fbpx
Καθάρισμα πλυντηρίου πιάτων. Εξαφάνισε άλατα, μικρόβια και μυρωδιές

Καθάρισμα πλυντηρίου πιάτων. Εξαφάνισε άλατα, μικρόβια και μυρωδιές

Θέλεις τα πιάτα σου, τα μαχαιροπίρουνα, τα ποτήρια κι όσα σκεύη γενικά πλένεις στο πλυντήριο πιάτων να βγαίνουν πιο καθαρά από ποτέ; Να μην έχουν δηλαδή στάμπες, θαμπάδα ή άσχημη μυρωδιά; Τότε το καθάρισμα πλυντηρίου πιάτων είναι μια δουλειά που πρέπει να κάνεις συχνά πυκνά. Έτσι χωρίς μικρόβια, άλατα και λιπαρές επικαθίσεις θα λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά.

Καθάρισμα Πλυντηρίου Πιάτων. Πως θα το κάνεις:

Βήμα 1: Καθάρισμα του φίλτρου

Ξεκινάς πρώτα από το φίλτρο. Εκεί μαζεύονται όλες οι τροφές και τα σκουπιδάκια, τα οποία ίσως μπλοκάρουν την έξοδο των νερών. Γενικά εάν το φίλτρο δεν καθαρίζεται ανά διαστήματα, μπορεί σε βάθος χρόνου να βγάλει φθορές η συσκευή. Βγάλε τα ράφια, το καλάθι κι όσα μέρη γενικά αφαιρούνται, για να φτάσεις στο φίλτρο, το οποίο συνήθως βρίσκεται στη βάση στο εσωτερικό της συσκευής.

Διάβασε τις οδηγίες χρήσης του πλυντηρίου σου για να εντοπίσεις ακριβώς το σημείο όπου βρίσκεται το φίλτρο, καθώς αυτό μπορεί να διαφέρει από συσκευή σε συσκευή. Στο βιβλιαράκι των οδηγιών θα βρεις και πως θα το ξεβιδώσεις. Αφού το αφαιρέσεις, πρέπει να το σαπουνίσεις με υγρό πιάτων και να το ξεπλύνεις καλά με χλιαρό νερό. Στέγνωσέ το και τοποθέτησέ το πάλι πίσω στη θέση του.

Βήμα 2: Έλεγξε τους ψεκαστήρες νερού

Έλεγξε τις οπές στον βραχίονα περιστροφής. Οι οπές πρέπει να είναι ανοιχτές, για να μπορεί το νερό να περνάει χωρίς πρόβλημα. Αν δεις ότι είναι μπλοκαρισμένες, πάρε μια βελόνα ή οδοντογλυφίδα και αφαίρεσε τυχόν σκουπίδια ή άλατα που κλείνουν την δίοδο του νερού. Πολλές φορές οι τρυπούλες αυτές βουλώνουν ακόμη και με απορρυπαντικό που δεν έλιωσε καλά.

Μαγείρεψες αυγό ή ψάρι; Την έντονη μυρωδιά της αυγουλίλας ή του ψαριού πάνω στα πιάτα μπορείς να την εξαφανίσεις με λεμόνι. Βάλε ένα ή δύο λεμόνια κομμένα στη μέση στο πλυντήριο πιάτων σου πριν ξεκινήσεις την πλύση.

Βήμα 3: Καθάρισμα του εσωτερικού

Σαπούνισε με ένα σφουγγαράκι το κάτω μέρος της πόρτας. Σε εκείνο το σημείο δε φτάνει συνήθως το νερό, με αποτέλεσμα να μαζεύει βρωμιά. Σαπούνισε επίσης όλα τα αφαιρούμενα εξαρτήματα που έβγαλες προηγουμένως, δηλαδή τη σχάρα, τα ράφια, το καλαθάκι. Ξαναβάλε τα όπως ήταν.

Ρίξε μετά στο πλυντήριο δύο ποτήρια ξύδι αντί για απορρυπαντικό και κάνε έναν πλήρη κύκλο πλυσίματος στην ρύθμιση με το πιο καυτό νερό και φυσικά χωρίς πιάτα μέσα. Το ξύδι θα σκοτώσει τα μικρόβια και θα απομακρύνει τις μυρωδιές. Ταυτόχρονα θα αφαιρέσει άλατα και λίπη που έχουν θρονιαστεί σε μη εμφανή εξαρτήματα.

Πριν βάλεις τα πιάτα για πλύσιμο, αφαίρεσε τυχόν υπολείμματα τροφών, τα οποία δεν διαλύονται και ενδέχεται να βουλώσουν το φίλτρο. Επίσης μην παραγεμίζεις το πλυντήριο, γιατί το νερό και το απορρυπαντικό δεν θα μπορούν να φτάσουν σε όλα τα πιάτα. Μετά την πλύση άφηνε την πόρτα ανοιχτή, ώστε να στεγνώνει το πλυντήριο σωστά.

Βήμα 4: Καθάρισμα του λάστιχου της πόρτας

Αφού ολοκληρώσεις το τρίτο βήμα, καθάρισε και το λάστιχο που στεγανοποιεί την πόρτα. Το λάστιχο γύρω από την πόρτα της συσκευής θέλει επίσης καθάρισμα, γιατί μαζεύει άλατα, γλίτσα και υπολείμματα απορρυπαντικού. Πάρε ένα βαμβακερό πανάκι, βούτα το σε ξύδι και τρίψε περιμετρικά. Αν υπάρχουν αύλακες και σημεία όπου δεν φτάνει το πανάκι, τρίψε με μια παλιά οδοντόβουρτσα.

Σκούπισε, τέλος, με μια στεγνή πετσέτα τη συσκευή μέσα και έξω. Το πλυντήριο πιάτων τώρα θα λάμπει και θα μοσχοβολά. Καθαρό σαν καινούριο!

how to clean a dishwasher - Καθάρισμα πλυντηρίου πιάτων. Εξαφάνισε άλατα, μικρόβια και μυρωδιές

Διάβασε επίσης: Καθάρισμα πλυντηρίου ρούχων σε 4 βήματα.

Για τις δικές σου συμβουλές ή για τις απορίες σου στα θέματα του σπιτιού και της καθημερινότητας, γίνε μέλος της ομάδας μας στο Facebook Οργάνωση Σπιτιού Καθαριότητα Νοικοκυριό.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Οργάνωση Σπιτιού, Καθαριότητα, Νοικοκυριό. Όλες οι ιδέες και οι λύσεις που αφορούν το σπίτι αλλά και την καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας.

Συμμετοχή στη συζήτηση