fbpx
Συμπληρώματα Διατροφής: Τα Χρειαζόμαστε;

Συμπληρώματα Διατροφής: Τα Χρειαζόμαστε;

Ο όρος συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα μεγάλο σύνολο συστατικών, κυριότερα εκ των οποίων είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα βότανα, τα αμινοξέα, τα λιπαρά οξέα και άλλα. Στην εποχή μας παρατηρείται ένα έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα συμπληρώματα διατροφής το οποίο φαίνεται να τροφοδοτείται και από το γεγονός της εκτεταμένης διαφήμισής τους. Οι πωλήσεις τους επίσης, τόσο από τα φαρμακεία όσο και από άλλα κανάλια διανομής, φαίνεται να ακολουθούν μια αυξητική πορεία, ενώ αρκετή συζήτηση έχει προκληθεί και για το εάν είναι πραγματικά ωφέλιμα.

Θεωρητικά, μια πλήρης ισορροπημένη διατροφή θα εξασφάλιζε στο μέσο άνθρωπο όλα τα απαραίτητα συστατικά ώστε να είναι περιττή η κατανάλωση των συμπληρωματικών αυτών, ωστόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής ολοένα και απομακρύνει τον άνθρωπο από μια τέτοια διατροφή.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποιος χρειάζεται συμπληρώματα διατροφής όταν έχει αυξημένες ανάγκες που δεν μπορούν να καλυφθούν από την συνήθη πρόσληψη με τη διατροφή του, είτε όταν εμφανίζει μειωμένη απορρόφηση των συστατικών αυτών.

Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Οι εγκυμονούσες γυναίκες έχουν αυξημένη ανάγκη για σίδηρο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ και οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας για σίδηρο.
  • Οι αυστηρά φυτοφάγοι χρειάζονται βιταμίνη Β12 και ίσως και άλλα συστατικά που περιέχονται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως ασβέστιο.
  • Η μειωμένη απορρόφηση από τον γαστρεντερικό σωλήνα είτε εξαιτίας κάποιων ασθενειών, είτε μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση, μπορεί να κάνει αναγκαία τη λήψη συμπληρωμάτων.
  • Πέραν των ανωτέρω, η επιμήκυνση του προσδόκιμου επιβίωσης που προκαλεί νέες ανάγκες στους ηλικιωμένους,αλλά και η επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου για βελτίωση της ποιότητας ζωής του μπορεί να κάνουν αναγκαία τη λήψη συμπληρωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος καταναλωτής θα πρέπει να συμβουλεύεται πάντα έναν καλά ενημερωμένο επιστήμονα υγείας πριν προβεί στη λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής, αναφέροντας και το σύνολο των φαρμάκων η άλλων συμπληρωμάτων που λαμβάνει καθώς υπάρχουν περιπτώσεις σοβαρών έως και επικίνδυνων αλληλοεπιδράσεων μεταξύ τους.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις διαφημίσεις οι οποίες, κάποιες φορές, μπορεί να είναι παραπλανητικές για τις ιδιότητες του σκευάσματος, καθώς και να μην επηρεάζονται από μαρτυρίες άλλων χρηστών. Ποτέ δεν θα πρέπει να διακόπτουν φαρμακευτική αγωγή που τους συνταγογραφήθηκε για να την αντικαταστήσουν με κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο.

Το ότι κάποιο συμπλήρωμα διατροφής είναι “φυσικό” η φυτικό δε σημαίνει ότι είναι αβλαβές, καθώς πολλά από αυτά εμφανίζουν τοξικότητα αλλά και σοβαρές αλληλεπιδράσεις κατά τη συγχορήγηση με άλλα συμπληρώματα ή με φαρμακευτικά σκευάσματα. Ποτέ μην υπερβαίνετε τις προτεινόμενες δοσολογίες γιατί ακόμη και βιταμίνες απαραίτητες για τον οργανισμό μας μπορεί να είναι τοξικές σε μεγάλες δόσεις.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η εξασφάλιση μιας πλήρους, ισορροπημένης και προσαρμοσμένης στις ανάγκες του καθενός, διατροφής. Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής, που πολλές φορές είναι απαραίτητη η απλά ωφέλιμη, θα πρέπει να γίνεται μόνο μετά από υπόδειξη η συμβουλή κατάλληλα ενημερωμένου επιστήμονα υγείας.

105478019 297603538296931 1962190385484380635 o 753x750 - Συμπληρώματα Διατροφής: Τα Χρειαζόμαστε;Στέφανος Απ. Γωγάκος
Χημικός – Ζυθοποιός
Εισηγητής του ΕΦΕΤ σε θέματα “Ασφάλεια και Υγιεινή των Τροφίμων”
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης
Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Καταναλωτών

Ακολουθήστε το ΙΝΚΑ και γίνετε φίλοι ή και εν δυνάμει επίσημα μέλη:

https://bit.ly/INKA-GROUP

https://bit.ly/INKA-YouTube

https://bit.ly/INKA-Twitter

Author

Οργάνωση Σπιτιού, Καθαριότητα, Νοικοκυριό. Όλες οι ιδέες και οι λύσεις που αφορούν το σπίτι αλλά και την καθημερινότητα της σύγχρονης γυναίκας.

Συμμετοχή στη συζήτηση