fbpx
Φθινοπωρινές δουλειές στο σπίτι που θέλω οπωσδήποτε να γίνουν

Φθινοπωρινές δουλειές στο σπίτι που θέλω οπωσδήποτε να γίνουν

Εδώ συγκέντρωσα τις φθινοπωρινές δουλειές στο σπίτι, τις οποίες θέλω να κάνω (αν προλάβω) πριν ανοίξουν τα σχολεία. Έτσι θα είναι το σπίτι μου πανέτοιμο, καθαρό κι οργανωμένο δηλαδή, για τις πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς! Ελπίζω και πιστεύω να τις προλάβω τελικά, καθώς τυχαίνει να έχω και άδεια από την εργασία μου αυτές τις ημέρες.

Σίγουρα σε αυτή τη φάση οι δουλειές που πρέπει να γίνουν στο σπίτι είναι πολλές. Το καλοκαίρι με τις ζέστες κάνεις τα… στραβά μάτια σε πολλά και μαζεύονται ένα σωρό εκκρεμότητες. Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν σου αφήνουν περιθώρια να πράξεις διαφορετικά. Ωστόσο υπάρχουν οι παρακάτω 5 βασικοί στόχοι στους οποίους επικεντρώνομαι τώρα, γιατί σκοπός είναι να γίνουν, όπως είπα, πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Φθινοπωρινές δουλειές στο σπίτι

1. Να μαζέψω τα πράγματα της θάλασσας

Ομπρέλες, καρεκλάκια, ψάθες, κουβαδάκια κι όλα αυτά τα είδη της θάλασσας βρίσκονται προς το παρόν μέσα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου. Δεν μπορούν να μείνουν εκεί για πολύ ακόμη. Τα μπάνια τελείωσαν. Αφού τα τινάξω για να φύγουν πετραδάκια και κόκκοι άμμου, θα μπουν όλα μέσα σε μεγάλες πλαστικές σακούλες. Κάποια τα αποθηκεύω στο πατάρι και κάποια στο μικρό αποθηκάκι. Ένα τελευταίο πλύσιμο θέλω επίσης να κάνω στις πετσέτες παραλίας και τα μαγιό, πριν βρουν κι εκείνα το δρόμο τους για την αποθήκη.

2. Να οργανώσω τη ντουλάπα των παιδιών

Δεν σκοπεύω να μαζέψω φυσικά από τώρα τα κοντομάνικα. Τις πρώτες μέρες του σχολείου αυτά θα φοράμε. Ο Σεπτέμβριος προβλέπεται ζεστός. Κάποια φορεματάκια όμως πολύ καλοκαιρινά και κάποια ρούχα που έχουμε κυρίως για την παραλία θέλω να μπουν πιο ψηλά στη ντουλάπα. Ευκαιρία να τσεκάρω και όσα δεν μας κάνουν πια, ώστε να μην κρατούν χώρο στα συρτάρια μας.

Χρήσιμος θα σας φανεί ο οδηγός μου εδώ για το πως να τακτοποιήσετε τα ρούχα των παιδιών στη ντουλάπα. Το νόημα σε κάθε περίπτωση είναι να τακτοποιηθούν με απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Έτσι το παιδί θα βρίσκει εύκολα τα ρούχα του, ώστε να αρχίσει να αποκτά σιγά σιγά μια αυτονομία στο ντύσιμο.

September to do list - Φθινοπωρινές δουλειές στο σπίτι που θέλω οπωσδήποτε να γίνουν

3. Να πλύνω τις κουρτίνες

Όλο το καλοκαίρι με τα παράθυρα ανοιχτά οι κουρτίνες έχουν γεμίσει σκόνη και βρωμιά. Ειδικά κάτω στο στρίφωμά τους έχουν γίνει σχεδόν γκρι από ιβουάρ που είναι. Όσο ακόμη έχει ηλιόλουστες μέρες, είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα καλό πλύσιμο, ώστε να στεγνώσουν εύκολα στο λεπτό.

4. Να ξεκαθαρίσω ψυγείο/κατάψυξη & τα ντουλάπια με τα τρόφιμα

Πάντα όταν αλλάζει η εποχή μπαίνω σε μια ψυχολογία ξεκαθαρισμάτων. Το ξεκαθάρισμα είναι η αγαπημένη μου εργασία εξάλλου. Πολλά πρέπει να ξεκαθαριστούν, αλλά θα επικεντρωθώ αυτή τη στιγμή στην κουζίνα. Και μάλιστα σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα.

Θέλω να τσεκάρω προϊόντα που ενδεχομένως έχουν λήξει, τρόφιμα που δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε ή που πρέπει να καταναλώσουμε άμεσα για να μη χαλάσουν κτλ. Θέλω να αδειάσουν όλα λοιπόν και να οργανωθούν από την αρχή. Μια οργανωμένη κουζίνα θα με διευκολύνει στην προετοιμασία του φαγητού για τις ημέρες που έρχονται.

Διαβάστε επίσης: Οργάνωση Ψυγείου. Πως τοποθετώ τα πράγματα σωστά στα ράφια.

5. Να καθαρίσω τις εστίες της κουζίνας/τον απορροφητήρα/τα πλακάκια

Το καλοκαίρι πέρασε προσπαθώντας να ξεκλέψουμε χρόνο μεταξύ υποχρεώσεων για μια βουτιά στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι καταλήγαμε να τρώμε εύκολα και γρήγορα φαγητά. Ποια είναι αυτά; Όσα μαγειρεύονται στο τηγάνι. Άρα καταλαβαίνετε ότι η κουζίνα μου δεν βρίσκεται στα καλύτερά της. Οι κεραμικές εστίες, ο απορροφητήρας και τα πλακάκια πίσω από την κουζίνα χρειάζονται καθάρισμα. Ο φούρνος ευτυχώς δεν είναι τόσο ταλαιπωρημένος, οπότε τον αφήνω για λίγο αργότερα.

Εδώ θα δείτε τον ευκολότερο τρόπο που προτείνω για το καθάρισμα του απορροφητήρα. Κι εδώ πως θα καθαρίσετε την κεραμική εστία με δύο μόνο υλικά.

autumn household jobs - Φθινοπωρινές δουλειές στο σπίτι που θέλω οπωσδήποτε να γίνουν

Εσύ ξεκίνησες με την φθινοπωρινή καθαριότητα; Ποιες φθινοπωρινές δουλειές στο σπίτι έχεις βάλει στόχο;

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση