Το καλοκαίρι με πιάνει μια αγάπη για τα ροφήματα. Θα θυμάστε ίσως το virgin μοχίτο ή αλλιώς Ελευθερίτο, όπως μου το ζητούν πλέον οι φίλοι. Ή το υπερ-ρόφημα smoothie με καρπούζι που σε χορταίνει και σε τρελαίνει με τη γεύση του. Η λεμονάδα επίσης ήταν και είναι αγαπημένο μου ρόφημα τέτοιες ζεστές μέρες. Αυτή είναι η συνταγή για σπιτική λεμονάδα, όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου. Μια συνταγή που μου θυμίζει έντονα την παιδική ηλικία. Και ισχύει νομίζω για όλους καθώς δεν υπήρχε ελληνικό σπίτι εκείνα τα καλοκαίρια χωρίς λεμονάδα και βυσσινάδα στο ψυγείο.
Υλικά για τη σπιτική λεμονάδα
- 2 κούπες χυμό από φρέσκα λεμόνια (περίπου 10 μεγάλα λεμόνια)
- 1 1/2 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 2 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού (ακέρωτα λεμόνια)
Με αυτές τις ποσότητες θα βγει σχεδόν ένα μπουκάλι.
Εκτέλεση
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού σε ένα κατσαρολάκι. Αφήνουμε να πάρουν βράση ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Αυτό θα διαρκέσει περίπου 5 λεπτά από τη στιγμή που το μείγμα φτάσει στο σημείο βρασμού.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Σουρώνουμε και προσθέτουμε τον χυμό από τα λεμόνια στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί. Μεταφέρουμε τη συμπυκνωμένη λεμονάδα σε ένα μπουκάλι και διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι 2 εβδομάδες. Βασικά δεν μου έχει μείνει περισσότερο καιρό για να τσεκάρω ότι αντέχει.
Για το σερβίρισμα
Ανακινούμε καλά το μπουκάλι με το σιρόπι λεμονάδας. Βάζουμε σε ένα ποτήρι δύο δάχτυλα σιρόπι και παγωμένο νερό μέχρι επάνω (ή και ανθρακούχο νερό). Γαρνίρουμε με φέτες λεμονιού και παγάκια.
Τόσο ξεδιψαστική και τονωτική αυτή η λεμονάδα θα σας βρει πανέτοιμες για το νέο κύμα καύσωνα που έρχεται.
Στην υγειά σας!
Αν θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα και τις ενημερώσεις, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook.
Your Turn!
Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!
Έγινε τέλεια!!!
Χαίρομαι! Καλή απόλαυση!
Σουρώνουμε και το σιρόπι; (Απο το ξύσμα)
Ναι για να μην έχουν μείνει ξύσματα μπορείς να το σουρώσεις το σιρόπι ή να σουρώσεις όλη τη λεμονάδα μετά πριν μπει δηλαδή στο μπουκάλι.
Λατρεύω την λεμονάδα! Πόσο μάλλον την σπιτική! Θα την δοκιμάσω!
Α, Ελευθυρία μου δεν έχω φτιάξει ποτέ σπιτική λεμονάδα αλλά τώρα θα δοκιμάσω να φτιάξω ακολουθώντας τη συνταγή σου. Από τις ωραίες φωτογραφίες σου την ζήλεψα! Φιλάκια πολλά!
Λατρεύω τον χυμό του λεμονιού και φυσικά η σπιτική λεμονάδα είναι καλοδεχούμενη όλες τις εποχές του χρόνου! Οι φωτογραφίες σου πολύ ζωντανές έτσι μου έρχεται να αρπάξω το ποτήρι και να πιω! Καλή εβδομάδα Ελευθερία μου!
Λατρεύω τα λεμόνια και εννοείται και τη λεμονάδα! Τη δροσιά της να έχεις Ελευθερία μου!
Εάν αντί για ζάχαρη βάλω φρουκτόζη (λόγω δίαιτας) θα έχω άραγε τα ίδια αποτελέσματα;;;
Δεν ξέρω Μάρθα μου, δεν χάνεις να δομιμάσεις. Θεωρώ ότι θα γίνεται.
Αν το κάνεις, πες μας αποτελέσματα να μαθαίνουμε κι εμείς!
τρέχω για λεμονια! Τρελαίνομαι για λεμονάδα! !
Και το καλό είναι ότι έχεις ένα αναψυκτικό χωρίς συντηρητικά, ξέρεις δηλαδή τι πίνεις!
Αγαπω τις λεμοναδες θα φτιαξω την συνταγη σου αν και να περιμενεις αναρτηση με την δικια μου λεμοναδα
Θα περιμένω!!!
Λατρεύω τις σπιτικές λεμονάδες και απορώ με τον εαυτό μου που ακόμα δεν έχω φτιάξει!!!! Βουρ λοιπόν! Σε ευχαριστούμε!!!
Πωπω Μαρία ήπια τόση λεμονάδα χθες που την έφτιαξα που ένιωθα μετά να μου έχει πέσει η πίεση…χαχαχα!!! Ή μπορεί και να μου ανέβηκε το ζάχαρο, δεν ξέρω.