fbpx
Ξύλινη ή πλαστική επιφάνεια κοπής; Τι να προσέξω στην κουζίνα

Ξύλινη ή πλαστική επιφάνεια κοπής; Τι να προσέξω στην κουζίνα

Τί είναι πιο ασφαλές όταν κόβουμε λαχανικά ή κρέατα στην κουζίνα μας; Να χρησιμοποιούμε επιφάνεια κοπής ξύλινη ή πλαστική τελικά για τα τρόφιμα; Τι πρέπει να προσέξουμε όταν μαγειρεύουμε και γιατί.

Επιφάνεια κοπής ξύλινη ή πλαστική

Οι περισσότεροι έχουμε την αίσθηση ότι μια πλαστική επιφάνεια είναι ιδανικότερη όταν διαχειριζόμαστε τρόφιμα, γιατί καθαρίζεται ευκολότερα. Μπαίνει άλλωστε και στο πλυντήριο πιάτων. Κι όμως οι ερευνητές έχουν άλλη άποψη.

Μελέτη του καθηγητή Cliver στην Αμερική έδειξε ότι το ξύλο όσο κι αν απορροφάει βακτήρια, δεν τα απελευθερώνει. Τα βακτήρια δεν μεταφέρονται στο μαχαίρι μέσω του ξύλου και δεν μολύνουν την τροφή αργότερα, καθώς βυθίζονται κάτω από την επιφάνεια κοπής, όπου δεν πολλαπλασιάζονται και τελικά πεθαίνουν.

Στις πλαστικές αντίθετα επιφάνειες, τα βακτήρια ζουν στις χαρακιές που, όσο κι αν καθαριστούν, τελικά μένουν εκεί σε λανθάνουσα κατάσταση. Με το στέγνωμα της επιφάνειας σκοτώνονται το 90% εξ αυτών, αλλά τα υπόλοιπα παραμένουν για εβδομάδες.

3 συμβουλές για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο

Επειδή και τα δύο είδη κοπής μπορούν να αποτελέσουν εστία μολύνσεων η καλύτερη λύση για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο είναι πρώτα απ’ όλα το καθάρισμα. Καθαρίζουμε την επιφάνειά μας με ζεστό νερό και σαπούνι, πριν από κάθε χρήση, και την σκουπίζουμε με πετσέτα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε στο ντουλάπι μας 3 διαφορετικές σανίδες κοπής. Μία για το ωμό κρέας και τα πουλερικά, μία για τα λαχανικά ή τα φρούτα και μία για το ψωμί.

Και τρίτον πετάμε μία πλάκα κοπής όταν εμφανίσει ρωγμές, σπασίματα ή υπερβολικές χαρακιές από μαχαίρι και την αντικαθιστούμε με μια καινούρια.

Ακολουθώντας τα παραπάνω οποιαδήποτε επιφάνεια, είτε ξύλινη είτε πλαστική, είναι μια απόλυτα υγιεινή επιλογή, για να προετοιμάσουμε το φαγητό μας. Προσωπικά χρησιμοποιώ και πλαστικές και ξύλινες επιφάνειες στο σπίτι μου.

Εσείς ποια επιφάνεια κοπής έχετε στην κουζίνα σας;

Διάβασε επίσης: Τα 10 πιο χρήσιμα εργαλεία στην κουζίνα.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

3 comments

  • Ιδανικές είναι οι γυάλινες επιφάνειες κοπής. Δεν δημιουργούνται ρωγμές, καθαρίζονται εύκολα και μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων.

    Reply
  • Αρκετά χρήσιμη ανάρτηση! Κι εγώ χρησιμοποιώ και από τις δύο επιφάνειες κοπής, την ξύλινη για κρέατα κ την πλαστική για λαχανικά κ φρούτα! Τις καθαρίσω με σαπούνι κ μπόλικο ξύδι!

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση