fbpx
Οικονομία στο μπάνιο του σπιτιού

Οικονομία στο μπάνιο του σπιτιού

Ακόμη και στο μπάνιο του σπιτιού σου υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις, ώστε να μη σπαταλάς ενέργεια και νερό. Έτσι ούτε τα αποθέματα της φύσης θα κατασπαταλώνται ούτε και τα ευρώ στην τσέπη σου θα λιγοστεύουν. Αυτοί είναι 6 τρόποι για μεγαλύτερη οικονομία στο μπάνιο.

6 τρόποι για μεγαλύτερη οικονομία στο μπάνιο

1. Σωστή επιλογή πλυντηρίου

Αρχικά πριν αγοράσεις το πλυντήριο κοίταξε τις προδιαγραφές και την κατανάλωση ενέργειας που αναγράφεται. Επίλεξε ενεργειακή κλάση Α ή Α+. Ένα πλυντήριο μεγάλης χωριτικότητας (π.χ. 7 κιλών) είναι σημαντική επένδυση. Θα έχεις μεγάλο κάδο για να πλύνεις περισσότερα ρούχα σε μία δόση.

2. Πλύσιμο ρούχων με γεμάτο τον κάδο

Φρόντιζε να είναι γεμάτο το πλυντήριο πριν το βάλεις σε λειτουργία. Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να πλύνεις λίγα ρούχα εκτάκτως, χρησιμοποίησε το σύντομο πρόγραμμα. Πρόσεξε μην παραφορτώνεις το πλυντήριο και ακολούθα κατά γράμμα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

3. Χαμηλή θερμοκρασία πλύσης

Τα περισσότερα απορρυπαντικά είναι πλέον αρκετά ενισχυμένα και δραστικά, όπως διαφημίζουν άλλωστε οι εταιρίες, οπότε μπορείς να επιλέξεις μια χαμηλότερη θερμοκρασία πλύσης των ρούχων. 30 με 40 βαθμοί C είναι αρκετά καλά για το καθημερινό πλύσιμο και θα εξοικονομήσεις 30-50% ενέργεια. Αν ένα ρούχο έχει δύσκολο λεκέ, καθάρισέ το τοπικά με υγρό πιάτων πριν το τοποθετήσεις στον κάδο.

4. Στέγνωμα στην απλώστρα

Στέγνωνε τα ρούχα στην απλώστρα που έχεις στο μπαλκόνι σου κι όχι στο στεγνωτήριο. Είναι κρίμα να μην εκμεταλλεύεσαι τον ήλιο που έχουμε. Ειδικά μάλιστα τους καλοκαιρινούς μήνες, που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, προτίμησε στύψιμο σε λιγότερες στροφές. Τα ρούχα έτσι δεν θα τσαλακώσουν πολύ και δεν θα δυσκολευτείς αργότερα στο σιδέρωμά τους.

5. Θέρμανση νερού

Επένδυσε σε ένα λιγότερο ενεργοβόρο θερμοσίφωνο. Εξοικονομείς μέχρι το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνεις. Σκέψου και την εναλλακτική του ηλιακού θερμοσίφωνου και πάλι για να εκμεταλλευτείς τα πλεονεκτήματα του ήλιου.

Μην ξεχνάς το θερμοσίφωνο αναμμένο με τη σκέψη ότι όταν το νερό ζεσταθεί θα σταματήσει να καίει ρεύμα λόγω του θερμοστάτη. Δεν είναι έτσι. Το νερό δεν παραμένει για πάντα ζεστό κι όσο το θερμοσίφωνο είναι ανοικτό τίθεται σε λειτουργία ξανά και ξανά. Αυτό δημιουργεί μακροπρόθεσμα ακόμη και φθορά.

Οι ταχυθερμαντήρες νερού είναι επίσης κατάλληλοι για μέγιστη οικονομία χρόνου και ρεύματος. Αν τέλος το φυσικό αέριο έχει έρθει στην περιοχή σου, σκέψου σοβαρά να κάνεις σύνδεση. Εκτός των άλλων θα έχεις άφθονο ζεστό νερό οικονομικά και εύκολα.

6. Προσοχή στο νερό για μεγαλύτερη οικονομία στο μπάνιο

Διόρθωσε τη βρύση που στάζει και πάντα να την έχεις κλειστή όταν πλένεις τα δόντια σου. Βάλε καζανάκι με μηχανισμό που ελέγχει τη ροή (έχει δυο κουμπιά μικρότερης και μεγαλύτερης ροής).

Κάνε ντους παρά μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα. Αν βέβαια δεν θέλεις να στερήσεις από τον εαυτό σου αυτή τη μικρή πολυτέλεια του ζεστού αφρόλουτρου, τουλάχιστον μην το κάνεις τόσο συχνά! Τώρα αν προτείνω να μπείτε στην μπανιέρα δυο-δυο, μάλλον θα πήγαινα σε συμβουλές αναθέρμανσης της σχέσης και θα ήμουν εκτός θέματος… αλλά εσύ πάλι σκέψου το.

Φυσικά το WC χρειάζεται και το καθάρισμά του. Ακολούθησε έξι βήματα και καθάρισε το μπάνιο σου σαν επαγγελματίας.

Your Turn!

Αν έχετε να προσθέσετε κάτι ακόμη ή απλά να μοιραστείτε τη δική σας εμπειρία, αφήστε το προσωπικό σας σχόλιο!

Author

Απόφοιτος Ψυχολογίας ΑΠΘ, Κειμενογράφος στο MAKE LiFE, Σύζυγος και μαμά δύο κοριτσιών από την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης! Αγαπημένη Φράση: "Για τον κόσμο είσαι μία μαμά αλλά για την οικογένειά σου είσαι ο κόσμος όλος...".

Συμμετοχή στη συζήτηση