fbpx
Πως συντηρώ φρούτα και λαχανικά για να κρατήσουν πιο πολύ

Πως συντηρώ φρούτα και λαχανικά για να κρατήσουν πιο πολύ

Αν οι πατάτες σου πρασίνισαν σε διάφορα σημεία ή αν τα κρεμμύδια σου έβγαλαν ρίζες χωρίς να έχει περάσει καιρός από την ημέρα που τα αγοράσες, τότε μάλλον κάτι γίνεται λάθος στον τρόπο που τα συντηρείς. Η σωστή συντήρηση φρούτων και λαχανικών είναι πολύ σημαντική. Σίγουρα όλοι θέλουν τις ντομάτες, τα μήλα, γενικά τα οπωροκηπευτικά τους, στο πιάτο κι όχι στα σκουπίδια. Είναι τώρα εποχές για σπατάλες φίλοι μου;

Πως θα αποθηκεύσεις σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά, για να κρατήσουν περισσότερο;

  • Γιατί σώζοντας τα τρόφιμα σώζεις και το πορτοφόλι σου.

Συντήρηση φρούτων και λαχανικών. Στο ψυγείο ή στον πάγκο;

⇒ Πατάτες / Κρεμμύδια / Σκόρδα

Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα δεν μπαίνουν φυσικά στο ψυγείο. Θέλουν μέρος δροσερό και στεγνό, μακρυά από το φως του ήλιου ή τη ζέστη και με καλή κυκλοφορία του αέρα. Μια αποθήκη τροφίμων θα ήταν η ιδανική λύση αποθήκευσης για αυτά τα λαχανικά. Διαφορετικά κράτησέ τα σε μια γωνιά στην κουζίνα.

Σίγουρα πάντως δεν μπαίνουν κάτω από το ντουλάπι του νιπτήρα, όπως συνηθίζεται, γιατί εκεί έχει υγρασία. Αποθήκευσέ τα επίσης σε ξεχωριστή θέση το καθένα κι όχι όλα μαζί. Για το σκόρδο θα πρέπει να ξέρεις ότι οι μεμονωμένες σκελίδες θα χαλάσουν μετά τη 1 εβδομάδα, ενώ τα ολόκληρα κεφάλια αντέχουν μέχρι 8 εβδομάδες.

onions - Πως συντηρώ φρούτα και λαχανικά για να κρατήσουν πιο πολύ

⇒ Καρότα

Τοποθέτησε τα καρότα μόνα τους σε πλαστική σακούλα, την οποία όμως δεν θα την κλείσεις ερμητικά, για να αναπνέουν. Αποθήκευσέ τα κατόπιν στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου. Διατηρούνται άριστα έως και 2 εβδομάδες.

⇒ Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πιο ευπροσάρμοστα. Αρκεί να κόψεις τις κορυφές από τους καρπούς, έως 2 εκατοστά περίπου και να τα βάλεις στο ψυγείο, μέσα σε πλαστική σακούλα. Μέχρι τρεις εβδομάδες θα είναι ευτυχισμένα εκεί.

⇒ Μυρωδικά

Για να παρατείνεις το χρόνο ζωής των μυρωδικών σου (άνιθο, μαϊντανό, σέλινο, ρόκα κτλ) κάνε το εξής: τύλιξε το ματσάκι σε χαρτί κουζίνας, κλείσε μέσα σε σακουλάκι με zip και φύλαξε στο ψυγείο. Το χαρτί κουζίνας απορροφά την υγρασία, που θα έκανε τα μυρωδικά σου να σαπίσουν πιο γρήγορα.

⇒ Μαρούλι / Σπανάκι

Τα λαχανικά αυτά καλό είναι να καταναλώνονται μέσα σε 2 ή 3 ημέρες από την αγορά τους. Αν ωστόσο πρέπει να τα αποθηκεύσεις, τύλιξέ τα όπως είναι μέσα σε χαρτί κουζίνας, βάλε τα σε πλαστική σακούλα και διατήρησέ τα στο ψυγείο. Όπως ακριβώς δηλαδή και με τα μυρωδικά.

⇒ Λεμόνια

Εκτός ψυγείου τα λεμόνια διατηρούνται μέχρι 2 εβδομάδες ενώ μέσα στο ψυγείο, στο συρτάρι των λαχανικών, θα σου πάνε έως και 6 εβδομάδες. Οπότε άφησε αρχικά στον πάγκο, για να γίνουν και πιο ζουμερά και στη συνέχεια, αν δεν έχουν καταναλωθεί, μετέφερέ τα στο ψυγείο.

ΜΗΝ ΓΕΜΙΖΕΙΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ

Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο ψυγείο ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά. άρα και η συσκευή δεν θα λειτουργεί αποδοτικά. Αυτό θα επηρεάσει το χρόνο διατήρησης και την ποιότητα όλων των τροφίμων που έχεις μέσα.

⇒ Ντομάτες

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης για τις ντομάτες είναι ο πάγκος της κουζίνας κι όχι το ψυγείο, όπως συνηθίζεις και πάλι. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου αλλοιώνουν την υφή και τη γεύση της ντομάτας. Στρώσε λοιπόν χαρτί κουζίνας μέσα σε ένα γυάλινο μπολ και τοποθέτησε τις ντομάτες με το κοτσάνι προς τα πάνω.

Ανά διαστήματα τις μετακινείς, μεταφέροντας τις κάτω ντομάτες επάνω. Φρόντισε να καταναλωθούν άμεσα, πριν παραωριμάσουν. Αν όμως περάσουν μέρες και δεν έχουν φαγωθεί, καλύτερα να τις μεταφέρεις στο ψυγείο.

tomatoes - Πως συντηρώ φρούτα και λαχανικά για να κρατήσουν πιο πολύ

⇒ Αγγούρια

Τα αγγούρια δεν αντέχουν το κρύο άρα δεν μπαίνουν στο ψυγείο. Θα νερουλιάσουν. Επίσης είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο, οπότε τα κρατάς μακρυά από ντομάτες (για το αιθυλένιο και τη δράση του: διάβασε την κάρτα παρακάτω).

⇒ Πιπεριές πράσινες / Πιπεριές Φλωρίνης

Τις πιπεριές τις φυλάσεις, χωρίς να τις πλύνεις, μέσα σε πλαστική σακούλα στο συρτάρι του ψυγείου. Οι πράσινες πιπεριές κρατάνε έως 1 εβδομάδα, αλλά οι πιπεριές Φλωρίνης πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 3-4 ημέρες.

⇒ Μπρόκολο / Κουνουπίδι / Λάχανο

Μέχρι 1 εβδομάδα περίπου θα διατηρηθεί το μπρόκολο και έως 10 ημέρες το κουνουπίδι, αν τα αφήσεις μέσα στην πλαστική τους σακούλα και τα βάλεις στο ψυγείο. Θέλει όμως προσοχή όταν πας στο μανάβη να επιλέξεις ένα μπρόκολο ή κουνουπίδι που θα είναι σφιχτό, χωρίς σημάδια ή αποχρωματισμούς.

Το λάχανο από την άλλη, τυλιγμένο στην πλαστική σακούλα και αποθηκευμένο μέσα στο ψυγείο, θα βαρεθείς να το βλέπεις. Κρατάει περισσότερο.

cauliflower - Πως συντηρώ φρούτα και λαχανικά για να κρατήσουν πιο πολύ

⇒ Μανιτάρια

Για να διατηρήσεις τα μανιτάρια αναλλοίωτα όσο γίνεται περισσότερο καιρό, τα φυλάς μέσα σε χαρτοσακούλα. Η χαρτοσακούλα απορροφά την υγρασία που είναι εχθρός για το φρέσκο μανιτάρι.

⇒ Σπαράγγια

Τα σπαράγγια, σε αντίθεση με τα περισσότερα λαχανικά, την θέλουν την υγρασία τους! Οπότε τύλιξε με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και άφησε μέσα σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο. Θα αντέξουν 3 ημέρες.

ΤΟ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Υπάρχουν μερικά φρούτα και λαχανικά που παράγουν σε υψηλό βαθμό ένα αέριο, το αιθυλένιο. Το αιθυλένιο προωθεί τη γρήγορη ωρίμανση και αποσύνθεσή τους. Τι πρέπει να κάνεις; Δεν αποθηκεύεις αυτά τα οπωροκηπευτικά το ένα δίπλα στο άλλο, για να παρατείνεις τον χρόνο ζωής τους.

aithilenio - Πως συντηρώ φρούτα και λαχανικά για να κρατήσουν πιο πολύ

⇒ Μήλα

Διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο! Ξεφορτώσου όμως το χαλασμένο μήλο χωρίς δεύτερη σκέψη! Ένα παραγινομένο ή σάπιο μήλο θα επηρεάσει πολύ γρήγορα όλα τα υπόλοιπα.

⇒ Αχλάδια

Αν τα αχλάδια που αγόρασες είναι μαλακά και ώριμα, τα βάζεις στο ψυγείο, για να μην αλλοιωθούν παραπάνω. Αν είναι άγουρα τα αφήνεις στον πάγκο να ωριμάσουν.

⇒ Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια σου θα είναι μια χαρά μέσα σε ένα άνετο καλάθι στην κουζίνα. Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και εφόσον δεν παρουσιάζουν αμυχές, θα σου πάνε για 2 με 3 εβδομάδες.

⇒ Μπανάνες

Οι μπανάνες μπαίνουν στον πάγκο της κουζίνας. Πρέπει να μένουν εκτεθειμένες στον αέρα του δωματίου, για να διατηρηθούν φρέσκες. Μπορεί να μαυρίσουν εξωτερικά μετά από μέρες, αλλά το εσωτερικό τους δεν επηρεάζεται.

Ένα τρικ για να κρατήσουν οι μπανάνες είναι να τυλίξεις λίγη διάφανη μεμβράνη γύρω από το κοτσάνι τους. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να τις κρατήσεις μακριά από τα υπόλοιπα φρούτα, γιατί παράγουν αιθυλένιο.

⇒ Φράουλες / Κεράσια

Ιδεώδες μέρος για αυτά είναι η συντήρηση του ψυγείου. Άφησέ τα μέσα στο κεσεδάκι, με το οποίο τα αγοράζεις συνήθως και χωρίς να τα σκεπάσεις. Τις φράουλες και τα κεράσια δεν τα πλένεις παρά μόνο λίγο πριν τα καταναλώσεις! Και φροντίζεις να καταναλώθούν όσο γίνεται πιο άμεσα, γιατί δεν κρατάνε για πολύ.

⇒ Ακτινίδια

Ακτινίδια, περάστε έξω. Τα φρούτα αυτά θέλουν θερμοκρασία δωματίου, οπότε άφησέ τα στον πάγκο. Έτσι ωριμάζουν καλύτερα και γίνονται πιο νόστιμα.

Τι άλλο να προσέξεις στη συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Να θυμάσαι: για την καλύτερη συντήρηση φρούτων και λαχανικών αγόρασε μόνο τόσα όσα θα χρειαστείς μέσα στην εβδομάδα σου. Οργάνωσε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού και διαμόρφωσε τη λίστα του σούπερ μάρκετ ανάλογα με αυτό. Είναι προτιμότερο να επισκεφθείς δύο και τρεις φορές το σούπερ μάρκετ για τα οπωροκηπευτικά από το να αγοράσεις περισσότερα και να μην προλάβουν να καταναλωθούν.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

3 comments

  • Τις ντομάτες είναι αλήθεια πως μετά από λίγες μέρες τις βάζω στο ψυγείο και τα αγγούρια το ίδιο και δεν ήξερα πως δεν αντέχουν. Εγώ αυτό που ανακάλυψα με το σκόρδο είναι πως μέσα στο ψυγείο αντέχει πολύ περισσότερο. Το έχω μέσα σε σακουλάκι σε ενα πλαστικό ποτηράκι του γιαουρτιού (ψηλό των 300γρ) στο πλάι της πόρτας και κάνει πάνω από μήνα για να χαλάσει.
    Πόσες μικρές λεπτομέρειες – πόση διαφορά μπορούν να κάνουν.. Καλημέρα Ελευθερία!!

    Reply
  • Την έχω πατήσει πολλές φορες με τα μανιτάρια! Θα δοκιμάσω τη χαρτοσακούλα! Καλημέρα…

    Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση