fbpx
Πως συντηρώ φρούτα και λαχανικά για να κρατήσουν πιο πολύ

Πως συντηρώ φρούτα και λαχανικά για να κρατήσουν πιο πολύ

Αν οι πατάτες μας πρασίνισαν σε διάφορα σημεία ή αν τα κρεμμύδια μας έβγαλαν ρίζες χωρίς να έχει περάσει καιρός από την ημέρα που τα αγοράσαμε, τότε μάλλον κάτι γίνεται λάθος στον τρόπο που τα συντηρούμε. Πως αποθηκεύουμε σωστά τα φρούτα μας και τα λαχανικά, για να κρατήσουν περισσότερο; Σίγουρα όλοι θέλουμε τις ντομάτες, τα μήλα, γενικά τα οπωροκηπευτικά μας, στο πιάτο κι όχι στα σκουπίδια. Είναι τώρα εποχές για σπατάλες φίλοι μου;

  • Σώζουμε τα τρόφιμα και σώζουμε το πορτοφόλι μας

Συντήρηση φρούτων και λαχανικών. Στο ψυγείο ή στον πάγκο;

⇒ Πατάτες / Κρεμμύδια / Σκόρδα

Πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδα δεν μπαίνουν φυσικά στο ψυγείο. Θέλουν μέρος δροσερό και στεγνό, μακρυά από το φως του ήλιου ή τη ζέστη και με καλή κυκλοφορία του αέρα. Μια αποθήκη τροφίμων θα ήταν η ιδανική λύση αποθήκευσης για αυτά τα λαχανικά. Διαφορετικά τα κρατάμε σε μια γωνιά στην κουζίνα. Σίγουρα πάντως δεν τα βάζουμε κάτω από το ντουλάπι του νιπτήρα, όπως συνηθίζουμε, γιατί εκεί έχει υγρασία. Τα αποθηκεύουμε επίσης σε ξεχωριστή θέση το καθένα κι όχι όλα μαζί. Για το σκόρδο θα πρέπει να ξέρουμε ότι οι μεμονωμένες σκελίδες θα χαλάσουν μετά τη 1 εβδομάδα, ενώ τα ολόκληρα κεφάλια αντέχουν μέχρι 8 εβδομάδες.

κρεμμύδια αποθήκευση

⇒ Καρότα

Τοποθετούμε τα καρότα μόνα τους σε πλαστική σακούλα, την οποία όμως δεν κλείνουμε ερμητικά, για να αναπνέουν. Αποθηκεύουμε κατόπιν στο συρτάρι λαχανικών του ψυγείου. Διατηρούνται άριστα έως και 2 εβδομάδες.

⇒ Παντζάρια

Τα παντζάρια είναι πιο ευπροσάρμοστα. Αρκεί να κόψουμε τις κορυφές από τους καρπούς, έως 2 εκατοστά περίπου και να τα βάλουμε στο ψυγείο, μέσα σε πλαστική σακούλα. Μέχρι τρεις εβδομάδες θα είναι ευτυχισμένα εκεί.

⇒ Μυρωδικά

Για να παρατείνουμε το χρόνο ζωής των μυρωδικών μας (άνηθο, μαϊντανό, σέλινο, ρόκα κτλ) ακολουθούμε το εξής: τυλίγουμε το ματσάκι σε χαρτί κουζίνας, κλείνουμε μέσα σε σακουλάκι με zip και φυλάσσουμε στο ψυγείο. Το χαρτί κουζίνας απορροφά την υγρασία, που θα έκανε τα μυρωδικά μας να σαπίσουν γρηγορότερα.

⇒ Μαρούλι / Σπανάκι

Τα λαχανικά αυτά καλό είναι να τα καταναλώνουμε μέσα σε 2 ή 3 ημέρες από την αγορά τους. Αν ωστόσο πρέπει να τα αποθηκεύσουμε, τα τυλίγουμε όπως είναι μέσα σε χαρτί κουζίνας, τα βάζουμε σε πλαστική σακούλα και τα διατηρούμε στο ψυγείο. Όπως ακριβώς δηλαδή και με τα μυρωδικά μας.

⇒ Λεμόνια

Εκτός ψυγείου τα λεμόνια διατηρούνται μέχρι 2 εβδομάδες ενώ μέσα στο ψυγείο, στο συρτάρι των λαχανικών, θα μας πάνε μέχρι και 6 εβδομάδες. Οπότε αφήνουμε αρχικά στον πάγκο, για να γίνουν και πιο ζουμερά και στη συνέχεια, αν δεν τα έχουμε καταναλώσει, τα μεταφέρουμε στο ψυγείο.

ΔΕΝ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΜΕ ΤΡΟΦΙΜΑ

Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο ψυγείο ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά και άρα η συσκευή μας δεν θα λειτουργεί αποδοτικά. Αυτό θα επηρεάσει το χρόνο διατήρησης και την ποιότητα όλων των τροφίμων που έχουμε μέσα.

⇒ Ντομάτες

Ο σωστός τρόπος αποθήκευσης για τις ντομάτες είναι ο πάγκος της κουζίνας κι όχι το ψυγείο, όπως συνηθίζουμε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου αλλοιώνουν την υφή και τη γεύση της ντομάτας. Στρώνουμε λοιπόν χαρτί κουζίνας μέσα σε ένα γυάλινο μπολ και τοποθετούμε τις ντομάτες με το κοτσάνι προς τα πάνω. Ανα διαστήματα τις μετακινούμε, μεταφέροντας τις κάτω ντομάτες επάνω. Φροντίζουμε να τις καταναλώσουμε άμεσα, πριν παραωριμάσουν. Αν όμως περάσουν μέρες και δεν τις έχουμε φάει, καλύτερα να τις μεταφέρουμε στο ψυγείο.

ντομάτες συντήρηση

⇒ Αγγούρια

Τα αγγούρια δεν αντέχουν το κρύο άρα δεν μπαίνουν στο ψυγείο. Θα νερουλιάσουν. Επίσης είναι ευαίσθητα στο αιθυλένιο, οπότε τα κρατάμε μακρυά από ντομάτες (για το αιθυλένιο και τη δράση του: διάβασε την κάρτα παρακάτω).

⇒ Πιπεριές πράσινες / Πιπεριές Φλωρίνης

Τις πιπεριές τις φυλάμε, χωρίς να τις πλύνουμε, μέσα σε πλαστική σακούλα στο συρτάρι του ψυγείου. Οι πράσινες πιπεριές κρατάνε έως 1 εβδομάδα, αλλά οι πιπεριές Φλωρίνης πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 3-4 ημέρες.

⇒ Μπρόκολο / Κουνουπίδι / Λάχανο

Μέχρι 1 εβδομάδα περίπου θα διατηρηθεί το μπρόκολο και έως 10 ημέρες το κουνουπίδι, αν τα αφήσουμε μέσα στην πλαστική τους σακούλα και τα βάλουμε στο ψυγείο. Θέλει όμως προσοχή όταν βρεθούμε στο μανάβη να επιλέξουμε ένα μπρόκολο ή κουνουπίδι που θα είναι σφιχτό, χωρίς σημάδια ή αποχρωματισμούς. Το λάχανο από την άλλη, τυλιγμένο στην πλαστική σακούλα και αποθηκευμένο μέσα στο ψυγείο, θα βαρεθούμε να το βλέπουμε. Κρατάει περισσότερο.

λαχανικά συντήρηση

⇒ Μανιτάρια

Για να διατηρήσουμε τα μανιτάρια αναλλοίωτα όσο γίνεται περισσότερο καιρό, τα φυλάμε μέσα σε χαρτοσακούλα. Η χαρτοσακούλα απορροφά την υγρασία που είναι εχθρός για το φρέσκο μανιτάρι.

⇒ Σπαράγγια

Τα σπαράγγια, σε αντίθεση με τα περισσότερα λαχανικά, την θέλουν την υγρασία τους! Οπότε τυλίγουμε με βρεγμένο χαρτί κουζίνας και αφήνουμε μέσα σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο. Θα αντέξουν 3 ημέρες.

ΤΟ ΑΙΘΥΛΕΝΙΟ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ

Υπάρχουν μερικά φρούτα και λαχανικά που παράγουν σε υψηλό βαθμό ένα αέριο, το αιθυλένιο. Το αιθυλένιο προωθεί τη γρήγορη ωρίμανση και αποσύνθεσή τους. Τι πρέπει να κάνουμε; Δεν αποθηκεύουμε αυτά τα οπωροκηπευτικά το ένα δίπλα στο άλλο, για να παρατείνουμε τον χρόνο ζωής τους.

Αιθυλένιο οπωροκηπευτικά

⇒ Μήλα

Διατηρούνται καλύτερα στο ψυγείο! Ξεφορτωνόμαστε όμως το χαλασμένο μήλο χωρίς δεύτερη σκέψη! Ένα παραγινομένο ή σάπιο μήλο θα επηρεάσει πολύ γρήγορα όλα τα υπόλοιπα.

⇒ Αχλάδια

Αν τα αχλάδια που αγοράσαμε είναι μαλακά και ώριμα, τα βάζουμε στο ψυγείο, για να μην αλλοιωθούν παραπάνω. Αν είναι άγουρα αφήνουμε στον πάγκο να ωριμάσουν.

⇒ Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια μας θα είναι μια χαρά μέσα σε ένα άνετο καλάθι στην κουζίνα. Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και εφόσον δεν παρουσιάζουν αμυχές, θα μας πάνε για 2 με 3 εβδομάδες.

⇒ Μπανάνες

Οι μπανάνες μπαίνουν στον πάγκο της κουζίνας. Πρέπει να μένουν εκτεθειμένες στον αέρα του δωματίου, για να διατηρηθούν φρέσκες. Μπορεί να μαυρίσουν εξωτερικά μετά από μέρες, αλλά το εσωτερικό τους δεν επηρεάζεται. Ένα τρικ για να κρατήσουν οι μπανάνες είναι να τυλίξουμε λίγη διάφανη μεμβράνη γύρω από το κοτσάνι τους. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να τις κρατήσουμε μακριά από τα υπόλοιπα φρούτα γιατί παράγουν αιθυλένιο.

⇒ Φράουλες / Κεράσια

Ιδεώδες μέρος για αυτά είναι η συντήρηση του ψυγείου. Αφήνουμε μέσα στο κεσεδάκι, με το οποίο τα αγοράζουμε συνήθως και χωρίς να τα σκεπάσουμε. Τις φράουλες και τα κεράσια δεν τα πλένουμε παρά μόνο λίγο πριν τα καταναλώσουμε! Και φροντίζουμε να τα καταναλώσουμε όσο γίνεται πιο άμεσα, γιατί δεν κρατάνε για πολύ.

⇒ Ακτινίδια

Ακτινίδια, περάστε έξω. Τα φρούτα αυτά θέλουν θερμοκρασία δωματίου, οπότε αφήνουμε στον πάγκο. Έτσι ωριμάζουν καλύτερα και γίνονται πιο νόστιμα.

  • Να θυμόμαστε: για την καλύτερη συντήρηση φρούτων και λαχανικών αγοράζουμε μόνο τόσα όσα θα χρειαστούμε μέσα στη βδομάδα μας. Οργανώνουμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα φαγητού και διαμορφώνουμε τη λίστα του σούπερ μάρκετ ανάλογα με αυτό. Είναι προτιμότερο να επισκεφτούμε δύο και τρεις φορές το σούπερ μάρκετ για τα οπωροκηπευτικά από το να αγοράσουμε περισσότερα και να μην προλάβουμε να τα καταναλώσουμε.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ψηφίζετε Ανώνυμα (χωρίς email ή είσοδο):

Ψηφοφορία Ιανουαρίου

Αν μπορούσες να μην ασχοληθείς ποτέ ξανά με ένα από τα παρακάτω, τι θα διάλεγες;

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

3 comments

  • Τις ντομάτες είναι αλήθεια πως μετά από λίγες μέρες τις βάζω στο ψυγείο και τα αγγούρια το ίδιο και δεν ήξερα πως δεν αντέχουν. Εγώ αυτό που ανακάλυψα με το σκόρδο είναι πως μέσα στο ψυγείο αντέχει πολύ περισσότερο. Το έχω μέσα σε σακουλάκι σε ενα πλαστικό ποτηράκι του γιαουρτιού (ψηλό των 300γρ) στο πλάι της πόρτας και κάνει πάνω από μήνα για να χαλάσει.
    Πόσες μικρές λεπτομέρειες – πόση διαφορά μπορούν να κάνουν.. Καλημέρα Ελευθερία!!

    Reply
  • Την έχω πατήσει πολλές φορες με τα μανιτάρια! Θα δοκιμάσω τη χαρτοσακούλα! Καλημέρα…

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.