fbpx
Πως να δημιουργήσεις έναν εμπνευσμένο χώρο γραφείου στο σπίτι

Πως να δημιουργήσεις έναν εμπνευσμένο χώρο γραφείου στο σπίτι

Θέλεις περισσότερη αυτονομία από το να δουλεύεις στο τραπέζι της κουζίνας ή τον καναπέ; Τότε ένας χώρος γραφείου στο σπίτι είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Δες πως θα διαμορφώσεις και θα διακοσμήσεις το γραφείο σου, έτσι ώστε να σε εμπνέει και να σε βοηθά να είσαι περισσότερο παραγωγική!

Χώρος γραφείου στο σπίτι: Πως θα τον διαμορφώσεις

Εξέτασε τον σκοπό του γραφείου σου στο σπίτι

Πριν επιλέξεις το σημείο του σπιτιού όπου θα στήσεις το γραφείο σου, σκέψου ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες που θέλεις να καλύψεις. Θα χρειαστείς δηλαδή αρκετό χώρο για αποθήκευση εγγράφων, βιβλίων κτλ; Ή θέλεις απλά ένα σημείο για να βάζεις τον φορητό υπολογιστή σου; Αυτό θα καθορίσει το αν θα χρειαστείς για παράδειγμα συρτάρια, ράφια και γενικά περισσότερη επιφάνεια που να μπορείς να ακουμπήσεις πράγματα.

Σκέψου ακόμη αν χρειάζεσαι ησυχία την ώρα που εργάζεσαι εκεί. Γιατί τότε θα πρέπει να τοποθετήσεις το γραφείο σου σε ένα πιο απόμακρο σημείο του σπιτιού, χωρίς θορύβους. Το ξέρω ότι το ιδανικό είναι να έχεις ένα ξεχωριστό δωμάτιο στο σπίτι για αυτή τη δουλειά. Αλλά από το ιδανικό έως το τίποτα, υπάρχουν και οι ενδιάμεσες λύσεις. Ακόμη κι αν το σπίτι σου είναι μικρό, φτιάξε ένα γραφείο σε μία γωνιά του καθιστικού.

home office decoration 1 - Πως να δημιουργήσεις έναν εμπνευσμένο χώρο γραφείου στο σπίτι

Επέλεξε το χώρο που θα μετατρέψεις σε γραφείο με βάση το φυσικό φως

Το να υπάρχει φυσικό φως εκεί όπου εργάζεσαι είναι το ιδανικό. Οπότε αναζήτησε πρώτα εναν ανοιχτό χώρο κοντά σε παράθυρο. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, τότε μια λάμπα επιτραπέζια ή δαπέδου με απαλό, ζεστό φως είναι η επόμενη εναλλακτική. Ο φωτισμός του γραφείου γενικά πρέπει να επικεντρώνεται στην επιφάνεια εργασίας, χωρίς να σε κουράζει στα μάτια.

home office decoration 2 - Πως να δημιουργήσεις έναν εμπνευσμένο χώρο γραφείου στο σπίτι

Διάλεξε τα έπιπλα του γραφείου σου

Ένα κομψό, ευέλικτο κι όχι απαραίτητα ακριβό γραφείο είναι το πρώτο που θα χρειαστείς, εάν δεν το έχεις ήδη! Ένα μικρό, στενό έπιπλο μπορεί να μπει σε γωνία ή σε μικρά περάσματα και να είναι εξαιρετικά λειτουργικό και όμορφο. Μπορείς επίσης να βρεις και ένα γραφείο χωρίς πόδια, που θα κρέμεται από τον τοίχο σαν ράφι.

Για να δημιουργηθεί μια σύνθεση με αρμονικό αποτέλεσμα, επέλεξε ένα έπιπλο στην ίδια χρωματική απόχρωση με τον υπόλοιπο χώρο. Ως προς το υλικό της κατασκευής του επέλεξε κάτι ποιοτικό, για να διασφαλίσεις την αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου.

Η επιλογή της καρέκλας είναι επίσης ζωτικής σημασίας, ιδίως εάν κάθεσαι στο γραφείο σου αρκετές ώρες. Καταλαβαίνεις ως εκ τούτου ότι είναι σημαντικό να επενδύσεις σε ένα κάθισμα άνετο και πρακτικό. Σίγουρα δεν θέλεις ενοχλήσεις στη μέση ή την πλάτη μέχρι να ολοκληρώσεις τη δουλειά σου.

home office decoration collage1 - Πως να δημιουργήσεις έναν εμπνευσμένο χώρο γραφείου στο σπίτι

Σκέψου πως θα μείνεις οργανωμένη

Όταν εργάζεσαι από το σπίτι η οργάνωση είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για να παρακολουθείς τη δουλειά και την πρόοδο σου. Σκέψου λοιπόν τους αποθηκευτικούς χώρους που θεωρείς περισσότερο πρακτικούς για την οργάνωση του γραφείου σου.

Πρόσθεσε για παράδειγμα μερικά ράφια όπου θα αποθηκεύεις όσα σου είναι απαραίτητα. Ακόμη, ένας διάτρητος πίνακας ή πίνακας φελλού στον τοίχο του γραφείου θα σε βοηθήσει να αρχειοθετείς την κάθε σημαντική πληροφορία.

Τακτοποιημένο και οργανωμένο γραφείο σημαίνει καθαρό μυαλό. Γι΄αυτό ανά διαστήματα φρόντιζε να ξεκαθαρίζεις τα πράγματά σου και να οργανώνεις το χώρο σου. Δες αναλυτικά πως θα το κάνεις εδώ: Ξεκαθάρισμα και Οργάνωση του γραφείου στο σπίτι.

home office decoration 3 - Πως να δημιουργήσεις έναν εμπνευσμένο χώρο γραφείου στο σπίτι

Κράτησε ό,τι σε εμπνέει

Φυσικά η διακόσμηση και το συνολικό στυλιστικό ύφος του γραφείου σου θέλεις να αντικατοπτρίζει την ταυτότητά σου. Ποια είναι τα πράγματα που σε εμπνέουν; Σκέψου τα χρώματα που σου αρέσουν και θέλεις να κυριαρχούν. Τοποθέτησε έπειτα τα αγαπημένα σου αντικείμενα σε πρώτο πλάνο. Ένα φυτό, ένα όμορφο ρολόι τοίχου, μερικά αρωματικά κεριά, ένα cozy χαλάκι από κάτω.

Γιατί αυτή η γωνιά είναι κατάδική σου. Ένας μικρός χώρος για να αποτραβιέσαι, να δουλεύεις, ν΄ασχολείσαι με αυτά που σε ενδιαφέρουν, να γράφεις.

home office decoration collage2 - Πως να δημιουργήσεις έναν εμπνευσμένο χώρο γραφείου στο σπίτι

Εσύ έχεις γραφείο στο σπίτι; Σε ποιο χώρο του σπιτιού το έχεις τοποθετήσει;

♥ Περισσότερες στιγμές έμπνευσης εδώ: Magnolia. Inspiration for Life & Home.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση