fbpx
Τι συσκευή σιδερώματος να επιλέξω; Απλό σίδερο, με μπόιλερ ή πρέσα;

Τι συσκευή σιδερώματος να επιλέξω; Απλό σίδερο, με μπόιλερ ή πρέσα;

Το σιδέρωμα κατά γενική ομολογία δεν είναι από τις πιο αγαπημένες εργασίες στο σπίτι. Είναι από την άλλη όμως και αναπόφευκτο ειδικά για ορισμένα ρούχα όπως τα πουκάμισα, τα 100% βαμβακερά υφάσματα, τα λινά κ.ο.κ. Οπότε επενδύοντας σε μια καλή συσκευή σιδερώματος, ξέρεις ότι τουλάχιστον θα κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη.

Να επιλέξω απλό ατμοσίδερο, σύστημα σιδερώματος με μπόιλερ ή πρέσα; Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός αγοράς για να βρεις την καλύτερη συσκευή σιδερώματος για σένα.

Ποια συσκευή σιδερώματος να επιλέξω;

Απλό ατμοσίδερο

Το απλό ατμοσίδερο είναι εκείνο που αποτελείται από μία θερμαινόμενη πλάκα και ένα ενσωματωμένο δοχείο νερού για την παραγωγή ατμού. Είναι σίγουρα πιο δημοφιλής επιλογή από τα κλασικά σίδερα ξηρού τύπου, τα οποία, αν και υπάρχουν ακόμη στην αγορά, ανήκουν θεωρώ σε παλαιότερη εποχή. Εξάλλου κι ένα απλό ατμοσίδερο μπορεί ανά πάσα στιγμή να λειτουργήσει και ως ξηρού τύπου. Αν δεν βάλεις νερό στο δοχείο, μπορείς να σιδερώσεις χρησιμοποιώντας μόνο τη θερμαινόμενη πλάκα του.

Αυτή η συσκευή είναι βολική σε μέγεθος, δεν πιάνει χώρο στην αποθήκευσή της και είναι γενικά πάρα πολύ εύχρηστη. Είναι όμως ιδανική μόνο για όσους έχουν να σιδερώσουν μικρότερες ποσότητες ρούχων. Ο ατμός της τελειώνει γρήγορα και δεν φτάνει για να καταφέρεις όλο το βουνό από ασιδέρωτα, που ξέρω ότι πάντα υπάρχει σε μια πολυμελή οικογένεια.

Θα μπορούσες βέβαια να έχεις συμπληρωματικά και ένα τέτοιο σίδερο στο νοικοκυριό σου. Τις φορές που βιάζεσαι να σιδερώσεις ένα ρούχο, για να το φορέσεις και να φύγεις, είναι πιο εύκολο να βάλεις το απλό ατμοσίδερο από το να στήνεις ολόκληρο το σύστημα σιδερώματος, το οποίο θα δούμε παρακάτω.

Extra Tips:

  • Πρόσεξε η πλάκα σιδερώματος να είναι κατασκευασμένη από υλικό υψηλής ποιότητας, για να είναι ανθεκτική σε γρατζουνιές, να γλιστράει όμορφα στο ύφασμα και να μην κολλάει.
  • Επίσης τα ανοίγματα στην πλάκα να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα, για να διανέμεται καλύτερα ο ατμός.
  • Η μύτη της πλάκας να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτή. Αυτό διευκολύνει στο σιδέρωμα δύσκολων σημείων, όπως γύρω από κουμπιά, γιακάδες και πιέτες.
  • Η συσκευή να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο βάρος. Μικρότερο βάρος σημαίνει ευκολότερος χειρισμός, λιγότερη προσπάθεια και κόπωση.
  • Η χειρολαβή της συσκευής κοίταξε να σου είναι βολική, για να την κρατάς με άνεση όσο σιδερώνεις.
  • Ακόμη και το μέγεθος του καλωδίου είναι σημαντικό, καθώς ένα μακρύτερο καλώδιο σου δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων.

Σύστημα σιδερώματος με μπόιλερ

Τα συστήματα σιδερώματος είναι εκείνα που έχουν μια ξεχωριστή γεννήτρια ατμού, ένα μπόιλερ. Είναι τα πλέον κατάλληλα για να αντιμετωπίσεις τον μεγάλο όγκο των ασιδέρωτων ρούχων. Παράγουν ατμό που διαρκεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κι έτσι δεν χρειάζεται να αναπληρώνεις τακτικά το νερό στο δοχείο τους. Κι όσο πιο μεγάλο είναι το δοχείο νερού που διαθέτουν, τόση περισσότερη αυτονομία θα έχεις.

Εκτός από τη χωρητικότητα του δοχείου ένα άλλο εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να προσέξεις στη συσκευή είναι η εύκολη αναπλήρωση νερού. Υπάρχουν γεννήτριες που έχουν μπόιλερ με βαλβίδα. Αυτές παράγουν τον ατμό στο ίδιο το δοχείο που υπάρχει το νερό. Εδώ για να ξαναγεμίσεις με νερό, αν χρειαστεί, θα πρέπει πρώτα να περιμένεις να κρυώσει η συσκευή, για να ανοίξεις τη βαλβίδα.

Υπάρχουν όμως και γεννήτριες με ειδικό σύστημα refill. Σε αυτές το δοχείο νερού είναι ξεχωριστό από το μπόιλερ, στο οποίο παράγεται ο ατμός κι έτσι μπορείς οποιαδήποτε στιγμή να ξαναγεμίσεις. Άρα λιγότερος κόπος και απρόοπτα.

Το σιδέρωμα με ένα σύστημα σιδερώματος βέβαια δεν σου εξοικονομεί μόνο χρόνο και προσπάθεια. Σου δίνει και ένα άριστο, πιο επαγγελματικό αποτέλεσμα. Αυτό έχει να κάνει με την υψηλότερη πίεση ατμού που βγάζουν τα συστήματα σιδερώματος σε σχέση με τα απλά ατμοσίδερα.

Μεταξύ των συστημάτων σιδερώματος όμως πως θα ξέρεις ποιο είναι το πιο “δυνατό”, για να εξασφαλίσεις έτσι γρήγορο, ξεκούραστο και αποτελεσματικό σιδέρωμα;

Το πρώτο που θα πρέπει να δεις είναι η ηλεκτρική του ισχύς, η οποία μετριέται σε Watts. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς, τόσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία που μπορεί να αναπτύξει η συσκευή σε σύντομο χρόνο.

Δύο ακόμη χαρακτηριστικά, η πίεση ατμού και η παροχή ατμού, καθορίζουν το πόσο “δυνατή” είναι μια συσκευή.

Η πίεση με την οποία βγαίνει ο ατμός από το σίδερο μετριέται σε bar και όσο υψηλότερη είναι, τόσο επιταχύνεται η διαδικασία σιδερώματος, καθώς ο ατμός εισχωρεί βαθύτερα στις ίνες των ρούχων. Άρα όσο περισσότερα τα bars τόσο καλύτερα. Η παροχή, δηλαδή η ποσότητα ατμού που παράγει το σίδερο μετριέται σε γραμμάρια το λεπτό, gr/min. Όσο μεγαλύτερη είναι και αυτή, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι το σίδερο.

Διάβασε επίσης τις 10+2 συμβουλές για το σιδέρωμα των ρούχων.

Πρέσα σιδερώματος

Η πρέσα σιδερώματος έχει τους δικούς της φανατικούς υποστηρικτές. Και η αλήθεια είναι ότι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Καταρχάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενώ είσαι καθισμένη, χωρίς να ταλαιπωρείς τη μέση και τα πόδια σου.

Έπειτα σιδερώνει ταυτόχρονα μεγάλη επιφάνεια υφάσματος ή και πολλά τεμάχια μαζί. Μπορείς για παράδειγμα να βάλεις τα ρούχα στην πρέσα ακόμη και διπλωμένα και σίγουρα δεν χρειάζεται να τα γυρίσεις, αφού ο ατμός διεισδύει και στις δύο πλευρές. Από όλα αυτά αμέσως καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος σιδερώματος μειώνεται στο μισό!

Η πρέσα σιδερώματος επομένως είναι ιδιαίτερα εύχρηστη για να σιδερώσεις σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντηλα, γενικά υφάσματα με μεγάλες επιφάνειες. Ίσως όμως σε δυσκολέψει σε πουκάμισα, μπλούζες, ρούχα με πιέτες κτλ, τουλάχιστον μέχρι να μάθεις τον τρόπο και να αποκτήσεις την εμπειρία.

Άλλο βασικό μειονέκτημα για μένα είναι ότι καταλαμβάνει μεγάλο χώρο κι αυτό δεν είναι αμελητέο, όταν ζεις σε ένα μικρό διαμέρισμα. Θα πρέπει δηλαδή πρωτίστως να έχεις τον χώρο να την αποθηκεύσεις.

Σύνοψη

Από τις παραπάνω επιλογές η πιο οικονομικά προσιτή συσκευή σιδερώματος είναι οπωσδήποτε το απλό ατμοσίδερο. Στα συστήματα σιδερώματος οι τιμές ποικίλουν αρκετά ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά τους, αλλά σίγουρα θα βρεις εκείνο που σε καλύπτει. Σε κάποιες πρέσες σιδερώματος, τέλος, το κόστος ανεβαίνει, αλλά και σε αυτή την κατηγορία μπορείς να βρεις προσιτές και αξιόλογες λύσεις. Εξάλλου η συσκευή σιδερώματος είναι μια επένδυση για το νοικοκυριό σου, που αξίζει να την κάνεις.

Which is the best ironing machine - Τι συσκευή σιδερώματος να επιλέξω; Απλό σίδερο, με μπόιλερ ή πρέσα;

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση