fbpx
10 φυτά εσωτερικού χώρου ανθεκτικά και ιδανικά για διακόσμηση

10 φυτά εσωτερικού χώρου ανθεκτικά και ιδανικά για διακόσμηση

Θέλεις να ανανεώσεις το σαλόνι, το υπνοδωμάτιο, την κουζίνα; Χρησιμοποίησε φυτά εσωτερικού χώρου και δώσε ενέργεια και ζωντάνια στο σπίτι σου. Τα φυτά εσωτερικού χώρου ήταν μεγάλη τάση στη δεκαετία του 90 και τα θυμάμαι να κατέχουν περίοπτη θέση στο σαλόνι του πατρικού μου. Με τα χρόνια αυτή η τάση έφυγε και τώρα ξαφνικά, κυρίως λόγω instagram και pinterest, κάνει ένα τόσο δυναμικό come back.

Δοκιμάστε τα hashtag #monstera ή ακόμη και #plantsmakepeoplehappy, για να πάρετε ιδέες! Παρακάτω είναι 10 δημοφιλείς επιλογές φυτών εσωτερικού χώρου που θα άξιζαν μια θέση στη διακόσμησή μας. Είναι το trend της εποχής αφού.

Φυτά Εσωτερικού Χώρου:

1. Φίκος μπέντζαμιν

Ο Φίκος Μπέντζαμιν είναι πολυετές δέντρο με θαυμάσια γυαλιστερά φύλλα, που έχουν την τάση να γέρνουν προς τα κάτω. Όταν το φυτό είναι νεαρό τα φύλλα του είναι ανοιχτόχρωμα και στην πορεία σκουραίνουν. Θέλει κανονικό πότισμα και λίπασμα ενώ προτιμά ημισκιερή θέση, για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τις ακτίνες του ήλιου. Ο Φίκος μπέντζαμιν θα μας ανταμείψει με την ομορφιά του και θα χαρίσει θετική ενέργεια στην καθημερινότητά μας.

2. Σεφλέρα

Τη Σεφλέρα τη βρίσκουμε σε τρεις βασικές αποχρώσεις φυλλώματος: πράσινο, λευκό-πράσινο και κίτρινο-πράσινο. Έχει δενδροειδή ανάπτυξη με ψηλό κορμό και πυκνό φύλλωμα. Φτάνει σε πολύ εντυπωσιακά μεγέθη μετά από μερικά χρόνια φροντίδας και μπορούμε να την κλαδεύσουμε, για να αποκτήσει πιο ιδιαίτερο σχήμα.

3. Κέντια

Εξωτικό φυτό με φοινικοειδή φύλλα που θα δώσει τροπικό χαρακτήρα στο χώρο μας. Ο συχνός ψεκασμός των φύλλων της κέντιας με αποσταγμένο νερό είναι απαραίτητος. Η κέντια επίσης δεν πρέπει να κλαδεύεται, για να μη χαλάσει το σχήμα της. Θα χρειαστεί άφθονο νερό μία φορά την εβδομάδα κι ένα φωτεινό σημείο του σπιτιού για να έχει καλύτερη ανάπτυξη.

Indoor Plants set1 - 10 φυτά εσωτερικού χώρου ανθεκτικά και ιδανικά για διακόσμηση

4. Μονστέρα

Αναρριχητικό φυτό με μεγάλους μίσχους και πλατιά φύλλα, τα οποία έχουν ένα ιδιαίτερο και ασυνήθιστο σχήμα. Παρουσιάζει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε όλων των ειδών τις συνθήκες, από χαμηλές θερμοκρασίες μέχρι και σε συνθήκες έντονης ξηρασίας. Όσο περισσότερα χρόνια διατηρηθεί μια μονστέρα μέσα στο σπίτι, τόσο πιο ενισχυμένο κορμό θα αποκτήσει, τα φύλλα της θα είναι ανθεκτικότερα, πιο γυαλιστερά και φυσικά μεγαλύτερα σε μέγεθος. Σίγουρα αυτό το φυτό θα δώσει την πινελιά χρώματος που έλειπε από το σαλόνι και θα μας ανανεώσει.

5. Πεπερόμια

Οι Πεπερόμιες είναι φυτά πλούσια σε φύλλωμα, δελεαστικά για το βλέμμα, που αγαπούν τις υψηλές θερμοκρασίες, από 18°C έως 25°C περίπου. Αγαπούν επίσης τον έμμεσο φωτισμό, καθώς πρόκειται στην ουσία για επίφυτα, είδη που ζουν και αναπτύσσονται κάτω από τα μεγάλα δέντρα και τις πλούσιες φυλλωσιές των τροπικών δασών. Στην αγορά υπάρχουν πολλές επιμέρους ποικιλίες πεπερόμιας, που η καθεμία παρουσιάζει μεγάλες διαφορές στα εξωτερικά χαρακτηριστικά.

indoor plants set 2 - 10 φυτά εσωτερικού χώρου ανθεκτικά και ιδανικά για διακόσμηση

6. Καλαθέα

Όμορφο φυτό με εντυπωσιακά μεγάλα φύλλα, δίχρωμα ή τρίχρωμα, ανάλογα την ποικιλία. Ανήκει στα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα. Μπορεί να φτάσει σε ύψος και το ένα μέτρο. Χρειάζεται θέση ημισκιερή και προστατευμένη από κρύο και ρεύματα. Η άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία θα προκαλέσει ξεθώριασμα στα φύλλα του φυτού.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΦΥΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου αποφεύγουμε να τα τοποθετούμε κοντά σε πηγές θερμότητας, τζάκι και καλοριφέρ, ενώ επίσης πρέπει να τα προφυλάσσουμε από ψυχρά ρεύματα και κλιματιστικά.

7. Γιούκα

Εξαιρετικά ανθεκτικό και καθόλου απαιτητικό μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί και το Γιούκα. Έχει ξυλώδη κορμό και σκληρά σπαθωτά φύλλα με κλίση προς τα κάτω, που καταλήγουν σε μυτερά αγκάθια. Ταιριάζει και σε μεγάλους και σε πιο μικρούς χώρους, δίνοντας εντυπωσιακό όγκο στο σημείο που θα τοποθετηθεί. Το χώμα του Γιούκα να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να έχει καλή αποστράγγιση. Γι’ αυτό θα ήταν χρήσιμο να προσθέσουμε χαλίκι στη βάση της γλάστρας και λίγη άμμο στο χώμα.

indoor plants set 3 - 10 φυτά εσωτερικού χώρου ανθεκτικά και ιδανικά για διακόσμηση

 

8. Καλαγχόη

Η Καλαγχόη είναι ένα παχύφυτο με χρωματιστά μικροσκοπικά ανθάκια, που ευδοκιμεί τόσο μέσα στο σπίτι όσο και στο μπαλκόνι ή τον κήπο. Έχει ελάχιστες απαιτήσεις περιποίησης και είναι σχετικά ανθεκτικό στην ξηρασία. Σαν παχύφυτο που είναι, συγκεντρώνει το νερό στα φύλλα του κι έτσι δεν θέλει πολύ συχνά πότισμα. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να κόψουμε τα λουλούδια όταν αυτά αρχίσουν να ξεραίνονται, για να αφήσουμε με αυτό τον τρόπο το φυτό να ξεκουραστεί.

9. Δράκαινα

Η Δράκαινα είναι ένα φυτό εξωτικής ομορφιάς, με αργή σχετικά ανάπτυξη που επιβιώνει όμως εύκολα σε εσωτερικούς χώρους. Έχει γερό κορμό και μακριά λογχωτά φύλλα που κλίνουν προς τα κάτω σε σκούρο πράσινο χρώμα. Χρειάζεται λίγο αλλά τακτικό πότισμα και ελαφρύ χώμα με πολύ καλή αποστράγγιση. Προσέχουμε επίσης να αφαιρούμε όσα από τα χαμηλότερα φύλλα της κιτρινίζουν, αφήνοντας μόνο τα υγιή πράσινα πάνω στον κορμό της.

10. Σανσεβιέρα

Τα φύλλα της Σανσεβιέρας είναι σαρκώδη, μακριά και μυτερά, γεμάτα ίνες. Προσαρμόζεται και σε σκοτεινές θέσεις, αλλά αν τη βάλουμε σε φωτεινό σημείο, θα έχει πιο γρήγορη ανάπτυξη. Οι ανάγκες της Σανσεβιέρας σε πότισμα είναι πολύ περιορισμένες. Αν δούμε τα φύλλα της να λυγίζουν προς τα κάτω, μάλλον υπερβάλλαμε στο πότισμα και θα πρέπει να το μειώσουμε άμεσα. Η σανσεβιέρα θα έλεγα ότι είναι μια πολύ καλή επιλογή για οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού μας.

Όποια φυτά εσωτερικού χώρου κι αν επιλέξουμε θα καταφέρουμε όχι μόνο να ανανεώσουμε τη διακόσμηση, αλλά και να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Εσείς έχετε φυτά μέσα στο σπίτι και ποιά είναι αυτά;

monstera and indoor plants decorating ideas - 10 φυτά εσωτερικού χώρου ανθεκτικά και ιδανικά για διακόσμηση

Διαβάστε επίσης: 8 ιδανικά λουλούδια για το μπαλκόνι μου μόνο με 16 ευρώ

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση