fbpx
5 tips οργάνωσης για να περάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς άγχος

5 tips οργάνωσης για να περάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς άγχος

Τα Χριστούγεννα σας προκαλούν άγχος και πανικό; Ακολουθούν 5 σωτήριες συμβουλές για να οργανωθούμε, να απλοποιήσουμε τα πράγματα λίγο στο μυαλό μας και να απολαύσουμε τελικά κι εμείς τις γιορτινές ημέρες.

1. Απλοποιώ τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Σερφάροντας στο διαδίκτυο ήδη από το Νοέμβριο, το μάτι μας κατακλύζεται από πολύ όμορφους στολισμούς σπιτιών και Χριστουγεννιάτικων δέντρων. Μια ματιά στο Pinterest ειδικά μπορεί να μας ξετρελάνει. Ας μην ψάχνουμε το τέλειο κι ας μην φορτώσουμε φέτος με Χριστουγεννιάτικα κάθε γωνιά του σπιτιού. Ας επικεντρωθούμε σε απλές διακοσμητικές λύσεις που μας εξοικονομούν χρόνο και χρήματα. Διάβασα μάλιστα κάπου ότι ο μονόχρωμος στολισμός, δρα κατά του άγχους!

2. Δεν βγαίνω έξω από το budjet μου

Τα έξοδα την περίοδο των γιορτών με τα δώρα, τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και τις λοιπές υποχρεώσεις είναι πάντα αυξημένα. Αυτό είναι μια μεγάλη πηγή άγχους. Συχνά αναρωτιόμαστε αν θα μας φτάσουν τα χρήματα για να κάνουμε όλα όσα θέλουμε. Τι σημαίνει όλα όσα θέλουμε; Τι θέλουμε τελικά; Ας κρατήσουμε ρεαλιστικούς στόχους. Υπάρχει αδιαμφισβήτητα ένα καταναλωτικό κλίμα αυτές τις περιόδους, στο οποίο όμως δεν χρειάζεται να ενδώσουμε.

tip

Όπου μπορούμε χρησιμοποιούμε πράγματα που ήδη έχουμε, όπως ρούχα, στολίδια και δεν αγοράζουμε καινούρια. Για τα δώρα ή για το μενού προσανατολιζόμαστε επίσης σε πιο απλές κι απέριττες λύσεις.

Η υπερκατανάλωση μπορεί να επισκιάσει το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων.

3. Οργανώνω από νωρίς τα δώρα των γιορτών

Τι δώρο θα πάρουμε στον καθένα, πόσα χρήματα θα μπορούμε να διαθέσουμε και πότε θα πάμε στα μαγαζιά; Αν με όλα αυτά τα ζητήματα ασχοληθούμε όσο γίνεται νωρίτερα, θα κερδίσουμε χρόνο και θα γλιτώσουμε άγχος. Κατεβάζουμε την εκτυπώσιμη λίστα για τα Χριστουγεννιάτικα δώρα και ξεκινάμε τον προγραμματισμό μας σήμερα κιόλας.

tip

Δεν ξέρετε τι δώρο να πάρετε σε κάποιον; Βάλτε τον να μαντέψει τι του πήρατε! Τώρα έχετε ένα σωρό ιδέες για το τι πραγματικά θα ήθελε να πάρει ως δώρο στις γιορτές.

4. Περιορίζω τη λίστα με τις δουλειές του σπιτιού

Αποφεύγουμε τις υπερβολές και σε αυτό το κομμάτι. Σε περιόδους πανικού, όταν έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, κάνουμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Όταν δηλαδή έχουμε φτάσει λίγες μέρες πριν το ρεβεγιόν, δεν ξεσηκώνουμε το σπίτι με γενική καθαριότητα. Αρκεί τότε ένα σκούπισμα – σφουγγάρισμα. Άλλωστε αν έχουμε ακολουθήσει αυτά τα 10 βήματα μέσα στο Νοέμβριο, τότε έχουμε ήδη προετοιμάσει ιδανικά την κουζίνα μας για τις γιορτές.

tip

Λίγες μέρες πριν το ρεβεγιόν ακολουθούμε τον κανόνα των 30 λεπτών σε ό,τι αφορά την καθαριότητα του σπιτιού. Απορρίπτουμε από την to do λίστα μας οτιδήποτε θα μας πάρει πάνω από μισή ώρα για να γίνει.

5. Μόνο δοκιμασμένες συνταγές στο μενού του ρεβεγιόν

Θα πετύχει το φαγητό για το ρεβεγιόν που ετοιμάζουμε; Άλλη μια ανησυχία ικανή να μας δημιουργήσει άγχος! Σίγουρα τέτοιες μέρες δεν είναι κατάλληλες για πειραματισμούς με νέες συνταγές ή περίπλοκα υλικά. Δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μην πετύχουν. Επιλέγουμε για το μενού των Χριστουγέννων κάτι καλό και δοκιμασμένο.

Μία εβδομάδα πριν το ρεβεγιόν φτιάχνουμε ένα πλάνο, για τα ψώνια στο μάρκετ, τις δουλειές στην κουζίνα κ.ο.κ. Δείτε το δικό μου χρονοδιάγραμμα για το τραπέζι των γιορτών κι ακολουθήστε το αν σας βολεύει. Είναι σε μορφή λίστας και μπορείτε να το εκτυπώσετε δωρεάν.

5 tips for a Stress free Christmas - 5 tips οργάνωσης για να περάσουμε τα Χριστούγεννα χωρίς άγχος

Εύχομαι σε όλους καλά και μαγικά Χριστούγεννα χωρίς άγχος! Καλές ετοιμασίες!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση