fbpx
Χρήσιμες δεξιότητες για να εξοικονομείτε χρήματα

Χρήσιμες δεξιότητες για να εξοικονομείτε χρήματα

Με τα νέα οικονομικα δεδομένα σήμερα όλοι ψάχνουν έξυπνες λύσεις για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες.  Υπάρχουν τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων που ίσως δεν είχατε φανταστεί. Μερικές δεξιότητες, στις οποίες είναι εύκολο να εκπαιδευτείτε, θα σας γλιτώσουν χρήματα από τον γενικό σας οικονομικό προϋπολογισμό. Μαθαίνοντας να ράβετε, να βάφετε το σπίτι, να μαγειρεύετε ή να περιποιείστε τα μαλλιά σας είναι μερικοί τέτοιοι τρόποι. Λίγες γνώσεις υδραυλικών, φορολογικών ή το να αλλάζετε τα λάδια του αυτοκινήτου επίσης είναι χρήσιμες δεξιότητες για να αντιμετωπίσετε τα έξοδα.

Ραπτική

Παρακολουθήστε ταχύρρυθμα μαθήματα ραπτικής και αρχίστε να εξασκείστε. Από το να ράψετε ένα κουμπί μέχρι να διορθώσετε το στρίφωμα και να μπαλώσετε μια τρύπα στο παιδικό παντελονάκι. Βελόνα, κλωστή, ίσως και μια ραπτομηχανή είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για να μην ψάχνετε κάθε τόσο μοδίστρα να σας κοντύνει το φόρεμα. Ακόμη και τις κουρτίνες μπορείτε να φτιάξετε μόνες σας ακολουθώντας βασικές οδηγίες. Δείτε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να ράψετε κουρτίνες.

Βασικές γνώσεις υδραυλικών

Η βρύση στάζει, τα σιφόνια φράκαραν, οι σωληνώσεις μυρίζουν. Πριν φωνάξετε υδραυλικό δοκιμάστε να λύσετε μόνοι το πρόβλημα. Μπορεί να είναι πιο απλό από ότι φαίνεται. Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζετε πέντα – δέκα βασικά πράγματα σε αυτό το θέμα. Κατσαβίδια, κάβουρα, γαλλικό κλειδί και σεμινάρια μέσω youtube θα χρειαστείτε, για να αλλάξετε χωρίς κόστος τη σκουριασμένη μπαταρία στο μπάνιο. Ειδικά για τις σωληνώσεις υπάρχουν τρεις φυσικοί τρόποι για να τις ξεβουλώσετε.

Άλλαγμα λάμπας

Υπάρχουν άνθρωποι στις μέρες μας που θα φώναζαν ηλεκτρολόγο για να τους αλλάξει μία λάμπα; Πολύ φοβάμαι πως υπάρχουν. Μην ντρέπεστε. Κανείς δεν τα ήξερε όλα από τότε που γεννήθηκε. Απλά κλείστε το γενικό πριν το επιχειρήσετε, για να είμαστε σίγουροι…

Βάψιμο σπιτιού

Είναι καιρός για βάψιμο; Επιλέξτε τα χρώματα, προμηθευτείτε τα υλικά και πιάστε τα πινέλα. Ποιός; Ναι, εσείς! Δείτε πως η επιχείρηση βάψιμο σπιτιού δεν είναι τόσο τρομακτική όσο είχατε φανταστεί. Το δύσκολο είναι να κάνετε την αρχή, ίσως με την καθοδήγηση ενός πιο έμπειρου αρχικά. Μετά θα πάρετε το κολάϊ και θα προσφέρεστε μόνοι σας στο βάψιμο σπιτιού των φίλων σας.

Μαγειρική

Είστε φοιτητής ή εργένης ή απλά μεγαλώσατε και φύγατε από το πατρικό σας; Πάρτε το απόφαση. Πρέπει να μάθετε να μαγειρεύετε. Ως πότε θα ξοδεύετε τα χρήματά σας σε delivery; Κι όχι μόνο τα λεφτά σας, αλλά και την υγεία σας υποθαθμίζετε. Μπορεί μάλιστα κάνοντας δοκιμές στην κουζίνα να ανακαλύψετε ένα κρυφό ταλέντο στη μαγειρική τέχνη. Ίσως βέβαια και όχι… Όπως κι αν έχει, εσείς τα βασικά θα τα έχετε μάθει.

Κομμωτική

Οι άκρες των μαλλιών σας είναι ταλαιπωρημένες και θέλετε μια ανανέωση; Πείτε τέλος στην αναμονή στα κομμωτήρια μέχρι να φτάσει η σειρά σας. Κάντε το μόνες σας, για να μείνουν και τα χρήματα στην τσέπη σας. Τα πολύ μακριά μαλλιά είναι εύκολο να τα κόψετε φέρνοντάς τα μπροστά σας. Χτενιστείτε στο σπίτι και περιποιηθείτε τα μαλλιά σας σαν επαγγελματίες, ανέξοδα αλλά πάντα υπέροχα. Επίσης και μια κουρευτική μηχανή για τα αντρικά κουρέματα είναι πολύ εύκολη στο χειρισμό της. Και το κοντό μαλλί στους άντρες φοριέται πολύ φέτος.

Να αλλάζετε λάδια στο αυτοκίνητο

Ανεβαίνει η τιμή της βενζίνης και τα έξοδα του αυτοκινήτου γίνονται δυσβάσταχτα; Μπορείτε να γλυτώσετε μερικά χρήματα αλλάζοντας τα λάδια του αυτοκινήτου μόνοι σας. Η αλλαγή λαδιών είναι μια αναγκαία εργασία, που δεν χρειάζεται υποχρεωτικά τη συνδρομή ενός επαγγελματία μηχανικού. Αν δεν έχετε δικό σας γκαράζ, όμως, δείξτε προσοχή, καθώς η ρύπανση οδοστρώματος ή κοινόχρηστου χώρου με λάδια οχήματος τιμωρείται με πρόστιμο.

Να προετοιμάζετε τη φορολογική δήλωση

Με έναν φορολογικό οδηγό που θα κατεβάσετε από το διαδίκτυο και με γνώμονα την περσινή σας δήλωση κάντε την αρχή και συμπληρώστε αυτή τη χρονιά όλα τα φορολογικά έντυπα μόνοι σας. Η ηλεκτρονική υποβολή μάλιστα βοηθά στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να επισυνάψετε ένα μεγάλο αριθμό δικαιολογητικών, τα οποία μόνο σε περίπτωση ελέγχου θα τα υποβάλετε. Ιδίως αν δεν υπάρχουν μεταβολές στη δήλωσή σας, δεν έχει νόημα να καταφύγετε σε λογιστή.

Διαπραγμάτευση τιμής (ή αλλιώς μαθαίνω να κάνω παζάρια)

Αυτή κι αν δεν είναι δεξιότητα. Πρώτης τάξεως μάλιστα. Θα πρέπει να γίνει και μάθημα στα σχολεία όπως πάμε. Εντάξει θέλει την τεχνική του, την τσακπινιά του, το ευαίσθητο αυτό θέμα, για να μην φανείτε και γύφτοι. Η γενική ιδέα είναι μία: γίνετε φίλοι με την πωλήτρια. Θέλει κι αυτή να κάνει ταμείο οπότε δεν θα αντισταθεί στην καλοσύνη και την ευγένειά σας. Κάντε της και μια φιλοφρόνηση. Μισή τιμή θα σας το αφήσει το μπλουζάκι.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

4 comments

  • Ωραίο το θέμα σου. Τώρα η αλήθεια λαδια δεν μπορώ να αλλάξω, αλλά μπορώ να αγγαρέψω τον αδελφό μου και να τον κεράσω μια μπύρα.

    Reply
    • ακόμη κι αυτό δεξιότητα είναι….Τυχεροί όσοι έχουμε αδέρφια τεχνίτες (όποια κι αν είναι αυτή η τέχνη)!

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση