fbpx
Επιλέγοντας το κατάλληλο σχολικό παπούτσι

Επιλέγοντας το κατάλληλο σχολικό παπούτσι

Όλοι οι γονείς θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα επιλέξουν και θα αγοράσουν το κατάλληλο παπούτσι για το παιδί τους όταν αρχίσει το σχολείο. Για να είστε εξασφαλισμένοι ότι κάνατε την καλύτερη αγορά εμπιστευθείτε ένα αξιόπιστο κατάστημα με παιδικά παπούτσια, όπου οι πωλητές είναι εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι στο να βρουν το κατάλληλο παπούτσι για το δικό σας παιδί.

Ο κατάλληλος τύπος παπουτσιού σε σχέση με την ηλικία

Μην επιλέγετε το παιδικό παπούτσι μόνο με βάση τις στυλιστικές σας προτιμήσεις. Αν το παιδί ξεκινάει στο νηπιαγωγείο προτιμήστε παπούτσια με αυτοκόλλητα σκρατς, για να μπορεί να τα φοράει μόνο του. Όταν φτάσει στην ηλικία του Δημοτικού έχετε να διαλέξετε ανάμεσα από μεγάλη ποικιλία υποδημάτων. Ωστόσο προσέξτε να έχουν αντιολισθητικούς πάτους, για να μπορεί να τρέχει χωρίς κίνδυνο να γλιστρήσει. Σημαντικό είναι να ελέγχετε συχνά αν του έχουν μικρύνει τα παπούτσια. Αν δεν υπάρχει καθόλου κενό ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο και το τέλος του υποδήματος, τότε ήρθε η ώρα να του αγοράσετε καινούρια, προκειμένου να αποφύγετε πληγές και οιδήματα. Πάντως μην διαφοροποιείτε τα παιδιά σας σε αυτή την ηλικία, σε σχέση με τα άλλα, με ειδικές κατασκευές υποδημάτων, αν αυτό δεν είναι ιατρικά απαραίτητο.

είναι το κατάλληλο σχολικό παπούτσι - Επιλέγοντας το κατάλληλο σχολικό παπούτσι

Το σωστό νούμερο

Το μήκος πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να μην πιέζει τα δάχτυλα, αλλά να επιτρέπει τη φυσιολογική κινήσή τους. Από την άλλη το πλάτος να είναι αρκετά άνετο, σε σχέση με το κουντεπιέ του παιδιού, ώστε να είναι ευρύχωρο για το πόδι. Ακόμη και το πιο ακριβό και επώνυμο υπόδημα χάνει την ανατομικότητά του, αν είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό στο παιδί. Το σωστό νούμερο επομένως είναι πολύ πρωταρχικό μέλημα. Για να δοκιμάσετε τα παπούτσια σηκώστε το παιδί όρθιο και ζητήστε του να βαδίσει με αυτά. Για ένα παιδί με χοντρό κουντεπιέ θα ήταν πιο βολικό ένα παπούτσι με κορδόνι, για να μπορείτε να ρυθμίσετε το πλάτος χαλαρώνοντας τα κορδόνια.

παπούτσια - Επιλέγοντας το κατάλληλο σχολικό παπούτσι

Τα υλικά κατασκευής

Το πόδι των παιδιών ιδρώνει πολύ, ειδικά στο σχολείο λόγω των αυξημένων αθλητικών δραστηριοτήτων. Η προστασία και φροντίδα του ποδιού είναι σημαντική. Βεβαιωθείτε ότι το εσωτερικό υλικό του παπουτσιού είναι κατασκευασμένο από υλικά που επιτρέπουν στο πόδι να αναπνέει και δεν το πιέζουν. Τέτοια υλικά είναι το μαλακό δέρμα ή το ύφασμα. Παπούτσια από πλαστικό και συνθετικά υλικά δημιουργούν μυκητιάσεις και άλλα δερματικά προβλήματα, ενώ προκαλούν και αίσθηση καυσαλγίας, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό τους. Για το Φθινόπωρο που ξεκινά η σχολική χρονιά, αλλά και για όλο το Χειμώνα που ακολουθεί, ενδιαφερθείτε το εξωτερικό υλικό να είναι αδιαβροχοποιημένο. Βροχή, χιόνι και κρύο μένουν μακρυά από τα ποδαράκια του παιδιού σας.

παπούτσι Φθινόπωρο Χειμώνας - Επιλέγοντας το κατάλληλο σχολικό παπούτσι

Ο σχεδιασμός του παπουτσιού

Προσέξτε κάποια βασικά σημεία στο γενικότερο σχεδιασμό του παπουτσιού. Οι πάτοι να είναι εύκαμπτοι αλλά ισχυροί για να συγκρατούν το πόδι σταθερό. Καλό είναι να υπάρχει μια σχετική υποστήριξη της ποδικής καμάρας, καθώς αυτό βοηθά στην ομοιογενή κατανομή του βάρους και κρατά το πόδι ξεκούραστο. Μπροστά τα παπούτσια πρέπει να έχουν στρογγυλές ή τετραγωνισμένες μύτες αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι μυτερά. Επεξεργαστείτε το παπούτσι στα χέρια σας. Εξετάστε αν υπάρχουν ραφές που δεν είναι φινιρισμένες, γιατί θα προκαλέσουν ερεθισμούς με την τριβή στο ποδαράκι του. Γενικά επίσης συνίσταται το υπόδημα να είναι ελαφρύ για ξεκούραστη και ευχάριστη βάδιση.

Όλες αυτές οι προϋποθέσεις ανεβάζουν το κόστος του παιδικού παπουτσιού όταν πληρούνται, ενώ το κατεβάζουν όταν δεν πληρούνται. Το ακριβό παιδικό παπούτσι μεταφράζεται σε καλύτερης ποιότητας υλικά και καλύτερη κατασκευή. Καθώς το πόδι του μικρού παιδιού σε αυτές τις ηλικίες είναι ευαίσθητο και εύπλαστο αξίζει να δώσουμε περισσότερα χρήματα, έστω κι αν αλλάζει νούμερο τόσο συχνά.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

 • Πραγματικά πολύ χρήσιμες συμβουλές σε αυτό το άρθρο. Ειδικά για …..τους μεγαλύτερους αναγνώστες φέρνει στην μνήμη το: πάρτο 2 νούμερα μεγαλύτερο θα μεγαλώσει γρήογορα

  Reply
  • Συναντώ και σήμερα νέες μαμάδες με αυτή τη νοοτροπία, αλλά ειδικά στο παπούτσι είναι λανθασμένη επιλογή το πολύ μεγαλύτερο νούμερο, χάνεται όλη η ανατομικότητα.
   Ευχαριστούμε Τάσο για τα καλά σου λόγια, καλή συνέχεια και σε σένα.

   Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

E-mail ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις

Holler Box