fbpx
Το οικονομικό πράσινο σαπούνι με τις πολλαπλές χρήσεις

Το οικονομικό πράσινο σαπούνι με τις πολλαπλές χρήσεις

Το πιο αγνό και φυσικό προϊόν είναι το πράσινο σαπούνι με βασικό υλικό στην παραγωγή του το ελαιόλαδο. Ένα κοινό προϊόν που είτε αγνοούσαμε είτε σνομπάραμε μέχρι τώρα. Γιατί να αγοράσω πράσινο σαπούνι, όταν στο ράφι υπάρχουν τόσες εναλλακτικές επιλογές; Εγώ βρήκα τρεις λόγους για να το προτιμήσω: 1. Η οικονομική του τιμή σε σχέση μάλιστα με τις πολλαπλές χρήσεις που μπορεί να έχει για τη νοικοκυρά σήμερα. 2. Χωρίς ίχνος από τοξικές ή χημικές ουσίες είναι ένα απολυμαντικό και καθαριστικό απόλυτα οικολογικό. 3. Είναι αποτελεσματικό!

Στα μαλλιά ως σαμπουάν

Το πράσινο σαπούνι στο λούσιμο καθαρίζει την τρίχα και την κάνει απαλή και λαμπερή. Παράλληλα με τα φυσικά συστατικά και έλαια που περιέχει θρέφει και δυναμώνει όχι μόνο τα μαλλιά αλλά και το δέρμα του κεφαλιού.

Στο σώμα αντί για αφρόλουτρο

Χρησιμοποιώντας το πράσινο σαπούνι στο ντους ξέρετε τί βάζετε στο σώμα σας. Απολύτως υποαλλεργικό, ανοίγει τους πόρους και απομακρύνει λιπαρά κατάλοιπα και νεκρά κύτταρα. Καθαρίζει βαθιά και αποκαθιστά το φυσιολογικό επίπεδο υγρασίας στο δέρμα, καθώς λόγω της περιεκτικότητας ελαιολάδου είναι έξτρα ενυδατικό.

Στο πρόσωπο για ντεμακιγιάζ ή ξύρισμα

Αγνό και τρυφερό με όλους τους τύπους δέρματος, δεν επηρεάζει το ph, δεν προκαλεί κοκκινίλες ή ερεθισμούς. Ιδανικά επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ντεμακιγιάζ για τις γυναίκες ή ως αφρός ξυρίσματος για τους άντρες.

Στο πλύσιμο των ρούχων

Με το πράσινο σαπούνι τα ρούχα ξαναβρίσκουν τη χαμένη τους λευκότητα και λάμψη. Για μία πλύση κανονική, περίπου 5 κιλών, διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι σε σκόνη μέσα σε χλιαρό νερό. Ρίχνουμε κατόπιν το μείγμα απευθείας στον κάδο του πλυντηρίου. Χωρίς τις χημικές ουσίες των κοινών απορρυπαντικών αυτός ο τρόπος πλυσίματος είναι ο καλύτερος για τα μωρουδιακά ρούχα.

Στην γενική καθαριότητα του σπιτιού

Έχετε στρέψει το ενδιαφέρον σας σε πιο οικολογικά καθαριστικά ή απλά θέλετε να συμμαζέψετε τα έξοδά σας; Αγοράστε πράσινο σαπούνι. Με τις αντιμικροβιακές και απολυμαντικές του ιδιότητες όλες οι επιφάνειες σε κουζίνα και μπάνιο θα αστράψουν. Μέχρι τώρα είχα δοκιμάσει στην καθαριότητα το ξύδι, τη σόδα μαγειρικής και το λεμόνι. Αλλά και το πράσινο σαπούνι με άφησε εξίσου ικανοποιημένη. Είδη υγιεινής, νεροχύτες, πλακάκια απέκτησαν μέγιστη γυαλάδα.

Στο πάτωμα για σφουγγάρισμα

Αν θέλετε να καθαρίσετε οικολογικά το πάτωμα εμπιστευτείτε την εύκολη και σίγουρη καθαριότητα του πράσινου σαπουνιού. Κατάλληλο για όλες τις επιφάνειες, ακόμη και για ευαίσθητα πατώματα όπως μάρμαρο ή ξύλο. Απλά τρίψτε μια κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι σε έναν κουβά με χλιαρό νερό, ή χρησιμοποιήστε τη συσκευασία σε σκόνη.

Στο καθάρισμα των χαλιών

Πλένετε κι εσείς τα χαλιά μόνες σας; Με μια μαλακή βούρτσα, μπόλικο νερό και τη σαπουνάδα του πράσινου σαπουνιού οι μοκέτες και τα συνθετικά ή χειροποίητα χαλιά όχι απλά θα πλυθούν αλλά θα απολυμανθούν σε βάθος. Οικονομικά, καθώς δεν θα χρειαστεί μεγάλη ποσότητα σαπουνιού και χωρίς τα βλαβερά κατάλοιπα για την υγεία ή το περιβάλλον. Το πράσινο σαπούνι μάλιστα θα ζωντανέψει τα χρώματα και επιπλέον θα λειτουργήσει ως απωθητικό των σκόρων.

Στο πλύσιμο των πιάτων

Όταν το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι είναι αναπόφευκτο, το πράσινο σαπούνι μπορεί να σας λύσει τα χέρια. Καθαρίζει τα πιάτα με απόλυτα φυσικό τρόπο, έχει όμως ένα μειονέκτημα: δεν κάνει πλούσιο αφρό. Οπότε στα πιάτα προτείνω το πράσινο σαπούνι να χρησιμοποιείται συμπληρωματικά. Για παράδειγμα σε ανοξείδωτες κατσαρόλες, σε τηγάνια ή ταψιά με ξεραμένα λίπη ρίχνετε πάνω αδιάλυτη σκόνη σαπουνιού και αφήνετε να μουλιάσουν. Θα δείτε ότι θα χρειαστεί μετά πολύ λιγότερο τρίψιμο, για να φύγουν όλοι αυτοί οι δύσκολοι λεκέδες.

Στα φυτά ως φυτοφάρμακο

Δώστε τέλος στα βλαβερά χημικά ψεκάσματα. Βάλτε μία κουταλιά τριμμένο πράσινο σαπούνι μαζί με τρεις σταγόνες καθαρό οινόπνευμα σε έναν ψεκαστήρα χειρός γεμάτο χλιαρό νερό και έχετε ένα εξαιρετικό οικολογικό φυτοφάρμακο. Δυο τρεις ψεκασμοί την εβδομάδα, είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το βράδυ, και η μελίγκρα καταστρέφεται.

Ένα μόνο προϊόν με τόσες πολλές χρήσεις στην καθημερινότητά σας σίγουρα μπορεί να ανακυρηχθεί σε πολυεργαλείο. Εσείς ακόμη το σκέφτεστε;

Extra tip: Το πράσινο σαπούνι το βρίσκετε στα σούπερ μάρκετ σε πλάκες, νιφάδες ή ακόμη και σε υγρή μορφή. Προτιμώ τις πλάκες, γιατί φτουράνε περισσότερο και είναι πιο οικονομικές. Με τρίψιμο στον τρίφτη την πλάκα σαπουνιού την μετατρέπετε εύκολα σε σκόνη, για να την αξιοποιήσετε ανάλογα. Θα το βρείτε επίσης σε τουριστικούς προορισμούς και είναι ένα εξαιρετικό σουβενίρ για τους δικούς σας.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

8 comments

  • Πόσα πράγματα κάνει το ταπεινό πράσινο σαπούνι! Μέχρι τώρα το χρησιμοποιώ μόνο σαν έτοιμο απορρυπαντικό για να σφουγγαρίζω τα μάρμαρα του σπιτιού! Αλήθεια στη γενική καθαριότητα (κουζίνα, μπάνιο κλπ) πως το χρησιμοποιείς? Διαλυμένο σε νεράκι? Με τι αναλογία? Θέλεις κ ξέβγαλμα μετά?
    Sorry για τις πολλές ερωτήσεις!

    Reply
    • Έχεις δίκιο, δεν γράφω το πως χρησιμοποιείται, τώρα το κατάλαβα. Είτε σε σκόνη είτε σε μπάρα που θα τρίψεις και το διαλύεις με χλιαρό νερό. Η αναλογία είναι περίπου μια κουταλιά της σούπας σαπούνι για 1 λίτρο νερό. Βουτάς μετά το σφουγγάρι και τρίβεις τις επιφάνειες. Αν θέλεις πιο ενισχυμένη δράση, δηλαδή περισσότερο αφρό, βάζεις λιγότερο νερό στο μείγμα. Πάντα χλιαρό όμως. Με ένα άλλο βρεγμένο πανάκι στο τέλος απομακρύνεις τυχόν παραπανίσια υπολείμματα. Καλές δοκιμές!

      Reply
  • Εγώ φτιάχνω τα δικά μου σαπούνια Ελευθερία μου χρόνια τώρα και δεν το μετανιώνω!! Υπέροχη ανάρτηση<3

    Reply
    • Και πολύ καλά κάνεις Λίλια. Μόνο με σαπούνι βάσης έχω φτιάξει εγώ (μέθοδος melt and pour), δεν έχω φτιάξει δικό μου σαπούνι από την αρχή. Σε ευχαριστώ πολύ πολύ, τα φιλιά μου!

      Reply
  • Λατρεμένο μυρωδάτο αγνό σαπουνάκι…αν ξέραμε πόσο επιβλαβή είναι τα χημικά που περιέχουν τα σαμπουάν, τα σαπούνια του εμπορίου και κάθε είδους απορρυπαντικά, μόνο αυτό θα χρησιμοποιούσαμε!!
    Ιδίως όταν ήταν μωρά τα παιδιά, μόνο με πράσινο σαπούνι τα πλέναμε και μάλιστα το έφτιαχνα εγώ. Τι μου θύμησες τώρα…πρέπει να στρωθώ να φτιάξω!

    Reply
    • Το νούμερο 1 για το πλύσιμο των μωρουδιακών χρόνια τώρα! Εσύ που το έφτιαχνες και μόνη σου, ακόμη καλύτερα! Τα φιλιά μου Χριστίνα!!!

      Reply
  • Μα πραγματικά έχει τόσες πολλές χρήσεις! Ελευθερία μπράβο που μας υπενθύμισες το ποσο καλό, οικολογικό, αποτελεσματικό και φυσικά οικονομικό είναι το αγνό αυτό σαπουνι! Πολλά φιλιααα

    Reply
    • Όντως θαυματουργό και με αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά που θυμίζει κάτι από τα παλιά. Σε ευχαριστώ Σωτηρία μου, φιλιά πολλά!

      Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση