fbpx
Μια σπιτική βασιλόπιτα με υφή κέικ

Μια σπιτική βασιλόπιτα με υφή κέικ

Την πρωτοχρονιά έχουμε το έθιμο να κόβουμε τη βασιλόπιτα και κάθε φορά ευχόμαστε να είμαστε εμείς οι τυχεροί που θα κερδίσουμε το φλουρί. Το φλουρί συμβολίζει την εύνοια της τύχης και λέγεται ότι φέρνει χαρά κι ευλογία στον τυχερό για όλο το χρόνο.

Πώς επικράτησε όμως αυτό το έθιμο?
Όταν ο Ιουλιανός πέρασε από την Καισαρεία, στα χρόνια που το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, διέταξε να δώσουν όλοι ό,τι είχαν ως φόρο. Τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινούπολη. Σκοτώθηκε όμως σε μάχη και δεν επέστρεψε ποτέ. Τότε ο Άγιος Βασίλειος τα νομίσματα που είχαν συγκεντρωθεί έδωσε εντολή να δωθούν πάλι πίσω στους φτωχούς μέσα σε ψωμιά που ζυμώθηκαν για αυτό τον σκοπό.

Σας δίνουμε εδώ μια οικονομική συνταγή για σπιτική βασιλόπιτα που έχει υφή κέικ, την οποία μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα, για να την κόψουμε την Πρωτοχρονιά ή ακόμη και για να την προσφέρουμε ως δώρο εκεί που θα πάμε.

Υλικά

1 φλυτζάνι του τσαγιού αμυγδαλόψιχα ξεφλουδισμένη και αλεσμένη στο μπλέντερ
1 φλυτζάνι γάλα
250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά όχι λιωμένο
2 φλυτζάνια ζάχαρη
350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
2-3 βανίλιες
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλυτζανάκι του καφέ κονιάκ

Εκτέλεσηβασιλόπιτα

  • Αναμειγνύουμε το αλεύρι με την αμυγδαλόψιχα και το μπέικιν.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα 3 λεπτά μέχρι να γίνει ομειογενές. Προσθέτουμε τις βανίλιες και το κονιάκ.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και το μείγμα με το αλεύρι. Χτυπάμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρόγγυλο ταψάκι 28εκ. (κατά προτίμηση με αντικολλητική επίστρωση).
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C, στον αέρα, για μία ώρα.
  • Πριν μπεί στο φούρνο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το νόμισμα, το οποίο έχουμε τυλίξει σε αλουμινόχαρτο.
  • Αφού κρυώσει η σπιτική βασιλόπιτα γυρνάμε ανάποδα σε μια πιατέλα και διακοσμούμε με τη φαντασία μας.

Tips για να διακοσμήσετε τη σπιτική βασιλόπιτα

Για τη διακόσμηση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φαρδιά χριστουγεννιάτικη κορδέλα που θα την τοποθετήσουμε περιμετρικά και θα πασπαλίσουμε με άχνη. Για να γράψουμε το νέο έτος μπορούμε να βάλουμε λιωμένη κουβερτούρα σε ένα κορνέ ή να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα. Αν έχουμε διάθεση για μια πιο φινετσάτη πινελιά, μπορούμε να φτιάξουμε γλάσο. Για το γλάσο απλά ανακατεύουμε 1 ασπράδι αυγού με 1 1/2 φλ. ζάχαρη άχνη και 1 κ.γ. χυμό λεμονιού και γράφουμε πάλι με το κορνέ. Έτοιμη η σπιτική βασιλόπιτα, καλή χρονιά!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

6 comments

  • Ευχαριστούμε Ελευθερία μου για την συνταγή. Εγώ συνήθως φτιάχνω αλλά φέτος μάλλον πάμε για έτοιμη… νιώθω ιδιαίτερα εξουθενωμένη και λέω να τεμπελιάσω λίγο αυτές τις μέρες. Εύχομαι ότι καλύτερο για σένα και τους δικούς σου την νέα χρονιά που έρχεται!

    Reply
  • Ωραία συνταγή Ελευθερία μου.. εγώ δεν έχω φτιάξει ποτέ η ακαματα μόνη μου.. πάντα αγοράζουμε !!! Δεν είμαι φαν της Βασιλόπιτας μάλλον από αντίδραση μιας και δεν έχω βρει ούτε μια φορά το φλουρί.. χάχα!!!

    Reply
    • Όποιος χάνει στο φλουρί κερδίζει στην αγάπη!
      Εμένα πάλι οι αγοραστές δεν μου αρέσουν καθόλου, οπότε αυτή με την εκδοχή σε κέικ τουλάχιστον ξέρω ότι θα φαγωθεί! Φιλιά!

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.