fbpx
Ο Δεκάλογος του Υποψηφίου στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Ο Δεκάλογος του Υποψηφίου στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Τι πρέπει να έχει στο νου του ένας υποψήφιος, ώστε να είναι ψύχραιμος και με καλή ψυχολογία την ώρα που γράφει; Αυτές είναι δέκα πρακτικές συμβουλές για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ένας δεκάλογος προς τους μαθητές της Γ΄Λυκείου με όλα όσα σκοπεύω να πω κι εγώ στην κόρη μου σε δύο χρόνια που έρχεται η σειρά της!

Πανελλήνιες Εξετάσεις Συμβουλές

1. Τις ημέρες πριν τις πανελλαδικές μην ακούς όποιον ισχυρίζεται ότι ξέρει τα SOS. Οτιδήποτε υπάρχει στην ύλη είναι το ίδιο πιθανό να πέσει στις εξετάσεις.

2. Δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις επανάληψη στις 5 τα ξημερώματα, πριν πας να γράψεις. Ολοκλήρωσε νωρίς το διάβασμά σου, χαλάρωσε και κοιμήσου καλά. Το πρωί πάρε ένα σωστό πρωινό, φόρεσε επίσης άνετα ρούχα. Και άφησε στο σπίτι το βιβλίο! Μόνο άγχος σου προσθέτει να το κουβαλάς μαζί. Ααα, εννοείται ότι αφήνεις σπίτι και τη μαμά. Δεν τη θέλεις να κρέμεται από τα κάγκελα του σχολείου…

3. Να φροντίσεις να πάρεις μαζί σου ένα ρολόι χεριού, για να έχεις μια γενική επίγνωση του χρόνου. Αυτό δε σημαίνει ότι θα τσεκάρεις την ώρα κάθε λίγο και λιγάκι. Το καλύτερο θα ήταν να ακουμπήσεις το ρολόι σου στο θρανίο ανάποδα.

4. Αν νιώθεις ότι δε θυμάσαι τίποτα λίγο προτού μπεις στην αίθουσα, είναι φυσιολογικό και όλοι οι υποψήφιοι κάπως έτσι νιώθουν εκείνη τη στιγμή.

ΤΙ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΑΖΙ

Κατά την είσοδό σου στην αίθουσα της εξέτασης επιτρέπεται να έχεις μαζί σου ΜΟΝΟ στυλό (μαύρο ή μπλε) ανεξίτηλης μελάνης, μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Δεν επιτρέπεται να έχεις μαζί σου βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Μέσα στην αίθουσα

5. Όταν βρεθείς στην αίθουσα εξετάσεων και πάρεις τα θέματα στα χέρια, διάβασέ τα προσεκτικά και με ηρεμία. Προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτά που σου ζητάνε και ξεκίνα από εκείνα που γνωρίζεις καλά.

6. Αν τα βρεις δύσκολα, μην αφήσεις την εσωτερική σου φωνούλα να σε πανικοβάλει. Πάρε βαθειές αναπνοές, κλείσε τα μάτια, θυμήσου τον στόχο και την προετοιμασία που έκανες. Όλα τα θέματα μπορούν να απαντηθούν με όσα έχεις ήδη διδαχθεί.

7. Να μιλάς στον εαυτό σου θετικά: “πιστεύω σε μένα”, “έχω προετοιμαστεί κατάλληλα”, “θα τα καταφέρω μια χαρά”, “όλα θα πάνε καλά”. Να θυμάσαι ποιά ήταν τα δυνατά σου σημεία και οι ικανότητές σου καθόλη τη διάρκεια της προετοιμασίας σου.

Όταν τελειώσει η εξέταση

8. Με την λήξη της εξέτασης κλείσε τα αυτιά σου στα πηγαδάκια, όπου ο καθένας λέει το μακρύ του και το κοντό του για τις σωστές απαντήσεις. Όσο και να ενημερωθείς για τις λύσεις και το πώς τα πήγες, δεν θα αλλάξει κάτι.

9. Τώρα πρέπει να επικεντρωθείς στην επόμενη μάχη, στο επόμενο μάθημα. Ακόμη κι αν δεν τα πήγες καλά σε μια εξέταση, το άθροισμα των βαθμολογιών σε όλα τα μαθήματα είναι αυτό που μετράει. Άρα συνέχισε με την ίδια προσήλωση και στο τέλος κάνε ταμείο.

10. Οι εξετάσεις είναι ένα κομμάτι της ζωής σου. Δεν είναι όλη σου η ζωή. Όταν με το καλό βγουν οι βαθμολογίες να θυμάσαι ότι υπάρχουν καλά και κακά αποτελέσματα. Δεν υπάρχει επιτυχία ή αποτυχία.

  • Και να σκέφτεσαι ότι μετά από όοοολα αυτά έχει μπάνια και διακοπές. Τις μεγαλύτερες διακοπές που θα έχεις ποτέ στη ζωή σου και μάλιστα χωρίς καθόλου υποχρεώσεις. Το καλοκαίρι είναι εδώ και είναι δικό σου.

University exams - Ο Δεκάλογος του Υποψηφίου στις Πανελλήνιες Εξετάσεις

Καλή δύναμη και καλά αποτελέσματα!

Ρίξε μια ματιά επίσης στη λίστα με όσα χρειάζεται το φοιτητικό σπίτι.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση