Όταν έχεις παιδιά, έχεις και πολλά παιχνίδια. Αυτά τα παιχνίδια μάλιστα τις περισσότερες ώρες της ημέρας βρίσκονται σκορπισμένα παντού στο σπίτι, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα γενικό χάος. Κι όταν τελειώνει το παιχνίδι; Τότε αρχίζει ο εφιάλτης της μαμάς, που είναι το συμμάζεμα… Πως λοιπόν θα χειριστούμε αυτό το κεφάλαιο της ζωής μας που ονομάζεται “παιχνίδια”, ώστε να μειώσουμε το χάος και την ακαταστασία που προκαλεί;
Πως να οργανώσετε τα παιχνίδια στο παιδικό δωμάτιο
⇒Βήμα Πρώτο: Κάνουμε ένα καλό ξεκαθάρισμα
Μία μεγάλη αλήθεια είναι ότι τα παιδιά πάντα θα βρίσκουν κάτι να ασχοληθούν ακόμη κι αν δεν υπάρχουν παιχνίδια στο χώρο. Είναι από τη φύση τους επινοητικά, δημιουργικά και έχουν ανεπτυγμένη φαντασία.
Η δεύτερη μεγάλη αλήθεια είναι ότι μπορεί να έχουν άπειρα παιχνίδια στο δωμάτιό τους, αλλά στην πραγματικότητα να παίζουν μόνο με λίγα από αυτά. Και με τόση ποικιλία παιχνιδιών διάσπαρτη παντού τα παιδιά τελικά ξεχνούν τι έχουν, δεν βρίσκουν αυτό που θέλουν, χάνουν το ενδιαφέρον τους εύκολα ή αποσπάται ακόμη και η προσοχή τους.
Οπότε, με αυτά τα δεδομένα, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι λιγότερα παιχνίδια είναι σίγουρα καλύτερα.
Για να κάνουμε ένα καλό ξεκαθάρισμα θα χρειαστούμε μια μεγάλη σακούλα και μια κούτα. Στη σακούλα θα μπουν όλες εκείνες οι ακέφαλες ή κακοκουρεμένες κούκλες, τα αυτοκινητάκια χωρίς ρόδες, τα σκισμένα παζλ, τα επιτραπέζια που λείπουν κομμάτια… Όλα τα παιχνίδια δηλαδή που είναι χαλασμένα, σπασμένα, κακοποιημένα τελοσπάντων, ώστε να πάνε κατευθείαν στα σκουπίδια. Εδώ δεν χρειάζονται, νομίζω, διαπραγματεύσεις.
Στην κούτα, στη συνέχεια, θα μπουν τα παιχνίδια που θα δωρίσουμε. Φυσικά αυτή η διαλογή θα γίνει παρουσία των παιδιών. Θα πρέπει να νιώσουν ότι βοηθάνε, ότι ακούγεται η άποψή τους, ότι συμμετέχουν και συναινούν στο ξεκαθάρισμα των παιχνιδιών τους.
Παιχνίδια δηλαδή που απευθύνονται σε μικρότερες ηλικίες από αυτή που είμαστε τώρα, παιχνίδια που δεν τα παίζει πια κανείς, που δεν μας δίνουν χαρά ή που τα έχουμε εις διπλούν μπαίνουν στο κουτί δωρεάς. Το ξέρω ότι σε αυτό το σημείο θα έχουμε διαφωνίες. Δεν είναι εξάλλου εύκολο να αποχωρίζεσαι πράγματα. Εξηγούμε στα παιδιά τους λόγους που αυτό πρέπει να γίνει.
⇒Βήμα Δεύτερο: Εφαρμόζουμε την “εναλλαγή” παιχνιδιών
Η μέθοδος της εναλλαγής είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε το χάος των παιχνιδιών. Τι εννοώ με αυτό; Αποσύρουμε κάποια παιχνίδια από το παιδικό δωμάτιο και τα αποθηκεύουμε σε κουτιά στην αποθήκη ή το πατάρι. Μετά από ένα διάστημα, 2 – 3 μηνών περίπου, τα εμφανίζουμε ξανά, ενώ στα κουτιά “κρύβουμε” με τη σειρά άλλα.
Τι κερδίζουμε με αυτή τη μέθοδο;
- Έχουμε λιγότερα παιχνίδια στο χώρο που κινούμαστε καθημερινά, γεγονός που κάνει αυτόματα ευκολότερο και το συμμάζεμα.
- Τα παιδιά χαίρονται τα παλιά τους παιχνίδια σα να ήταν καινούρια και ασχολούνται μαζί τους με περισσότερο ενδιαφέρον.
⇒Βήμα Τρίτο: Βάζουμε φρένο στις μελλοντικές αγορές μας
Είμαι της άποψης ότι η καλύτερη λύση σε ένα πρόβλημα είναι η πρόληψη. Έτσι και με το χάος των παιχνιδιών η καλύτερη λύση είναι να το προλάβουμε, βάζοντας ένα μικρό φρένο σε μελλοντικές αγορές μας.
Πόσα παιχνίδια χρειάζεται πραγματικά το παιδί μας; Σίγουρα όχι πάρα πολλά. Όσα περισσότερα παιχνίδια και αντικείμενα περιβάλλουν ένα παιδί, τόσο αδυνατεί να τα εκτιμήσει και να συγκεντρωθεί, με συνέπεια να μειώνεται η δημιουργικότητα και η χαρά που παίρνει παίζοντας.
Φτιάχνουμε επομένως ένα πλάνο για το πόσα αλλά και κάθε πότε θα αγοράζουμε καινούρια παιχνίδια, λαμβάνοντας υπόψη από τη μία τις ανάγκες των παιδιών και από την άλλη τον αποθηκευτικό χώρο που έχουμε στην διάθεσή μας.
⇒Βήμα Τέταρτο: Αποθηκεύουμε ανά είδος
Αφού λοιπόν ξεκαθαρίσαμε τα παιχνίδια και κρύψαμε μερικά για εναλλαγή, μείναμε με εκείνα που πρέπει να αποθηκευτούν. Για την αποθήκευση των παιχνιδιών χρησιμοποιούμε όλα τα δυνατά μέσα:
- Πλαστικά κουτιά που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο για να κερδίσουμε χώρο
- Καλάθια από ρατάν ή υφασμάτινους σάκους, τα οποία μπορούν να σταθούν όμορφα ακόμη και στο σαλόνι, όταν το σπίτι είναι μικρό
- Μπαουλάκια ξύλινα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι ως σκαμπό, π.χ. στο χωλ
- Συρτάρια ή ειδικού μεγέθους κουτιά κάτω από τα κρεβάτια τους
- Ράφια, ντουλάπια ή κρεμαστές θήκες στους τοίχους του δωματίου
Στην αγορά υπάρχουν όλες οι λύσεις και σίγουρα θα βρούμε την κατάλληλη για εμάς. Όποια λύση κι αν επιλέξουμε το πιο σημαντικό για μένα είναι τα παιχνίδια να οργανωθούν ανά είδος. Τα λούτρινα μαζί σε ένα κουτί, τα lego και τα τουβλάκια σε ένα άλλο, τα επιτραπέζια συγκεντρωμένα στο ράφι κ.ο.κ. Έτσι όταν τα παιδιά αποφασίζουν με τι να παίξουν, θα ξέρουν ποιο κουτί να ανοίξουν και δεν θα βγαίνουν όλα τα παιχνίδια έξω, δημιουργώντας ακαταστασία.
Κι ο κανόνας εδώ είναι ότι συμμαζεύουμε τη μία κατηγορία παιχνιδιών, όταν βαρεθούμε και θέλουμε να βγάλουμε το επόμενο παιχνίδι.
Μικροσκοπικά επίσης παιχνίδια φροντίζουμε να τοποθετούνται σε μη προσβάσιμο σημείο και να τους τα κατεβάζουμε εμείς όταν θέλουν να τα παίξουν. Αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για λόγους ασφαλείας, αν υπάρχουν μικρότερα αδέρφια, αλλά και για να μην μπερδεύονται με όλα τα υπόλοιπα.
Τώρα ξέρετε πως να οργανώσετε τα παιχνίδια στο παιδικό δωμάτιο! Προχωρήστε βήμα βήμα και με σύστημα. Καλή επιτυχία!
Διαβάστε επίσης: Πως να τακτοποιήσετε τα ρούχα των παιδιών στη ντουλάπα.
Your Turn!
Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!