Οι επιλογές που έχεις για τον καθαρισμό του πατώματός σου είναι σήμερα τόσες πολλές. Από την κλασική σφουγγαρίστρα, με τα κρόσια ή τις μικροϊνες, μέχρι την ηλεκτρική και τη ρομποτική σφουγγαρίστρα, το κεφάλαιο καθαριότητα καταλαβαίνεις ότι έχει περάσει πια σε άλλη εποχή. Για να ανακαλύψεις όμως ποια είναι η καλύτερη σφουγγαρίστρα για σένα, ας δούμε πρώτα αναλυτικά όλα τα συστήματα καθαρισμού που υπάρχουν στην αγορά για το σφουγγάρισμα.
Η κλασική σφουγγαρίστρα
Είναι αυτή με τα κρόσια, είτε βαμβακερή είτε από άλλο απορροφητικό ύφασμα, τύπου βέτεξ. Είναι η πιο συνήθης και κλασική επιλογή για το οικιακό δάπεδο και σίγουρα θα σου κάνει τη δουλειά επαρκώς.
Πρόσεξε όμως σε αυτή την σφουγγαρίστρα πως όσα περισσότερα κρόσια έχει, τόσο περισσότερο νερό απορροφά. Έτσι θέλει αρκετά καλό στράγγισμα στον κουβά, για να μην γίνεται βαριά κατά τη χρήση. Από την άλλη τα κρόσια της δεν θέλεις να είναι ούτε πολύ αραιά, γιατί τότε δεν θα καλύπτει κάθε σπιθαμή του πατώματος και θα σε παιδεύει.
Η σφουγγαρίστρα με μικροϊνες
Τα προϊόντα καθαρισμού με μικροΐνες δε νομίζω ότι χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Υπερέχουν μάλιστα από άλλα γιατί καθαρίζουν και μόνο με νερό, χωρίς τη χρήση απορρυπαντικών. Μια σφουγγαρίστρα από ύφασμα μικροϊνών επομένως είναι ένα κλικ καλύτερη από την κλασική. Είναι πιο απορροφητική και δεν αφήνει στίγματα ή χνούδια στα πατώματα.
Τώρα αν βρεις μια σφουγγαρίστρα με μικροίνες και χωρίς κρόσια, τότε ανεβαίνεις ακόμη μία στάθμη σε πρακτικότητα. Αυτές οι σφουγγαρίστρες λέγονται “φορεματάκια” ή “φούστες”, είναι δηλαδή ένα μονοκόμματο ύφασμα, το οποίο καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια με ένα μόνο πέρασμα.
Η σφουγγαρίστρα με σφουγγάρι
Αυτή είναι μία σφουγγαρίστρα με ενσωματωμένο σφουγγάρι μπροστά και ουσιαστικά είναι σαν μία σκούπα – σφουγγαρίστρα. Εκτός από το πάτωμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε τοίχους ή τζάμια. Για το καθημερινό σφουγγάρισμα μάλλον δεν είναι τόσο εύχρηστη, καθώς αφήνει γραμμές νερού στις επιφάνειες. Είναι ιδανική όμως για τοίχους οι οποίοι είναι δύσκολο να καθαριστούν, κυρίως λόγω ύψους. Στο δάπεδο θα ήταν ιδανική αυτή η σφουγγαρίστρα σε περιπτώσεις πολύ σκληρής βρωμιάς.
Η περιστρεφόμενη σφουγγαρίστρα
Σε ένα τέτοιο σετ καθαρισμού η κεφαλή της σφουγγαρίστρας είναι συνήθως σε σχήμα στρόγγυλο ή τριγωνικό και αποτελείται από κρόσια μικροϊνών. Το ατού σε αυτή την περίπτωση είναι ότι στον κάδο για το στράγγισμα υπάρχει μηχανισμός φυγόκεντρης περιστροφής! Έτσι όταν πρόκειται να στύψεις την σφουγγαρίστρα σου ο στίφτης θα περιστραφεί πολύ γρήγορα στραγγίζοντας όλο το νερό που δεν χρειάζεσαι.
Η επίπεδη σφουγγαρίστρα
Τελευταία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος το επίπεδο σύστημα καθαρισμού. Ένα τέτοιο σετ συνήθως περιλαμβάνει την επίπεδη, ορθογώνια κεφαλή στην οποία ενσωματώνεται μία επαναχρησιμοποιούμενη πανέτα, το κοντάρι αλλά και τον ειδικό κουβά με επίπεδη υποδοχή αποστράγγισης νερού.
Η επίπεδη σφουγγαρίστρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε στεγνή για να σκουπίσεις (σαν παρκετέζα), είτε βρεγμένη για να σφουγγαρίσεις. Μάλιστα σε αντίθεση με την κλασική βγάζει λιγότερη υγρασία, άρα δεν αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων. Η λιγότερη υγρασία που κατακρατά την καθιστά επίσης εξαιρετική επιλογή για δάπεδα ξύλινα ή laminate.
Λόγω της επίπεδης επιφάνειάς της η σφουγγαρίστρα αυτή καθαρίζει μεγάλο μέρος του δαπέδου με λιγότερα περάσματα, άρα με λιγότερο κόπο. Κι ένα ακόμη πλεονέκτημα που βρίσκω είναι ότι θα πάρει στο πέρασμά της κι όσα σκουπιδάκια μπορεί να ξέμειναν στο πάτωμα από το σκούπισμα. Επομένως ακόμη πιο ριζικό καθάρισμα!
Σε ότι αφορά το επίπεδο σύστημα καθαρισμού, στην αγορά υπάρχουν και τύποι με ενσωματωμένο δοχείο για ψεκασμό του καθαριστικού στο πάτωμα, αντί για την παραδοσιακή χρήση με τον κουβά.
Με τόσες επιλογές στη διάθεσή σου καταλαβαίνεις ότι οι σφουγγαρίστρες έχουν πια περάσει σε άλλη εποχή.
Η ηλεκτρική και η ρομποτική σφουγγαρίστρα
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε τόσο στην ηλεκτρική όσο και στη ρομποτική σφουγγαρίστρα, δύο συσκευές καθαρισμού που ήρθαν από το μέλλον!
Η ηλεκτρική επαναφορτιζόμενη σφουγγαρίστρα είναι μια συσκευή 2 σε 1, είναι δηλαδή μια πρακτική σκούπα stick & σφουγγαρίστρα. Μια τέτοια συσκευή λειτουργεί είτε με περιστρεφόμενους κυλίνδρους, οι οποίοι διαβρέχονται με καθαρό νερό, σφουγγαρίζοντας έτσι το πάτωμα, είτε λειτουργεί με τη δύναμη του ατμού.
Καθώς οι σκούπες ρομπότ συνεχώς εξελίσσονται στην αγορά συναντάμε πια και ειδικά μοντέλα, τα οποία λειτουργούν και ως ένα είδος σφουγγαρίστρας. Ένα τέτοιο μοντέλο ψεκάζει νερό και άλλα ειδικά καθαριστικά για τους πιο δύσκολους και ξεραμένους λεκέδες ή μπορεί να απορροφά υγρούς λεκέδες. Μιλάμε δηλαδή για ένα μικρό αυτόνομο ρομπότ ικανό να καθαρίζει, να βουρτσίζει και να στεγνώνει κάθε τύπο πατώματος.
Και οι δύο αυτοί τύποι σφουγγαρίσματος προσφέρουν απόλυτη ευκολία και εργονομία, ωστόσο το μειονέκτημά τους είναι προφανώς το μεγαλύτερο κόστος αγοράς.
♥ Διάβασε επίσης ποια είναι τα 5 αγαπημένα μου καθαριστικά για σφουγγάρισμα.
Tips για τέλειο σφουγγάρισμα
1. Σκούπισε το πάτωμα πριν ξεκινήσεις. Αν παραλείψεις αυτό το βήμα, τότε το σφουγγάρισμα από μόνο του θα κάνει τα πράγματα στο πάτωμά σου ολίγον τι χειρότερα. Όλη η σκόνη και τα σκουπιδάκια απλώς θα μεταφέρονται από δω κι από κει.
2. Προτίμησε να βάλεις ζεστό νερό στον κουβά για 3 λόγους. Με το ζεστό νερό έχεις έξτρα απολυμαντικά αποτελέσματα. Το υγρό σφουγγαρίσματος διαλύεται καλύτερα και οι επιφάνειες που θα σφουγγαρίσεις στεγνώνουν με το ζεστό νερό πιο γρήγορα.
3. Μην χρησιμοποιείς πολύ υγρό σφουγγαρίσματος αλλά μόνο τη συνιστώμενη ποσότητα. Περισσότερο καθαριστικό δε σημαίνει και καλύτερο καθάρισμα. Επίσης μην ανακατεύεις υγρό σφουγγαρίσματος με χλωρίνη, γιατί οι αναθυμιάσεις μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.
4. Βρες το κατάλληλο υγρό πατώματος με βάση τον τύπο του δαπέδου σου, αν είναι δηλαδή πλακάκι, ξύλο, laminate, μάρμαρο ή μωσαϊκό. Ειδικά εάν έχεις ξύλινο πάτωμα θα πρέπει να ξέρεις ότι είναι αρκετά ευαίσθητο στο νερό, αφού εάν βραχεί υπάρχει η πιθανότητα να φουσκώσει. Άρα η σφουγγαρίστρα σου θα πρέπει να είναι νωπή κι όχι πολύ βρεγμένη. Επίσης το παρκέ καθαρίζει είτε με σκέτο νερό είτε με τα ειδικά προϊόντα που το θρέφουν και το προστατεύουν.
5. Αν έχεις μεγάλη επιφάνεια να σφουγγαρίσεις, τότε ενδιάμεσα θα χρειαστεί να αλλάξεις το νερό σου στον κουβά. Το σφουγγάρισμα με βρώμικο νερό είναι η βασική αιτία που το δάπεδο δεν καθαρίζει καλά.
6. Στο τέλος ξέπλυνε σχολαστικά τη σφουγγαρίστρα σου με καθαρό νερό, στράγγιξέ την και κρέμασέ την ανάποδα στον ήλιο. Μόνο όταν φύγει όλη η υγρασία από πάνω της είναι έτοιμη να την αποθηκεύσεις. Ακολουθώντας αυτή τη ρουτίνα κάθε φορά η σφουγγαρίστρα σου δε θα μυρίζει άσχημα. Φυσικά φρόντισε και να την αντικαθιστάς ανά διαστήματα με μια καινούρια.
7. Άφησε ανοιχτά για λίγο τα παράθυρα, ώστε να στεγνώσει το δάπεδο καλά.
Βλέποντας όλα αυτά τα συστήματα καθαρισμού που υπάρχουν ποια είναι πιστεύεις η καλύτερη σφουγγαρίστρα για σένα;
Your Turn!
Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!