιο. Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για το σχηματισμό του συνδετικού ιστού, των κυττάρων του αίματος, τη λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος και του θυρεοειδούς αδένα.

Eίναι επίσης μια καλή πηγή μαγνησίου και μαγγανίου. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την δόμηση ισχυρών και υγιών οστών. Από την άλλη το μαγγάνιο ενισχύει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και το σχηματισμό των οστών.

Να μην παραλείψουμε και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο. Έτσι καταναλώνοντας προϊόντα ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση μειώνουμε την κόπωση και την αναιμία, καθώς είναι φυσικά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Tα προϊόντα ολικής άλεσης, τέλος, είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας B σε σχέση με τα προϊόντα από λευκό αλεύρι. Το υψηλό τους περιεχόμενο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τονώνει το μεταβολισμό και ενισχύει την πνευματική διαύγεια και μνήμη.

Why Whole Wheat Pasta is Healthier - Ζυμαρικά ολικής άλεσης. 5 λόγοι για να τα προτιμήσουμε

Εσύ έχεις δοκιμάσει τα ζυμαρικά ολικής άλεσης; Πώς σου φάνηκαν;

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση