Η ροβίτσα, αλλιώς γνωστή ως πράσινα ψιλοφάσουλα (και στα αγγλικά mung beans), είναι ένα όσπριο νόστιμο και θρεπτικό, αν και όχι τόσο δημοφιλές στην κουζίνα μας όσο τα υπόλοιπα. Έχει πράσινο χρώμα, μικρό μέγεθος σαν τη φακή και είναι ιδανική για χορτοφαγική διατροφή. Παρακάτω θα βρεις ιδέες για να την δοκιμάσεις ως σούπα κλασική, σε σούπα βελουτέ αλλά και σε σαλάτα.
Ροβίτσα και Διατροφική Αξία
Η ροβίτσα τρώγεται πολύ στις ασιατικές χώρες. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Καλαμάτα και στην περιοχή των Καλαβρύτων. Περιέχει υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών και σιδήρου, γεγονός που την καθιστά ιδανική τροφή για χορτοφάγους. Είναι ιδανική επιπλέον και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.
Αποτελεί πολύ καλή πηγή μετάλλων όπως κάλιο, ασβέστιο και φώσφορο, που όλα είναι τόσο χρήσιμα για την ενίσχυση των οστών και όχι μόνο.
Περιέχει βιταμίνη Β1 που βοηθά στην ανάπτυξη, τη βελτίωση του πεπτικού συστήματος και το νευρικό σύστημα. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β2, η οποία βοηθά στην απορρόφηση των πρωτεϊνών στο σώμα.
Τέλος, όπως όλα τα όσπρια έτσι και η ροβίτσα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση της τροφής και μας κρατούν χορτάτους περισσότερο. Η ροβίτσα όμως πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πιο εύπεπτη από άλλα όσπρια.
Πως θα μαγειρέψεις τη ροβίτσα
Η ροβίτσα είναι ένα ευκολόβραστο όσπριο, που δεν χρειάζεται μούλιασμα σε νερό από την προηγούμενη, ούτε ξάφρισμα καθώς βράζει. Μπορείς να τη μαγειρέψεις με τους παρακάτω τρόπους.
Σε σούπα: Ξεπλένεις 300 γραμμάρια ροβίτσα και τη βάζεις σε μια μέτρια κατσαρόλα να πάρει μια βράση. Αλλάζεις το νερό και το αφήνεις στο μάτι να ζεσταθεί. Στο ζεστό νερό ρίχνεις μέσα τα ψιλοφάσουλα, μισή κούπα ελαιόλαδο και 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Αφήνεις να βράσουν όλα μαζί για 20 λεπτά περίπου.
Το νερό θα πρέπει να σκεπάζει τα όσπρια κι αν χρειαστεί στην πορεία να προσθέσεις νερό, αυτό θα πρέπει να είναι βραστό.
Μετά το 20λεπτο ρίχνεις το αλατοπίπερο, λίγη ρίγανη, τον χυμό 2 λεμονιών, μια κουταλιά κουρκουμά και μια κουταλιά κόλιανδρο σε σκόνη. Συνεχίζεις το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά. Σερβίρεις βάζοντας λίγο ακόμη λεμόνι εάν θέλεις.
Βελουτέ: Βάζεις ένα πακέτο ροβίτσα των 500 γραμμαρίων σε μια κατσαρόλα με νερό να πάρει μία βράση. Σουρώνεις και ξαναβάζεις 1,5 λίτρο νερό στην κατσαρόλα σου να ζεσταθεί. Προσθέτεις τα ψιλοφάσουλα μαζί με 1⁄4 της κούπας ελαιόλαδο και το χυμό από μισό λεμόνι.
Ψιλοκόβεις 1 κρεμμύδι και 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, 2 μέτρια καρότα, λίγο σέλερι και 1 πράσο. Τα σοτάρεις σε αντικολητικό τηγάνι και μόλις πάρουν χρώμα, τα προσθέτεις μέσα στην κατσαρόλα με τα όσπρια που σιγοβράζουν. Αλατοπιπερώνεις και αφήνεις μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και τα λαχανικά.
Πολτοποιείς το περιεχόμενο της κατσαρόλας είτε επιτόπου με ραβδομπλέντερ, είτε σε δυο-τρεις δόσεις στο multi. Σερβίρεις με κυβάκια φρυγανισμένου ψωμιού.
Σε σαλάτα: Βράζεις τη ροβίτσα σε νερό μέχρι να μαλακώσει, αλλά χωρίς φυσικά να λιώσει. Στη σαλάτα το θέλεις πιο al dente το όσπριο. Σουρώνεις και αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύεις τη βρασμένη ροβίτσα με τα εξής υλικά: φρέσκο κρεμμυδάκι, άνιθο, δυόσμο, μαϊντανό, κυβάκια ντομάτας και πολύχρωμες πιπεριές ψιλοκομμένες.
Ετοιμάζεις μια απλή βινεγκρέτ με 1⁄4 ελαιόλαδο, 1⁄4 χυμό λεμονιού, 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου, αλάτι & πιπέρι, για να συμπληρώσεις τη σαλάτα σου.
Που θα τα βρεις αυτά τα πράσινα ψιλοφάσουλα
Τα πράσινα ψιλοφάσουλα θα τα βρεις σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.
Διάβασε επίσης: Μαύρες Φακές Beluga. Γιατί αξίζουν μια θέση στη διατροφή σου.
Your Turn!
Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!
Είναι όντως νόστιμη. Εμένα μου θυμίζει λίγο τη φάβα
Μμμμ, ναι θυμίζει λίγο, περισσότερο στην βελουτέ εκδοχή της