fbpx
Οικονομία στο μπάνιο του σπιτιού

Οικονομία στο μπάνιο του σπιτιού

Ακόμη και στο μπάνιο του σπιτιού σας υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να μη σπαταλάτε ενέργεια και νερό. Έτσι ούτε τα αποθέματα της φύσης θα κατασπαταλώνται ούτε και τα ευρώ στην τσέπη σας θα λιγοστεύουν.

Σωστή επιλογή πλυντηρίου

Αρχικά πριν αγοράσετε το πλυντήριό σας ελέγχετε τις προδιαγραφές και την κατανάλωση ενέργειας που αναγράφεται. Επιλέγετε ενεργειακή κλάση Α ή Α+. Ένα πλυντήριο μεγάλης χωριτικότητας (π.χ. 7 κιλών) είναι σημαντική επένδυση. Θα έχετε μεγάλο κάδο για να πλύνετε περισσότερα ρούχα σε μία δόση.

Πλύσιμο ρούχων με γεμάτο τον κάδο

Φροντίζετε να είναι γεμάτο το πλυντήριο πριν το θέσετε σε λειτουργία. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πλύνετε λίγα ρούχα εκτάκτως, επιλέγετε το σύντομο πρόγραμμα. Προσέξτε μην παραφορτώνετε το πλυντήριο και ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Χαμηλή θερμοκρασία πλύσης

Τα περισσότερα απορρυπαντικά είναι πλέον αρκετά ενισχυμένα και δραστικά, όπως διαφημίζουν άλλωστε οι εταιρίες, οπότε μπορείτε να επιλέξετε μια χαμηλότερη θερμοκρασία πλύσης των ρούχων. 30 με 40 βαθμοί C είναι αρκετά καλά για το καθημερινό πλύσιμο και θα εξοικονομήσετε 30-50% ενέργεια. Αν ένα ρούχο έχει δύσκολο λεκέ, πλένετε τοπικά με υγρό πιάτων πριν το τοποθετήσετε στον κάδο.

Στέγνωμα στην απλώστρα

στην απλώστρα - Οικονομία στο μπάνιο του σπιτιούΣτεγνώνετε τα ρούχα στην απλώστρα που έχετε στο μπαλκόνι μας κι όχι στο στεγνωτήριο. Είναι κρίμα να μην εκμεταλλεύεστε τον ήλιο που έχει η Ελλάδα. Ειδικά μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες, που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, επιλέγετε στύψιμο σε λιγότερες στροφές. Τα ρούχα έτσι δεν θα τσαλακώσουν πολύ και δεν θα δυσκολευτείτε αργότερα στο σιδέρωμά τους.

Θέρμανση νερού

Εγκαταστήστε ένα λιγότερο ενεργοβόρο θερμοσίφωνο. Εξοικονομείτε μέχρι το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνετε. Σκεφτείτε και την εναλλακτική του ηλιακού θερμοσίφωνου και πάλι για να εκμεταλλευτείτε τα πλεονεκτήματα του ήλιου. Δεν ξεχνάτε το θερμοσίφωνο αναμμένο με τη σκέψη ότι όταν το νερό ζεσταθεί θα σταματήσει να καίει ρεύμα λόγω του θερμοστάτη. Δεν είναι έτσι. Το νερό δεν παραμένει για πάντα ζεστό κι όσο το θερμοσίφωνο είναι ανοικτό τίθεται σε λειτουργία ξανά και ξανά. Αυτό δημιουργεί μακροπρόθεσμα ακόμη και φθορά. Οι ταχυθερμαντήρες νερού είναι επίσης κατάλληλοι για μέγιστη οικονομία χρόνου και ρεύματος. Αν τέλος το φυσικό αέριο έχει έρθει στην περιοχή σας, σκεφτείτε σοβαρά να κάνετε σύνδεση. Εκτός των άλλων θα έχετε άφθονο ζεστό νερό οικονομικά και εύκολα.

Προσοχή στο νερό για μεγαλύτερη οικονομία στο μπάνιο

στο νερό - Οικονομία στο μπάνιο του σπιτιούΔιορθώνετε τη βρύση που στάζει και πάντα την έχετε κλειστή όταν πλένετε τα δόντια σας. Επιλέγετε καζανάκι με μηχανισμό που ελέγχει τη ροή (έχει δυο κουμπιά μικρότερης και μεγαλύτερης ροής). Κάνετε ντους παρά μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα. Αν βέβαια δεν θέλετε να στερήσετε από τον εαυτό σας αυτή τη μικρή πολυτέλεια του ζεστού αφρόλουτρου, τουλάχιστον δεν το κάνετε τόσο συχνά! Τώρα αν προτείνω να μπείτε στην μπανιέρα δυο-δυο, μάλλον θα πήγαινα σε συμβουλές αναθέρμανσης της σχέσης με το σύντροφο και θα ήμουν εκτός θέματος… αλλά πάλι εσείς σκεφτείτε το ;-)

Φυσικά το WC χρειάζεται και το καθάρισμά του. Ακολουθήστε έξι βήματα και καθαρίστε το μπάνιο σαν επαγγελματίας.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Author

Ψυχολόγος Α.Π.Θ, Managing Editor, σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! #smartliving #momblogger Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

E-mail ειδοποιήσεις για νέες δημοσιεύσεις

Holler Box