fbpx
Tips για να μην κολλάει η σχάρα όταν κάνουμε μπάρμπεκιου

Tips για να μην κολλάει η σχάρα όταν κάνουμε μπάρμπεκιου

Η καλύτερη εποχή για μπάρμπεκιου είναι τώρα που ο καιρός ανοίγει. Άνοιξη και καλοκαίρι η ψησταριά έχει την τιμητική της στα εξοχικά, τις ταράτσες, τις αυλές. Η καλή διάθεση υπάρχει και η καλή παρέα επίσης. Υπάρχει όμως και κάτι που σε προβληματίζει. Τι πρέπει να κάνεις για να μην κολλάει η σχάρα όταν ψήνεις κρέας;

Με αυτά τα κολπάκια η σχάρα σου θα γίνει αντικολλητική και το μπάρμπεκιου παιχνιδάκι. Γιατί το μαγείρεμα στην ψησταριά πρέπει να είναι πάνω απ’όλα μια ευχάριστη διαδικασία.

Tips για να μην κολλάει η σχάρα όταν ψήνουμε κρέας

Για να γίνει η σχάρα αντικολλητική και να μην έχουμε προβλήματα καθώς ψήνουμε, ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Η σωστή προετοιμασία του κρέατος είναι το ήμισυ του παντός. Αρχικά λοιπόν μαρινάρουμε το κρέας (ιδανικά όλο το βράδυ), για να έχει συν τοις άλλοις πιο μαλακό και ζουμερό αποτέλεσμα. Μια εύκολη μαρινάδα, που θεωρώ ότι ταιριάζει παντού, αποτελείται από ελαιόλαδο, λεμόνι, φρέσκο θυμάρι, θρυμματισμένες σκελίδες σκόρδου και αλάτι.
  • Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 40 λεπτά πριν, καθώς πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος όταν το ψήνουμε.
  • Περνάμε τη σχάρα με λάδι, όσο αυτή θερμαίνεται, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
  • Αφήνουμε τη σχάρα να κάψει καλά πριν βάλουμε πάνω το κρέας.
  • Όταν ψήνουμε περισσότερα είδη κρέατος και δεν θέλουμε να περάσουν οι μυρωδιές από το ένα στο άλλο, χρησιμοποιούμε κρεμμύδι. Συγκεκριμένα κόβουμε ένα κρεμμύδι στη μέση και τρίβουμε την κομμένη του πλευρά στη θερμαινόμενη σχάρα.

Βέβαια για να είμαστε σίγουροι πως όλα όσα φτιάχνουμε θα ψηθούν σωστά και δεν θα κολλήσουν, δεν τα αφήνουμε στην τύχη τους. Παρακολουθούμε συνεχώς μήπως χρειαστεί να χαμηλώσουμε ή να αυξήσουμε την ένταση της φωτιάς, να προσθέσουμε κάρβουνα ή να τα αραιώσουμε, να ανεβάσουμε ή να κατεβάσουμε τη σχάρα κ.τ.λ.

  • Αφού έχουμε ολοκληρώσει το ψήσιμο, τρίβουμε τη σχάρα με σύρμα κάτω από ζεστό νερό και απολυμαίνουμε με ξύδι. Έτσι θα είναι πανέτοιμη και σε καλή κατάσταση μέχρι την επόμενη χρήση.

Barbeque tips and tricks - Tips για να μην κολλάει η σχάρα όταν κάνουμε μπάρμπεκιου

Καλά ψησίματα χωρίς κόπο και ιδρώτα!

Διαβάστε επίσης: Αρνί ή κατσίκι; Τι να προσέξω στον κρεοπώλη.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

  • Καλησπέρα!
    Λοιπόν, το σχόλιό μου έχει κάπως σχέση με την ανάρτηση, γιατί αφορά κάτι που … ψήθηκε! Μόνο που, στην περίπτωσή μου, αυτό που ψήθηκε ήταν μια πλαστική συσκευασία από φρυγανιές και το μέρος όπου ψήθηκε ήταν ο φούρνος! Μεγάλη ιστορία… Χθες βράδυ είχα ανοίξει τον φούρνο για να τον προθερμάνω, μόνο που δεν είχα προσέξει ότι στο πίσω μέρος του είχε πέσει το πλαστικό αυτό. Όταν ο φούρνος είχε πια “κάψει” και τον άνοιξα για να βάλω το φαγητό, η μυρωδιά του καμένου πλαστικού ήταν ανυπόφορη! Άφησα τον φούρνο να κρυώσει, με το σκεπτικό ότι το ξεραμένο πλαστικό θα αφαιρεθεί όλο μαζί, πιο εύκολα. Αμ δε! Και τώρα έχω βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση με την απίστευτη ηλιθιότητα που έκανα και δεν ξέρω πώς να τον καθαρίσω! Μήπως έχετε καμία συμβουλή; (Αχ, πόσο παρακαλώ να έχετε!) Ευχαριστώ προκαταβολικά!

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση