fbpx
Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση
Εικόνα από proionta-tis-fisis.com

Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση

Παλαιότερα κάθε σπίτι φρόντιζε να έχει αρκετά τρόφιμα μακράς διάρκειας και να καλύπτουν τις ανάγκες τους για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, συνήθως ενός έτους. Η αποθήκευση τροφίμων ήταν μια πρακτική που ακολουθούσαν όλοι. Ήταν άλλωστε άνθρωποι που έζησαν κατοχή, στερήσεις, πείνα. Στα μετέπειτα χρόνια, που οι πόλεις μεγάλωσαν και η υπερβολική κατανάλωση έγινε το νέο status quo, αυτή η συνήθεια διατροφικής ασφάλειας ονομάστηκε σύνδρομο και έγινε συνώνυμο της μιζέριας.

Και ήρθαμε στο σήμερα. Χρόνια μετά την οικονομική κρίση φτάσαμε να επανεξετάζουμε το λεγόμενο κατοχικό σύνδρομο και να αναζητούμε τις παλιές πρακτικές σαν σημείο αναφοράς. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια σκέφτηκα κι εγώ να ενημερωθώ και να συγκεντρώσω αρχικά σε μια λίστα όλα τα τρόφιμα μακράς διάρκειας.

Ας έχουμε μια τέτοια λίστα κατά νου και αν ή όταν κρίνουμε αναγκαίο προχωράμε στην εφαρμογή της. Είναι σημαντικό να έχουμε διατροφική ανεξαρτησία και να γνωρίζουμε τον τρόπο. Η γνώση είναι δύναμη και η γνώση μπορεί να γίνει συνώνυμο της επιβίωσης.

Ποιά είναι τα τρόφιμα μακράς διάρκειας

Ελαιόλαδο

Το λάδι το συντηρούμε καλύτερα σε δίλιτρα ή το πολύ πεντόλιτρα τενεκεδένια δοχεία, μακρυά από το φως, τη ζέστη ή το κρύο και φυσικά την υγρασία. Γενικά το λάδι διατηρείται από ένα ή το πολύ δύο έτη.

Ξύδι

Για το ξύδι δεν υπάρχει καμία ανησυχία ότι θα χαλάσει. Μένει φρέσκο για πάντα. Στοκάρουμε ικανοποιητική ποσότητα για να χρησιμοποιούμε στη μαρινάδα, σε dressings στις σαλάτες ή ακόμη και για την καθαριότητα του σπιτιού.

Αλάτι

Το αλάτι είναι χρήσιμο όχι μόνο για τη γεύση των φαγητών αλλά και για τη συντήρηση των τροφίμων (πάστωμα). Θεωρείται γενικά υπεραιωνόβιο με μοναδικό εχθρό την υγρασία. Μπορεί να μείνει στο ντουλάπι για όσο καιρό θέλουμε.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη είναι άλλο ένα διατροφικό βαμπίρ. Αν τη φυλάξετε μέσα σε αεροστεγή δοχεία, ώστε να κρατήσετε όσο το δυνατόν την υγρασία μακρυά, θα έχετε τη γλυκιά της γεύση για πάντα. Αν όμως στο μεταξύ έχει γίνει σκληρή σαν πέτρα υπάρχει ένα τρικ για να επανέλθει. Την απλώνουμε σε έναν δίσκο και την “σφυροκοπούμε” με ένα μαχαίρι (ή άλλο αμβλύ αντικείμενο). Έτσι απλά…

Ρύζι και ζυμαρικά

Όλοι οι τύποι άσπρου ρυζιού και τα ζυμαρικά διατηρούνται εξαιρετικά μέσα στα ντουλάπια μας μέχρι 1 ή 2 έτη. Για να μην χάσουν την ποιότητα και τη διατροφική τους αξία τα κρατάμε αποθηκευμένα στην αρχική τους συσκευασία. Το καστανό ρύζι όμως είναι σχετικά ευάλωτο.

Βρώμη

Οι νιφάδες βρώμης διατηρούνται για καιρό μέσα στα τενεκεδένια δοχεία τους, όπως ακριβώς κυκλοφορούν δηλαδή στο εμπόριο.

Όσπρια

Αν επιλέξουμε να αγοράσουμε χύμα όσπρια σε μεγάλη πσοότητα, τα αποθηκεύουμε σε μεγάλα αεροστεγή δοχεία. Οι φακές από την άλλη χρειάζονται να αναπνέουν. Αν τις κλείσουμε ερμητικά θα εμφανίσουν ζωύφια και θα αλλοιωθούν. Αποθηκεύουμε γι’ αυτό σε βαμβακερή ή λινή θήκη.

Γάλα εβαπορέ

Ιδιαίτερα χρήσιμο σε οικογένειες με παιδιά, το γάλα επομένως δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα. Το συμπυκνωμένο γάλα αποστειρώνεται σε υψηλές θερμοκρασίες και έχει διάρκεια ζωής αρκετούς μήνες, μέχρι 1 χρόνο, χωρίς να χρειάζεται αποθήκευση σε ψυγείο.

Μαγιά

Η μαγιά είναι απαραίτητη, ωστόσο η νωπή μαγιά δεν κρατάει πολύ. Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη από 3 έως 6 μήνες. Από την άλλη η ξερή μαγιά στα φακελάκια, η οποία ξηραίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και συσκευάζεται σε κενό αέρος έχει το πλεονέκτημα να διατηρείται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, έως 2 χρόνια.

Μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά, αν και δεν χαλάνε γρήγορα, έχουν την ημερομηνία λήξης τους. Ωστόσο τα ολόκληρα μπαχαρικά θα διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μέχρι 5 έτη περίπου. Τη φρεσκάδα των μπαχαρικών την καταλαβαίνει κανείς από το χρώμα και το άρωμα. Επιστρατεύουμε γι’ αυτό τις αισθήσεις μας. Αν το χρώμα δεν είναι ζωντανό και ομοιόμορφο ή αν το άρωμά τους δεν διακρίνεται εύκολα, τότε είναι ο καιρός να τα αντικαταστήσουμε.

Σάλτσες και πελτές ντομάτας

Η σάλτσα ντομάτας αποτελεί τη βάση σε πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Υπάρχουν έτοιμες στο σούπερ μάρκετ αλλά μπορούμε το καλοκαίρι, που είναι η εποχή της ντομάτας, να φτιάξουμε τα δικά μας σπιτικά βαζάκια. Διατηρούνται για 1 χρόνο ή και λίγο παραπάνω μέσα σε αποστειρωμένα και αεροστεγώς κλεισμένα γυάλινα βάζα.

Σάλτσα σόγιας

Η σάλτσα σόγιας δεν υπήρχε φυσικά στο ντουλάπι της γιαγιάς μας. Εμείς όμως θα τη συμπεριλάβουμε. Γιατί αυτή η παραδοσιακή σάλτσα της ασιατικής κουζίνας, που αποτελείται κυρίως από σόγια και σιτάρι, είναι σχεδόν αθάνατη. Ακόμη και η ανοικτή συσκευασία μπορεί να κρατήσει έως 3 χρόνια μέσα στο ψυγείο και φυσικά η κλειστή συσκευασία της πολύ περισσότερο. Μπορεί να αντικαταστήσει το αλάτι, να καταναλωθεί ως ντιπ ή να δώσει χρώμα και spicy γεύση στις δημιουργίες μας. Είναι μάλιστα και πολύ θρεπτική. Εκτός από καλή πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, η σόγια σος είναι εξίσου καλή πηγή μαγνησίου, ψευδαργύρου και σεληνίου.

Διάφορα λαχανικά σε μορφή τουρσί

Μπορούμε να συντηρήσουμε άγουρες ντομάτες, άσπρα λάχανα, κουνουπίδι, καρότα, αγγουράκια, πιπεριές με ξύδι και αλάτι σε βαζάκια αεροστεγώς κλεισμένα για πολύ καιρό. Υπάρχουν και έτοιμα βάζα στην αγορά.

Κονσέρβες φρούτων, λαχανικών και κρέατος

Σημαντικό είναι οι κονσέρβες να μην έχουν τσαλακώματα, χτυπήματα ή ανοίγματα και να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος, μακριά από το ηλιακό φως. Κάνουμε έναν έλεγχο στην ετικέτα της συσκευασίας και αγοράζουμε εκείνες με τα λιγότερα συντηρητικά αλλά και με την πιο μακρινή ημερομηνία λήξης. Γενικά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής ακριβώς λόγω της κονσερβοποίησης. Φροντίζουμε όμως να ανανεώνουμε το απόθεμα συνεχώς.

Μέλι

Το μέλι διαρκεί επ’ αόριστον εφόσον είναι μέσα σε γυάλινα βάζα καλά σφραγισμένα. Μπορεί να κρυσταλλώσει αλλά παραμένει ασφαλές για κατανάλωση και είναι το ίδιο νόστιμο. Για το μέλι που έχει ζαχαρώσει θυμάμαι ότι η γιαγιά μου βύθιζε το γυάλινο δοχείο με ανοικτό το καπάκι μέσα σε ένα κατσαρολάκι με ζεστό νερό και ανακάτευε με το κουτάλι για να διαλυθούν οι κρύσταλλοι.

Μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού

Η γενναία ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν όλα αυτά τα προϊόντα λειτουργεί ως συντηρητικό. Έτσι η διάρκεια ζωής τους φτάνει μέχρι τα 2 χρόνια, έχοντας φροντίσει όμως να αποθηκευτούν σε χώρο με τις κατάλληλες συνθήκες. Γενικά η σταθερή θερμοκρασία στο ντουλάπι θα τα διατηρήσει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Ποιά είναι τα σημάδια ότι το προϊόν έχει χαλάσει; Θα έχει πιο σκούρο χρώμα, στιφή γεύση και ένα υγρό θα φαίνεται πάνω στο βάζο. Μετά το άνοιγμα μπαίνουν στο ψυγείο.

Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό κι έτσι δεν αλλοιώνονται εύκολα. Σε κλειστή συσκευασία κρατάνε μέχρι 6 μήνες. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι ο καλύτερος τρόπος να απολαύσουμε τα αγαπημένα μας φρούτα ακόμη και όταν δεν είναι η εποχή τους.

Παστέλι

Το παστέλι είναι ένα τονωτικό γλύκισμα από μέλι και σουσάμι με μεγάλη διάρκεια ζωής επίσης. Πολύτιμο διατροφικά καθώς περιέχει βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Αν ανήκει στις γευστικές προτιμήσεις μας το συμπεριλαμβάνουμε στη λίστα τροφίμων.

Αποθήκευση σπόρων για ντομάτες, πατάτες κ.α..

Το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα στην αυλή, τον κήπο ή ακόμη και στο μπαλκόνι μας. Αγοράζουμε σπόρους λαχανικών, που φυσικά δεν πρόκειται να χαλάσουν, και τους φυλάμε για μια ώρα ανάγκης. Βέβαια στο μεταξύ ρίχνουμε κι ένα βλέφαρο στο διαδίκτυο για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο. Ας υπάρχει η γνώση και ας μην έρθει ποτέ η ώρα να μας χρειαστεί!

Τρόφιμα μακράς διάρκειας 1 - Τρόφιμα μακράς διάρκειας για μια διατροφική κρίση

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα μακράς διάρκειας

Προχωράμε στην εφαρμογή της λίστας έχοντας εξασφαλίσει τον κατάλληλο χώρο για να αποθηκεύσουμε τα καλούδια μας. Αποφεύγουμε να αποθηκεύουμε στον ίδιο χώρο απορρυπαντικά και τρόφιμα, καθώς οι έντονες μυρωδιές των καθαριστικών εισχωρούν παντού.

Επιλέγουμε χώρο σκιερό, ξηρό και δροσερό. Το φως, η υγρασία και το οξυγόνο γενικά προκαλούν φθορά. Επίσης αποφεύγουμε συρτάρια ή ντουλάπια κοντά στο φούρνο, το ψυγείο ή το πλυντήριο πιάτων που αναπτύσσουν θερμοκρασία.

Ρυθμίζουμε τις ποσότητες των προμηθειών μας με βάση τα τετραγωνικά του χώρου που διαθέτουμε και με βάση τον αριθμό των μελών της οικογένειας. Για τη φύλαξη των τροφίμων σε μεγάλες ποσότητες υπάρχουν στην αγορά οι κουβάδες τροφίμων των 5 κιλών αλλά και εκείνα τα βαρελάκια για ελιές με βιδωτό πώμα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για αυτό το σκοπό.

Τρόποι διαχείρισης της αποθήκης μας

Για τη σωστή διαχείριση της αποθήκης μας ισχύουν δύο κανόνες. 1ος κανόνας: Αποθηκεύουμε ότι τρώμε και τρώμε ότι έχουμε αποθηκεύσει και 2ος κανόνας: Ότι μπαίνει πρώτο βγαίνει πρώτο.

Επιλέγουμε τρόφιμα που τρώμε ούτως ή άλλως, ώστε να ανανεώνονται οι προμήθειες με την κατανάλωση των παλαιότερων. Για το λόγο αυτό τοποθετούμε τις πιο πρόσφατα αγορασμένες τροφές στο πίσω μέρος του ραφιού και βάζουμε μπροστά τις πιο παλιές.

Μαρκάρουμε τις κονσέρβες και τα βάζα φύλαξης τροφίμων γράφοντας με ένα μαρκαδόρο την ημερομηνία που αποθηκεύτηκαν. Αν η αποθήκη που θα φτιάξουμε είναι πολύ μεγάλη και άρα όχι εύκολα διαχειρίσιμη, καλό είναι να γίνει απογραφή των τροφίμων σε ένα σημειωματάριο – ημερολόγιο, για να είμαστε πάντα ενήμεροι.

Το να στήσουμε την αποθήκη μας την πρώτη φορά είναι μάλλον το εύκολο κομμάτι. Το να κρατήσουμε αυτή την αποθήκη καθαρή και τακτοποιημένη στη συνέχεια είναι εκείνο που απαιτεί τη δική μας συνεχή προσπάθεια.

Πώς όμως γεμίζουμε την αποθήκη μας;

Σίγουρα δεν μπορούμε να αγοράσουμε τόσα τρόφιμα από τη μία στιγμή στην άλλη. Περιμένουμε τις προσφορές των προϊόντων στο σούπερ μάρκετ για να αγοράσουμε τις απαραίτητες ποσότητες. Εκμεταλλευόμαστε τις προσφορές 1+1 ή περιμένουμε κάθε φορά που τα μεγάλα μάρκετ βγάζουν τα προϊόντα στη μισή τιμή για να στοκάρουμε.

Συγκρίνουμε πάντα τις τιμές και πάμε εκεί που μας συμφέρει περισσότερο. Αν το ποσό που μπορούμε να διαθέσουμε το μήνα για παραπάνω τρόφιμα είναι περιορισμένο, δεν αγοράζουμε ένα μόνο προϊόν σε μεγάλη ποσότητα. Είναι πιο συνετό να αγοράσουμε μια μεγάλη ποικιλία πραγμάτων σε μικρότερη ποσότητα. Χτίζουμε σταδιακά τα αποθέματά μας. Διαβάστε μερικά ακόμη tips για μεγαλύτερη οικονομία στο σούπερ μάρκετ.

Υπενθύμιση

Αν και οι παραπάνω πληροφορίες για τη διάρκεια ζωής στα τρόφιμα είναι αξιόπιστες, παρακαλώ να θυμάστε ότι υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις που μπορεί να ποικίλλουν. Είναι πολλές οι συνθήκες που επηρεάζουν την ποιότητα ενός τροφίμου και την ασφάλεια για κατανάλωση.

Αν πάλι κάτι παραλείψαμε από τη λίστα με τα τρόφιμα μακράς διάρκειας, είτε λόγω αμέλειας είτε λόγω άγνοιας, βοηθήστε μας να την εμπλουτίσουμε και να την ανανεώσουμε.

Για αυτή την ανάρτηση αντλήσαμε πληροφορίες από το eatbydate.com, από το wikipedia αλλά και από τους μεγαλύτερους της οικογένειας. Τους όρους διατροφική ασφάλεια και διατροφική ανεξαρτησία τους διαβάσαμε στο blog του Ευτύχη cookingeconomy.gr

Διάβασε επίσης: Τι είναι καλό να έχεις στο σπίτι σου σε περίπτωση πανδημίας.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

59 comments

  • Νομίζω πως μέσα στα τρόφιμα μακράς διάρκειας συμπεριλαμβάνεται και το αλεύρι . Η κάνω κάποιο λάθος ;

    Reply
    • Το αλεύρι είναι σημαντικό σε συνθήκες επιβίωσης, καθώς μπορείς να κάνεις πολλές παρασκευές με αυτό αλλά η ημερομηνία του δεν είναι πολύ μακρυά, θα πρέπει να το προσέξουμε αυτό κατά την αποθήκευση.

      Reply
  • Θα ήθελα να σας πω ότι εγώ παίρνω από μύλο αλεύρι σε χάρτινα σακιά και το αποθηκεύω σε πλαστικά μπουκάλια από γάλα -καλά πλυμένα και μέχρι στιγμής μετά από 2 χρόνια δεν έχει πάθει τίποτα. Πρέπει τα μπουκάλια να είναι γεμάτα και την ώρα που κλείνω το καπάκι πιέζω το μπουκάλι ώστε να μην μείνει μέσα αέρας.Βέβαια έχω 4 παιδιά και πίνουν πολύ γάλα γι αυτό έχω-μαζεύω πολλά μπουκάλια,,πρέπει να έχεις και χώρο……Προτιμώ τα μπουκάλια του γάλακτος γιατί έχουν φαρδύ στόμιο…Γίνεται και με του νερού αλλά πιο δύσκολα..ΕΎΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΌΛΑ ΑΧΡΕΊΑΣΤΑ.

    Reply
  • Καλημέρα! Βρήκα πολύ χρήσιμο το άρθρο σας. Ωστόσο, θα ήθελα να προσθέσω στα προϊόντα μακράς διαρκείας θα ήταν χρήσιμο για μια οικογένεια να συμπεριλάβει και κονσέρβες μανιταριών και τόνου, οι οποίες περιέχουν πολλή πρωτεϊνη και πλήθος θρεπτικών συστατικών ενώ έχουν και το πλεονέκτημα να διατηρούνται 2 – 3 χρόνια τουλάχιστον. Σας ευχαριστώ, Β.Μ.

    Reply
      • Νομίζω ότι αν το αποθηκεύσεις στο ψυγείο, αντέχει πολύ καιρό. Περισότερο από χρόνο.

        Reply
  • You forgot 2 important things!
    1. TOILET paper, we don’t want to go back to ancient times with the stick!!!
    2. SOAP bars to keep ourselves clean,plus the keep forever and a day!!
    To close…lets hope that day doesn’t come…but the way things are going today!
    Δυστυχώς…κοντός ψαλμός ,αλληλούια!!!

    Reply
  • KAΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!! ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ;

    Reply
    • Καλώς ήρθες στην παρέα Χρήστο. Το αλεύρι καλό είναι να το καταναλώνουμε μέσα στην ημερομηνία του. Και συνήθως η ημερομηνία δεν είναι πολύ μακριά. Πάντως αν το έχουμε καιρό το αλεύρι, καλό είναι πριν τη χρήση να το κοσκινίζουμε!!!

      Reply
  • Καλα ειναι να ψωνιζουμε απο τα κινηματα χωρις μεσαζοντες οπου οι ποσοτητες εναι μεγαλες και φθηνες η απο τα μαρκετ για επαγγελματιες. Στα ζαχαροπλαστια θα βρειτε κουβαδες 40 κιλων που μπορουν να σας τις χαρισουν. Καλητερα ειναι να παιρνετε μικρες κονσερβες γιατι οι μεγαλες αν και ποιο φθηνες περισεβουν και χαλανε

    Reply
  • Συγχαρητήρια για το άρθρο σας..τα παξιμάδια νομίζω κρατάνε κι αυτά για μεγάλη διάρκεια

    Reply
  • Διατηρώ αποθήκη τροφίμων, περίπου 3 χρόνια. Είμαστε τριμελής οικογένεια. Έχω χωρίσει τα τρόφιμα σε 4 μεγάλα κιβώτια τα οποία αλλάζω – το καθενα – ανά τρίμηνο. Τα κιβώτια περιέχουν ακριβώς τα ίδια πράγματα το καθένα και αρκεί για 1 μήνα. Άρα, έχω προμήθειες για 4 μήνες, αλλά έτσι μου είναι εύκολη η ανανέωση των τροφίμων. Συμπεριλαμβάνω επίσης αλεύρι, τσίπουρο, μπαταρίες, αναπτήρες, σόγια και κονσέρβες κυρίως με λαχανικά. Απαραίτητο και το σαπούνι το οποίο φτιάχνω μόνη μου. Με μια πλάκα σαπούνι πλένεις, πλένεσαι, καθαρίζεις πληγές. Πιστεύω, ακόμη και αν δεν λιμοκτονήσω, αυτή την τακτική θα την συνεχίσω εφ όρου ζωής. Δεν θα το πιστέψεις, μα το βρίσκω ενδιαφέρον! Άκου, τώρα, κόλλημα…

    Reply
    • Πολύ καλά κάνεις Λίτσα, έχεις σύστημα κι έτσι κι αλλιώς τα τρόφιμα δεν πάνε χαμένα.
      Κρατάω και συμπληρώνω στη λίστα το αλεύρι, τσίπουρο, μπαταρίες, αναπτήρες, σόγια, κονσέρβες λαχανικών, πλάκα σαπούνι. Ποτέ δεν ξέρεις τι ανάγκες μπορεί να προκύψουν μέσα στις ασταθείς συνθήκες που ζούμε, όπως αποδείχτηκε και το καλοκαίρι με τα capital controls (να σημειώσω ότι το άρθρο γράφτηκε πολύ πιο πριν και χωρίς να υπάρχει ούτε καν τέτοια υποψία). Από εκείνη τη στιγμή ο τρόπος που σκεφτόμαστε στο θέμα επιβίωση και τρόφιμα μακράς διάρκειας έχει αλλάξει οριστικά για πολύ κόσμο. Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου!

      Reply
  • Ευχαριστούμε για την ανάρτηση! Εχω να προσθέσω στην λίστα τον ελληνικό καφέ (στα κεντρικά καφεκοπτεία – πχ “η γωνιά του καφέ” Πραξιτέλους 4 -τον συσκευάζουν σε αλουμινένια σακουλάκια που διατηρούνται αναλοίωτα στην κατάψυξη. Για όσους φοβούνται ότι ο τρόπος αυτός απαιτεί πολλά χρήματα, έχω να πω ότι αν ξεκινήσει κάποιος να αποθηκεύει, τον επόμενο μήνα μπορεί να “ψωνίζει” από την αποθήκη του ότι έχει ήδη και να συνεχίζει με άλλα είδη που θα βρει σε προσφορά.

    Reply
  • Πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες! Μια ανασφάλεια την έχουμε όπως και να το πεις!!
    Επίσης όταν δωρίζουμε τρόφιμα σε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη είναι σωστό να έχουμε στο νου μας την παραπάνω λίστα!! Ευχαριστούμε πολύ για όλη την έρευνα που έκανες!

    Reply
    • Πέρα από την προσωπική χρήση πραγματικά η λίστα αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί και με άλλους τρόπους, όπως αυτόν που προτείνεις. Όταν θέλουμε να δώσουμε τρόφιμα καλό είναι να διαλέξουμε από τα τρόφιμα μακράς διάρκειας. Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα!

      Reply
  • Ελευθερία μου πολύ ωραία ανάρτηση!! Εχω κι εγώ μια ανασφάλεια τώρα τελευταία και προσπάθησα να μαζέψω κάποια τρόφιμα, κυρίως όσπρια και ζυμαρικά, χαμομήλι, οινόπνευμα που κάνει και για εντριβές στο κρυολόγιμα . Λάδι έχουμε κάμποσο από τις ελιές μας.Αλεύρι δεν πήρα γιατί κρατάει λίγο, μου είπαν όμως ότι μπορώ να πάρω σπόρους σιτάρι. Δεν ξέρω όμως πόσο αντέχει. Πάντως αυτά που μάζεψα δεν νομίζω να με βγάλουν πάνω από δυο μήνες με πολύ οικονομία. Είναι και το οικονομικό στη μέση και δεν μπορώ να αγοράσω περισσότερα. Δεν σκέφτηκα να πάρω όμως πολλά απ’ όσα γράφεις, όπως μπόλικο αλάτι, μπαχαρικά, σάλτσα, ξύδι, μέλι που είναι και αντισηπτικό για τις πληγές. Οι παλιοί ήξεραν πολλά ενώ εμείς δυστυχώς θα είναι δύσκολο να επιβιώσουμε σε άσχημες καταστάσεις. Πάντως με την ανάρτησή σου θα οργανωθώ πολύ καλύτερα. Φιλάκια πολλά!!

    Reply
    • είναι δύσκολο οικονομικά να γεμίσουμε με μιας την αποθήκη μας. Χτίζουμε σταδιακά και όσο μπορούμε. Γενικά όσοι ζούμε σε πόλη είμαστε σε πιο δύσκολη θέση από όσους ζουν σε χωριό, που όλο και κάτι παράγουν μόνοι τους.

      Reply
  • Πόσο χρήσιμη ανάρτηση και πόσα καινούργια πράγματα διάβασα αν και είμαι νοικοκυρά πολλά χρόνια. Ευχαριστούμε Ελευθερία μου για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες. Φιλιά και καλό ΣΚ!

    Reply
    • Κι εγώ κάποια δεν τα ήξερα αλλά με την ευκαιρία της ανάρτησης έψαξα, έμαθα και τα συγκέντρωσα όλα εδώ σαν έναν οδηγό αποθήκευσης τροφίμων. Καλό σαββατοκύριακο Χριστίνα!

      Reply
  • Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι μία υποτυπώδη αποθήκη τροφίμων την έχουμε. Ελπίζω να μη χρειαστεί να την εφαρμόσουμε σε καταστάσεις πραγματικής και γενικευμένης χρήσης.
    Υπέροχη ανάρτηση σε κάθε περίπτωση!Μπράβο Ελευθερία μου!

    Reply
  • Ενδιαφέρουσα ανάρτηση με πολύ χρήσιμες συμβουλες.Αξίζει να το αποθηκευσουμε και αςμην χρειαστεί ποτε Ελευθέρια μου!

    Reply
    • Μερικές φορές το να γνωρίζουμε κάποια πράγματα είναι αρκετό κι ας μην χρειαστούν ποτέ, όπως λέμε όλοι. Σε ευχαριστώ Μαρία!

      Reply
  • Μου θύμισες την πεθερά μου. Όντως οι μεγαλύτεροι έχουν μάθει σε αυτήν την λογική και νομίζω πως καλά κάνουν. Για να πω την αλήθεια τα περισσότερα είδη τα έχουμε στην αποθήκη (έχει φροντίσει η πεθερούλα). Δεν είχα σκεφτεί το παστέλι και τη σόγια, επομένως θα συμπληρώσω. Το πιο χρήσιμο πάντως νομίζω πως είναι οι σπόροι και όχι δεν είναι καθόλου δύσκολο να φτιάξεις σπορείο. Πολύ αξιόλογη ανάρτηση Ελευθερία!

    Reply
    • Μπράβο στην πεθερούλα σου Χριστινάκι! Εμένα ο παππούς μου, όταν ζούσε και καθότι ήταν μάγειρας, είχε άψογα οργανωμένο κελάρι με τρόφιμα. Χρόνια μετά που κατεδαφίστηκε το σπίτι, το πατρικό του πατέρα μου, ακόμη υπήρχαν κονσέρβες ξεχασμένες μέσα. Για όλους εμάς που ζούμε στην πόλη όμως κάποια πράγματα είναι άγνωστα.

      Reply
  • βλεπω το αλευρι δεν το εχεις μεσα στη λιστα…χαλαει πιο ευκολα. ολα τα υπολοιπα ειναι οντως μακρας διαρκειας και λατρεμενα…εκτος απο το εβαπορε γαλα! με τιποτα ομως!

    Σε ευχαριστω Ελευθερια για την τοσο χρησιμη αναρτηση!

    Reply
    • δεν έχω πολύ καθαρή εικόνα για το αλεύρι Ζήνα μου και γι’αυτό δεν το έβαλα. Αν ξέρει κάποιος άλλος ας μας πει. Εγώ λίγο το φοβάμαι το αλευράκι για να το κρατήσω πολύ καιρό είναι η αλήθεια.

      Reply
  • Εξαιρετικό το άρθρο Ελευθερία! Ελπίζω την διατροφική κρίση να την αποφύγουμε και να κρατήσουμε τις πληροφορίες για μια σωστότερη διαχείριση των τροφίμων που αγοράζουμε

    Reply
  • Πολύ χρήσιμο άρθρο. Σχεδόν το διατηρούμε από άποψη οργάνωσης και οικονομίας. Ελπίζω να είναι αχρείαστο για άλλο λόγο. Καλό ΣΚ!!!!!

    Reply
  • Ελευθερια μου πολυ χρησιμο το άρθρο σου! Μιας και είμαι αισιόδοξο άτομο θα το δω απο την πλευρα της οργάνωσης και της οικονομίας! Σε ευχαριστούσε πολυ! Φιλιαααα

    Reply
    • Γι’ αυτό κράτησα εκτενές το κείμενο και δεν το χώρισα στα δύο, ώστε ο καθένας να πάρει την πληροφορία που του είναι χρήσιμη. Σε ευχαριστώ πολύ Σωτηρία, καλό σαββατοκύριακο :))

      Reply
  • Ελευθερία μου πραγματικά υπέροχο το άρθρο σου! Σίγουρα άξιζε και με το παραπάνω τις ώρες που σου έφαγε. Πολύ πολύ χρήσιμο. Κάποια από τα πράγματα που αναφέρεις τα έχουμε τακτοποιημένα στην αποθήκη μας, όπως το λάδι, σάλτσα τομάτας σπιτική, όσπρια (αυτό με τις φακες και την υφασμάτινη συσκ. δεν το ήξερα!), μέλι και μαρμελάδες. Σίγουρα στην επόμενη επίσκεψη στο S/M θα προμηθευτώ γάλα εβαπορέ για τα παιδιά. Ευχαριστούμε!
    Σε φιλώ!!

    Reply
    • Μου πήρε χρόνο και στη διάρκεια αμφιταλαντεύτηκα αν θα έπρεπε να το συνεχίσω ή όχι, δεν ήθελα να φανεί ότι καταστροφολογούμε. Σάλτσες ντομάτας και λάδι για 1 χρόνο έχουμε κι εμείς πάντα. Τα υπόλοιπα όμως μέχρι τώρα ήταν εφόδια για 1 μήνα. Θα προσπαθήσω να το αλλάξω λίγο αυτό. Σε ευχαριστώ πολύ Ελένη, φιλάκια!

      Reply
  • Διάβαζα και έκανα συνειρμούς με το μυαλό μου για το τι έχει να γίνει σε μια περίπτωση κρίσης.. Η λίστα σου Ελευθερία μου είναι πλήρως ενημερωμένη και σε ευχαριστώ για τον κόπο σου να μας ενημερώσεις..Απ’ εύχομαι τη χρήση της βέβαια.. ;)

    Reply
    • Όλοι το απευχόμαστε. Αλλά ακούω παντού, στη στάση του λεωφορείου, στη δουλειά, στο σχολείο των παιδιών να συζητάνε για ένα ενδεχόμενο παύσης πληρωμών. Οπότε σκέφτηκα ότι μια τέτοια λίστα θα ενδιέφερε πολλούς. Καλή συνέχεια Ίρις και σε ευχαριστώ πολύ :))

      Reply
  • Σίγουρα έκανες πολλή δουλειά για αυτό το θέμα: εξαιρετικά χρήσιμο, αν και στο δικό μου σπίτι, στον περιορισμένο χώρο των ντουλαπιών, έχω τρόφιμα για μερικές μέρες, άντε μια βδομάδα. Ειδικά το δεύτερο όμως κομμάτι είναι πραγματικά εφαρμόσιμο.

    Την καλημέρα μου
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    Reply
    • Το θέμα του χώρου είναι πολύ σημαντικό. Αν δεν έχουμε τον κατάλληλο χώρο με τις κατάλληλες συνθήκες καλό είναι να μην στοκάρουμε πολλά τρόφιμα.
      Ευχαριστώ Ελένη που πέρασες από το σπιτάκι μας. Την καλημέρα μου :))

      Reply
  • Κρατάω γενικά στο ντουλάπι είδη μακράς διάρκειας και γενικώς κρατάω απόθεμα αν και σε περίπτωση διατροφικής κρίσης δε νομίζω να με κρατήσουν παραπάνω από 1 μήνα! Πάντως καλό είναι να το γνωρίζουμε γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί, που ελπίζει να μην συμβεί τίποτα!

    Reply
    • Κι εμένα εκεί στον 1 μήνα είναι τα αποθέματά μου Μαρία, ελπίζω να μπορέσω να γεμίσω λίγο παραπάνω. Κοιτάζω για προσφορές 1+1 από εδώ και στο εξής. Τα φιλιά μου!

      Reply
  • Υπέροχο άρθρο!!
    Πιο δύσκολη η αποθήκευση στην εποχή μας, αφού δεν είμαστε
    συνηθισμένοι όπως παλιά….’οτι θέλουμε απλά τρέχουμε και το αγοράζουμε..

    Ωστόσο ας κάνουμε ότι μπορούμε..και ας ευχόμαστε να μας λυπηθεί ο Θεούλης
    και να μην βιώσουμε όλη αυτή την κρίση στην πράξη!!

    Μπράβο πάντως που το ετοίμασες όλο αυτό!!
    πολύ πολύ χρήσιμο..

    καλή συνέχεια!

    Reply
    • Δεν είμαστε συνηθισμένοι αλλά βλέπω σήμερα ενδιαφέρον από νέες μαμάδες να μάθουν περισσότερα για αυτές τις παλιές πρακτικές. Μακάρι βέβαια τίποτα να μη συμβεί. Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, καλή συνέχεια και σε σένα :))

      Reply
  • Βρε τι έχουμε πάθει! Να ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια διατροφική κρίση και να κάνουμε σενάρια τέτοια το 2015!Χρήσιμο άρθρο αλλά ελπίζω να μην χρειαστεί Ελευθερία μου!! Φιλιά!!

    Reply
    • Κι εγώ το ελπίζω Λίλια. Αλλά οργανώνοντας τις προμήθειες για έναν ολόκληρο χρόνο κάνουμε και οικονομία. Φιλιά :))

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση