fbpx
Κινόα ως βασικό υλικό σε ατομικά πιτσάκια

Κινόα ως βασικό υλικό σε ατομικά πιτσάκια

Κι όμως μπορούμε να κάνουμε την πίτσα μας πιο υγιεινή και διατροφικά σωστή, όχι επιλέγοντας λιγότερα υλικά επάνω αλλά αλλάζοντας τη… βάση της! Τι θα έλεγες λοιπόν για μικρά ατομικά πιτσάκια με βασικό υλικό για τη βάση τους την κινόα; Δες την παρακάτω συνταγή με κινόα και θα δεις τι εννοώ.

ΚΙΝΟΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η κινόα είναι οι σπόροι ενός θάμνου που ευδοκιμεί σε υψόμετρα γύρω στα 3800 μ. και ανήκει στα ψευτοδημητριακά. Η διατροφική της αξία είναι μεγάλη, καθώς αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες. Περιέχει επιπλέον Ωμέγα 3 λιπαρά, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ δεν έχει γλουτένη και χωνεύεται εύκολα. Όταν βράσει η κινόα μεταμορφώνεται σε έναν διάφανο κόκκο, έχει ουδέτερη γεύση και ταιριάζει ως συνοδευτικό με πολλές τροφές.

Συνταγή με κινόα – Ατομικά Πιτσάκια

Για τη βάση θα χρειαστείς:

  • 2 κούπες βρασμένη κινόα
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Μισό φλυτζάνι παρμεζάνα
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
  • Αλάτι, πάπρικα και ρίγανη

Για την επικάλυψη θα χρειαστείς:

  • Σπιτική σάλτσα ντομάτας
  • 1 κούπα τριμμένα κίτρινα τυριά
  • Φρέσκος ψιλοκομμένος βασιλικός
  • Ελιές κομμένες σε ροδέλες
  • Πεπερόνι ψιλοκομμένο (ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας σου)

Βγαίνουν 40 περίπου πιτσάκια.

Πως θα βράσεις την κινόα

Σε ένα σουρωτήρι ξεπλένεις πολύ καλά την κινόα με άφθονο νερό, για να φύγει η σχετικά πικρή γεύση που έχει στο περίβλημα. Κατόπιν τη βράζεις σε κατσαρολάκι με αναλογία 1 κούπα κινόα προς 2 κούπες νερό αλατισμένο. Την κινόα θα την προσθέσεις όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει, όπως ακριβώς κάνεις και με το ρύζι. Σε 1ο λεπτά είναι έτοιμη. Την αποσύρεις από τη φωτιά, ανακατεύεις και την αφήνεις με σκεπασμένη την κατσαρόλα για άλλα 10 λεπτά μέχρι να φύγουν όλα τα υγρά.

Υγιεινή πίτσα από κινόα

Πως θα παρασκευάσεις τα πιτσάκια

  • Αφού βράσει η κινόα, άφησέ την σε ένα μπολ να κρυώσει. Πρόσθεσε μετά όλα τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και ανακάτεψε το μείγμα με τα χέρια. Το μείγμα δεν θα έχει την όψη ζυμαριού, αλλά ενός πηχτού πολτού.
  • Μοίρασε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψάκι για μάφινς. Θα πρέπει να γεμίσεις μέχρι τη μέση και να πιέσεις ελαφρά με ένα κουτάλι, για να είναι συμπαγείς οι βάσεις στα πιτσάκια σου.
  • Ψήσε τις βάσεις από τα πιτσάκια για 15-20 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο, στους 180°C στον αέρα, έως ότου τα δεις να έχουν πάρει χρώμα και να αρχίσουν να σταθεροποιούνται.
  • Όταν οι βάσεις για τα πιτσάκια είναι έτοιμες τότε τα βγάζεις από το φούρνο και απλώνεις πρώτα τη σάλτσα και μετά τα υπόλοιπα υλικά για την επικάλυψη. Ψήνεις άλλα 8 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσουν καλά τα τυριά.

Συνόδευσε τα πιτσάκια με ένα ντιπ κόκκινης σάλτσας.

Ατομικά πιτσάκια από κινόα

Καλή επιτυχία!

Διατροφική αξία της κινόα

Η κινόα σαν υποκατάστατο της ζωικής πρωτεϊνης αποτελεί μια καλή επιλογή για χορτοφάγους. Ανεβάζει τον αιματοκρίτη, δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά τον μεταβολισμό. Αυτό το ασυνήθιστα πλήρες είδος διατροφής δίκαια το έχουν κατατάξει ως υπερτροφή (superb food). Το μοναδικό μειονέκτημα που μπορεί να πει κάποιος ότι έχει είναι το κόστος της. Τα 500 γραμμάρια κοστίζουν περίπου 5.00 ευρώ. Θα τη βρεις σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ή θα την παραγγείλεις από το ίντερνετ.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

6 comments

  • Δεν την έχω δοκιμάσει ποτέ! Τη γνώριζα από τους διάφορους σεφ της τηλεόρασης!
    Κάνω ειδική διατροφή για δυο βδομάδες. Μετά θα τη δοκιμάσω!
    Φιλιά πολλά!

    Reply
    • είναι ευκολοσυνδύαστη τροφή, θρεπτική, απλά λίγο ακριβή για συχνή χρήση. Αξίζει η δοκιμή, καλή διατροφή και καλή συνέχεια Αριστέα μου!

      Reply
  • Τι μαθαινει κανεις εδω,μπραβο σας.Εγω 1η φορα το συναντησα αυτο,και θα κοιταξω να το βρω.Να σται καλα.

    Reply
    • είναι ένα μοναδικό τρόφιμο, που αν το δοκιμάσεις το ερωτεύεσαι. Εμένα μου αφήνει μια γεύση φουντούκι, γενικά θυμίζει ξηρούς καρπούς η γεύση του. Αντικαθιστά ιδανικά το ρύζι, μπαίνει σε σαλάτες και είναι πολύ ωραίο ως γέμιση στα γνωστά μας γεμιστά πιπέρια ή κολοκυθάκια. Ευχαριστούμε Παναγιώτη! :)

      Reply
  • Δεν την γνώριζα καν την κινόα και μου κίνησες την περιέργεια! Θα την ψάξω για να την δοκιμάσω!

    Reply
    • η βασική τροφή των φτωχών Περουβιανών έγινε γαστρονομική “μόδα” στον Δυτικό κόσμο, αλλά όχι άδικα, αν αναλογιστείς την πραγματικά υψηλή διατροφική αξία της κινόα. Μπορεί να ευδοκιμήσει διάβασα και στο ελληνικό κλίμα, οπότε είναι μια καλή ιδέα εναλλακτικής καλλιέργειας. Ίσως τότε πέσει και η υψηλή τιμή της. Ευχαριστούμε Ryle

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση