fbpx
Στέβια ή ζάχαρη? Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε.

Στέβια ή ζάχαρη? Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε.

Η στέβια είναι ένα φυτό με γλυκαντική δύναμη μεγαλύτερη από τη ζάχαρη. Με τη χαμηλή της περιεκτικότητα σε θερμίδες και χωρίς καθόλου υδατάνθρακες έχει γίνει η νούμερο ένα εναλλακτική γλυκαντική ουσία τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια ή αποξηραμένη σε γλυκά, αφεψήματα και φαγητά.

Η ποσότητα που θα χρειαστεί να προσθέσουμε στο ρόφημα ή τις γλυκές μας δημιουργίες είναι ελάχιστη. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα στέβιας ισοδυναμεί με μια κούπα κρυσταλλική ζάχαρη!

Που θα βρεις τη στέβια

Η στέβια είναι εγκεκριμένη ως ασφαλής από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για την Ευρωπαική Ένωση και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στην ελληνική αγορά διατίθεται ως προϊόν ειδικής διατροφής.

Θα τη βρεις στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία. Ακολουθείς τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία για την ποσότητα και τον τρόπο που θα την καταναλώσεις.

Καλλιέργησε τη στέβια στη δική σου γλάστρα

Αν δεν θέλεις να αγοράσεις στέβια, μπορείς εύκολα να την καλλιεργήσεις στη δική σου γλάστρα, καλύπτοντας έτσι τις ημερήσιες ανάγκες ενός νοικοκυριού. Για να μπορέσει να ριζώσει το φυτό θα πρέπει αρχικά από τους σπόρους να παραχθούν σπορόφυτα.

Η καταλληλότερη εποχή για να γίνει αυτό είναι τον Φεβρουάριο. Παίρνεις έξι πλαστικά ποτήρια και ανοίγεις τρεις τρύπες από κάτω. Βάζεις μέσα μαύρο χώμα (πηλώδες) που θα προμηθευτείς από ένα φυτώριο. Στην επιφάνεια κάθε ποτηριού ρίχνεις 3-4 σπόρους και σκεπάζεις με διάφανη μεμβράνη κουζίνας. Τοποθετείς κοντά στο παράθυρο για να τα βλέπει ο ήλιος. Κάθε πρωί και απόγευμα ψεκάζεις ελαφρά με νερό.

Οι σπόροι θα παραμείνουν στα ποτηράκια τουλάχιστον 8 με 10 εβδομάδες. Μόλις αναδειχθούν τα φυντάνια τους, αφαιρείς την διάφανη μεμβράνη και ποτίζεις κάθε δυο μέρες. Όταν ξεπεταχτούν τα φυτά μπορούν να μεταφυτευτούν σε δύο γλάστρες. Το βράδυ καλό είναι να βάζεις τις γλάστρες μέσα, καθώς τα φυτά θα είναι ακόμη ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μέσα στο καλοκαίρι η στέβια θα έχει αναπτυχθεί ιδανικά.

stevia or sugar - Στέβια ή ζάχαρη? Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε.

Πως να χρησιμοποιήσεις τη στέβια

Η εποχή της συγκομιδής είναι το Φθινόπωρο. Με ένα ψαλίδι το πρωί κόβεις τα κοτσάνια με τα φύλλα και συλλέγεις δυο κούπες στέβια. Πλένεις και κόβεις χοντροκομμένα. Βάζεις τα χοντροκομμένα φύλλα και κοτσάνια μέσα σε ένα βάζο και ρίχνεις μία κούπα βότκα. Κλείνεις καλά με το καπάκι και αφήνεις όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα στραγγίζεις με ένα φίλτρο του καφέ και θερμαίνεις το εκχύλισμα για μισή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία. Το αλκοόλ εξατμίζεται και παραμένει το συμπυκνωμένο εκχύλισμα.

Μπορεί να αποθηκευθεί στο ψυγείο μέχρι τρεις μήνες. Πριν τη χρήση αραιώνεις με νερό. Τα φύλλα στέβιας μπορούν εναλλακτικά να αποξηραθούν. Αμέσως μόλις τα κόψεις τα κρεμάς ανάποδα στον ήλιο για 12 ώρες. Τα αποξηραμένα φύλλα διατηρούνται για καιρό σε γυάλινα βαζάκια, πολύ καλά κλεισμένα. Για να τα χρησιμοποιήσεις τρίβεις κάθε φορά με το χέρι ή αλέθεις με μύλο πιπεριού.

Τέλος, μπορείς να βάλεις και ολόκληρα φρέσκα φύλλα στέβιας μέσα σε σαλάτες, φαγητά ή στο τσάι σου. Γενικά το πώς θα χρησιμοποιήσεις τα φύλλα της στέβιας εξαρτάται από τη φαντασία σου και τις γευστικές σου προτιμήσεις.

Πως βοηθά τελικά τον οργανισμό

Η στέβια είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν.Αμερικής για τις γλυκές και παράλληλα θεραπευτικές της ιδιότητες. Η στέβια σήμερα είναι από τα πιο δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στις δίαιτες. Η στέβια δεν αδυνατίζει, αλλά αποδίδοντας λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό συμβάλει στην προσπάθεια ελέγχου των περιττών κιλών.

Σύμφωνα επίσης με έρευνες είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς. Κι αυτό γιατί δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ακόμη φαίνεται να μην προκαλεί τερηδόνα και να αποτρέπει το σχηματισμό πλάκας στα δόντια.

Εσύ θα δοκιμάσεις τη στέβια ή θα συνεχίσεις να αποφεύγεις τα γλυκά?

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE.gr, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

  • μπορούμε να χρησιμοπιήσουμε στέβια και στις μαρμελάδες; θα μπορέσουν να διατηρηθούν με τη στέβια αντί τη ζάχαρη;

    Reply
    • Η αλήθεια είναι ότι η ζάχαρη λειτουργεί ως συντηρητικό σε αυτές τις παρασκευές που προορίζονται για μακρά διάρκεια αλλά και ως πηκτικός παράγοντας. Σε μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά του κουταλιού χρησιμοποιώ τη ζάχαρη, ενώ σε άλλα γλυκά που θα καταναλωθούν άμεσα, όπως κέικ, τούρτες, μπορούμε να βάλουμε στέβια.

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση

E-mail ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις

Holler Box