fbpx
Ξεκαθάρισμα και οργάνωση του γραφείου μας στο σπίτι

Ξεκαθάρισμα και οργάνωση του γραφείου μας στο σπίτι

Επικρατεί ένα χάος και στο δικό σας γραφείο του σπιτιού; Η επιφάνεια εργασίας σας είναι γεμάτη περιττά μικροπράγματα, έγγραφα, φακέλους και σκονισμένα gadgets; Αυτός ο μικρο-πανικός δεν βοηθά να ξεκινήσουμε τη δουλειά μας με κέφι. Το ξεκαθάρισμα και η οργάνωση του γραφείου μας στο σπίτι σημαίνει λιγότεροι περισπασμοί κατά την εργασία μας κι άρα μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Οργάνωση γραφείου στο σπίτι μέσα σε 6 απλά βήματα

1. Αδειάζουμε όλη την επιφάνεια του γραφείου & τα συρτάρια

Μετακινούμε κάθε αντικείμενο, μα κάθε αντικείμενο, για να αδειάσει αρχικά ο χώρος. Γλάστρες, διακοσμητικά, υπολογιστής, μολυβοθήκες, έγγραφα κι οτιδήποτε άλλο τα μεταφέρουμε σε μια άκρη. Δεν ασχολούμαστε προς το παρόν όμως με αυτά.

2. Καθαρίζουμε το άδειο γραφείο

Είτε το γραφείο μας είναι από ξύλο, είτε από μελαμίνη, γυαλί ή άλλο υλικό ένα φυσικό καθαριστικό γενικής χρήσης κι ένα πανάκι με μικροΐνες μας αρκούν για να καθαρίσουμε. Περνάμε με το πανάκι την επιφάνεια του γραφείου, τα συρτάρια και τα ράφια.

desk and computer - Ξεκαθάρισμα και οργάνωση του γραφείου μας στο σπίτι

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ

Με το κατάλληλο decor μπορούμε να ενσωματώσουμε έναν χώρο γραφείου μέσα στο ίδιο το καθιστικό, χωρίς να δείχνει παράταιρο κι απομονωμένο.

3. Σε μια σακούλα σκουπιδιών συγκεντρώνουμε τα περιττά

Υπάρχουν αντικείμενα που με την πρώτη ματιά ξέρουμε ότι ανήκουν στα σκουπίδια κι απλά είχαν ξεμείνει στο γραφείο μας χωρίς λόγο. Δεν αφιερώνουμε περισσότερο από δύο λεπτά για το καθένα από αυτά. Φυσικά ό,τι μπορεί να ανακυκλωθεί θα πάει σε ξεχωριστή σακούλα για τον μπλε κάδο.

Δες ποια είναι τα 30 άχρηστα πράγματα στο σπίτι που πρέπει να ξεφορτωθείς. Κι αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που δυσκολεύονται να αποχωριστούν αντικείμενα, διάβασε τις 8 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου.

4. Επιστρέφουμε στη θέση τους τα απαραίτητα

Αφού κάναμε τα ξεκαθαρίσματά μας, γενναιόδωρα και με προσοχή, έχουν μείνει μπροστά μας μόνο τα απαραίτητα αντικείμενα. Ξεκινάμε να τα τακτοποιούμε πίσω στη θέση τους. Πράγματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά τα τοποθετούμε σε κεντρικά σημεία του γραφείου, για να είναι κοντά μας ανά πάσα στιγμή. Πράγματα που δεν μας είναι άμεσα χρήσιμα από τη μία αλλά και που δεν μπορούμε να πετάξουμε από την άλλη, θα μπουν σε λιγότερο προσβάσιμα σημεία.

computer desk in bedroom - Ξεκαθάρισμα και οργάνωση του γραφείου μας στο σπίτι

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ

Αν ο χώρος του σπιτιού είναι μικρός, ένα λειτουργικό γραφείο θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην κρεβατοκάμαρα. Επιλέγοντας το λευκό στη διακόσμηση, το δωμάτιο θα φαίνεται πιο μεγάλο και ταυτόχρονα γαλήνιο και φωτεινό.

5. Ταξινόμηση εγγράφων

Το να στοιβάζουμε τα διάφορα έγγραφα σε μια γωνιά αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν λειτουργεί! Για να βρίσκουμε εύκολα και κυρίως γρήγορα ό,τι μας είναι απαραίτητο, θα χρειαστούμε ένα σύστημα αρχειοθέτησης:

  • Το πρώτο βήμα φυσικά είναι να μειώσουμε τον όγκο των φακέλων και χαρτιών. Τα εξετάζουμε όλα ένα ένα και πετάμε στην ανακύκλωση όσα περισσότερα μπορούμε.
  • Τώρα είμαστε έτοιμοι να βάλουμε σε τάξη τα υπόλοιπα. Επιλέγουμε τη μέθοδο ταξινόμησης που μας εξυπηρετεί. Επιλέγουμε δηλαδή αν θα ταξινομηθούν με αλφαβητική σειρά, με χρονολογική ή κατά θέμα.
  • Χρησιμοποιούμε φακέλους για αρχειοθέτηση σε συρτάρι, κλασέρ αν η αποθήκευση θα γίνει στη βιβλιοθήκη και φυσικά ετικέτες για να θυμόμαστε τι έχουμε βάλει μέσα.
  • Ξεχωρίζουμε επίσης τα αρχεία μας σε ενεργά, ημιενεργά και αδρανή. Ενεργά είναι τα νεοαφιχθέντα έγγραφα που πρέπει να δρομολογήσουμε άμεσα, ημιενεργά εκείνα που δρομολογήθηκαν αλλά παραμένουν χρήσιμα και αδρανή είναι εκείνα τα έγγραφα που έχουν χάσει κάθε αξία, αλλά πρέπει να παραμείνουν ως στοιχεία στο γραφείο μας.
  • Προσπαθούμε, τέλος, να μειώσουμε τις ανάγκες μας σε αποθήκευση εγγράφων, κρατώντας τις απαραίτητες πληροφορίες σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο στον υπολογιστή μας.

6. Κάνουμε ένα πρόχειρο συμμάζεμα στο τέλος κάθε ημέρας

Αν ασχοληθούμε λίγο αλλά σε καθημερινή βάση με το συμμάζεμα του γραφείου, θα καταφέρουμε να είναι πάντα τακτοποιημένος ο χώρος μας. Κάνουμε ένα πρόχειρο ξεκαθάρισμα στο τέλος κάθε ημέρας κι ένα πιο ουσιαστικό στο τέλος κάθε εβδομάδας.

#οργανωση_σπιτιου #ξεκαθαρισμα_γραφειου

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Πτυχιούχος Ψυχολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κειμενογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό MAKE LiFE και το Ινστιτούτο Καταναλωτών. Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης. Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση