fbpx
Στέβια ή ζάχαρη? Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε.

Στέβια ή ζάχαρη? Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε.

Η στέβια είναι ένα φυτό με γλυκαντική δύναμη μεγαλύτερη από τη ζάχαρη. Με τη χαμηλή της περιεκτικότητα σε θερμίδες και χωρίς καθόλου υδατάνθρακες έχει γίνει η νούμερο ένα εναλλακτική γλυκαντική ουσία τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια ή αποξηραμένη σε γλυκά, αφεψήματα και φαγητά. Η ποσότητα που θα χρειαστεί να προσθέσουμε στο ρόφημα ή τις γλυκές μας δημιουργίες είναι ελάχιστη. Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα στέβιας ισοδυναμεί με μια κούπα κρυσταλλική ζάχαρη.

Που θα βρούμε στέβια

Η στέβια είναι εγκεκριμένη ως ασφαλής από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για την Ευρωπαική Ένωση και από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Στην ελληνική αγορά διατίθεται ως προϊόν ειδικής διατροφής. Θα τη βρούμε στα περισσότερα καταστήματα βιολογικών προϊόντων και σε ορισμένα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται σε μορφή σκόνης, σε σταγόνες ή σε δισκία. Ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία για την ποσότητα και τον τρόπο που θα την καταναλώσουμε.

Καλλιεργούμε στέβια στη δική μας γλάστρα

Αν δεν θέλουμε να αγοράσουμε στέβια, μπορούμε εύκολα να την καλλιεργήσουμε μόνοι μας στη δική μας γλάστρα, καλύπτοντας έτσι τις ημερήσιες ανάγκες ενός νοικοκυριού. Για να μπορέσει να ριζώσει το φυτό θα πρέπει αρχικά από τους σπόρους να παραχθούν σπορόφυτα.

Η καταλληλότερη εποχή για να γίνει αυτό είναι τον Φεβρουάριο. Παίρνουμε έξι πλαστικά ποτήρια και ανοίγουμε τρεις τρύπες από κάτω. Βάζουμε μέσα μαύρο χώμα (πηλώδες) που θα προμηθευτούμε από ένα φυτώριο. Στην επιφάνεια κάθε ποτηριού ρίχνουμε 3-4 σπόρους και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη κουζίνας. Τοποθετούμε κοντά στο παράθυρο για να τα βλέπει ο ήλιος. Κάθε πρωί και απόγευμα ψεκάζουμε ελαφρά με νερό.

Οι σπόροι θα παραμείνουν στα ποτηράκια τουλάχιστον 8 με 10 εβδομάδες. Μόλις αναδειχθούν τα φυντάνια τους, αφαιρούμε την διάφανη μεμβράνη και ποτίζουμε κάθε δυο μέρες. Όταν ξεπεταχτούν τα φυτά μπορούν να μεταφυτευτούν σε δύο γλάστρες. Το βράδυ καλό είναι να βάζουμε τις γλάστρες μέσα, καθώς τα φυτά θα είναι ακόμη ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μέσα στο καλοκαίρι η στέβια θα έχει αναπτυχθεί ιδανικά.

Στέβια ή ζάχαρη; Τι να προτιμήσω;

Πως να χρησιμοποιήσουμε τη στέβια

Η εποχή της συγκομιδής είναι το Φθινόπωρο. Με ένα ψαλίδι το πρωί κόβουμε τα κοτσάνια με τα φύλλα και συλλέγουμε δυο κούπες στέβια. Πλένουμε και κόβουμε χοντροκομμένα. Βάζουμε τα χοντροκομμένα φύλλα και κοτσάνια μέσα σε ένα βάζο και ρίχνουμε μία κούπα βότκα. Κλείνουμε καλά με το καπάκι και αφήνουμε όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε με ένα φίλτρο του καφέ και θερμαίνουμε το εκχύλισμα για μισή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία. Το αλκοόλ εξατμίζεται και παραμένει το συμπυκνωμένο εκχύλισμα.

Αποθηκεύουμε στο ψυγείο μέχρι τρεις μήνες. Πριν τη χρήση αραιώνουμε με νερό. Τα φύλλα στέβιας μπορούν εναλλακτικά να αποξηραθούν. Αμέσως μόλις τα κόψουμε τα κρεμάμε ανάποδα στον ήλιο για 12 ώρες. Τα αποξηραμένα φύλλα διατηρούνται για καιρό σε γυάλινα βαζάκια, πολύ καλά κλεισμένα. Για να τα χρησιμοποιήσουμε τρίβουμε κάθε φορά με το χέρι ή αλέθουμε με μύλο πιπεριού.

Τέλος, μπορούμε να βάλουμε και ολόκληρα φρέσκα φύλλα στέβιας μέσα σε σαλάτες, φαγητά ή στο τσάι σας. Γενικά το πώς θα χρησιμοποιήσετε τα φύλλα της στέβιας εξαρτάται από τη φαντασία μας και τις γευστικές μας προτιμήσεις.

Πως βοηθά τελικά τον οργανισμό

Η στέβια είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν.Αμερικής για τις γλυκές και παράλληλα θεραπευτικές της ιδιότητες. Η στέβια σήμερα είναι από τα πιο δημοφιλή φυσικά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στις δίαιτες. Η στέβια δεν αδυνατίζει, αλλά αποδίδοντας λιγότερες θερμίδες στον οργανισμό συμβάλει στην προσπάθεια ελέγχου των περιττών κιλών. Σύμφωνα επίσης με έρευνες είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς. Κι αυτό γιατί δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ακόμη φαίνεται να μην προκαλεί τερηδόνα και να αποτρέπει το σχηματισμό πλάκας στα δόντια.

Εσείς θα δοκιμάσετε τη στέβια ή θα συνεχίσετε να αποφεύγετε τα γλυκά?

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

2 comments

  • μπορούμε να χρησιμοπιήσουμε στέβια και στις μαρμελάδες; θα μπορέσουν να διατηρηθούν με τη στέβια αντί τη ζάχαρη;

    Reply
    • Η αλήθεια είναι ότι η ζάχαρη λειτουργεί ως συντηρητικό σε αυτές τις παρασκευές που προορίζονται για μακρά διάρκεια αλλά και ως πηκτικός παράγοντας. Σε μαρμελάδες, λικέρ, γλυκά του κουταλιού χρησιμοποιώ τη ζάχαρη, ενώ σε άλλα γλυκά που θα καταναλωθούν άμεσα, όπως κέικ, τούρτες, μπορούμε να βάλουμε στέβια.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.