fbpx
Όταν το παιδί θα φορέσει γυαλιά οράσεως

Όταν το παιδί θα φορέσει γυαλιά οράσεως

Ο γιατρός διέγνωσε οφθαλμολογικό πρόβλημα, αλλά το παιδί δεν θέλει να βάλει γυαλιά! Δες πως θα αγοράσεις τον σωστό σκελετό με τους καλύτερους φακούς, αλλά και πως θα χειριστείς την άρνησή του να τα φορέσει. Να θυμάσαι ότι τα γυαλιά οράσεως μπορεί να είναι ένα πολύτιμο βοήθημα για το παιδί, ώστε το οπτικό του σύστημα να αναπτυχθεί σωστά.

Μήπως δεν βλέπει καλά; Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Για το παιδί που πηγαίνει σχολείο είναι πολύ εύκολο να καταλάβουν οι γονείς ότι δεν βλέπει καλά. Αντιγράφει λάθος από τον πίνακα στο τετράδιο, κάνει γκριμάτσες όταν βλέπει τηλεόραση ή πηγαίνει πολύ κοντά, παραπονιέται συχνά για πονοκεφάλους.

Ένα παιδί με διαθλαστικές ανωμαλίες είναι λογικό να μην μπορεί να συγκεντρωθεί στο διάβασμα, να είναι ανήσυχο, ακόμη και να εμφανίσει μαθησιακές δυσκολίες.

Αναγνώρισε τα σημάδια και κλείσε ραντεβού με οφθαλμίατρο. Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει πλήρως την όραση του παιδιού και θα σου δώσει όλες τις απαντήσεις που θέλεις.

Πως θα χειριστείς την άρνηση να βάλει γυαλιά

Πολλές φορές τα παιδιά εκδηλώνουν μία αρνητική στάση για τα γυαλιά, ιδίως αν είναι οι πρώτοι στην τάξη που θα φορέσουν. Είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια της συμπεριφοράς των παιδιών να κοροϊδεύουν τους συμμαθητές εκείνους που έχουν μια εξωτερική διαφορά, όπως ένα παιδί με γυαλιά.

Οι γονείς από την άλλη είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι στο γεγονός. Προβληματίζονται για το πως θα συνηθίσει το παιδί τα γυαλιά του, αν θα τα προσέχει να μην σπάσουν, αν θα το κοροϊδεύουν. Συχνά αυτό που παρατηρείται από τους ειδικούς είναι στην ουσία μια αποστροφή των ίδιων των γονιών προς τα γυαλιά.

Να ξέρεις ότι αν το παιδί βλέπει καλύτερα με τα γυαλιά, σχεδόν πάντα τα αποδέχεται ανεξαρτήτου ηλικίας. Στην πραγματικότητα μάλιστα ένα μικρό παιδί μπορεί πολύ εύκολα να προσαρμόσει τη ζωή του με αυτά.

Όταν έρθει η ώρα πάντως για την αγορά των γυαλιών, πήγαινε μαζί με το παιδί στο κατάστημα οπτικών. Δώστου έτσι την δυνατότητα να επιλέξει έστω το χρώμα του σκελετού, ώστε να τα φορά ευχάριστα. Προετοιμάσέ το επίσης αγοράζοντας παιδικά βιβλία ή παιδικά προγράμματα με ήρωες που φορούν γυαλιά.

tips for the child wearing glasses - Όταν το παιδί θα φορέσει γυαλιά οράσεως

Πώς θα επιλέξεις τον σκελετό των γυαλιών

Η ηλικία του παιδιού, το σχήμα του προσώπου και το οφθαλμολογικό πρόβλημα είναι παράμετροι που θα καθορίσουν την επιλογή των γυαλιών. Σε ένα στρογγυλό πρόσωπο ταιριάζουν καλύτερα τα τετράγωνα ή πολυγωνικά γυαλιά, ενώ σε ένα πρόσωπο με γωνίες ιδανικά είναι τα πιο οβάλ σχήματα.

Οι σκελετοί από μέταλλο και ειδικά αυτοί από τιτάνιο δεν οξειδώνονται εύκολα και έχουν μικρό βάρος σε σχέση με τους κοκάλινους σκελετούς. Καλό είναι να υπάρχει βάση σιλικόνης στο σημείο που ο σκελετός έρχεται σε επαφή με τη μύτη. Η βάση σιλικόνης θα παρέχει καλύτερη στήριξη στο προσωπάκι του.

Επιθέματα σιλικόνης στο σημείο που ο βραχίονας ακουμπά τα αυτιά είναι επίσης καλό να υπάρχουν. Αυτό θα εμποδίζει την τριβή που μπορεί να προκαλέσει πληγές στο δέρμα.

Γενικά ο στόχος είναι ο σκελετός των γυαλιών να έχει άριστη εφαρμογή στο πρόσωπο. Μόνο τότε θα υπάρχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, που είναι η ευκρινέστερη όραση. Οπότε οι υποδείξεις του ειδικού οπτικού πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν.

Ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος φακών για παιδιά

Οι φακοί στα γυαλιά των παιδιών πρέπει να είναι κατασκευασμένοι από άθραυστα και ελαφρά υλικά. Βασικό είναι δηλαδή να μην βαραίνουν το παιδικό πρόσωπο. Τέτοιοι είναι οι οργανικοί φακοί (φτιάχνονται από ένα ειδικό πλαστικό υλικό) ή οι φακοί από πολυκαρβονικά πολυμερή. Αυτοί οι τύποι φακών όχι απλά συστήνονται, αλλά σχεδόν επιβάλλονται από τους οπτικούς για τα παιδικά γυαλιά.

Δεν υπάρχει νόημα να πάρεις ακριβά κρύσταλλα. Όχι μόνο γιατί τα γυαλιά λόγω ηλικίας χρειάζονται συχνές αλλαγές αλλά και γιατί είναι πιο βαριά και σπάνε εύκολα αν πέσουν. Επίσης οι φακοί καλό είναι να έχουν αντιχαρακτική επίστρωση, για να αντέξουν τη σκληρή παιδική χρήση.

Σημαντικό επίσης είναι να φέρουν αντιανακλαστικές επιστρώσεις, για να παρέχουν και UV προστασία στα μάτια του. Να διευκρινιστεί στο σημείο αυτό ότι δεν υπάρχουν καλοί και κακοί φακοί οράσεως, υπάρχουν μόνο καλοί ή καλύτεροι.

Συμβουλές για τους μικρούς που φορούν γυαλιά

  • Όταν το παιδί κάνει τα μαθήματά του να κράτα το βιβλίο ή τα τετράδια σε μια απόσταση 30 εκατοστών από τα μάτια. Να μην τα φέρνει πιο κοντά ή να μην σκύβει πάνω σε αυτά.
  • Όταν διαβάζει να έχει καλό φυσικό φωτισμό ή αναμμένο ένα επιτραπέζιο φωτιστικό.
  • Να γίνονται τακτικά διαλείμματα κατά το διάβασμα. Έτσι διακόπτεται η προσήλωση των ματιών, τα οποία εστιάζουν συνεχώς σε ένα συγκεκριμένο μέρος λόγω του διαβάσματος.
  • Να μην φορά το παιδί τα γυαλιά του για μερικά λεπτά το πρωί και το βράδυ, ανεξάρτητα του βαθμού της μυωπίας.
  • Όταν το παιδί δεν φοράει τα γυαλιά του, να μάθει να τα αποθηκεύει στη θήκη τους.
  • Να τα σκουπίζει καθημερινά χρησιμοποιώντας το ειδικό πανάκι καθαρισμού.

Μαθαίνοντας στο παιδί με ευχάριστο τρόπο πως να χρησιμοποιεί τα γυαλάκια του, πως να τα καθαρίζει ή να τα αποθηκεύει και δίνοντάς του όλη την προσοχή σου τον πρώτο καιρό, θα καταφέρεις να αποφορτίσεις τη στεναχώρια του για τα γυαλιά.

Τώρα που το παιδί φοράει γυαλιά, προγραμμάτισε μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο κάθε χρόνο.

Διάβασε επίσης: Πως θα επιλέξεις το κατάλληλο σχολικό παπούτσι.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση