fbpx
Τι είναι η chimichurri σως, πως θα τη φτιάξεις και που ταιριάζει

Τι είναι η chimichurri σως, πως θα τη φτιάξεις και που ταιριάζει

Τι είναι η chimichurri σως ή αλλιώς σάλτσα τσιμιτσούρι; Αυτή η σως είναι πολύ δημοφιλής στην αργεντίνικη κουζίνα, όπου τη χρησιμοποιούν για να συνοδεύσουν κυρίως το ψητό κρέας και τις empanadas. Οι empanadas είναι η παραδοσιακή αργεντίνικη κρεατόπιτα. Οι συνδυασμοί όμως δεν σταματούν εκεί. Ψήνεσαι να φτιάξεις κι εσύ αυτή τη σάλτσα με το παράξενο, αστείο όνομα; Δες παρακάτω τη συνταγή καθώς και με ποια φαγητά θα την ταιριάξεις.

Η συνταγή για την chimichurri σως

Τα υλικά που θα χρειαστείς

Η chimichurri λοιπόν είναι μια αρωματική πράσινη σαλτσούλα, που έχει ως βάση της το μαϊντανό και τον κόλιανδρο. Δεν απαιτεί ψήσιμο ή βράσιμο κατά την παρασκευή της. Άρα είναι μια ωμή σως και με αυτή τη λογική θα την έβαζα στην ίδια κατηγορία με τη σάλτσα πέστο. Τα υλικά που χρειάζεσαι για ένα μικρό βαζάκι είναι τα εξής:

  • 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό (περίπου μισό ματσάκι).
  • 1⁄2 του φλυτζανιού φρέσκο κόλιανδρο, επίσης ψιλοκομμένο.
  • 2 ή 3 φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • 1 ή 2 σκελίδες σκόρδο (οι ποσότητες στο κρεμμύδι και το σκόρδο έχουν να κάνουν με το πόσο έντονο προτιμά κανείς το αποτέλεσμα).
  • Ένα μικρό λάιμ στυμμένο (προτείνω το λάιμ γιατί είναι πιο αρωματικό).
  • Μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι.
  • Μισή καυτερή πιπεριά (τσίλι). Εδώ κάνω μια δική μου παραλλαγή, βάζοντας λίγη πιπεριά φλωρίνης (περίπου το 1⁄3 της), επειδή δεν προτιμάμε τα καυτερά.
  • Αλάτι και πιπέρι.
  • Μισό φλυτζάνι ελαιόλαδο.

Υλικά & Συνταγή για την σάλτσα τσιμιτσούρι

Πως θα τη φτιάξεις

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά. Τοποθετούμε στον επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το χυμό από το λάιμ και το ξύδι. Χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, δηλαδή το μαϊντανό και τον κόλιανδρο. Δεν βάζουμε όμως το ελαιόλαδο! Δε μου αρέσει η υφή της σως, αν μπει και το λάδι μέσα στο μπλέντερ. Χτυπάμε και πάλι, μέχρι να γίνουν ένα μείγμα. Στο μεταξύ ψιλοκόβουμε την πιπεριά και την σοτάρουμε λίγο σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και προσθέτουμε την κόκκινη πιπεριά και το ελαιόλαδο. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί με ένα κουτάλι, μέχρι να αναμειχθούν πολύ καλά. Φυλάσσουμε τη σάλτσα σε βαζάκι στο ψυγείο. Όπως βλέπεις ο βαθμός δυσκολίας της συνταγής είναι μηδέν κι αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσεις!

Με ποια φαγητά ταιριάζει η σάλτσα τσιμιτσούρι

Και τώρα θα μου πεις πως να τη δοκιμάσω και με τι. Η σάλτσα τσιμιτσούρι είναι ιδανική για να συνοδέψεις ψητό κρέας στο BBQ και για να είμαι ειλικρινής ταιριάζει με οτιδήποτε ψήνεις στα κάρβουνα. Κι όταν λέω οτιδήποτε, εννοώ και εκείνες τις φετούλες ψωμιού που θα φρυγανίσεις στην ψησταριά!

Ακόμη όμως κι αν δεν είναι στα κάρβουνα, συνοδεύει τέλεια όλα τα κρεατικά (μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό) αλλά και τα ψάρια. Βάζεις τη σάλτσα επάνω στο ψημένο κρέας ή δίπλα του, για να βουτάει ο καθένας όσο θέλει. Δοκίμασέ την επίσης με λουκάνικα, αρνίσια παϊδάκια ή με γαρίδες. Από την άλλη μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και απλά ως μαρινάδα.

Μια άλλη ιδέα που έχω να σου δώσω είναι να αναμείξεις την chimichurri σως με το ρύζι σου, αφού το έχεις βράσει και κατεβάσει από τη φωτιά. Επίσης την έχω δοκιμάσει και με βρασμένη κινόα. Διαολεμένη γεύση!

Η συνταγή για την Τσιμιτσούρι Σως

Καλή σας απόλαυση!

Διαβάστε επίσης: Σαλάτα με αβοκάντο και βαλεριάνα. Νόστιμη και αγχολυτική.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.