fbpx
Σκέψεις μιας μαμάς στην αρχή και στο τέλος του σχολείου

Σκέψεις μιας μαμάς στην αρχή και στο τέλος του σχολείου

Κάθε σχολική χρονιά ξεκινάει, για μαθητές και γονείς, με ενθουσιασμό και μεράκι. Ως το τέλος του διδακτικού έτους όμως φαίνεται να υποφέρουν όλοι από εξάντληση. Αν φέρεις στο μυαλό όσα σκέφτεσαι κάθε Σεπτέμβρη, θα βρεις μεγάλες διαφορές με ό,τι σκέφτεσαι προς το τέλος του σχολείου. Την έχεις νιώσει κι εσύ αυτή τη διαφορά;

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς:

 1. Αυτή η σχολική χρονιά θα είναι διαφορετική!
 2. Θα βάζω το ξυπνητήρι 30 λεπτά νωρίτερα, για να ετοιμάζω με άνεση το πρωινό των παιδιών και να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή.
 3. Αυτές οι ιδέες που βρήκα στο Pinterest για το κολατσιό στο σχολείο είναι καταπληκτικές! Θα τις ακολουθήσω όλες κατά γράμμα.
 4. Τα παιδιά μπορεί να μην είναι πρόθυμα να κάνουν τα μαθήματά τους αμέσως μόλις φτάσουν στο σπίτι από το σχολείο. Όμως προτεραιότητά μας θα είναι το διάβασμα κι ύστερα όλα τα άλλα.
 5. Το παιδί μου με τρύπιο παντελονάκι; Αποκλείεται. Θα πάρουμε καινούριο και θα ξαναπάρουμε καινούριο, όσες φορές χρειαστεί.
 6. Τι ωραίες ζωγραφιές που μου φέρνουν φέτος! Θα τις κάνω κορνίζα και θα διακοσμήσω με αυτές έναν τοίχο.
 7. Τα παιδιά θα αρχίσουν να φέρνουν πολλές φωτοτυπίες στο σπίτι. Ευτυχώς φρόντισα και πήρα 4 διαφορετικούς φακέλους, για να τις αρχειοθετώ ανά κατηγορία αμέσως μόλις φτάνουν.
 8. Ξεκίνησαν τα σημειώματα της δασκάλας για τις πρώτες σχολικές γιορτές. Να γράψω τις ημερομηνίες στην ατζέντα μου κι όλες τις οδηγίες, για να μην ξεχάσω τίποτα. Να σημειώσω επίσης το πάρτυ της φίλης μας την Κυριακή.

Όταν κοντεύουμε στο τέλος του σχολείου:

 1. Το ξυπνητήρι χτυπάει… Ας πατήσω “αναβολή”, να κοιμηθώ 10 λεπτάκια ακόμη.
 2. Ωχ! Ξέχασα να βάλω κολατσιό στην τσάντα τους. Ας τους δώσω χρήματα για το κυλικείο. Θα πω βέβαια στα παιδιά να αγοράσουν κάτι υγιεινό. Ναι, λες και θα με ακούσουν…
 3. Θέλετε βόλτα; Ok, ας πάμε μία βόλτα και κάνουμε μετά τα μαθήματα.
 4. Κι άλλη τρύπα σε παντελόνι; Μα τι κάνει στα διαλείμματα αυτό το μικρό; Εγώ δεν αγοράζω τώρα άλλα ρούχα. Τελειώνει το σχολείο.
 5. Ξοδέψαμε 5 μπλοκ σε μία χρονιά και γεμίσαμε ένα κάρο ζωγραφιές. Μήπως να μην τις κρατήσω όλες; Και τι πειράζει δηλαδή αν “ξεφορτωθώ” μερικές;
 6. Θεέ μου, τι είναι όλο αυτό το χαρτομάνι; Φτάνει πια. Που θα τις βάλω τόσες φωτοτυπίες; Μήπως θα ήταν καλύτερα στην ανακύκλωση;
 7. Να μην ξεχάσω το πάρτυ της Μαρίας την Κυριακή. Να μην ξεχάσω το πάρτυ της Μαρίας, ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ. Ήρθε η Κυριακή: Αμάν, ξέχασα το πάρτυ της Μαρίας.
 8. Η επόμενη χρονιά θα είναι διαφορετική…

Και κάπως έτσι φτάνουμε να ανυπομονούμε για τον ήχο του τελευταίου κουδουνιού! Περιμένουμε πότε θα τελειώσει το σχολείο, για να αδειάσει λίγο το μυαλό μας και να βγούμε από τη σχολική ρουτίνα. Κι από την άλλη διατηρούμε πάντα την ελπίδα ότι η επόμενη χρονιά θα είναι αλλιώς, έστω κι αν ξέρουμε ότι αυτό το “αλλιώς” δεν κρατάει πολύ.

Διάβασε επίσης: Αυτές είναι οι 15+2 κορυφαίες ατάκες που λέγαμε στο σχολείο.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

Συμμετοχή στη συζήτηση