fbpx
Παγωμένες βρύσες και σωληνώσεις. Πρόληψη και Αντιμετώπιση.

Παγωμένες βρύσες και σωληνώσεις. Πρόληψη και Αντιμετώπιση.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών στη χώρα μας προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση πολλών νοικοκυριών. Σε πολλά σπίτια πάγωσαν οι βρύσες και οι σωληνώσεις με αποτέλεσμα να μην έχουν νερό ούτε να πιούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι βρύσες έσπασαν και χρειάστηκε υδραυλικός να αποκαταστήσει τις ζημιές.

Προληπτικά μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε

 • Αφήνουμε ελάχιστα ανοικτή μια βρύση στο σημείο του ζεστού νερού ανά τακτά διαστήματα.
 • Κρατάμε νερό σε δοχεία ως λύση ανάγκης, για την περίπτωση που λόγω πάγου δεν έχουμε τρεχούμενο νερό.
 • Αφήνουμε ανοικτό το καλοριφέρ σε μια σταθερή θερμοκρασία, ακόμη κι αν απουσιάζουμε από το σπίτι.
 • Βεβαιωνόμαστε ότι οι εξωτερικοί σωλήνες (σωλήνες ηλιακού θερμοσίφωνα, επιφανειακό σύστημα σωληνώσεων αυτόματου ποτίσματος, βρύσες μπαλκονιών) είναι μονωμένοι. Σε αντίθετη περίπτωση, πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μονωθούν το συντομότερο δυνατόν.
 • Βεβαιωνόμαστε ότι δεν υπάρχουν μικρές διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια των μπάνιων. Αν υπάρχουν, φροντίζουμε να τις επιδιορθώσουμε άμεσα.

Οδηγίες αν έχουν ήδη παγώσει οι κεντρικοί σωλήνες

 • Χρησιμοποιούμε ηλεκτρικό θερμαντικό σώμα, όπως π.χ. πιστολάκι μαλλιών, για να θερμάνουμε τις παγωμένες σωληνώσεις. Αυτό πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και σταδιακά, διότι κινδυνεύουν να σπάσουν τόσο οι σωλήνες όσο και οποιαδήποτε εξαρτήματα είναι πάνω σε αυτές.
 • Υδρόμετρα και σωληνώσεις που είναι εκτεθειμένα μπορούμε να τα προστατεύσουμε με κάποιο μονωτικό υλικό, όπως υαλοβάμβακα ή μάλλινο ύφασμα, αφού πρώτα τα στεγνώσουμε με κάποιο πανί.
 • Ρίχνουμε σταδιακά χλιαρό νερό αριστερά και δεξιά του υδρομέτρου, όχι όμως επάνω του!
 • Επικοινωνούμε με τον υδραυλικό μας.
 • Σε κάθε περίπτωση κάνουμε υπομονή.

EXTRA TIP

Σε περίπτωση που στο μέλλον αποφασίσουμε αντικατάσταση των σωληνώσεων του σπιτιού μας, καλό είναι να επιδιώξουμε την εγκατάσταση πλαστικών σωλήνων (π.χ. από πολυβουτυλένιο), καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένοι για να αντέχουν σε αντίξοες συνθήκες.

pagomenes vrises kai solinoseis liseis - Παγωμένες βρύσες και σωληνώσεις. Πρόληψη και Αντιμετώπιση.

⇒ Πληροφορίες από Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE.gr, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

3 comments

 • Πριν λίγες μέρες δεν είχαμε ζεστό νερό ευτυχώς μόνο για λίγες ώρες! Φιλια Ελευθερια μου!

  Reply
 • Για να πω την αλήθεια δε θυμάμαι να είχαμε αντιμετωπίσει ανάλογο πρόβλημα στο παρελθόν και απ’ ότι καταλαβαίνω δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες θερμοκρασίες. Ούτε εμείς ούτε τα σπίτια μας. Από εδώ και στο εξής καλό είναι να προλαμβάνουμε.
  Εγώ όλες αυτές τις μέρες δεν έχω κλείσει καθόλου το καλοριφέρ επειδή στο παρελθόν με τη συστολή και τη διαστολή έγινε ζημιά στα πλακάκια του σπιτιού. Φαντάσου!

  Reply

Συμμετοχή στη συζήτηση

E-mail ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις

Holler Box