fbpx
Αν το παιδί έχει ψείρες αντιμετωπίστε τες με ψυχραιμία

Αν το παιδί έχει ψείρες αντιμετωπίστε τες με ψυχραιμία

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία και μαζί επιστρέφουν ένα ένα όλα τα γνωστά προβλήματα. Το παιδί σας γυρίζοντας ανυποψίαστο ένα μεσημέρι στο σπίτι ξύνει με επιμονή το κεφάλι του. Ψάχνετε τα μαλλιά του και οι φόβοι σας επαληθεύονται. Ναι, το παιδί έχει κολλήσει ψείρες.

Η ψυχραιμία δεν είναι το πρώτο που μπορείτε να δείξετε. Σας πιάνει πανικός και ιδίως αν είναι η πρώτη φορά, είστε γεμάτη απορίες! Είναι σημαντικό να μην δείξετε την ανησυχία σας στο παιδί, για μην του δημιουργηθούν τύψεις. Αντιμετωπίστε με χιούμορ την έκτακτη αυτή κατάσταση και κάντε την καταπολέμηση ψείρας να μοιάζει με παιχνίδι.

Η παιδίατρος Σαββίδου Αβρόρα επισημαίνει ότι οι ψείρες των μαλλιών μπορεί να μην φαίνονται σαν ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά πολλά παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υποφέρουν από αυτές, γεγονός που απελπίζει τους γονείς, διότι οι ψείρες αρχίζουν να αντιστέκονται στις υπάρχουσες συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπευτικές μεθόδους.

Αγωγή για το παιδί που έχει προσβληθεί

Σύμφωνα με την παιδίατρο με την κατάλληλη θεραπεία μπορείτε να απαλλαγείτε από τις ψείρες. Προμηθευτείτε ένα προϊόν από το φαρμακείο και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Πριν την εφαρμογή της θεραπείας, αφαιρέστε όλα τα ρούχα του παιδιού από τη μέση και πάνω.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την εφαρμογή του τοπικού σκευάσματος.
  • Αν το παιδί σας έχει πολύ μακριά μαλλιά, μπορεί να χρειαστείτε δεύτερη συσκευασία.
  • Προσέξτε ιδιαίτερα πόσο πρέπει να παραμείνει το φάρμακο και αν πρέπει να ξεπλύνετε τα μαλλιά μετά τη θεραπεία.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε κρέμα μαλλιών ή σαμπουάν με κοντίσιονερ πριν τη χρήση του φαρμάκου. Μετά τη θεραπεία βάλτε στο παιδί καθαρά ρούχα.

KID HAIRSTYLE - Αν το παιδί έχει ψείρες αντιμετωπίστε τες με ψυχραιμία

Προσεκτικός επανέλεγχος μετά την εφαρμογή της θεραπείας

Αν 8-12 ώρες μετά την εφαρμογή του αντιφθειρικού βρίσκετε ακόμη ψείρες, αλλά κινούνται πιο αργά, μην επαναλάβετε τη θεραπεία. Χτενίζοντας τα μαλλιά απομακρύνετε τις υπόλοιπες νεκρές ή ζωντανές ψείρες. Το φάρμακο μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εξοντώσει τα παράσιτα.

Αν μετά από 8-12 ώρες δεν βρεθούν νεκρές ψείρες και φαίνεται να κινούνται το ίδιο με πριν, το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για κάποιο άλλο σκεύασμα. Ειδικές χτένες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση της κόνιδας και των ψειρών από τα μαλλιά.

Μετά τη θεραπεία, ελέγχετε τα μαλλιά και χτενίζετε με ειδική χτένα κάθε 2-3 μέρες. Συνεχίστε τον έλεγχο για 2-3 εβδομάδες έως ότου βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν πια ψείρες και κόνιδες. Επαναλάβετε τη θεραπεία με το φθειροκτόνο μετά από 7-10 ημέρες, εκτός από το μαλάθιο το οποίο θα χρειαστεί να επαναλάβετε μόνο αν βρεθούν ζωντανά παράσιτα.

Πότε θα πρέπει οπωσδήποτε να σας εξετάσει γιατρός

Εάν μετά από 8-12 μέρες από την εφαρμογή της θεραπείας συνεχίζετε να βρίσκετε ζωντανές ψείρες στο κεφαλάκι του παιδιού σας ή αν υπάρχουν σημεία λοίμωξης (τοπικό οίδημα-πρήξιμο, πόνος ή πύον) από το ξύσιμο, τότε είναι προτιμότερο να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, όπως συμβουλεύει η κ. Σαββίδου Αβρόρα.

Ίσως θα πρέπει να αλλάξετε αντιφθειρικό φάρμακο λόγω αντοχής των ψειρών (“μαθαίνουν” να επιβιώνουν της θεραπείας και το φάρμακο δεν τις σκοτώνει) και να αντιμετωπίσετε την τοπική λοίμωξη. Εάν η μαμά είναι έγκυος ή θηλάζει και έχει κολλήσει ψείρες πριν οποιαδήποτε θεραπεία ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας.

Η παιδίατρος Σαββίδου Αβρόρα τονίζει ότι δεν προκαλεί η φθειρίαση σοβαρά ή μακροχρόνια προβλήματα υγείας, ούτε αποτελούν οι ψείρες στίγμα έλλειψης καθαριότητας ή ύπαρξης μεταδοτικής αρρώστιας.

Ποια ακόμη μέτρα πρέπει να πάρετε για τη φθειρίαση

Σεντόνια, μαξιλαροθήκες, ρούχα, πετσέτες και οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με τα μαλλιά του παιδιού βάλτε τα στο πλυντήριο και πλύντε σε υψηλή θερμοκρασία, τουλάχιστον στους 60 βαθμούς. Να σημειωθεί εδώ ότι το στεγνό καθάρισμα στο καθαριστήριο δεν καταστρέφει την ψείρα. Σε μία λεκάνη με καυτό νερό και σαπούνι αφήστε 5 λεπτά όλες τις χτένες ή βούρτσες, για να απολυμανθούν.

Τα λούτρινα κουκλάκια, που πιθανόν έχει μαζί του το παιδί όταν κοιμάται κι εφόσον αυτά δεν πλένονται στο πλυντήριο, απομονώστε τα καλά κλεισμένα σε πλαστική σακούλα για δύο εβδομάδες. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα το δάπεδο και τα έπιπλα. Ελέγξτε όλη την οικογένεια για ψείρες. Ο καθένας μπορεί να προσβληθεί.

Plush toy - Αν το παιδί έχει ψείρες αντιμετωπίστε τες με ψυχραιμία

Αν πρέπει να στείλετε το παιδί με ψείρες στο σχολείο

Το θέμα ψείρες είναι ακόμη ταμπού στην αντίληψη πολλών. Η πεποίθηση όμως ότι οι ψείρες πάνε σε βρώμικα κεφάλια είναι ένας μύθος. Η ανεπαρκής υγιεινή δεν παίζει κανένα ρόλο. Ξεπεράστε τις ντροπές αν το παιδί έχει ψείρες. Το πρώτο που σαν γονείς οφείλετε να κάνετε είναι να ενημερώσετε τη δασκάλα του παιδιού για το πρόβλημα. Εκείνη με τη σειρά της θα ενημερώσει τους υπόλοιπους γονείς για το κρούσμα φθειρίασης στην τάξη.

Όλα τα παιδιά πρέπει να ελεγθούν και να λάβουν θεραπεία. Οι ψείρες είναι απίστευτα μεταδοτικές. Εξαπλώνονται γρήγορα από άτομο σε άτομο. Τη δεύτερη μέρα μετά τη θεραπεία το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο.

Πώς να μην την ξαναπάθετε. Τρόποι πρόληψης.

Να ελέγχεται μία φορά την εβδομάδα τα μαλλιά του παιδιού για κόνιδες. Ένα χτένισμα με το λεπτό ειδικό χτενάκι μία φορά την εβδομάδα σε προληπτική βάση είναι επίσης αναγκαίο. Αν είναι κορίτσι καλό είναι να πιάνει τα μαλλιά κοτσίδα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα μαλλιά άλλων παιδιών που μπορεί να νοσούν. Ένας ακόμη συνήθης τρόπος μετάδοσης της ψείρας είναι η κοινή κρεμάστρα στο σχολείο, όπου όλα τα παιδιά κρεμούν τα μπουφάν τους, κασκόλ, σκουφάκια.

Διδάξτε στο παιδί σας να έχει το πανωφόρι του στην καρέκλα και τα προσωπικά του αντικείμενα κάτω από το θρανίο. Επίσης βοηθήστε το να καταλάβει ότι δεν πρέπει να δανείζει ή να δανείζεται κορδέλες, μπαντάνες, καπέλα, λαστιχάκια μαλλιών ή χτένες με τα άλλα παιδιά. Να χρησιμοποιείτε προληπτικά απωθητικά της ψείρας. Είναι με αιθέρια έλαια, μπαίνουν στα μαλλιά πίσω από τα αφτιά και δεν αφήνουν την ψείρα να προσκολληθεί στην τρίχα (γλιστράει).

Ευχαριστούμε το παιδιατρικό ιατρείο Σαββίδου Αβρόρας, για τις συμβουλές που μας έδωσε στην περίπτωση που το παιδί έχει ψείρες. Το ιατρείο βρίσκεται Μ. Αλεξάνδρου 58, στον Εύοσμο (τηλ. ιατρείου 2310 765455).

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση