fbpx
Όλα τα tips για να βγουν τα τσουρέκια μας αφράτα και τέλεια

Όλα τα tips για να βγουν τα τσουρέκια μας αφράτα και τέλεια

Στα τσουρέκια η εκτέλεση παίζει πιο σημαντικό ρόλο από την ίδια τη συνταγή. Όποια συνταγή για τσουρέκια κι αν επιλέξουμε, αυτά είναι τα μυστικά ανά στάδιο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Επιλέγουμε τα κατάλληλα υλικά

Για τέλεια σπιτικά τσουρέκια θα αγοράσουμε αρχικά τα καλύτερα υλικά. Το κατάλληλο αλεύρι σε αυτή την περίπτωση είναι το δυνατό αλεύρι, ενισχυμένο με ειδικές ουσίες, απαραίτητες για την ανάπτυξη του πλέγματος της ζύμης. Επιλέγουμε επίσης νωπή μαγιά και ένα πολύ καλό βούτυρο. Όλα μας τα υλικά θέλουμε να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Διαλύουμε τη μαγιά στη σωστή θερμοκρασία

Η θερμοκρασία του υγρού στο οποίο διαλύουμε τη μαγιά δεν πρέπει να ξεπερνά τους 40°C. Αν τα υγρά υλικά είναι καυτά, καταστρέφουμε τους ζυμομύκητες της μαγιάς και δεν θα πετύχει το φούσκωμα. Αν δεν έχουμε ειδικό θερμόμετρο, μπορούμε να δοκιμάσουμε τη θερμοκρασία με το δάχτυλο. Θα πρέπει να το νιώσουμε ζεστό, αλλά να μπορούμε να το ανεχθούμε.

Πιάνουμε το προζύμι

Το προζύμι είναι απαραίτητο για να ανέβει η ζύμη. Ουσιαστικά φτιάχνουμε έναν πηχτό χυλό με μαγιά, χλιαρό γάλα και ένα μέρος από το αλεύρι μας. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει και να βγάλει φουσκάλες.

Ζυμώνουμε με υπομονή

Το τσουρέκι θέλει δύο ή και τρία ζυμώματα έλεγαν οι παλιές νοικοκυρές, οι οποίες ζύμωναν φυσικά με το χέρι. Στο ζύμωμα με το χέρι, δεν βάζουμε δύναμη αλλά χρησιμοποιούμε απαλές και κυκλικές κινήσεις. Το μυστικό είναι το εξής: Παίρνουμε ζυμάρι από έξω και το διπλώνουμε προς το κέντρο, σα να το τραβάμε. Αν πάλι έχουμε μίξερ, επιλέγουμε χαμηλή ταχύτητα.

Στην αρχή το μείγμα είναι κολλώδες, ενώ όσο προχωράμε γίνεται ελαστικό και λείο. Όταν κολλάει η ζύμη στα χέρια, δεν προσθέτουμε ποτέ επιπλέον αλεύρι. Για να δουλέψουμε καλύτερα, μπορούμε να βουτυρώσουμε τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο για αφράτα, κορδονάτα τσουρέκια με ίνες. Η μαγιά θέλει το χρόνο της για να ξεκουραστεί και να δράσει. Μετά το ζύμωμα λοιπόν δίνουμε στο μείγμα σχήμα μπάλας και τοποθετούμε σε ευρύχωρο μπολ. Σφραγίζουμε με μεμβράνη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί.

Οι παλιές σκέπαζαν και με κουβέρτες. Περίπου 3 ώρες είναι ο χρόνος αναμονής εδώ. Στα 45 λεπτά όμως ελέγχουμε το φούσκωμα, γιατί αν το μείγμα φουσκώσει παραπάνω θα βγουν ψωμιά κι όχι τσουρέκια.

Για εξοικονόμηση χρόνου μπορούμε από την άλλη να χρησιμοποιήσουμε το φούρνο. Ανάβουμε δηλαδή νωρίτερα το φούρνο στους 50°C και τον κλείνουμε όταν πιάσει θερμοκρασία. Τοποθετούμε στον φούρνο τη ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 1 ώρα.

Πλάθουμε τα τσουρέκια ομοιόμορφα

Πλάθουμε τα τσουρέκια με όσα κορδόνια θέλουμε, 3, 4, 5 ή 6. Κόβουμε όμως ισόποσα κομμάτια ζύμης για τα κορδόνια μας. Έτσι θα πλάσουμε ισομεγέθη τσουρέκια κι άρα θα έχουμε ομοιόμορφο φούσκωμα και ψήσιμο. Τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν σε ζεστό μέρος και μετά περνάμε στο ψήσιμο.

Ψήνουμε σε λαμαρίνες

Ψήνουμε τα τσουρέκια σε λαμαρίνες στις οποίες έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ξέρουμε ότι έχουν ψηθεί, όταν το χρώμα τους είναι ροδοκόκκινο, τόσο επάνω όσο κι από κάτω και όταν είναι μαλακά στην αφή. Αν διαπιστώσουμε ότι δεν μας ψήνονται καλά από την κάτω μεριά, τα τελευταία λεπτά ανάβουμε τις κάτω αντιστάσεις για να πάρουν χρώμα κι από κάτω.

Συντηρούμε σωστά μετά το ψήσιμο

Μετά το ψήσιμο κι αφού τα τσουρέκια έχουν κρυώσει καλά τα τυλίγουμε σε μεμβράνη και αποθηκεύουμε σε σακουλάκια τροφίμων. Έτσι θα διατηρήσουν την υγρασία τους και το άρωμά τους εφόσον δεν καταναλωθούν άμεσα.

Συνταγές για τσουρέκια που προτείνουμε:

Πασχαλινά Τσουρέκια από την Αργυρώ Μπαρμπαρήγου.

Τσουρέκια Πασχαλινά από την Ντίνα Νικολάου.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.