fbpx
Πρώτη Δημοτικού: 10 συμβουλές για αγχωμένους γονείς

Πρώτη Δημοτικού: 10 συμβουλές για αγχωμένους γονείς

Αν το παιδί σας ετοιμάζεται για την πρώτη δημοτικού και νιώθετε κάπως αγχωμένοι, αυτές οι 10 συμβουλές θα σας βγάλουν από τα ζόρια. Και για να σας καθησυχάσω: Μελέτες έχουν δείξει πως τα περισσότερα παιδιά προσαρμόζονται αποτελεσματικά τόσο στην πρώτη τάξη, όσο και στο σχολείο γενικότερα, μετά από τις πρώτες 10 με 15 ημέρες.

1) Ενισχύουμε την εικόνα του σχολείου

Ενισχύουμε την εικόνα του σχολείου ως ευχάριστη και δημιουργική. Πέρα από τη μάθηση η πρώτη τάξη του Δημοτικού έχει ως βασικό στόχο το παιδί να αγαπήσει το σχολείο. Του λέμε για παράδειγμα ότι θα κάνει νέους φίλους, ότι θα μάθει σπουδαία πράγματα. Θυμόμαστε ακόμη και εξιστορούμε τις δικές μας όμορφες και χαρούμενες εμπειρίες από τα μαθητικά χρόνια.

2) Συζητάμε για τους κανόνες της τάξης

Συζητάμε με το παιδί πως πρέπει να είναι η συμπεριφορά του στην τάξη, όπως: καθόμαστε στο θρανίο ήσυχα, συμμετέχουμε και βοηθάμε άλλους, παρακολουθούμε τη δασκάλα, σηκώνουμε χέρι για να μιλήσουμε. Σίγουρα ένα παιδί στην Πρώτη Δημοτικού δεν είναι εντελώς ανέτοιμο κι αρχάριο. Κουβαλάει πολλές σχολικές εμπειρίες από το νηπιαγωγείο ή και τον παιδικό σταθμό. Ωστόσο το Δημοτικό είναι ένας διαφορετικός κόσμος. Αυτή η διαφορετικότητα θα γίνει φανερή από τις πρώτες κιόλας μέρες, όπου οι κανόνες κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους!

3) Μιλάμε για τα συναισθήματα

Αφουγκραζόμαστε τους φόβους και τις αγωνίες του παιδιού. Αγωνίες που μπορεί να εκφράζονται ακόμη και με μη λεκτικό τρόπο, όπως ανορεξία, διαταραχές στον ύπνο, ψυχοσωματικές εκδηλώσεις ή προβλήματα συμπεριφοράς. Κάνουμε μια ανοιχτή συζήτηση με το παιδί για το πως νιώθει σχετικά με το σχολείο. Αφήνουμε να εκφράσει τις απορίες του και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται. Μερικές από τις ανησυχίες που έχουν τα παιδιά σε αυτή τη φάση είναι οι εξής: Θα μπορώ να κάνω τα μαθήματα; Θα κάνω νέους φίλους; Πώς θα είναι το καινούριο – μεγάλο σχολείο;

4) Εκφραζόμαστε θετικά για τον εκπαιδευτικό

Αποφεύγουμε να παραπονιόμαστε ή να μιλάμε αρνητικά μπροστά στο παιδί για τη δασκάλα (δάσκαλο) ή το σχολείο. Μια τέτοια αρνητική στάση μόνο κακό θα κάνει, καθώς το παιδί νιώθει πως ο δάσκαλος δεν έχει κάτι σημαντικό να του προσφέρει, άρα χάνει το ενδιαφέρον του προς εκείνον και το μάθημά του. Ανεβάζουμε λοιπόν τον εκπαιδευτικό στα μάτια του παιδιού ανεξάρτητα με τα συναισθήματά μας απέναντί του, ενώ συζητάμε τις όποιες ενστάσεις μας ιδιωτικά.

5) Συμμαχία δασκάλου-γονέα

Στη καθιερωμένη συνάντηση μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών, λίγο μετά την έναρξη της χρονιάς, γίνεται η πρώτη γνωριμία. Ο εκπαιδευτικός θα μας μιλήσει για τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψει μέσα στην τάξη και τους στόχους του αναλυτικού προγράμματος. Ο δικός μας στόχος είναι να κρατήσουμε μια καλή επαφή, χωρίς να είμαστε επιφυλακτικοί και καχύποπτοι απέναντί του. Με τη συνεργασία μας θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατόν για το παιδί.

Διαβάστε επίσης: Πως να βοηθήσω το παιδί μου στο διάβασμα

6) Δείχνουμε πως να χρησιμοποιεί την τουαλέτα

Ιδίως αν οι τουαλέτες στο σχολείο είναι τούρκικες, θα πρέπει να δείξουμε στο παιδί πως μπορεί να τις χρησιμοποιήσει. Εξηγούμε ότι είναι καλό να πηγαίνει στην τουαλέτα στα διαλείμματα των μαθημάτων και πάντα παρέα με ένα συμμαθητή (συμμαθήτρια). Είναι απαραίτητο επίσης να μάθει τους κανόνες υγιεινής σε μια κοινόχρηστη τουαλέτα. Όλα αυτά φυσικά χωρίς να δημιουργήσουμε το άγχος ότι θα πάθει κάτι αν λερωθεί ή ακουμπήσει κάπου που δεν πρέπει.

7) Υποδεχόμαστε θερμά τον μαθητή μετά το σχολείο

Μετά το σχολείο υποδεχόμαστε τον μικρό μας μαθητή με μια ζεστή αγκαλιά και ρωτάμε πώς ήταν η μέρα του. Περιγράφοντας κι εμείς τη δική μας μέρα στη δουλειά, ενθαρρύνουμε να μας πει τα νέα του.

8) Κρατάμε ανέπαφες τις ώρες παιχνιδιού

Φροντίζουμε να μη μειωθούν οι ώρες παιχνιδιού. Το παιδί της πρώτης τάξης είναι πάνω από όλα παιδί που πρέπει να έχει ελεύθερο χρόνο για μη δομημένο παιχνίδι. Είναι πάνω από όλα παιδί που θέλει να νιώθει ανεξάρτητο, να κάνει πράγματα για τον εαυτό του. Και μέρος αυτής της διαδικασίας απόκτησης της ανεξαρτησίας είναι να παίρνει το ίδιο αποφάσεις για το πώς θα περνά τον ελεύθερο χρόνο του.

9) Εφαρμόζουμε μια ρουτίνα ύπνου

Για να μπορέσει το παιδί να έχει καλή προσοχή και συγκέντρωση στο σχολείο εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα ύπνου. Φροντίζουμε να γίνονται τα ίδια πράγματα με την ίδια σειρά την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Και φυσικά δεν ξεχνάμε να διαβάσουμε μαζί ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί.

10) Κάνουμε το πρωινό ξύπνημα χαρούμενο

Το πρωί ξυπνάμε το παιδί για το σχολείο με χαρούμενη διάθεση. Δείχνουμε έτσι με τη στάση μας ότι το περιμένει μια όμορφη μέρα. Προγραμματίζουμε το ξυπνητήρι αρκετά νωρίς, για να έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε χωρίς άγχος και βιασύνη. Ανοίγουμε επίσης τα παντζούρια και αφήνουμε τον ήλιο να φωτίσει το δωμάτιο αλλά και τη διάθεση όλων μας.

Καλή δύναμη και καλή σχολική χρονιά!

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση